Sunday, September 13, 2009

Walkaton di Bulan Ramadhan

Jom kita pegi Masjid Jamek, boleh tengok-tengok apa patut, nak raya dah ni..mana tau u nak shopping kuih raya ke, baju raya ke..Ni ayat pancing Cawan nak ajak aku pegi Masjid Jamek. Dia tau aku bukan kaki Masjid Jamek. Memang jarang la aku ajak dia pegi ke sini, melainkan betul2 ada benda nak beli.

Aku dah bertekad memang tak mau pegi. Tapi dipaksa jugak oleh Cawan..Eee geram betul la!!! Memandangkan hari ni adalah antara hari-hari akhir untuk shopping sebelum menyamput Aidilfitri, confirm la akan jem satu KL, dengan jalan tutupnya lagi.. Jadi untuk mengelak dari kesesakan lalu lintas, kami drive ke KLCC jek, parked kat situ, dan naik LRT turun di Masjid Jamek.

Di KLCC, concourse areanya, dihiasi dengan pameran cartoon Datuk Lat. Menarik!! Berhenti kejap kat sini, sebab nak amik gambar punya pasal..

Sampai di Masjid Jamek, tengok dah ramai dah umat manusia..Emm apa lagi, redah la..Dalam hati aku dah menyumpah-yumpah dah..ee nyampah betui la nak pegi sini :(

Dah alang-alang sampai, stop la kejap kat kedai tudung, nak cari tudung baru. Heheh aku beli tudung murah je, RM10, tudung jenis ni senang nak pakai, pastu kalo pakai sunglasses tak lari shape, berbanding tudung bawal..

Kuih raya berlambak-lambak kat sini, harga pun leh tahan murah, RM 50 untuk 3 jenis kuih, tapi aku tengok je la..Sehari sebelum raya mesti diorg lelong lagi murah nih..sapa yang rajin, pegi la sehari sebelum raya (kalau sanggup la, aku tidak!!)

Ha ni yang tak tahan ni!! Harga leh runding tu. Ni semua ayat pancing nih, haihhh nasib badan la, sapa yang nak beraya sakan tak ingat dunia memang kena la..Bunga-bunga untuk hiasan hari raya, banyak gile dijual, tapi harga semua unreasonable punyeeee...tapi aku heran tengok ada org beli jugak, padahal bunga tak de la cun mana gubahan nye, buat sendiri lagi cantik rasenya..

Musim raya kali ni, gerenti ramai yang pakai kasut CROCS. Ada 3-4 kedai yang jual nih, harga lagi murah dari beli online, semurah RM 40. Aku beli button CROCS 4 ketul RM 10 jek, kalo beli kat butik CROCS sendiri, 1 button RM 10!! Beza banyak tau.

H1N1 tidak menghalang untuk orang ramai pergi bershopping. Orang jual topeng pun ramai jugak, di kiri kanan jalan, harga RM1 sekeping. Hehehe..Cari makan untuk hari raya agak nya :)

Hampir 2 jam di situ, akhirnya balik juga kami ke rumah, tapi aku dah pesan awal-awal, lain kali jangan paksa aku datang situ lagi kalo nak shopping raya, pegi la time orang tak de, tak sanggup rasanya.. Macam mana tah nak shopping kalo dah berlaga bontot..eii!!!

6 comments:

biqque said...

packnyer!!! tapi i kadang sume tempat ramai orang, rasa cam meriah :D

crocs tu tak leh blah la, i tot i beli dah abih murah rm50! cis!

BlueEwoke said...

hahaha apa lagi..p la serbu jalan tar tu, ajak sharul skali..heheheh..agak2 dia malas u ajak je cawan, tadi dia kecoh2 nak beli kueh raya lagi..adui..pengsan i cam nih..

Cawan said...

Nk pergi ni dh abis susun strategy ha.. Park jauh2, naik LRT, pergi pagi.. selamattttt.. tapi, sape yg sebenarnya shopping ni haaa.. kite ni kerepek jek dpt..

biqque said...

hahahaha gile siap ada strategy!

3plepl8 said...

nk pg jln tar tuh pg time sebelum sahur dlm kul 3-5 pagi. clear skitla. sejuk pun sejuk skit.

naveen said...

i dont understand ur language but the images are super,