Monday, September 5, 2016

Binalong Bay ke Cradle Mountain (Tasmania)

[Entry Random, tanpa ikut urutan hari)

Sebenarnya kami tiba di St Helen petang semalam, sebelum tu kami di bermalam di Freycinet National Park. Tapi sebabkan takde mood lagi nak tulis entry Freycinet tu, so aku skip la satu hari. Mood aku kelam, sama seperti gambar-gambar yang diambil di Freycinet di hari semalam..sedih sob sob..

Agenda utama di St Helen pagi ni, adalah nak melawat sendiri Binalong Bay, yang famous dengan batu-batu oren tu, Binalong Bay. Distance dari kawasan kami berehat malam tadi untuk ke sini takde la jauh, lebih kurang 20-30 minit perjalanan je. Memang worth a visit la kalau dah road trip ke belah east coast Tasmania ni.

Kawasan Binalong Bay ni terletak di utara bandar St Helen, takde la exact location yang bagaitau ko dah sampai Binalong Bay atau tidak, tapi nak kenal pastinya mudah sangat, sebab boleh tengok dari batu-batu oren tu, bila dah jumpa batu-batu oren tu,maknanya ko dah sampai di area Binalong Bay. So kitorg masuk lagi sampai ke atas, dan parked motorhome di parkir kenderaan yang telah disediakan.

Ayuhhhh..

Orang paling excited, adalah seperti gambar di atas! First time berani nak ke laut. Dulu masa kecik-kecik meraung dengar bunyi ombak. Syukur Aqilah dah berubah hahaha.


Ajak mummy buat sand castle, masalahnya mummy tak reti, kau buat la sendiri okeh?


Tak tau  nak cakap apa, yang pasti cantik sangat. Cuaca hari ni agak mendung, sesekali nampak langit biru, sekejap lagi mendung pulak.

Tak ramai orang kat sini, pantai sangat bersih, pasir warna putih, halus dan lembut je kaki ni pijak, air tu memangil-mangil sebab jernih dan turquoise colornya memancor-mancor, tapi takut nak mandi, sebab sejuk bebenor airnya ha..

Gigih panjat batu, kengkonon nak tengok view dari atas. Confirmed la cun melecun. Macam-macam aktiviti boleh buat kat sini, sapa yang teringin snorkeling, nak trekking, dan yang pandai surfing, silalah!

Close up sikit batu-batuan merah ni. 

Binalong Bay ni sebenarnya terletak dalam Bay of Fires Conservation Area, dan merupakan salah satu kawasan tepi laut yang cantik di Tasmania dan Australia. Dengan kehadiran batu-batu oren ni, lagi la kebabom lawanya. 

Seperti yang dilihat dalam gambar, memasing dengan aktiviti sendiri, ada yang sedang ambil gambar, yang bergambar, main-main pasir, dan Zafran entah hilang kemana..mungkin di celah-celah batu berhadapan makluk berbaju hijau tu..aku? of course la tengah berdiri dari atas batu ni hiks

Di celah-celah batu-batu oren.

Bertapa ke tu? 

Anak gadis aku sorang tu, time orang busy menikmati keindahan tempat ni, time tu la dia nak kencing la apa la, last-last tak tahan sangat, boleh suka hati je terkencing dalam seluar. Uii apa lagi, aku suruh terus dia masuk dalam air tu, dan mandi di celah-celah batu. Gambar mandi tak boleh share, bahaya zaman sekarang nih... 

Dah puas dia mandi, naik semula ke motorhome, nasib baik la ada paip belah luar motorhome tu, pulas je kepala paip, dapat la bersih kan badan dengan air tawar pulak. Malas nak kasi diorg ni basuh kaki dalam bilik air rumah bergerak tu, sebab pagi tadi aku dah sapu bersih-bersih hihihihi.

Ok next, sambung perjalanan nak menuju ke Cradle Mountain. So far ni la perjalanan paling jauh sepanjang ber-road trip di Tasmania ni. Kami mengambil masa lebih kurang 5-6 jam untuk sampai ke Cradle mountain.


On the way ke Cradle Mountain. Dari review yang aku baca, Tasmania ni macam baby New Zealand gitu, tapi bila betul-betul compare, memang cun, tapi cun  dia tak setanding NZ langsung hahahaa.

Salah satu pit stop kami, tapi aku tak ingat namanya, nanti aku update semula nama tempat ni. Yang pastinya, pokok-pokok dalam ni, dah hampir pupus. So hutan ni katanya perlu di jaga untuk pastikan ianya terus kekal sampai ke generasi-generasi akan datang. Dalam ni macam ada walking trail yang cuma mengambil masa sekitar 15-20 minit. Disertakan juga dengan signboard dan informasi pasal pokok ni, dan tumbuhan di sini.


View sepanjang perjalanan ke Cradle Mountain.

Salah satu view di belah country side north Tassy, kat sini agak lawa jugak la, adalah berciri-cirikan NZ.

Salah satu lookout view dalam perjalanan menuju ke Cradle Mountain. Serius lawa. (Sorry tak ingat nama, nanti rajin aku update balik if berjaya bukak camera)


Sampai je di Launceston, kami singgah sekejap di Woolworth, nak beli barang makan, dan solat kejap. Pastu sambung balik perjalanan ke Cradle Mountain. Ya ampun serius jauh betul rasanya..

Selepas bandar Launcheston, kami memasuki semula kawasan-kawasan kampung dan view kat sini lagi lawa dari yang sebelum ni. Di tepi jalan, sudah mula kelihatan signboard menuju Cradle Mountain, dan beberapa lagi scenic drive di sekitar kawasan. Malangnya dengan masa yang sangat terhad, kami tak sempat nak try scenic drive kat kawasan ni, sebab kami terpaksa bergegas kejar ke Cradle mountain jugak.


Matahari dah mula nak terbenam. Kami ada sejam dua lagi nak sampai. Tak boleh nak bawak laju sangat, sebab jalan ke sini dah mula bersimpang siur..so bertabah je la. Nak ambil gambar pun tak dan nak turun, cuma sempat ambil dari dalam kenderaan je.

Cantik gile. Tapi tak boleh lama nak tunggu sunset ke hapa, sebab holiday park yang kitorg dah booked tu, office dia akan tutup by 7PM. Walaupun rasa tak sempat nak sampai on time, tapi kami usaha jugak. 

45 minit perjalanan dari last tempat kitorg benti amik gambar (pic atas), kami mula memasuki kawasan yang tanahnya lapang je, cuma ada rumput-rumput kecil, di atas jalan, mula kelihatan wallaby dan beberapa jenis binatang yang aku sendiri pun tak kenal pasti. Tapi nak cakap satu je, suasana senja di kawasan lapang menuju ke Cradle mountain tu seriusly lawa sangat, walaupun belum gelap sepenuhnya, tapi view dia lawa gile. Malangnya laki aku tak mo berhenti sebab dia kata nak kejar check in kat Cradle Moutain Discovery Park. 

As expected, by 8.30 PM macam tu, kitorg akhirnya sampai kat Discovery Park tu. Gelap! Office dah tutup. Aku turun dari kenderaan, dan pergi tuju depan pintu office. Tinjau-tinjau memang takde orang. Hish macam mana nak cek in ni. Sebab nak masuk tak boleh, sebab ada pagar blocked jalan tu. Lepas tu, ternampak ada satu envelope di tepi tingkap. Ada nama aku! Buka envelope, dan ada instruction macam mana nak bukak pagar dan tapak motorhome kami. Yahooooo! Nasib baik.. 

Info: Accommodation di Cradle mountain ni agak limited, kalau time peak, better la book awal sikit. Cradle mountain discovery park ni antara yang affordable la kalau on tight budget. Tapi kalau ada budget besar, boleh la duduk kat resort lain yang lebih lawa. 

Dah berjaya melepasi pintu pagar tu, kami mula mencari tapak *penginapan* motorhome kami, dalam tu memang takde lampu jalan, takde nampak orang, dan sangat-sangat gelap! Yang kelihatan adalah, motorhome dan khemah orang lain yang menang gelap! Gila awal diorg ni tidur! Segan gak lalu kat tempat diorg dengan bunyi kenderaan besor gedabak macam tu hahahaha. Memang pure tidur dalam hutan, cumanya kami tak duduk dalam khemah je! Teruja jugak la kan..

Sebabkan malam ni nak cut cost, kitorg amik unpowered site. So memang kena jimat letrik dan air lah. Toilet ada berdekatan dengan tapak camping kami, tapi takde sapa nak pegi mandi, sebab sejuk nak mampus, paling kuat amik wuduk jek. Pastu pagi ke common pantry yang betul-betul berdepan dengan tempat kitorg parking tadi. Kosong dan gelap!..Ok fine..bagus la takde orang, leh masak sesuka hati..Pakai stove letrik dapurnya,  goreng fries pun berkurun, 30 minit tak siap-siap, letih betul tunggu dapur letrik ni. Last sekali aku bawak balik masuk kuali tu, on api stove dalam motorhome tu, tak sampai 10minit dah siap goreng fries..ha makan la kenyang-kenyang..Sedar tak sedar, tau-tau dah pukul 11 malam, punya la lama aktiviti memasak dan makan-makan. Agenda aku dan adik aku hari ni nak amik pic milky way, kalau langit cerah..

So kami dua beradik pun keluar la bawak camera, yang lain-lain sibuk makan dan kemas-kemas dapur. Setting tripod la, apa segala..cuba dan cuba dapat la sekeping dua. Tu pun langit kejap berawan, kejap ok. Dengan mata kasar, memang boleh nampak milky way, tapi sebabkan ni first time, gambar pun tak berapa cun sangat. Dah la sambil-sambil setting tu, ada pulak bunyi binatang duk mengendap sambil buat bunyi mendengus-dengus. Uih suspen jugak..entah apa la bendanya.. Last-last Adib keluar, pegi cari apa benda bunyi tu, rupa-rupanya Tasmanian devil berdekatan dengan pokok tepi kitorg tu..paling tak guna sekali, Adib cabut lari dulu masuk motorhomes, siap ajak kitorg berdua masuk jugak, katanya tasmanian devil tu gigit orang kalau kacau tempat dia!

Yihhh stress aku dan Muni duk amik gambar time tu. Aqilah pulak, sedap main torchlight, suluh sana sini atas pokok, pastu duk "mummy look..there's something on the tree!!..." pastu kang "mummy look overthere.." ish seram okeh! Suka hati je nak look sana sini, petua orang tua dulu jangan main suluh2 atas pokok! kau sedap je suluh sana sini.. hiks..

Laki aku pun sama, langsung tak beri sokongan, katanya penat drive, so dia suh la aku ambil gambar berhati-hati..penyudahnya, tinggallah kaum-kaum hawa saja, berdepan dengan cuaca sejuk, dan tasmanian devil yang berdengus tak berhenti-henti, dan Aqilah yang bermain torchlight suluh sana sini.. dan hasilnya adalah seperti berikut.... sobs...


Hasil suluhan Aqilah..tak tau la dia nak suluh apa..Tak lama lepas tu, langit kembali berawan, dan pastu hujannnnnnnnnnnnnnnnnnn..


So tamat la aktiviti nak ambil gambar milky way nya! Malam tu tido kesejukan dalam blanket tebal..uii sedap...

Wednesday, April 20, 2016

Tasmania: Roadtrip to Eastern Tasmania (Part 1)

Bulan Mac lepas kami ke Hobart, melalui Melbourne. Tiket murah-murah je, sebab fefeling nak road trip, maklum la dah ada extra baggage ni, turun naik train tu memang ehem sikit, kalau berdua je takpelah hihihi.

Kami menaiki Jetstar dari Melbourne ke Hobart, harga tiket return setiap orang lebih kurang RM300+ seorang, agak murah la jugak. Tiba di Hobart Airport dah senja. Campervan yang kami sewa ialah dari company Apollo, tapi business hour diorg dari 8AM-4.30PM saja, so next day baru kami ambil campervan. Untuk malam ni, kami sewa kereta kecik je dulu, dan duduk semalam di Hobart CBD. Jarak Hobart Airport ke Hobart CBD ialah lebih kurang 30 minit perjalanan menaiki kereta. Lepas check in hotel, kami keluar semula, untuk beli groceries di Coles nak stock up dalam motorhome kami nanti. 

Suka betul budak berdua ni lepak dalam ni. Aqilah suruh daddy beli "kereta" macam ni kt KL nanti hahaha.


Esok harinya, seawal 8 pagi, kitorg kembali semula ke Hobart Airport untuk pickup motorhome kami. Kitorg pilih EURO Deluxe, 6 berth, dengar harga AUD 1684.10 (harga termasuk insuran, yang berharga AUD 44 sehari), kalau tak ambil insurance, memang boleh murah lagi, tapi kami tak mahu ambil risiko, jika terjadi apa-apa, so tabahkan je la hati nak bayar insurance tu. Kami pilih insurance yang bondnya hanya perlu bayar AUD 250 saja if apa-apa jadi.


Sebelum mula trip kami, Apollo staff yang bertugas, telah bagi sedikit briefing tentang nak guna motorhome ni, cara nak isi air di tank, buang grey & waste water, charge power plug, dan tips-tips lain yang penting untuk operate motorhome ni. 


Plan hari ni, dari Hobart kami akan melalui Swansea, Spiky Bridge dan akhir sekali kami akan stop di Freycinet National Park, dan bermalam di sana. Bismilah..ayuhlah kita ber"roadtrip" huhuhu.. Berdebar jugak rasanya bila duduk dalam ni, semua passenger kena duduk di ruang meja makan, sebab hanya kat situ je ada seatbelt. Tapi paham-paham je la ada budak ni, kadang diorg nak berjalan la, nak baring la sebab dah tau ada katil. So ada la jugak diorg lepak-lepak kat belakang tu. Tapi harus diingat, memang tidak selamat kalau jadi apa-apa jika duduk dekat belakang ni, sebab melantun-lantun masa dalam perjalanan. Bunyi alatan memasak dalam cabinet usah cakapla, memang bising tong tang ting tong sana sini hahaha. Mula-mula tak biasa jugak, tapi bila dah lama-lama rasa immune dengan bunyi tu semua, dan kami pun lepas tu pandai dah nak susun supaya boleh kurangkan bunyi bising tu. 


Harus di ingat, walaupun ada toilet dan shower dalam tu, tidak bermakna korang boleh buang air kecil dan besar mahupun mandi sesuka hati ketika kenderaan bergerak! kena berhenti dulu okay! kalau tak, memang nahas la duduk dalam tu hahaha.


Salah satu beach di kawasan Swansea. Kami main stop je mana-mana yang kami rasa nak stop, sebab tak ikut sangat itinerary yang kami dah buat hihihi. Cuaca tidak menyebelahi kami pada hari ini, sekejap cerah, sekejap lagi mendung, kadang-kadang langit biru tanpa matahari, kadang-kadang kelabu asap! Hui tension jugak, memang boleh spoil mood huhuhu.


Posing depan motorhome! Yang besar ni, boleh muat 6 orang! Siap dengan dapur, shower & toilet. Perkakas masak semua pun ada. Memang ibarat rumah bergerak. Syukur tercapai juga cita-cita nak naik benda alah ni. Dulu masa ke NZ tahun 2011, aku penah cakap dengan Cawan, pasal nak merasa road trip dengan benda ni huhuhu. Trip kali ni aku pergi sekali dengan adik aku dan husband dia. Meriah betul rombongan kali ni kikiki.




Muka budak tak mandi pagi..acah-acah handsome gitu. ;p




Berdekatan dengan beach tadi, ada Spiky bridge, dikatakan bridge ini dibina oleh prisoner di sini. Agak famous jugak tempat ni dikalangan pelancong. Bagi aku biasa je la, sebab dah tepi jalan kan, so pegi je la tengok. 



Spiky bridge dari bawah 

Destinasi berikutnya Freycinet National Park. Ini memang salah satu destinasi idaman jika ke Tasmania. Dua minggu sebelum ke sini, aku telah call dan email Freycinet National park bertanyakan tentang campground untuk motorhome kami. Katanya tempat ni selalu fullybooked, sebab tengah peak season. So masa call tu, aku mintak dia reserve untuk motorhome kami. Saiz kenderaan perlu diberi sebab bukan semua kawasan di campground tu boleh muat dengan camparvan/motorhome kita.

Pada mulanya, kami berhasrat nak FREE Camping je dimana-mana di kawasan tu, tapi mengenangkan, air adalah sumber paling penting dalam hidup ni, so kami tekad nak amik campground yang siap sekali dengan power, air dan dump point! Tak payah pening nak pikir nak topup air dan buang najis kat mana nanti hihihi.

Storage air tank dalam motorhome tu, seingat aku 100liter, hanya mampu tahan 1-2 hari ikut penggunaan, jika dah guna untuk masak, membasuh pingan, mandi, dan guna toilet, sehari pun boleh lesap air dalam tu. Kebanyakkan free camping ground yang aku survey takde sediakan air, toilet je ada, ko rasa? Eee memang tak la hihihi. Toilet tu kira baik la dia nak sediakan, sebab setengah tempat tu, memang kawasan tandus/bush je hahaha. 
  • INFO: Untuk reserve campground untuk camping (tent), atau campervan/motorhome di seluruh Tasmania, sila refer pada link ini --> Tasmania National Park: Camping and Cabin Fee Info. Segala info berkaitan dengan camping ground yang terletak di DALAM KAWASAN NATIONAL PARK TASMANIA, boleh didapati di sini.
  • Dan jangan lupa untuk paham dan hadam Terms & Conditions untuk setiap tempat yang korang nak camping tu. Diorang memang strict bab-bab ni semua hihihi.
  • Dan satu lagi yang paling penting, kebanyakkan National Park di Tasmania memerlukan Pass untuk kita masuk. Kalau tak sure apa jenis pass yang korang perlukan, boleh refer di sini --Type of Pass Needed dan Tasmanian National Parks Entry Fees

Ini contoh pass kami, valid up to 8 weeks dari date kami beli, dan per vehicle (up to 8 person)termasuk semua National park, including Cradle. Total harga adalah AUD 60. Memang berbaloi. Di situ nanti, diorg akan tulis nama dan no registration kenderaan korang, dan lepas tu, letak dekat depan dashboard. Pass ni boleh dibeli online, ataupun di National Park Visitor Center.


Dah selesai beli pass, kami terus ke Cape Tourville, berdekatan dengan campground kami. Ini adalah salah satu short walk yang disuggest dalam website tourism Tasmania. 
Boleh refer sini untuk senarai penuh 60 Great Short Walks yang ada di Tasmania :), jangan cakap akak tak payunggggg hihihih 

View dari atas..kalau ada matahari ni, mungkin boleh nampak kebiruan air laut tu..tapi apa nak buat, bab-bab cuaca ni diluar bidang kuasa kita..ye tak?

Gigih nak berjalan sendiri hehehe



Circuit sepanjang 600meter ni, cuma mengambil masa selama 20 minit saja, tahap kesusahan, adalah TIDAK SUSAH, kalau Zafran boleh, tak kan korang tak boleh? tak gitu? hihihihi..

Sebahagian daripada pemandangan yang ada di Freycinet National Park ni. Sebenarnya dalam ni ada banyak lagi walks yang menarik, cuma larat dengan tak je nak hadap.

Coastal view yang cantik, boleh nampak batu-batuan merah ala-ala di Binalong bay di sana tu..nama lain Granite (Pink Feldspar), sebab batu-batu tu nampak macam warna pink, ada macam tint oren & cream. Opposite dari tempat ni, ada the Nugget, tapi aku takde pulak amik gambar benda tu, nanti la aku korek kat camera laki aku..maklumla lens ni tak leh zoom jauh kikiki

Kalau bernasib baik, dari atas ni boleh nampak dolphins, tapi masa kat sini, hanya nampak burung-burung je dekat the Nuggets depan sana nun. (Ye tiada gambar the nugget! eee yapedaaa aku nih!)

Lighthouse. 

Ni satu lagi short walk yang kitorg pergi lepas Cape Tourville tu, Sleepy Bay walk, tapi yang ni agak susah sikit sebab jalan tak rata, dan banyak naik bukit. Tapi lawa sebab warna air sangat jernih dan biru turqoise, ditambah lagi dengan batu-batu granite yang merah/pink/orange menyala tu. Kalau ada matahari ni aku gerenti lawa nak mampus hehehe. Tapi takde, so layan je lah..
Hasil dari erosion process dari air dan angin, selama beratus juta tahun, telah menghasilkan batu-batu yang cantik macam ni! Subhanallah, memang terkesima dibuatnya bila tengok macam ni.

Sebabkan aku tak berapa gigih berjalan turun sampai ke beach bawah tu, aku stop sampai sini je. Memang tak mampu nak dukung Zafran turun ke bawah, dengan jalan yang tak berapa rata dan berbatu, mengigil kepala lutut rasanya. Laki aku entah kat mana, Aqilah pulak paham-paham je la, dah pandai jalan sendiri, tau-tau dia kedepan dulu, dah satu hal plak nak jerit-jerit kat dia suruh tunggu kita hahaha. So kite stop sini je la, jom balik campground, nak masak,lapar kot huhuhu..Esok kita sambung jalan lagi, nak tengok wineglass bay..hmm..


Wednesday, April 13, 2016

Itinerary South Island - New Zealand

Salam, semoga semuanya sihat-sihat belaka. Ni cuma short entry je, sebab aku sekarang agak busy dengan hal-hal kerja dan rumahtangga. 

Entry ni cuma nak respond pada email-email yang aku terima dari beberapa orang traveller yang merancang hendak ke New Zealand. Ramai yang request mintak itinerary. Jujurnya, aku bukan tak nak kasi, tapi itinerary aku dulu memang dah hilang, sebab aku pakai laptop office, laptop tu rosa sampai harddisk dia tak leh diselamatkan lagi, penyudahnya, itinerary Europe, India, NZ, dan semua2 yang lama-lama dulu hilang. Aku pun bukan jenis buat backup hal-hal macam ni, sebab sekali pakai je kan.

Jadi harapnya jangan la korang yang email tu berkecil hati kata aku kedekut ilmu dan sebagainya hahaha, sebab memang aku takde dah softcopy itinerary tu semua, hardcopy lagi la kan! 

Tapi apa pun, korang still boleh refer pada semua entry New Zealand - South Island aku untuk jadikan panduan masa nak rancangan itinerary korang tu. Sila refer pada link ni Blog Entry South Island, NZ. Apa yang aku  blogkan, memang ikut susunan itinerary aku, cumanya mungkin nama holiday park/car rental company semua aku tak nyatakan.

Ni je yang aku ada hahaha..kalau sapa mata dia terer, tgkla tulisan2 tu, insya Allah still boleh nampak lagi. Tapi yang detailed iti kat bawah tu, memang tak dapat la nak tolong huhuhu..

So ramaikah yang dah beli tiket AA ke Auckland hari tu? Bestnya la! Aku tak beli pun, sebab tahun ni aku dah perabis duit pegi Sapporo dan Tasmania baru ni. Kalau ada rezeki teringin jugak nak ke North pulak.

Ok jom cuci mata dan cuit hati-hati para traveller yang dah beli tiket ke NZ tu, semoga dapat pedoman hahaha..

 Lake Tekapo

 Queenstown

 Milford Sound

 Blue Pools

 Elephant Rocks

 Lake Matheson

 Moeraki Boulders

 Akaroa

Taman sakura, somewhere dekat area Akaroa 

Amacam? Excited? Hehehe aku tengok gambar lama-lama zaman 2011 ni pun excited dah! So selamat bercutilah korang!