Wednesday, March 18, 2015

Taiwan: Taipei (Part 1)

Trip pertama kami untuk 2015 ialah ke Taiwan. Kali ni ada Zafran. Dari bulan Ogos tahun lepas beli masa MAS promo, alhamdullilah minggu lepas kami bertolak dan lebih seminggu kami di sana.

Secara jujurnya, bagi aku la, Taipei adalah biasa-biasa saja, tak jauh beza dengan bandar besar Asia yang lain seperti HK, Tokyo dan Seoul. Mungkin sebab aku bukan peminat bandar-bandar besar ni. Tapi ada satu dua benda menarik yang aku sangat sangat SUKA, 

1) Taipei adalah sangat baby/kids friendly, tak payah susah-susah angkut stroller turun naik tangga macam di Seoul atau HK. Lif takde la nun jauh di hujung station ke apa ke
2) Orang-orang cina Taiwan jauh sekali berbeza dengan cina mainland, diorg agak sopan, dan baik-baik. Walaupun mostly memang tak tau english, tapi diorg sedia membantu if kita datang tanya. Of course la ibu macam aku dapat special treatment kalau naik MRT or naik bas..I like :) 
3) Dan yang paling syok sekali, Taipei dan Taiwan secara generalnya, sangat breastfeeding friendly, sebab facilities untuk ibu yang breastfeeding macam aku ni bersepah-sepah, dari stesen MRT, stesen bullet train, shopping mall, airport, tempat-tempat attraction semua ada sediakan tempat khas untuk ibu yang breastfeeding! Tak macam dekat EU, mahupn OZ/NZ. So memang aku kasi 5 star untuk Taiwan :)
4) Taiwan ada banyak national park. Untuk orang yang sukakan nature dan scenery cantik-cantik macam aku ni, harus la wajib melawat dan tengok sendiri national park diorg hehehe.

Flight kami 7 March jam 1.35 AM. Memang cantik sangat la time macam tu. Semoga semua orang dapat tidur lena. Trip kali ni memang rileks abis, takde apa-apa KPI nak achieve, walaupun ada itinerary aku buat, tapi tak ikut 100% sebab malas nak follow sangat hehehe..

Inilah budak yang paling excited sekali. Dia pun ada terlibat tolong buat itinerary hari tu. Maklum dah besar macam ni, aku kena consider jugak apa yang dia suka, kalau ikut taste aku jek, takut bosan pulak dia.

Penerbangan ke Taipei cuma mengambil masa selama lebih kurang 5 jam. Dalam flight orang yang paling lena tidur adalah Zafran dan daddy. Aqilah pulak sibuk layan citer Hi-5 dia, aku macam biasa la kalau masuk dalam flight, nak tidur punya la payah, serba serbi la rasa tak selesa, tak kisah la naik AA ke MAS ke, sama jek aku tak leh tidur. Ada sekali tu aku baru macam nak terlelap, sekali Aqilah kejutkan kan aku "mummy kenapa tutup mata? kita kan pegi jalan2 ni" ..hampeh, aku baru nak rest dah kena kacau..

Sampai Taoyuan International Airport dalam jam 6 pagi. Kena isi form imigresen macam biasa. Ada satu section tu, dia tanya jenis visa. Terus aku terkesima kejap. Terpinga-pinga sebab aku langsung tak cek nak kena ada visa ke tak pegi Taiwan ni. Haih nasib baik la tak perlu visa..phew...

Lepas tu ada seorang petugas di airport tegur aku "cold..very cold outside" sambil tunjuk baju sejuk dia... Aku sengih je la kan, mengikut weather forecast, cuaca di Taipei dalam 17c-24c je, so takde la sejuk sangat kan..jaga la kau na, tengok la nasib ko lepas ni hahahaha...

Dah selesai semua urusan dalam airport, kami ke basement 1, untuk ambil bas ke Taipei Main Station. Kat airport ni, takde mrt direct untuk terus ke Taipei main station. Option yang paling murah ialah ambil bas, kalau kaya sikit boleh la naik taxi je. Kos naik bas lebih kurang RM 10-12, naik taxi pulak dalam RM120-150 (TWD 1000-1200). Jarak perjalanan dari Taoyuan International Airport ke Taipei Main station lebih kurang 50-60 minit. 

Jadual bas di Taoyuan International Airport. Destinasi, route, company bas mana, masa departure, dan main stops bas ada tulis kat situ. Selamat aku, sebab aku tak study pun, aku cuma tau aku nak pegi Taipei main station jek.

Inilah rupa bas yang kitorg naik tu. Lain company, lain rupa dan design basnya, so jangan tanya aku lelebih bab bas ni. Sebabkan bas ni kosong, hanya kami sekeluarga dan beberapa penumpang lain, so syok la nak main cop tempat memasing. Time ni la aku baru ada rasa nak tidur. Maka sempat la terlelap 2-3 round sambil pegang Zafran, tau-tau je dah sampai bandar yang sibuk. Tengok kiri kanan tak tau nak turun mana. Annoucement dalam bas cakap mandarin pulak, tapi takde pun sipi2 bunyi macam *Taipei Main station* ke apa ke..adoiii.. Last-last Cawan tanya kat brother sorang tu, kalau nak turun kat Taipei Main station turun kat mana? Sekali mamat tu cakap, "here..here.." sambil tolong tekan kan loceng bas..huhuhu..

Dah kelam kabut turun, mamat ni baik hati nak tunjuk kan jalan, dia boleh la berbahasa inggeris sikit, jenuh jugak la aku tunggu dia nak explain macam mana nak ke main station tu. So last-last aku cakap kat dia, takpe la, kitorg amik taxi je pergi hotel. Sebab hotel kami berdekatan area Taipei Main station ni, lagi pun ada beg TROLI besar 1, dan stroller nak kena hangkut, malas la kan nak bersusah payah naik mrt ke hotel.

Kami tahan taxi tepi jalan, dan tunjuk nama hotel Longshan Inn. Sebabkan dia tak paham, aku cakap la kat dia, Longshan temple! Nearby Longshan temple. Dia mula-mula angguk paham. Dan naik semua orang, dia mintak no phone hotel, pastu dia call, baru sengih-sengih dia drive. Aku lega, driver taxi pun lega hahaha. Kos naik taxi ke hotel dari tepi jalan dekat Taipei main station tadi tu cuma TWD 110 (RM11), jarak perjalanan lebih kurang 5minit je kekeke.

Dah sampai hotel, terus bayar duit hotel dan tinggalkan luggage, check in hanya selepas pukul 3pm. Longshan hotel yang kami duduk ni, adalah di area Wanhua, iaitu kawasan bandar lama Taipei. Kat sini banyak jugak tempat-tempat yang boleh dilawati hanya dengan berjalan kaki je dari hotel kami. Harga pun sangat murah. Untuk double bedroom + 1 extra bed, untuk 2 malam, cuma TWD 4500 je, inclusive tax bagai. Hotel sangat bersih dan takde bau pelik-pelik, cumanya yang tak best sebab takde lif. Tapi nasib baik ada orang lain tolong angkat beg naik atas. Kalau tak sure aku kena sumpah seranah dengan Cawan..ngeeee

Tiang signboard tempat-tempat yang boleh dilawati sekitar hotel kami. Semua walking distance je. So apa lagi..jom kita!!

Longshan temple di waktu siang. Ramai yang tengah ber'solat' di sini. Boleh dikatakan meriah la jugak. Sebabkan temple ni sebelah je dengan hotel, so aku skip dulu yang ni.

Assistant aku..rajin tolak stroller dia ni. Adik dalam tu macam bos besar angkat kaki jek ahahhaa.. Tipu je Zafran tu, dalam 15 minit duduk, terus mintak nak duduk dalam carrier. Dan sebenarnya, untuk trip ni, 80% Zafran duduk dalam snuggbaby je, stroller tu cuma perhiasan jek. Haih nasib la ko baru 6kilo je Zafran, kalau 16kilo pengsan nak carry pagi petang siang malam.

Tapak lawatan kami yang pertama tengahari tersebut. Bo Pi Liau historic block, telah wujud sejak dinasti Qing, dan merupakan kawasan kejiranan tertua di Taipei.

Kat sini merupakan jalan dan bangunan lama yang masih lagi dijaga dan dijadikan cultural dan historical center. Terletak di Kanding Road. Masuk ke sini free je.

Rumah kedai dua tingkat tradisional ni, masih ada yang dihuni dan dijadikan kedai. Selain tu, kawasan ni jugak, ada banyak menjual peralatan sembahyang, dan kedai perubatan traditional cina, macam herba-herba tu, memang bersepah kat sini.

Kat dalam ni jugak ada museum, masuk free jugak. So kalau nak tau sejarah tempat ni, harus la melawat museum ni.




Aqilah mencuba salah satu permainan tradisional di Bo Pi Liao Museum. Teruja dia dapat pukul bola besi tu hahaha, sampai tak nak balik sebab nak main! heii letih betul nak tunggu!

Senibina dan jalan di sini dikatakan berusia sekitar 300 tahun.
Bo-Pi-Liao (剝皮寮), dikatakan bermaksud ‘Skin-Peeling Hut’, ni aku ada baca dari salah satu blog chinese. Tak tau la betui ke idak hehehe.

Sejak dah besar ni pandai pulak asik nak bergambar je, layan je la. Aksi ni dia tiru model kat sebelah tiang yang tengah photoshoot hahaha..

Interior dalam salah satu rumah tradisional yang kami masuk di Bo Pi Liao.


Aqilah lagi hehehe..

Dah abis pusing kat kawasan ni, kami balik semula ke hotel untuk check in. Malangnya, dia cakap bilik tak siap lagi! walaupun time tu dah pukul 3.30pm! Hangin la aku, dah la lapo ni weh. Dalam 3.45pm baru kitorg boleh masuk. Ha lega dapat baring-baring dan makan bekalan yang dibawak dari KL. 

Lepas solat asar dan zohor, kami sambung berjalan pegi Ximen, hanya 1 station je dari hotel kami, tapi malangnya petang tu sejuk gila, dah la Cawan plak tertinggal jaket dia, aku dan Aqilah hanya berjaket jeans je, sebab memang tak expect la sesejuk macam tu. Haish potong betul, last-last takde mood nak amik gambar sebab dah terketar-ketar..penyudahnya dalam sejam macam tu kat Ximen, kitorg balik hotel, dan makan lagi hahahaha..pas tu tidor! Awal gila kot tidur, dalam pukul 8 semua orang dah selamat bermimpi. Kat Taipei ni pukul 6 dah gelap dah, ha sedapnya dapat tidur kekeke..

Bersambung...



Friday, February 13, 2015

Zafran

Lamanya tak tulis blog, rasa kekok pulak nak tulis-tulis ni. Apapun saja nak share, yang kami dah ada ahli keluarga terbaru. Zafran namanya. 

Nama manja mengada Prince Zafran. Nama tu kakak santek yang kasik, sampai la ni lekat Prince, semoga Zafran tak perasan sangat udah la :)

Zafran lahir pada 12.12.14, berat masa lahir 3.75 kg, lahir secara normal dan sekarang Zafran dah pun genap 2 bulan. Alhamdullilah.

Sebabkan aku berpantang sendirian berhad, dan banyak masa bersenang lenang walaupun tak berapa nak senang haha, aku berjaya la jugak buat sessi fotografi berdua dengan Zafran jek, nak tunggu daddy entah bila kurun la agaknya, entah-entah dah masuk sekolah nanti pun takde gambo. 

Jom tengok Zafran walaupun hasil tak setaraf gambo macam anak Che Ta :((


Umur masa ni, baru 4 hari lepas lahir..

Bakal travelholic kah?



5 minggu




Zafran & daddy, tak leh nak ambik pic daddy dari depan, maklumla takde 6 packs :((, bertabahla Zafran oiii..

Dan ini pic Zafran yang latest sekali, dah cukup 2 bulan dah boleh senyum dan pandai nak agah-agah orang, dan yang paling pasti sekali, Zafran makin terserlah kehensemannya sampai terkalah daddy uweeeee..


Sekian melaporkan...

P/s: Insya Allah next month, Zafran akan start travel untuk pertama kalinya, semoga dapat menandingi jumlah cop passport yong Aqilah huhuhuhu


Wednesday, October 8, 2014

Happy Birthday Mummy!

Lama betul tak update blog. Nampak macam takde apa yang berubah pun, aku yang berubah adalah hehehe.

Ok berbalik pada tajuk entry di atas.. Minggu lepas aku bagitau Aqilah pasal birthday aku yang akan tiba tak lama lagi. Since then, dia la manusia paling busy sekali, tiap-tiap hari nak cari gambar kek, kononnya nak buat kek untuk mummy (meyesal betul aku bagitau pasal birthday aku tu)

So tiap-tiap hari la mintak nak tengok Pinterest. Kadang-kadang dia surf Pinterest dekat laptop, kadang-kadang dekat tab/iphone lepas tu sengih sengosorang. Banyak jugak design cake yang dia pilih untuk *party* birthday aku ni hahaha..

"Aqilah dah jumpa ke design cake macam mana untuk birthday party mummy?" tanya aku serius.
"Tunggu jap, tengah pilih la ni..ok tak yang ni??" jawab Aqilah confident.

Aku pun tengok la contoh cake yang beria-ia sangat dia nak buat tu..rupanya cake Little Pony kau! 

"Mummy pilih, nak cake Little Pony ke nak cake Dora?" tanya Aqilah lagi..
Aku buat muka kerut-kerut. "kenapa dua jenis je boleh pilih???" aku tanya.
"Ye la, mana boleh banyak, nanti membazir, teacher kata membazir nanti macam syaitan" jawap Aqilah
"Hmm ok, meh mummy pilih.."

Pilih punya pilih, last-last aku cakap nak design macam ni...



Lepas tu dia amik iphone aku, dia cek gambar tu.."hmm..cantik yang ni..tapi susah la nak buat.." kata Aqilah

"Lerr pulak..tadi suruh mummy pilih!!" mummy rasa tercabar hahaha.
"Ok mummy cari lagi yang lain..nanti Aqilah buat.." ada hati mau suh aku pilih lagi!

Fine!! Aku pun cari la design lain..setiap design aku pilih yang lawa-lawa semua dia reject, alasan susah nak buat!! Motif? bukan tadi ko yang offer nak buat kek untuk mummy? ni dah kenapaaaaaaaaaaaaa??

"Mummy dah pilih ke cake mummy nak? " tanya Aqilah tak sabar nak tau hasil pilihan kek yang aku nak.
"Belum!" jawab aku tak puas hati kekeke..
"Mari la sini Aqilah pilih..Aqilah pilih yang senang buat la, Aqilah kan kecik lagi.." 

Terus dia rampas iphone aku, scroll scroll scrollllllll...dan akhirnya, dia pilih yang ni!!



Aku rasa nak nanges je tengok rupa bentuk cake LITTLE PONY yang dia pilih untuk aku ni. Ni bukan sebab senang nak buat, ni dengki sebenarnya..hahahah

"Kenapa Aqilah pilih cake ni? buruk la...comot pulak tu.." tanya aku curious nak tau jawapan!
"Ye la..kan senang nak buat tu, sebab cake tu kecik, lepas tu colorful jugak, ada banyak..comel kan?" Aqilah jawab sengih-sengih..

"Bila kita nak beli barang buat kek mummy? nanti Aqilah nak pakai baju ikat-ikat tu mcm dulu (read Apron)" tanya dia dengan penuh yakin yang dia boleh buat kek huduh ni hahaha..
"ha nanti la hari cuti kite beli barang.." jawab aku malas nak layan dah lepas tu..sedih okay..kek buruk dia nak buat untuk aku huhuhu...

Dan malam semalam, aku saja kacau dia lagi..

"Aqilah jangan lupa tau Ahad ni birthday mummy, Aqilah nak kasi hadiah apa??" 
"Aqilah nak kasi mummy fridge magnet.." jawab Aqilah selamba, sebab dia tengah busy kemas mainan kat bilik dia.
"Ha fridge magnet?? kenapa fridge magnet??" tanya aku kekagetan!
"Kan mummy suka fridge magnet..kasi je la fridge magnet" jawab Aqilah macam malas nak layan aku hahahaha

"Aqilah dah beli ke fridge magnet tu?" aku tanya soalan bola tanggung..
"Ambik je la fridge magnet yang Kak Anash kasi mummy tu.." seposen muka dia jawab!
"HAAA FRIDGE MAGNET KAK ANASH KASI MUMMY? KENAPA NAK AMIK YANG KAK ANASH KASI MUMMY PUNYA PULAK??? " tanya aku macam tak percaya dia jawab gitu 
"Ala sama je ..fridge magnet jugak..kan ada banyak kat peti ais tu!" 

Hahahaah..pengsan anak terlebih bijak sangat ni, ingat aku yang nak kenakan dia, sekali aku yang terkena, daddy tumpang gelak je la..huhuhu nanges..takpe Aqilah, ada hari mummy balas!! AWAS!!

Budak busuk dan mengada yang bakal merebut kasih sayang dengan daddy dan adik baru..rasain loh hahahaha.