Sunday, September 27, 2009

Day 2 - We conquered Great Ocean Road

Great Ocean Road
Hari ni bangun seawal pagi, sebab nak buat trip ke Great Ocean Road, iaitu sejauh 300++ KM dari Melbounrne. Great Ocean drive ni merupakan one of the great drive in the world (tak tau la betul ke tak kan heheheh, katanya begitu laaa)


Nampak gayanya cuaca pagi ni agak cerah. Tapi tak tau la on the way karang cam mana kan, state Victoria ni, memang terkenal dengan 4 MUSIM dalam 1 HARI!!! Memandangkan perjalanan ke GOR ni agak jauh, jadi strategi kami, adalah pegi ke sana melalui freeway, supaya sampai ke destinasi lebih cepat. Kalau pergi ikut route GOR tu, alamatnya 4 jam lebih baru sampai. Tapi kalau ikut freeway baru 3 jam je, balik nanti baru ikut Great Ocean Road. Advantage buat macam ni, dapat la tengok kawasan inland diorg, tak de la pegi laut, balik pun laut je kan heheheh..

Sepanjang jalan ke sana, macam2 pekan kecil yang kitorg jumpa. Tapi yang paling menarik perhatian, kawasan yang kuning yang sedikit kehijauan. Macam semalam, tapi kali ni lagi besar dan luas kawasan nya. Agaknya ni kawasan tanaman bunga kot. Sebab macam banyak sangat, pastu dalam pagar je semuanya. Tapi sayang, cuaca plak la cam mendung sket. Arggg belasah laa.. janji cantik..



Pastu jalan lagi, dan jalan lagi, akhirnya, sampai ke satu junction yang akan bawa terus ke Port Campbell National Park, dimana terletaknya 12 Apostles yang gah itu.. Jalan ni cam jalan kampung gile. Tapi kampung-kampung pun, jalan nya cantik. Kalah la jalan lobang-lobang kat KL nun!! Padahal jalan diorg ni kecik je. Sepanjang jalan tu, signboard wildlife memanjang je ada. Berdasarkan pengalaman orang2 yang dah pernah drive ke Great Ocean Road ni, memang diorg suh berhati-hati sket, sebab kangaroo memang anytime je akan lepak kat tepi-tepi jalan, dan jugak melintas jalan sesuka hati diorg. Koala terbaring tengah jalan pun ada!!! Tak berapa lama kemudian, tanpa disangka-sangka, kami ternampak plak kangaroo liar kat tepi jalan!! Ha terkejut la jap, sambil terkial-kial cari camera. Dapat la sekeping hhehehehe

Pastu journey kitorg jadi makin mencabar, dah la google map pun suh ikut tu, pas tu, kebetulan plak signboard tu pun tunjuk kan arah yang betul. Ha kitorg apa lagi, terus follow. Pastu, siap ada signboard ckp jalan tu tak sesuai utk caravan, cuma sesuai utk small vehicle jek. Jalan plak tak berapa baik, sebab tak berturap.. Kitorg ingatkan kejap je, sekali jalan punya jalan, tak sampai2..huih..berpeluh gak rasenya. Cawan pun dah cuak ni. Bayangkan kiri kanan hutan tebal!!! pastu plak cuaca pun cam malap je..uish seram. Kalau jadi apa2 memang tak tau la nak mintak tolong kat mana. Aku plak dah baca doa macam2 yang Opah aku kasi dalam hati. Sambil2 tu leh la buat lawak bodoh ngn Cawan, sebab nak ilang kan resah. Pas tu terjumpa lagi kangaroo..kecik je, benti jap, dalam takut2 tu, amik gak gambar. Pastu terus jalan...

Dah la tak leh bawak laju, sebab jalan memang batu kecik2 tu, mendaki bukit plak, makin lama makin naik, makin lama, makin malap, pokok2 cam ala2 Lord of The Ring tu ha..uish mak ai... Aku tanya Cawan nak patah balik tak? Dia ckp tak nak!! Rugi masa katanya.. Pastu, dah la satu haram signboard tak nampak dah..aduiii mana la aku nk pastikan ni arah yang betul ke tak kan?? Ya Allah pengsan cam nih...

Dalam 40 minit jugak la kami melalui jalan tu, akhirnya, sampai ke kemuncak, pastu terus jalan bertar elok je..Jalan depan sikit, terus jumpe jalan besar, siap ada town kecik, cafe segala macam la ada kat situ. Lega!!


Terus berhenti, dan p beli hot chocolat, dan pegi toilet. Sejuk gile haa dalam utan tu.. Sembang-sembang jap ngn owner cafe tu, dia tanye kitorg dari mana? Ha kitorg pun ckp la dari utan belantara nak menuju ke Port Campbell National Park. Haa terkujat dia dengar, dia ckp berani betui kitorg masuk kawasan tu, jalan tu tak ramai orang lalu, sebab tak berapa baik, lagi pun bahaya, dia sendiri tak penah terpikir nak lalu situ, inikan pula tourist cam kami!! Haih nasib baik la semua selamat..kalo tak, tak tau la bile nak sampai kan hahaha..(memang hampeh nya google map!!!)

Dari cafe tu, dah tak jauh nak ke 12 Apostles tu, sepanjang jalan scenery memang best2, siap berhenti la jap amik gambar. Tapi sayang, dah elok2 nak berenti, sekali tengok tak leh masuk amik gambar, tempat tu dah dipagar semua. Signboard "Lookout point" tu memang tak diupdate!! cis!!

Tanpa buang masa, terus ke 12 Apostles..dari jauh dah nampak dah tonggol2 tu, tapi cuaca agak mendung sket. Turun je dari kereta, terus menuju ke lookout nya. Adeh..sejuk gile kat sini..Angin tak payah cakap la, seram gile bunyi dia..Aku pegang camera nak amik gambar pun, tak leh nak focus, cam gerak2 je tangan aku. Nak amik gambar cun2 pun susah, tudung asyik senget2 je dek angin kencang tu. Tapi view kat situ memang cantik sesangat la..tak tau nk ckp cam mana dah. Since kitorg sampai time tengahari, so tak de la cun sangat cam time sunset atau sunrise. Takpe la..janji sampai..







Dalam 30 minit disitu, kami teruskan perjalanan ke Apollo Bay, sejauh 1 jam perjalanan dari 12 Apostles tu. Ni kira jalan balik ke Melbourne melalui Great Ocean Road la.. Tapi kan memang tak tipu la..sini memang scenery cun-cun belaka.


Sampai je situ, terus berenti kat laut tu, niat dihati konon nya nak mandi laut, , tapi cam sejuk bebenor ha...ape kes kan..amik gambar je la..tengok laut kat sini, teringat plak kat Byron Bay, adeh..cun haa..



Pas tu sambung lagi ke Lorne, selama 45 minit dari Apollo Bay tadi. Sini pun ok gak, cume berhenti amik2 gambar, dan masuk kedai souviner. Dapat la magnet Great Ocean Road utk aku dan Biq. Tapi sepanjang perjalanan tu, semua tempat stop jual Great Ocean Road nya magnet jek


Kemudian kami berenti kt light house Split Point. Dah nama pun light house, so memang lebih kurang je la cam light house lain. Tapi amik je la gambar...ni beza sket dari Byron bay, sebab kat Byron Bay cuaca cerah, ni kat sini, ala2 mendung, matahari main sorok, tp langit dia unique la, sebab cahaya matahari kuar sket2 suluh 2-3 tempat berbeza ikut celah2 awan tu..



Dari satu pekan ke satu pekan, akhirnya sampai la ke Anglesea, kat sini terkenal dengan kangaroo liarnya yang suka menganggu ketenteraman penduduk awam, tapi time kitorg kt sini, haram sekor pun tak jumpe.
Next stop ke Torquay, tempat ni merupakan surfing capital kat Victoria, tapi time kitorg sampai dah nak senja, so tak sempat la ke Bells Beach yang famous tu. Torquay ni jugak merupakan pintu masuk ke Great Ocean Road, tapi untuk kitorg, ni pintu keluar la kan hehehe..


Kat sini jugak, terdapat banyak surf brand cam Billabong, Ripcurl, Roxy dan Quicksilver, maklum la tempat surfing yang famous. Mulanya ingat nak p shopping wetsuit kt warehouse kat situ (maklum la nk ke Phuket plak pas ni, harus la ada satu kan heheheheh), katanya murah2, sekali dah tutup la plak..emm tak de rezeki la tu ..



Maka tamat la journey kami ke Great Ocean Road, since tak de plan kat Melbourne untuk malam ni, Cawan pun tak de la rushing2 bawak keta, rileks je..ari pun cam nak ujan.
Think Melbourne is boring? Don't Think So..

1 jam perjalanan dari Geelong ke Melbourne, akhirnya sampai jugak, rupanya2 kat Melbourne baru lepas hujan..Entah cam mana, tersalah jalan pulak, Melbourne ni dibahagikan ikut Yarra River, sepatutnya kami kena ke arah CBD, tapi sekarang kami ke arah South Melbourne pulak..aisey..Lepas tanya orang, kami menghala terus ke Melbourne CBD dan terus pegi cari Nando's. Jalan-jalan kt Melbourne CBD ni sebenarnya senang, kalau dah familiar, tapi kitorg tiap kali masuk town je, mesti tersalah jalan, tension betul. Kali ni kitorg cadang untuk cari 1 street yang boleh dijadikan guideline utk kitorg heheheh..so Bourke St la yang kami paling kenal sekali.

Lepas makan sekenyang2 nya, tanpa membuang masa, berjalan kaki kat Melbourne city untuk melihat sendiri bandar ni di malam hari dan amik gambar. City diorg ni cantik kalau malam2, sebab lampu banyak..Parked keta dekat Federation Square, terus jalan kaki..Hahahah bijak2..sejuk gile time ni...mengigil2, sampaikan numb jari kaki dan tangan kitorg. Nak tekan button camera pun rase payah gile..Ya Allah tak tahan siut..Memang aku surrender la, tapi gambar punya pasal, kitorg redah jugak. Dah la malam minggu, macam2 orang kitorg jumpa, yang mabuk, yang gila, yang tah apa2, semua ada, cuma kena hati2 jek..





Ini khas untuk Biqque..


Bandar diorg nih, memang artistic sket la, macam2 jenis benda pelik2 ada, memang orang2 kat sini suka dekat art kot..time kitorg amik gambar kat National Gallery diorg, tengok orang berlongok2 kuar dari situ, sebab layan pameran dan jugak layan teater..hebat betul...




Hampir 2 jam kitorg kesejukan, akhirnya kitorg surrender jugak, terus balik ke hostel, dan bersiap2 untuk mandi manda dan tidor..esok kan nak raya dah..ada project baekkk punyaaa..Malam tu memang tidor tak sedar diri la..sejuk plak tu..bestttttt


Nantikan update seterusnya, Raya Edition.....

12 comments:

biqque said...

LAWANYA 12 APOSTLES TUUUUUUUUUUUU!!! ARGHHHHHHHHHH!!!

-envy mode-

neway, gambar roger tu sesuwai dengan cap RF yang i beli kat vietname :D muahs!

BlueEwoke said...

hahahahha...tak pe..nanti korang p la 12 Apostles tu..

gambar roger tu tah cam mana plak si cawan leh nampak dalam banyak2 tu..i dah tak nampak pe dah..tau nk terkencing je time tu..sejukkk

3plepl8 said...

comelnya lighthouse tuh...teringat byron bay...huhu. cantiknya rumput2 kuning meluas tuh. segar mata memandang.

Cawan said...

12 Apostles, 2 Survivor, Shipwreck, ape2 holes semua ade sini skali..

BlueEwoke said...

ha a la..lupe nak ckp pasal yg lain2 tu.heheheh..lain thn la story..

biqque said...

hole? hole? haaaa tak baik ni tauuuuuu...tengok gadget IT la niiiiii hahaha!

Cawan said...

Gadget IT ade special annv 30th, na xkasi i beli.. dia kate tgk jek dia ari2.. kesian cawan..

hole yg tersebut di atas adalah lembah lurah 12 Apostles tu.. bukan lurah2 lain..

biqque said...

hahahahahahahahahahahahahahahaha! betul2! rugi je beli, sume kalah la ngan isu bumper na!

BlueEwoke said...

memang semua kalahhhhhhhhhhhhhh hahahahaha (gelak jahat)..

Danny / John said...

tak sabarnyaaa nak pegi melbourne. aku dh decided nak drive time pegi GOR ni since pegi ber3, maka dpt la jimat cost skit. tp since mornington and sorento tu pn mcm best utk terokai, maka aku rse nk sewa utk 2 harila kalo camtu. gitu...boleh x? kekek

p/s: jemput singgah ke blog hamba utk membaca mengenai keindahan bandar taiping.

Danny / John said...
This comment has been removed by the author.
BlueEwoke said...

Danny: ko jgn tak tau, aku ada cita2 nk repeat Melbourne tau, sebab sana lagi byk benda nk tgk dari kat Sydney tu.. bestnyeeee laaa.. ko pegi je la mana yg ko rasa sempat, drive la lama mana ko nak pun, aku memang suka bab drive2 ni, sebab senang!!

p/s: AKu dah singah blog korang semua dr europe, cuma tak sempat nk balas je..nanti aku komen kat sekor2..