Monday, April 23, 2012

Roadtrip Taiping Bersama #Travelholicawesome!

Tak nak tulis panjang-panjang boleh tak? Sebabnya aku dah mengantuk, tunggu masa nak tidor je ni. Pilih gambor pun berjam-jam dari semalam..ish ish..macam la ada KPI!! 

Ok dipendekkan cerita sebelum aku melalut sehingga menyebabkan entry ini menjadi sampah, baik aku teruskan..

Plan nak ke Taiping dicadangkan oleh Biqque, dan ianya telah dipersetujui oleh ahli lembaga pengarah dan suku-sakat geng travelholicawesome! Jadi pada Sabtu minggu lepas kami ramai-ramai berdesup ke Taiping. Sebenarnya ada banyak drama yang terjadi sepanjang perjalanan menuju ke Taiping ni. Tapi biarlah insan-insan yang terlibat saja yang bercerita, karang redundant pula ye dak??? 

Disebabkan sikap kurang sabar aku ditahap 9.9 ketika menunggu para LEMBAGA2 pengarah geng travelholicawesome tiba dari KL, maka aku dan Cawan telah merempit ala-ala Fast 5 menuju ke Taiping, sebab ada perkabaran cuaca hari itu sungguh cantik sekali, jadi untuk tidak melepaskan peluang keemasan itu, kami melupakan LEMBAGA2 geng travelholicawesome yang terkedek-kedek tadi, demi langit biru di Lake Garden Taiping!! Sorry geng, aku bukan jenis manusia Sumpah Taat Setia Berani Mati punya kawan..hokeyy??

Yeayy dah tiba di Lake Garden....walaupun lokasinya HANYA di TAIPING..tapi scenery memang cung!!

 Tumbuhan menjalar memanjat dahan-dahan pokok di Lake Garden..

Ingat di NZ saja ada Mirror lake? Taiping pun ada!! Sabit ada budak baling batu je time ni, kalau tak memang tenang je air tu!! Cis!! saja sabotaj kan??


Sedang berkonspirasi, sambil buat nak menampakkan rupe lisptick fushia tu? Geng korang tak bagitau buruk ke lawa aku pakai warna tu!??? baik korang bagitau sekarang juga!

 Oh mereka telah tiba..Lake Garden telah di'invaded' oleh Lembaga2 ini..

 Berlakon lagi..

Dan lagiiiiiiiii..tengok muka anak tokeh satey..FAKE gileeeeeeeee..muahahahaha budget Kim K la tuuuuuu..citttt


 Icam si pengembara tumpangan pun turut serta.. Siap la korang..tunggu je le entry dia keluar okeh!! Yang baju kuning pegang camera tu spokesperson Nikon ke? Baju dan sama color ngan logo Nikon...



Yes, kami ada new joiner yang baru.. paling kanan sekali -- Dan Arif. Nama dia lahir2 terus GLAMER! tidak seperti orang tu..sila jangan jeles Danny..eh John..eh Danny! (confuse jap..)

Dah puas di Lake Garden, kami ke Hutan Paya Bakau Matang..Orang Taiping sekalian, dah penah korang jejak kaki ke sini???

First time aku dapat tengok pokok bakau secara dekat..agak menarik..tapi hari dah nak senja..semuanya cepat-cepat je..


 Sunset semakin hampir..

Gambar dia kena paling besar sekali, sebab dia penganjur majelis, dan sponsor dinner kami malam itu..jadi orang lain sila ke belakang pentas!!

 3 dara pinggitan muahahhaha..abaikan teruna di tepi lukut tu..

Pelakon tambahan saja..

Budget nak tengok sunset, tapi nun jauh kat hulu mana tah..takpe la..kami terima seadanya..ini pun bolehkan?

NEXTTTTTTTTTTTT... (aku dah mengantuk sangat ni..kalau boleh nak laju2 karang nih)

Jom pekena Mee Udang Mak Jah...

Pergh tidak sia-sia kami makan sini, sebab memang sedap! Maka hilang sudah mengidam aku petang tu. Aku share dengan Cawan je, sebab takut tak larat habis. Harga mee udang biasa RM7 (mangkuk bulat), yang di belakang tu, mee udang special, RM11. Bezanya cuma saiz udang, rasa tetap sama! Thank u Danny kerana baik ati belanja kitorg...kau lah SEGALANYA.. #drama!

Okeh, ini bukan di Mee Udang Mak Jah, ini satey Pak Ein @ Pak Ian (nama glamer omputihnya). Perghhhhh korang kena rasa satey daging dia..memang marbeles..tp sila jangan jeles, kami makan free malam tu, sebab kami berkawan dengan anak tokey satey..korang MAMPU??? #ok ada riak disitu hehehe.

Bukan 10 cucuk, bukan 50 cucuk, malah kami tanpa rasa segan silu telah makan bercucuk-cucuk! Terima kasih pak Ian, kerana sudi menaja dinner kami!! we lap u!!

Malam kami tidak berakhir disitu, kami dibawa ronda-ronda oleh anak tokey satey tadi pegi ambush tempat pondan melepak..eh ye ke? walaupun tak berapa nak ada, tapi dapat la tengok seorang dua..isk isk..sapa punya idea la nih? eh lupa..ini memang idea anak tokey satey tadi..dia memang suka aktiviti mengintai2 nih..ishhh

Dan rupanya malam kami tidak berakhir dengan melihat pondan saja, balik ke homestay, kami sembang sampai lebammmmmmmmmmmmmmmmmmm sehingga 4.30 pagi!! macam 20 tahun tak jumpe sembangnya!!

OK FAST FORWARD LAGIIII..

Pada keESOKkan harinya.. Pak Ian telah membawa kami ke KILANG ARANG!! sekali lagi aku nak tanya..korang penah pergi kilang arang??? Kalau pernah, korang pernah masuk sampai tempat bakar dan semua-semua restricted area tu??? lalalalalala..sila jeles lagi.. dengan adanya PAK IAN, kami telah mendapat special access untuk melawati kilang arang tersebut.. Motif melawat kilang arang? Saja nak cari kelainan..hahahaha...

Bukan kilang ini..tapi dibelakang sekali..

Dalam ni nak bakar orang pun boleh. Walaupun arangnya dah dikeluarkan, tapi bahang panasnya boleh terasa dalam ni..


 Kayu-kayu yang nak dibakar untuk dibuat arang akan diasingkan mengikut gred memasing..

 Kayu yang telah dibakar menjadi arang.. 

Cer korang agak berapa lama nak bakar kayu-kayu ni supaya jadi arang? sehari? 3 hari? seminggu?..hmm jawapan sebenarnya adalah 1 Bulan okay..sila berkhemah depan tempat bakar ni kalau korang nak tau progress pembakaran arang tersebut..ehehehehe (acah je)


Rupa kilang arang yang dilawati oleh Travelholicawesome! memang AWESOME! Dasat pak Ian boleh pikir nak bawak kami pegi sini.. we lap u again!! Jangan bawak orang lain dah tau!! 



 Sawang-sawang yang dah berubah wajah seakan-akan arang jugak..


Lalang dan bunga liar yang kental hidup di kilang arang yang berbau arang nih hahahah..


Ok tamat sudah..kalau korang nak cerita panjang lebar, sila gigih ke blog-blog travelholicawesome yang lain... 

Walaupun trip ni pendek cuma 1 hari 1 malam dan lokasinya cuma di Taiping, tapi kitorg tetap gembira. Siapa sangka, tempat yang orang tak pandang boleh jadi best kalau kena gayanya..oleh itu, jom cuti-cuti Malaysia lagi.. so ke mana kita lagi lepas ni geng??

Kot-kot la ada yang bertanya berapa kos penginapan kami 1 malam di Taiping tu? harga homestay tu RM180, bahagi dengan berbelas orang, jadinya sorang bayar RM17 je, makan ditanggung halal oleh geng-geng yang bermurah hati.. Akhir kata terima kasih banyak-banyak kepada semua yang terlibat okay...peluk ciummmmmmmmmmmmmm..



42 comments:

Janggel said...

Memang best giler kan!!!! RUGI sape yang tak ikut kiteoang! huhuhuh. TITIK.

Janggel said...

.

AKO @ retna said...

tang kilang arang mmg awesome!!!
tak terpk dek akal nak jejak ke sana... syabassss sumer!! hhaa

satu keunikkan ;-)

Danny / John said...

3 DARA PINGITAN??? YG PAKAI LIPSTIK FUSHIAN TU SGT2 DUSTA!!! MAK ORANG TUH!!!! HAHAHAHA

TERIMA KASIH TRAVELHOLICAWESOME!!! BEST BANGATTTT!!!!

Cawan said...

wahh Ako dh pantas reply, next time mau join??! jommmmm..

BlueEwoke said...

Janggel: Memang rugi kekekeke

Ako: Semua org pn tak pikir pasal kilang arang. Pak Ian memang hebat!!

Danny: Ko kalau tak pecahkan rahsia aku tak leh ke?!! ko saja je kan? Aku baru ingat nk test market!! cessss

Cawan: Aii laju nampak!!! tak bz ke???

Lily Riani said...

janggel... komen titik tuh jek? fariah!

arang tuh i have to say... riak!!!!

but we ada entry KK!!! MUAHHAHAH....

Lily Riani said...

btw, lipstik lawa.... ehehhe... lupa nak komen.

oh!.... lagi satu.

TITIK!

Danny / John said...

muka aku skit sgt...kbai.

tp aku comel. muahahah... ko kene beli lipstik yg merah menyala tuh! baru la naik seri gambar!

Biqque said...

SUMPAH LAWAK AND GAMBAR CANTIK! I LOIKE 44 CUCUK SATEY! OPSSS...

nasib baik tokey kilang arang tu sempat bertembung dalam keta jer, kalo tak, kompom dia bawak masuk tempat rahsia lagi! btw, gambar arang cantik!

tu la sembang tak hengat dunia, sume bapok cantik dah kena booked! kalo tak, bleh tengok boobies bersaiz kepala upin ipin!

saje nak bagitau...total satey malam tu 250 cucuk! aku bangga korang bleh abiskan hahaha! sume bela saka nih!

kalo tak kerana u, takde nyer i nak pi cari mee udang mak jah tu. glamer mak jah pasni!

lily, ala kk tak best! tepen lagi best! *motip*

john, aku NYARIS nak pakai lipstick merah menyala! nanti next trip aku pakai ok!

Janggel said...

TITIK ye bukan T*T*K.

.

masMZ said...

omaiiiiii macam tengok amazing race siap ada fast foward!!!

teruna di tepi lukut ke melukut tepi gantang tu tak ganteng langsung! hahaahahaha bucuk punya orang dok cuih cuih tuhhh.... hahahahahahaaa.....

3???? hahahahhaahhaa palesu!

Anonymous said...

Aku orang tepen pun tak pernah masuk kilang arang tue. Tapi tokey besar kilang arang tue bukannya org malaysia pun,tapi orang Jepun.


Kalau nak tau, mee udang the best in town bukannya Mee Udang Mak Jah tue, yg paling best ialah Kedai Mee Udang Pak Salleh. Mak Jah tu famous sebab pernah masuk TV jer.

Anonymous said...

Aku orang tepen pun tak pernah masuk kilang arang tue. Tapi tokey besar kilang arang tue bukannya org malaysia pun,tapi orang Jepun.


Kalau nak tau, mee udang the best in town bukannya Mee Udang Mak Jah tue, yg paling best ialah Kedai Mee Udang Pak Salleh. Mak Jah tu famous sebab pernah masuk TV jer.

BlueEwoke said...

Lily: Tahnya, TITIK pn nk taruk..saja je nk spam! Tu la..arang tu pun aku RIAK to the max, sebab takde travelholic yg hingin melawat kilang arang kekekek..
Entry KK takpe la..aku redho.
Kalau lipsetik tu sesuai, ada chance la tak masuk tong sampah lipsetik tu hahahahaha



Danny: Ko nih, kasi chance la kat org lain pulak, ko dah femes, kasihani la orang2 yg tak femes ni kuar tenet!! ish..jgn SENTAP TERLEBIH!! muahahaha *ok aku kasi ko chance nk puji diri sendiri comel!*

Biq: Gambar cantik itu terhasil dek ke*superb*an kilang arang tersebut.. ok riak lagi hahahaha.. WOW 250 cucuk?!!! gilaaaaa.. nasib aku makan 11 cucuk je..anak sapa yg makan 44 cucuk tu?? ee tak maluuuuu
Kuala Kangsor tak best..TAIPING BEST, macam NZ muahahahahah *motif sangattttt*

BlueEwoke said...

Janggel: ko jgn mencarut disini!! TITIK! hahahaha

Masmz: Biasa la, aku kena kuarkan entry, utk varietykan entry2 antara travelholicawesome, nanti semua bosan kalau entry sama je..ko kuarkan la entry india ko dulu, Biq entry Jepun, Lily entry Thailand..ha kan pelbagai citarasa tuh hehehehe

Apa yang pelesu?? hahahahah

Biqque said...

to anonymous : the factory that we went is owned by a Malay guy, Zubir, the richest man in batu 5. we were given a special access sebab pak ein somehow related to him (bau-bau bacang), and we bumped into him masa otw nak keluar dari kilang arang tu.

there are lots of kedai mee udang otw to kuala sepetang like mak teh, mak jah, pak hashim, pak salleh, but we chose mak jah because my family penah try sume kedai and mak jah tu sedap tekak kitorang. biasa la, lain orang lain rasa...

sekian, terima kasih. hehehe!

june said...

salam, sori nak menyampuk jugak. compare mee udang kuala juru, sg dua n kuala sepetang, makjah kuala sepetang terbaek. kene dgn tekak

Danny / John said...

sate pak ian, mee udang makjah, cucur udang sume sedapppp!!!!

nasib baik x makan arang. hahah

Biqque said...

aah, kalo bleh makan arang, aku bet arang tu pun sedap! kahkahkah! pakat kokak sorang skit, ramai2 makan, mau berebut tuuuu...

Ely Hasrul said...

mmg ko nih jenis tak setia kawan! mana gambo aku??!! S for sentap tau!!!!.. kilang arang tu aku dh terasa kepanasannye, bukan xmo ikut tp ade aktiviti keluarga bahagia ditambah dh kena sound dgn Pak Ian la la la la la

Ely Hasrul said...

p/s- seb beik aku sengaja xjoin mak jah sbb sakit ati dgn mak jah branch kt wangsa maju ditmbh xbleh mkb udang tp pas nih johnny (john + danny) kena la banje kakak santek ngeeeeee

BlueEwoke said...

Anon: Oleh itu ko harus pergi ke Kilang arang itu, sebab ko tak penah pergi lagi kan hahahahah. Tapi cam mana ko tau owner dia org Jepun??
Pasal Mee Udang tu aku no komen, sb aku tak penah rasa tempat lain, tp Mee Udang mak Jah aritu, memang sedap, aku tak nafikan :p

Biq: Ler bau2 bacang ker, patut la rileks je Pak Ein bawak masuk dlm tu..cis..cable kuat nih hahahaha

June: Saya juga seperti anda, suka pada mee udang mak jah, mungkin lain kali aku kena try pak salleh pulak..kot2 la terangat jugak ..

Danny & Biq: kalau makan arang jugak, aku tak tau nk kata apa la..nampak benor ko bela hantu!

Skin: Memang aku tak setia muahahaha.. Gambo ko memang satu pn takde, kat mangroove tu ko p duk dlm keta, kat satey aku tak pegang camera! kat kilang arang ko memang tak de jugak, abis tu???? ko nk salahkan aku? lalalalalala sila sentap ke tahap 9.9..sekian!! TITIKKKKKK :))

Joey said...

Confirmlah korang kena kelepet dengan pakcik tue. Walaupun aku tak pernah pergi kilang tue, tapi aku taulah from aku punya database. Korang pun sendiri boleh google yg kilang nie since 1940 dah dimiliki oleh orang cina..tapi in fact, sebenarnya orang jepun yang punya.

Biqque said...

apa ke bangang joey ni, tu signboard kat tepi jalan masuk jeeeee! kilang yg kitorang pegi tu dalam lagi, kilang melayu! KO TAU TAK ADA BRAPA KILANG AND OWNER KAT DALAM KAWASAN TU???

IF TATAU, JGN BONGOK2 JER NAK MAIN SERKAP KUTUK PAKCIK TU!

kalo nak merasa kenal owner melayu tu, sila ping aku, aku bleh bawak jumpa. okeh?

BlueEwoke said...

Joey: Aku tak tulis pun aku masuk kilang arang yg ada signboard nama cina tu kan? Aku cakap kilang arang yg kat belakang2. Yg depan tu memang kilang arang cina, dan aku tak amik port pun sapa owner dia, kilang tu memang ada tourist dtg naik bas selalunya.

TAPI KILANG dalam kawasan tu ada banyak. Yang kitorg pegi adalah kilang dibelakang sekali, which is bukan kilang cina tu. So ko tak baik kata kitorg kena ngn pakcik tu. Sebab pakcik tu adalah BAPAK kawan baik aku, dan diorg sedara mara dengan owner kilang tu. On the way balik, kitorg memang terserempak dengan owner kilang tu sendiri! So aku memang sentap bila ko ckp kitorg kena KELEPET ngn Pakcik tu ok!

Janggel said...

Haduihhhhhh entah mana satu yang dimaksudkan oleh Joey tu gamaknya.
Yang dipergi oleh NA adalah kilang arang Pak Zubir sedara si Biqque ni, takan la pakcik dia nak menipu pulak? lain la kalo kilang arang tu org lain punya tapi pakcik dia keje jadi mandor kat situ kan....

Pasal Mee Udang Makjah tu, pada tika dan saat itu Na and Geng pergi ke kedai itu dan "tetibe" rasanya sedap. So sebab itu Na kata Kedai tu mee udang nya boleh tahan, sedap la jugak. Kalau dia pi test setiap kedai jual mee udang di situ barulah boleh bgtau yang mana tersedap ye dak? So berdasarkan kepada pe'rasa' an pada tika itu, mee udang Mak Jah sedap.....

Biqque said...

dah la tak penah pegi, kata ada database tapi suh orang google, patu tatau pun kita pegi kilang mana, main petik je kutuk PAK EIN!

ni la jenis orang yg tah mana2 dtg patu takde keje nak bashing orang dengan tak tau ujung pangkal patu "jump into conclusion" / "serkap jarang"!

ya Allah, kesian nyer! hahahaha!

p/s: adakah joey ni si anon orang tepen?

Danny / John said...

apsal saudara joey ni bermulut sgt puaka? hurm... tak baik kata kami kene kelepet dgn pakcik tu. pakcik tu ayah KAWAN BAIK KAMI TAU TAK???

ape rasa kalo aku kata we all sume kene kelepet dgn bapak ko?

actually, kat kawasan tu mmg ade byk kilang arang. mmg aku perasan kilang cina tu kat depan tepi jalan. tp kilang kami pegi tu jauh lagi kebelakang. aku pn x amek kisah sgt kilang mana yg kami pegi. janji masuk kilang arang.

ko ade database? ko tauke arang jugak ke? ade data sume taukey arang seluruh malaysia? hurm...

ke ko sentap sbb kami tak promot kilang arang ko?

sekian my 1 cent.

Ely Hasrul said...

nih yg S for sentap kat Joey nih sbb dia ade database hahahaaaahhahaa

sapo la ajar aku sentap2 nih! xpe Na, kalu gossip mmg xpegang camera (letih aku tgk camera cawan gantung kt leher idak ler dia nk menyenap (snap) nye)

MasZuber said...

joey,

mende2 yg u tak sure tue x payah la nk ditegak2kan kat sini. memang konfem satu2nye kilang yg kami pegi tue adalah pengusehenya Melayu. status tanah or database bagai tue tak hapdet kot.

Na,
baek punye kaler fushia ko tue. i like...sayang korang x join makan laksa pokok asam kt kuale,..next time kite gi ek!

Biqque said...

wah glamer blog na ni tetiba jer ada anon and joey masuk BACA and korek DATABASE and GOOGLE! pasal kilang arang plak tuh!

HEY JOEY, U R TALKING ABOUT MY DAD! PRIVATE MESSAGE ME IF YOU DARE! biqque@yahoo.com MEH SINI AKU KELEPET BAPAK KO PLAK!

john, aku rasa jugak la kot dia ada kilang arang patu database dia ada sume list competitor kahkahkah!

meh nak tanya tgk dia bleh query tak database dia...pengetip kuku brand apakah si tokey arang zubir itu guna?

sila jawab dalam masa 10 minit!

Biqque said...

tettt! tak dapat jawab ek? sian...

ok, keje senang...pi baca ni...

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0406&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

aku rasa dia cedok dari sini pasal 1940 tu hahaha! TAPI, dia tak baca yg ni:

"Pada masa ini, dianggarkan terdapat 80 pengusaha kayu arang dengan 360 dapur masih beroperasi di kawasan tersebut."

80 OWNER BAI! ko salah sorang keeeee? hahahaha!

Ely Hasrul said...

joey, jgn nk suka kutuk abah aku, kalu ade fact betol kongsi maklumat kalu xtau jgn nk carik publisiti murahan kt sini. sila minta maaf

Danny / John said...

sejak bila biq and kak santek adik beradekkk??? ohmaiii!

Biqque said...

sejak kitorang sumpah berdarah janji mati hahahahaha! jgn main2!

Lily Riani said...

hatta, menconteng arang di muka parents ler nih kot. hahhahah.....

BlueEwoke said...

Hahahah ini baru dinamakan AKU JANJI SEHIDUP SEMATI punya ikatan kekekkeke..

syahoney kitty said...

tmpt i potosut wedding ai nih....apa2pun tepen mmg indah!!!

btw kem salm kat mastura ye nnt...heheheh (kecik donia nih..blogwalking [tak pun sebenarnya adib soh vote blog nih] leh terjumpa member2)

BlueEwoke said...

Syahoney: Tepen memang indah..tidak dpt disangkal lagi.. Oh kawan Mas ke nih..ok insya Allah i bgtau kat Mas nanti.. Tq for voting! :)

puan seri said...

best dan hepi je tengok geng2 travel ni... enjoy da life...


liptip tu comey je....



puan sri =)

Akulah.com said...

menarik la warna gambar, ni sepia punye warna ke