Friday, April 6, 2012

Diskriminasi Kredit Kad

Sepatutnya, aku patut teruskan penulisan untuk entry Osaka, tapi takde mood pulak. Hati dah TERBANG ke lain. 

Masih lagi dalam mood bermalas-malasan, sebab almaklum la tak kerja. Eh bukan sebab tiada kerja. Ada kerja, tapi DIPAKSA untuk meng'CLEAR'kan baki cuti yang dah terlebih-lebih bawak dari tahun lepas. Jadi dengan segala masa yang memihak pada aku dari Rabu minggu ni sehingga Rabu depan (yeayyyyyyyyyyyy), aku dapat la finalized kan segala benda remeh temeh tentang MEGA trip akan datang ni. Alhamdullilah urusan transportation dan accomodation dah selesai..CUMA tingal satu lagi transportation yang masih pending!

Jadi aku nak mintak jasa baik korang-korang semua ni, yang mungkin pernah ada pengalaman membeli tiket train THALYS online. Sebab aku dah cuba dari beberapa website antaranya Thalys dan NS HiSpeed tapi malangnya semua transaction denied. Bukan sebab credit card dah penuh limit, tapi sebabnya, mereka tak accept credit card yang luar kawasan dari EU! Haihhhh gile leceh!!


Diskriminasi betul la diorg nih!!! hehehehe

Aku dah cuba RailEurope, memang boleh, TAPI harga tiket diorg dah mark up! Sangat-sangat tidak berbaloi okeh!! (eee nak marah betul rasanya!!). Sapa yang nak bayar lebih, sedangkan tahu boleh dapat harga lagi murah kan??? Kan? Kan? Kan?

Yang ni boleh, tapi mahal tahap dewa! Triple dari harga asal!! Oh tidakkkkkkkkk..

Jadi if korang ada cadangan, dan penyelesaian, sila-sila la drop komen korang di entry ni okeh, atau email aku. Dan if sesiapa yang kebetulan ada credit card yang *berasal* dari EU, if korang tak keberatan nak tolong belikan tiket untuk aku pun tak pe, aku bayar cash on the dot ok!



Ok sekian melaporkan, nak merehatkan minda sekejap selepas pening dari malam tadi pikir jalan nak beli tiket train nih!

30 comments:

Janggel said...

Saya....saya...ermmmmm takde la jalan penyelesaian itu... sorry,... tapi nak kirim FM!

Ely Hasrul said...

terima amex tak?

Chawanna said...

Janggel: Komen ko langsung tak membantu!! hahahah

Skin: Aku baca kat forum, ada yg kata terima AMEX. Tp masalahnya kitorg takde AMEX. Visa & Master saja lalalala.

Lily Riani said...

follow up ngan julie tuh... tak tau mahai gilos dak? dia dulu blanjar kat UK, sis dia pun kat situ skarang rasanye. and she owns a travel agency. no obligation if you dont leverage on her... i wont sentap! HAHAHHAHHAHA....

Ely Hasrul said...

jap aku tnya hasrul tp amex dia kompeni punye. cer cuba tnya sesapa de amex, bese kad yg senang masuk ctbank ngan hsbc tp xtau la bleh lepas ke tak

Chawanna said...

Lily: I dh kasi Julie email i, tunggu dia email je. Kalau harge ok, i on jek. Tq tau..

Skin: Kad aku gune tu Visa HSBC, tapi tak lepas gak. Aku tgh tanya adik aku la ni, kot2 diorg ada sapa2 pakai AMEX..

alifah@along said...

salam..senang, u try contact http://www.bousteadtravel.com/ je..dia amik charge skit la...lagi satu, dia terus print dari Malaysia...tak payah nak tunggu, mungkin 2 minggu baru dpt tiket...

AiNa~ said...

Maybank amex blh x?

ellieshilton said...

I’m seriously happy to discover this great site the future of this blog is getting good and more useful for me thanks and god bless you.
IT Company India

SHASHA SHAMSUDIN said...

Dear u pegi brp country???i pegi jun last year..masa tu summer..patutnya kitaorg nk beli pass ni tp sbbkn cr card tak boleh pakai so we decide to gamble je beli kt sana..and alhamdulilah tiket beli kt sana lebih murah drp beli pass ni..

actually masa i pegi tu turun orly(paris)..maybe u boleh bg route yg u nk pegi so i can suggest mcmana..

BlueEwoke said...

Alifah: Thanks for the info, akan cube tanye nanti.. Tp tiket train yg kitorg nk beli tu pun print sendiri je, memang leh on the spot, tak yah delivery..

Aina: Kitorg takde kad amex maybank pn, so tak leh la nk try..

Shasha: I memang tak nak beli pass tu, sb memang mahal. Sekrang ni cuma nak beli one way ticket from AMS - PARIS je. If beli local/intercity train memang murah, dan boleh gamble je, tiket local/intercity train tu memang byk. Tp yg hi-speed train (TGV, THALYS) kalau nk beli gamble kat kaunter memang koyak gak la poket nanti.

sharifah afifah said...

Fuhh..br tau psl credit card nih. Sy pon mmg nk beli train tix fr Paris. Tp ke tmpt lain la. Raileurope sg pnye website mmg melampau2 harga die compared to UK pnye. Kitorg ingt nk beli fr UK pnye site je. Tp kne gne address kwn kat sne laa. Tang credit card tuh xsure cmne. Klu xlepas jgk, mntk die byrkan dl la jawabnye.

p/s: Share laa itinerary utk Europe Trip nie :) Kitorg pn akn ke Amsterdam jugak.

sYukCurz said...

beli kat train station a few days b4 departure nnt.

Mijoe said...

salam

dari mana nak ke mana? :)
dah try usha Eurostar?

BlueEwoke said...

Sharifah: Kalau guna website RailEurope, cr.card dr mana2 negara pn lepas. Dan memang betul harge kat Raileurope mahal nk mampus. Tp i dh compare rege dr SG/UK dua2 memang mahal. Tapi kalau pilih country WORLD, lagi murah.. I nk cari tiket dr Ams to Paris. U pegi bila?

SyukCurz: Train yg u maksudkan tu Intercity train mcm IC train tu? Yg Intercity train setahu i memang boleh beli direct kat kaunter pada hari nk pegi tu je kan..

Mijoe: Nak cari tiket from Ams-Paris. Eurostar takde dr Ams-Paris. Thalys je ada, last resort naik express train yg ada je la, xpening pala hehehe

sharifah afifah said...

A'ah laa...murah sikit. Baru je try. Thanks for the info. Sy ngn kwn2 pg 21/5 ni. From Paris nak ke Lauterbrunnen. Then i'allah ke Amsterdam and London. Flight balik dr London. Tak lame mane pon. Sbb budget ciput.Haha...

sYukCurz said...

nope. i meant hi-speed train. last time sy naik TGV dr paris-zurich. beli ticket a day b4 departure kat kaunter.

fatt said...

*aku hanya bleh nganga sebab tak bleh nak bagi buah pikiran*

kalau aku sama cam janggel bleh tak? kikikiki....

BlueEwoke said...

Sharifah: Oh nk pegi lauterbrunnen gak ek. Tp nampak gayanya kitorg pegi dulu la kot. Sb pegi 30 April ni, balik KL 18 May huhuhuh..

Syukcurz: Oh ye ke. Tp harga cam mana? Boleh dpt murah cam online jugak ke?

Fatt: Waktu ko akan tiba satu hari nanti kekekekke

sharifah afifah said...

Bagos2...balik nanti blh kasi updates sket. Nak mintak tips and tricks utk my bekalan plak. So,you pg mane lagi? Cer citer2x... ;)

sYukCurz said...

klu ikot harga http://www.eurorailways.com dlm 185euro, kalau raileurope dlm 165euro, sy beli kat kaunter 100euro, otherwise boleh buat reservation (20euro) then beli actual ticket kat kaunter. rasanya mcm xperlu advance ticket pun. xramai pun naik hi-speed train.

BlueEwoke said...

Syarifah: Ok nanti kite citer bile semua dah finalised okeh!

SyukCurz: Okeh noted..thanks ye :)

Azizan Zolkipli said...

wahhhh, sedang merancang 'perjalanan mega' rupanya. memang terbaikkkk lah ...

BlueEwoke said...

Azizan: Tak sabar dah ni, nak tunggu *perjalanan mega* yang dinanti2kan sejak dari 2009!! Harapnya semua berjalan lancar as plan la..insya Allah :)

SHASHA SHAMSUDIN said...

Hi dear i hari tu dari AMS-PARIS naik bas malam je..ok la murah jugak..maybe u boleh try naik bas je klau nk jimat

Almiraz said...

Bestnya Paris!!..I'm so excited waiting for your pictures....heheheeh

BlueEwoke said...

Shasha: Tq kerana sudi berkongsi info. Nanti saya cek okey..

Almiraz: Tak sabar gak ni..beg besar dh kuar dah..taktau nk pack cam mana hahahah..

sYukCurz said...

btw, area main train station di gare du Nord & gare de Est byk makanan halal, nasi+kari daging/ayam cuma 5Eur sepinggan.

BlueEwoke said...

Syukcurz: Oh tau2 je kitorg tgh cari makanan halal kat sana..time kasih sb bgtau :)

Hazman Aziz said...

kalu di EU ni kite pasal kad credit lain dr EU memang susah nk go thru...Nasihat aku gune kad debit..memang gerenti cepat nye