Sunday, April 15, 2012

Dah Dapat!

Ingat tak pasal post ni Diskriminasi Kad Kredit? Terima kasih kepada yang sudi berkongsi info dan pengalaman tentang transportation dari Amsterdam ke Paris.

Untuk makluman korang, aku dah pun berjaya menbeli tiket Thalys secara online dan MURAH! Terima kasih bebanyak kepada Amer dari TendtoTravel yang SUDI membantu dalam process pembelian tiket ni, jasa mu akan kami kenang okeh. Nanti balik KL, roger la, boleh kita lepak ramai-ramai bersama geng-geng yang lain ;)

Hmm lepas satu masalah, kalau tak pening jugak nak pikir cara nak beli tiket tu. Actually ada beberapa cara lain lagi, tapi harga sangat mahal. Ada juga cara yang murah macam menaiki bus Eurolines tu, tapi perjalanan dekat 7-8jam, beza harga tiket bus dengan Thalys, cuma 10 euro saja! Tiket hi-speed train tadi cuma 59 euro saja, bus pulak 49 euro! So baiklah aku amik Thalys je, yang confirm sampai dalam masa 3 jam. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Update lain pulak....

Tiket flight untuk semua destinasi yang bakal kami lawati, semua dah dapat. Accommodation pun dah settle, cume itinerary 2 buah negara je tak siap lagi. Ok meh aku share total budget untuk accommodation dan transportation yang kitorg dah bayar.

Kos transportation dan accommodation untuk 17 malam di Europe! 

Setelah membuat ujikaji (cewahh ujikaji, mcm belajar sains pulak). Sebenarnya kos sewa satu apartment lagi murah berbanding harga hotel di Europe. Malah harga apartment silap haribulan lagi murah dari hostel! 

Bayangkan average menginap di hostel private room (1 malam) lebih kurang 30 Euro, manakala harga satu apartment untuk 4 adults pula average lebih kurang 110 Euro (1 malam), so bahagi 4 orang = 27.50 Euro seorang . 

Jadi dah alang-alang harga yang tak jauh beza, aku book apartment je la. Ada privacy. Private bathroom, shower, fully furnished, kitchen siap dengan peralatan memasak bagai. LENGKAP! 

Meh aku share website yang aku guna untuk booking accommodation di Europe, ada banyak website aku guna sebenarnya, tapi yang aku suka dua website ni je..

HouseTrip - yang ni korang kena check availability dengan owner apartment. Mudah saja, cuma masukkan date yang korang nak stay, dan tekan button Enquiry. Nanti owner apartment akan reply sama ada available ke tak. Nota: Sila tengok bebetul info apartment tu, kadang-kadang ada yang murah nak mampus, tapi kt 5th floor WITHOUT ELEVATOR! Kalau tak kisah, sebab nak murah, amik jela, gigih je la menapak anak-anak tangga tu ok. Satu lagi tengok additional fee yang ada dalam setiap apartment yang korang pilih tu, kadang-kadang ada additional deposit (refundable), cleaning fee la apa la, so cek betul-betul. Dan kalau korang ada apa-apa persoalan, boleh la message owner tu, sebelum buat keputusan nak booking ke tak..mudah bukan? 

Booking.com - Favourite aku ni! Selalunya 3-4 bulan sebelum pegi, aku dah buat booking awal-awal. Sebab boleh dapat harga murah. Dan yang paling bestnye dia ada Free Cancellation (kalau korang choose bilik yang ada option Free Cancellation tu la), kalau kite tiba-tiba tak jadi, masuk je balik, and cancel je la booking tu, FOC. Tapi make sure la ikut range date yang pihak booking.com kasi, kalau tak korang kena bayar charge lain la pulak. So aku selalunya akan pilih hotel/apartment yang ada option Free Cancellation sebab mudah nak main tukar-tukar tarikh, tapi harga tetap sama macam harga Promo! Contohnya di Amsterdam. Aku dah buat booking dalam bulan November tahun lepas dengan harga EU 558 (double room, 4nights), sekarang ni kalau aku sesaja gatal pegi search balik hotel tu, tarikh yang sama, bilik yang sama , 4night = EU 3000+ gila kan! (Note: Tapi perubahan harga ni tertakluk pada availability, tapi nasib aku setakat hari ni memang baik je la, dah berpuluh kali main ubah-ubah date, harga tetap sama!). 


Untuk flight pula, aku gunakan Easyjet, sebab aku baca perkhidmatan dia ok sikit dari Ryan Air. Dan destinasi yang aku nak pergi pun semua ada tersenarai kat Easyjet tu, dan yang paling bestnye, semua flight Easyjet tu turun kat main airport, tak macam Ryan Air yang turun kat airport ceruk-ceruk. Masa itu EMAS! Belanja lebih sikit janji kite senang. Harga yang aku letak dalam gambar kat atas tu dah inclusive baggage untuk 60KG dan semua fee dan tax yang berkaitan, untuk 3 destinasi. Murah kan???

Mudah dengan Easyjet, dapat memendekkan masa perjalanan hehehehe dan MURAH yang tidak disangka-sangka, walaupun aku baru beli minggu lepas!! Uishhh lega.. 



So kepada kengkawan yang nak pergi ke Europe nanti, jangan lupa buat ujikaji tersebut, supaya mendapat penjimatan maximum. <-- Mungkin not applicable untuk orang-orang yang dah sedia kaya dan duit berkepuk-kepuk, sampai tak tau nak buang duit kat mana,..



31 comments:

Diana Diane Teo said...

Dah buat persiapan untuk Europe trip. Bagus this post boleh kegunaan untuk saya masa depan. Saya pun nak balik Europe lagi tapi air tix agak mahal. Wish you aand your family have a wonderful and enjoyable trip.

Mijoe said...

good entry!! nanti buleh aa try easyJet plak pasni... :)

Danny / John said...

wow! tik tok tik tok....berdebarnya jantungku. info yg sgt berguna utk kita semua. keep it up chawanna!!! hahaha

btw, nnt balik jgn nk jadik mcm minah british pulak!

BlueEwoke said...

Diana: Still in progress.. when r u planning to go back to eu?

Mijoe: Hehehe ok next trip nk pusin eu try easyjet!

Danny: Ko plak yg berdebarkan hahaha. Aku tulis pasal ni, sb aku tau ko pn nk p europ kan, aku tak kedekut ilmu punya, semua aku shareeeeeeeeee..
Insya Allah aku tak jadi minah british, paling kuat pun aku speak francias je nanti hahahaha

Janggel said...

Untungla....
Tak sabar nak hantar korang g airport!

Danny / John said...

tula kan... #untungla ade kwn dah pegi europe. boleh dikongsi dgn org yg tak brape nk mampu lg dalam masa terdekat. insyaALLAH akan pegi jugak.

nk bwk #travelholicawesome sama2 lah nnt.

muhamadakmalwahab said...

aku memang dari dulu bila gi europe dok kat homestay apartment sebab memang sangat murah...website yang lain aku guna other than housetrip...

www.holiday-rentals.co.uk
www.airbnb.com

kalau nak try something else...why dont you try couchsurfing...quite interesting gak...free accommodation...hehehe...

as for connecting flights...kalau semua tempat pon gi naik flights better beli at one go...sebab easyjet punya booking system tu boleh accomodate multiple bookings at one time and dia akan charge booking fee per booking...and kalau guna visa electron lagi murah daripada conventional credit cards...tapi kalau nak gi spain better guna vueling and kalau nak gi scandinavian countries guna norwegian...sebab promo diorang sangat la mantap...

last but not least...syioknyaaa gi europe...

wa said...

Na , cover negara mana ni ? Wa pun tengah plan jugak:), nanti apa2 share lagi k . .. ni budget tiket flight n train termasuk aqilah sekali tak ?

BlueEwoke said...

Janggel: Serius ke ko nk antar? aku tak kisah kasi duit myk n tol hahahaha..

Danny: Aku doakan ko murah rezeki, leh nanti ko sampai Europe okeh.

Muhamadakmalwahab: Wow bestnye ko, merata alam ko dah jalan!! JELES!!Aku pn ada gune airbnb.com tu, tp yg housetrip tu dpt yg murah lagi, so aku rembat je la.. Ha a vueling boleh thn rege dia, kalo time promo!
Yang easyjet tu aku memang rugi sikit kat booking fee, sb ari tu booking satu2, sb aku nye itinerary tak siap lagi..takpe, at least ko dh bagitau ni, org lain tau la dah..
Couchsurfing dah register, tp tunggu next trip la, aku p ngn adik aku, cam susah je dorg nk accept ramai2 nanti plak, dah la ada baby 2 org.. ke takpe?

BlueEwoke said...

Wa: Negara nye akan diberitahun kendian, kang ilang seri plak hahahaha.. Ko nk pegi bile? Dah beli tiket ke? Train ngn flight tu smua dh masuk Aqilah la..

Janggel said...

Hahahahah:-

Kalo aku berada di kl masa tu insyaAllah boleh. Tapi kalao tak, aku melambai dari kejauhan je la eh? Hehhehe.

BlueEwoke said...

Janggel: Eh aku memain je la..tak kisah pn ada org antar ke tak, selama ni boleh je pegi sendiri hahahah

Lily Riani said...

alhamdullillah.... jimat giler ok. i bayar EU100 per way. ish! i tak sabar nak tgk gambo2. volendam MUST go kat Ams tau MUST MUST MUST.

tempat Anthony tuh... try to cover, yg main... sbb situ mmg pot dia. ehheheh...

we will miss chawanna ok! make sure teaser every few days... tempat lepas rindu *konon* hehehhe...

rose said...

hi

saya pon insya allah pegi 1st may ni. tapi 10 hari je kat sana. sebelum ni saya dok follow JOHN punye blog. last month pegi perth. follow JOHN nye itinerary. tq JOHN.

dari kl-ams-swiss-paris-kl. train dari swiss-paris saya tak booked lagi. ams-geneva saya ambik easy jet. murah gile kannnn. tapi penginapan kat swiss memang mahal skit sebab saya pegi ngan husband je. kalau pergi ramai kan untung bleh share2 dok apartment.

train sepanjang kat swiss saya ambik swiss flexi pass. bulan ni ada promotion buy 1 free 1. so instead of 900 ++ per person saya dapat 980 untuk 2 orang. asalnye swiss takde pon dlm perancangan. tapi dah ada promotion tu yg bleh terjebak.

apa2 pon selamat pergi dan balik for you guys. (same to us...huhu)

-rose-

BlueEwoke said...

Lily: Tu la..lega sgt dpt beli tiket tu, kalau tak rabak la poket kitorg. I pn tak sabor nk menjejakan kaki ni. I MEMANG MENGAKU I DARAT!! So biarla org nk kata i pegi tmpt popular ke, apa ke, ada aku kisah?? hahahahha.. Akan cube update teaser dari Europe nanti, sb nk bawak lappy kecik ni, internet free kat apartment ada hahaha..

Rose: Oh ye ke, entah2 nanti jumpe kat airpot, kalau jumpe tegur la kitorg ye! :)
Swiss pass tu memang terbaik la, buy 1 free 1!! SAVE gile kan! Wink wink.. Tp kitorg beli pass tu kat airport je le nanti. I baru je siapkan itinerary Swiss..pergh memang mengancammmmmmm!
Ok wish korang pun selamat juga di sana nanti :)

Anash said...

bukan darat la...
nih dah kira posh tau!!
EU tuh...
kalau akak nak ke sana dari malaya??

mmm....tak terbuat dek non wehh
pepepun..happy travelling to you guysss....

ps: good info btw

rose said...

best nye kalau bleh terjumpa kat sana. sure meriah sebab ada geng bleh cakap melayu.huhu.

dah tukar euro ke? last week menarik jugak 4.02.

Biqque said...

orang kaya je gi EU...

sob sob...

BlueEwoke said...

Kak Anash: Hahaha posh la sangatttttt.. Insya Allah nanti akak p ngn John okeh..(eh silap..DANNY!)

Rose: Jika ada jodoh terjumpe la kot kita. Kitorg dah tukar euro bulan 2 hari tu, rate 4.02 jugak. Ingat ujung bln ni nk tukar sikit lagi EU dan CHF hehehe

Ely Hasrul said...

wahh sume dh settle alhamdulillah lega! bleh la tido dgn tenang or kalu tgk sejarah ko mimpi buruk dulu haha..

aku suka entry nih walaupon aku xpegi haha

Laney said...

nak tukar duit inform aku~~ nak jugak!

BlueEwoke said...

Biqque: I MEMANG tak kaya, tp dh simpan duit sejak setahun lalu, tu yg mampu :) ..kalau tak kirim salammmmmmmmmm banyak2 okeh. Takpe u kaya, anytime boleh pegi..jgn riso..

Skin: Aku tak leh tido tenang lagi, sebab itinerary ada yg tak siap lagi huhuuhu, pastu beg pn tak abis pack lagi..ha cane? Aku risau gak ni mimpi buruk mesti akan dtg tak lama lagi..harap2 mimpi saja la, BUKAN REALITI.

Laney: Ha nanti aku call

Biqque said...

bilik air master nyer waterproofing hancur! camera cctv kong sebijik! atap bocor bila hujan menitik2 air! uwaaaaaaaaaaaa...i takde duittttt...bak cikit? i lap u! wink wink!

BlueEwoke said...

Biq: Kan i kata i tak KAYA..mintak duit kat i buat apa??..salah org nihhhh hahahaha

AKO @ retna said...

wow....
betul kata biqque, orang kaya je mampu g EU hehehe :p

Biqque said...

biar la i kata u kaya 44 kali, nanti makbul doa i uuuuuuuuuu :D senang idup i hehehe!

BlueEwoke said...

Ako: Ha a..betul kata Ako.. #riak

Biq: AMEEN..mintak makbul la doa tu, boleh la i ulang alik p europe cam balik Ipoh je..hehehhe

zt said...

hi saya minat nak g europe. tapi tgk sume flight mahal nak gi sana. boleh share u beli tiket flight apa?
bila low cost flight xde..tersedar balik yg travel ni utk org kaya-kaya je huhu

BlueEwoke said...

zt: Aritu beli tiket AAX je, dpt la murah dlam 1300+ je return. Tapi pas ni tak susah la sikit nk dpt rege cam tu, sb AAX tak fly sana dah. Nak beli tic ke europe, kena tunggu promo la, atau matta fair, average yg murah lebih kurang RM2800-2900 la time promo selalunya..sila bertabah je la..

Ainul Arina Madhiah said...

saya antara manusia yang menyampah dengan ryan air. hahaha.. ^^

BlueEwoke said...

Ainul: Tidak syak lagi hahahaha