Sunday, January 8, 2012

Visa Jepun: Isyarat Hijau Sudah :p

Dah submit visa application untuk ke Japan hari Rabu sudah. Cawan pergi sorang, sebab aku malas nak ikut, sebab Cawan nak merempit, katanya parking keta susah kat Embassy Japan terletak di Persiaran Stonor tu. So aku cuma tolong sediakan document semua, dan pastikan semua complete. Application form dan itinerary template boleh download dari intenet je.  Selalunya memang itulah kerja aku setiap kali nak apply visa ke mana-mana pun hehehe

Itinerary sebenar belum siap, jadi aku cuma copy paste dari Internet dan letak dalam template ni, malas aku nak beria-ia. Masa submit itinerary ni dekat embassy hari tu, dia cuma tengok sepintas lalu je, lepas tu dia pulangkan balik..emm rugi kertas aku print tau! tak baik membazir! Bak kata Janggel, let's save the environment!! hehehe

Pasti ramai yang tertanya-tanya, dan aku yakin isu pasal bank statement ni lah yang buatkan ramai yang agak keberatan nak ke Jepun kan? Sebenarnya sesiapa yang memang ada pekerjaan dan dapat gaji bulanan tetap tu (info ni aku dapat dari forum Lowyat), insya Allah akan senang lulus, dan satu lagi officer tu cakap, kalau takde rekod jenayah di Jepun pun senang nak dapat visa. Dan dari pengamatan aku, dan dari pengalaman beberapa kawan aku yang dah pergi ke Jepun, termasuklah Cik Maimon, bank statement yang 7k and above kira macam dah cukup syarat dah (tapi ini tertakluk pada budi bahasa officer yang process document korang la yek). Macam kitorg, officer tu cuma ambil bank statement yang berjumlah 4 angka saja, statement yang 5 angka, dia cuma lihat sepintas lalu je dan pulangkan balik.

Process submit visa form tu sekejap sangat (kalau semua document dan form lengkap la), bila sampai turn dia, officer tu tengok semua document yang berkaitan, dan dia pulangkan balik birth cert Aqilah dan marriage cert kitorg (walaupun dalam website ada tulis cakap nak! kan dah membazir lagik!). Lepas tu dia kasi resit (gambar di atas) untuk collect visa pada hari yang ditetapkan. Masa untuk process visa ni 3 hari saja, dan paling best sekali sebab visa Jepun ni PERCUMA! So kalau visa tak approved pun, takde la menonggeng frust sangat (melainkan memang dah beli tiket dan sebagainya la kan! hahahah)

Yeay..visa dah approved, nak ambil visa pun kejap je, tak payah tunggu turn lama sangat pun, memang efficient la diorg ni buat kerja! Nampak gayanya harapan kitorg nak ke negara matahari terbit ni dah lampu HIJAU la, melainkan ada kejadian gempa bumi/tsunami waktu nak pergi tu, maybe terpaksa cancel. (harapnya takde la ye...amin)

Aku malas nak tulis cara-cara nak buat visa jepun ni sebab cik Maimon ada buat kat blog dia, so aku refer kan ke blog dia saja lah ye..sila click link berikut untuk segala proses lanjut dan SELAMAT BERJAYA kepada yang nak apply visa tu ye :)


Oh satu lagi, visa Jepun ni valid selama 3 bulan dari tarikh dia dikeluarkan, so korang cek dulu bila date korang nak pegi, baru buat okayy..

25 comments:

Ely Hasrul said...

comelnye Qilahhh.. gambo Sami mmg betol2 muka baby dgn mata terbeliak nye ahhahaa.

eh kalu aku guna kompeni statement buleh dak? kt kompeni tuh mmg nama aku aje. heshh nih yg aku nk tgk statement papi nih kehkehkeh

fatt said...

kalau begitulah pucuk dicita, aku rasa mcm kecerahan peluang tu insya Allah ada...fuh! fuh! fuh!

Biqque said...

cantek! pasni turn kitorang lak mencuba, kena la bomohkan officer tu suh tengok apa yang patut jer hahaha!

Janggel said...

hahaha kiutnya lah visa cik embun tuh hehehe. selamat lah ye korang.....nak komisyennnn! *tetibe.

BlueEwoke said...

Skin: Aqilah kena amik gambar baru, sebab gambar visa tu kena backgrnd putih, tu yg dia mekap2 tu..hehehe

Fatt: Ha a, insya Allah peluang ko pun cerah jugak hehehe..

Biqque: Ada tak no phone bomoh tu? Kalau tak de nk kasi nih hahahah

Janggel: Cik embun pantang nampak camera, dari gadis lintang pukang terus jadi ayu jek.. Komisen? hahahahha, kalau ko leh p kautim ngn tokeh kedai lens tu kasi harga lens aku nk tu murah sikit, aku kasi peti ais umah aku..nak???

AKO @ retna said...

erkk jap takut ako tersilap baca dan pemahaman,

erkk nak buat visa derang nak tgk itenary juga ek???

Almiraz said...

Bestnya nak gi Jepun...nanti sekali pergi, mesti nak pergi lagi tau.....byk sangat benda comel and architecture yang menarik...

BlueEwoke said...

Ako: Nak tgk, ada tulis dlam website diorg.

Almiraz: Kawan i yg dh pegi pun, asyik ulang alik jepun je, dia kata memang best..no such thing macam membazir ke hapa kata dia, sb memang best, setiap pelosok ada je benda nk tgk katanya hahahah..

Anash said...

Na,
sooooooo cute Qilah tuh
dah macam anak orang jepun pun ada...

waaa...suka dengar orang nak gi jepun ...
kita sini ..er...pakai sipar jepun aje la dulu...

Almiraz said...

Brapa lama u pegi?...exactly where?..Tokyo ke Osaka ke mana?

BlueEwoke said...

Anash: xpe, lama2 pakai selipor jepun tu, lambat aun sampai jua akhirnyee..

Almiraz: Pegi kejap je, 6 hari to Osaka-Kyoto, tp spend mase lebih kt kyoto.

Almiraz said...

Owhh....ok...kejap pun, experience tu yang penting...I will be waiting for the pictures..... I love the pictures that u post here in your blog...u pakai dslr besar ke,pen je?

BlueEwoke said...

Almiraz: Hehehe tu la, janji boleh ceduk pengalaman kat Jepun tu, memang teringin sgt nk tgk kt sana cam mana.
Wahh u nk tunggu gambar? dup dap dup dap, kalau tak cantik hancus nanti..dont put ur expectation too high..hahahahah, dan THANKS juga kerana u suka gambar2 yg dipost tu :)
Kitorg pakai dslr Nikon D90 saja :)

Almiraz said...

heyyy sama..I pun pakai D90 tapi gabak tulla..I maleh nak tukar lense bagai..I suggest kt my husband beli Pen/Fujifilm tapi dia kata kalau macam tu kena jual D90 tu...

Last2 I pakai ipone pastu edit2 ala2 ada DSLR effect...hahaha...

Gi Jepun wajib masuk kedai 100yen and Kedai 3 coins...barang murah2 tapi kualiti

Eh, u ada twitter?..nak folo...

Lily Riani said...

semua pass.... yeay! malam ni insyaallah i blog on USJ osaka lak. tak sempat few days dah.

biq, lepas ni; go go fighting! u r going there even longer kan? bila? sbb adek i ajak repeat tokyo, hokaiddo pending lagi. perhaps if pegi, 1 week gak kot.

MasZuber said...

alatomeinye aqilah!!!

visa jepun free????? mashaAllah best gilak!

visa india asal la mahal sangat!

BlueEwoke said...

Almiraz: Waa sama la, kitorg pun selalu takde main tukar2 lens, pakai 1 lens je kalau pegi travel. Eh u dah pegi Japan ke? cer kongsi siket citer u, i cari kat blog u takde pn entry jepang huhuhu..

Lily: Ha a, semua lulus dengan cemerlang hahahah..

MasZuber: Free je, lepas ni ko plak leh try ke sana hehehe..
Visa india memang mahal nak mampus RM168!! zzzz tak aci betul hahaha

Biqque said...

aqilah mmg macam anak korea/jepung, tah apa tah mak dia makan...hahaha!

Almiraz said...

Tukar lense sebab wide ngan biasa...so annoying...

Anyway, I gi jepang dah berzaman...way before digital cameras and blogs known to my existence...heheeh....sbb tu takde post pasal jepun...tapi Jepun mmg best! Taktau nak describe...makan susah sikitla sbb i tekak nasi and sambal ... sushi ramen tak sangat...nasi dia pun semacam lekit...hahaha, so makan roti je...dulu bila beli roti ke apa2 i mesti cakap 'buta niku wa dame des' (saya tak makan babi)or 'niku, dame'(no meat)...but of course u mesti ada bawak kamus....

Streets of Japan mmg nice, and super clean...so make sure u get the shots...sure cantik punya

So, enjoyyyy!! *aku pulak eksaited

BlueEwoke said...

Biqque: Makan ikan bilis goreng + nasi putih + kicap je 3 bulan pertama, bulan2 berikutnye, semua bedal hahaha.. (kata orang makan kicap anak itam..aku makan elok je rupe hahahaha)

Almiraz: Memang leceh tukar2 lens, sb tu kitorg stick dgn lens 18-105 dulu, pastu skrg 18-200, wide dan zoom skali gus gitu..tak yah tukar2 dah. Oo patut la u tau byk pasal japan, sb u dh penah pegi suatu ketika dulu. I pun macam u, nasi dan sambal tu makanan ruji, Cawan lagi la, dia jenis tak berani nk try2 makanan pelik2. Tapi kitorg kalau dah takde tu, tibai je la apa yg boleh, janji makan sudah.
Ok i nk beli buku kamus Japanese nanti.
U ckp street dorg best dan cantik, lagi la buatkan i terkinja2 nk pegi sangat nih..hahahah.. *sama2 excited jugak nih*

masMZ said...

visa aqilah paling mahal!!! si tomei2 punya pasal!!! muka pun dah nak sama cam anak jepun!

BlueEwoke said...

Hahaha aqilah tu pn dasar pengembara tumpangan, tapi esok dah keje, aku mintak dia bayar balik semua expenses hahahahah

Amir Afando said...

salam, bro, Itinerary tu buat simple2 je ok je kan?

BlueEwoke said...

Amir: Ha a, itinerary tu buat simple2 je, tak yah terperinci sgt..tapi biar la benda yg ditulis tu betul, eg nama hotel dan alamat, contact no..itu jek..

Amir Afando said...

eh, ingat lelaki, sorry2, ter'bro pulak.

ha. okay. terima kasih ya. :)