Wednesday, January 11, 2012

Teman Baru: Nikkor 18-200mm

Perkenalkan teman sepermainan D90 kami yang baru...Nikkor 18-200mm. Hampir beberapa bulan menanti, akhirnya dalam genggaman. Target asal nak beli before pergi NZ hari tu, tapi budget non cukup waktu tu, so terpaksa postponed beli.

Pagi tadi pegi 3 kedai, termasuk la FotoEdar di Sg Wang Plaza tu, tapi semua stock habis, diorg telephone semua branch FotoEdar takde stok, call Nikon pun kata takde stok, tak tau masuk bila katanya. Humm frust menonggeng kitorg time tu, nak pakai lens apa plak kan, 50mm yang sedia ada cam kurang sesuai sangat, buat potret boleh la, yang ada dulu dah jual kat John.. Hmm tak kan pegi Singapore nak pinjam lens John plak?!!! hahahahaha..apa cer..

Last kedai yang kitorg pegi, Bintang Maju, stock ada, harga lebih kurang macam FotoEdar, murah dalam RM70 je kat Bintang Maju, lepas tu terus test dekat body, snap, snap, snap, picit sana sini, tekan sana sini, zoom in, zoom out 15 kali, Cawan terus withdraw duit di mesin ATM sebelah Watson tu, cina tu bungkus-bungkus, keluarkan resit, maka selesai la urusan jual beli lens tu..

Masih fresh dari oven..baru la dapat tidur lena, selagi tak dapat, mengigau tiap malam hahaha ;p
Sempat tembak gambar kotak lens je baru...


19 comments:

Janggel said...

Aku first!!!!

Janggel said...

Oh baru leh komen, tadi tak sempat baca sebab nak komen nombor satu menewaskan john! Muahaha..

YESSSS dah ada lens 18-200!!! Gile best! Lens idaman aku jugak tu, sempat punya sendiri selama beberapa bulan pastu kena jual...pastu pinjam org punya bawak naik cruise....huhuhuh. insyaAllah kalo ada rejeki aku pon nak angkat 18-200 balik...terbaik setakat ini untuk org yg gemar travel macam kita!!!!

Pstt: berapa tu regernya?

bdk2 @ John said...

owhhh tidakkkk!!!!!!!!!!! hampeh punye janggel! hahahaha ;p

na, nnt kalo dh puas, jual kat aku pulak tau. kekekek ;p nnt amek gmbr lubang hidung aku byk2 tau~

bdk2 @ John said...

eh jap, korang tak keje ke arini??? free je nampak survey2 kedai nih! hahaha

mahal sgt ke lens jenis ni? aku skung ni bersyukur ape yg ada. nk bwt sujud syukur jap. ;p

ko pun jgn lupa buat~

Ely Hasrul said...

adoii xtahan akuu.. nk lawan sapa komen dulu ahhahahhaa..

wah wah wahhh lens baruu terbaekkk.. diharap pasnih aku dpt la menyelit dlm gambo gak.. asik john lemann aje!.. walaupon aku blum 100% kompom g USS tapi baju baru nk pakai kt sana dh beli hahahahha

BlueEwoke said...

Janggel: Ya Allah hampeh la korang berdua ni, duk lawan komen2 sapa first!!

Janggel: Yesszaa..memang terbaik utk bawak travel dan sesuai utk orang2 cam kite nih! hahah..aku doakan ko pun dapat la beli lens 18-200mm idaman ko tu.. Regenye 2380, penat duk kawtim hahahah..

John: Kasi chance kat org lain plak la jadi FIRST!!!! Heee tak jual dah..ni the one and only nihhh hahahah..lubang idong ko, konfirm aku amik bebanyak nanti, takut ko je tak larat nk pilih hahahah
Cawan shift malam, hari ni dah off day dah, aku work from home, aku keje ikut european time, pagi free la, sb org europ tido lagi keh keh keh.. Harge lens sudah dinyatakan pada janggel tadi. Aku bersyukur jugak sb dpt yg ni, yg lama pun aku bersyukur jugak, memang terbaek la dua2 tu..hehehe

Skin: Aku pn sama tak tahan dengan 2 ekor tuh, boleh plak main lawan2 hehehe.. Gambar ko pasti akan terselit kalau ko ada di USS nanti hahaha.. Aku pun dah beli kasut dan suar baru demi USS tauuuuu.. :))

bdk2 @ John said...

ya ALLAH tu ke rege die? *PENGSAN* aku stick yg aku ade jela kot for the next 5 years. hahaha..insyaALLAH kalo tahan godaan. aku ni jenis yg dh ade mcm kamera atau laptop selagi boleh guna, aku guna je. kalo baju, aku suka beli wlpn tak pakai. hahahaha....

bestnyaaa dpt work from home. tp aku, cnfirm duk bwt benda lain. hahahaha. ;p

papeun, tahniahlaaa dpt baby baru~

Anash said...

Na,
john n janggel nih sengal ke hape...
heheh
dok lawan2 nak komen dulu...
...(ade adiah ke nak bagi derang nih?)
tapi jadi meriah kotak komen ini..

Biqque said...

wahhhhhhhhhhhh! dpt dah ye!

ha kalo korang nak tau, na ni duit dia main petik2 jer, sbb tu dia bleh beli macam2 and pegi merata2 sesuka hati hahaha! *up lagi, up lagi*

cakap kat cawan, ngan lupa amik gambar kak ro bebanyak :D

(u dah beli sluar ngan kasut? melampau! i tatau nak pakai baju ape nihhhhh!)

BlueEwoke said...

Anash: Ha a memang sengal pun mereka2 itu hahaha..kawan sapa la tu ye?? hahahah..

Biqque: Mana ada duit PETIK2, petik2 tu u..Kitorg duit KUTIP2 ada lah hahahah.. Apa kebenda yg nk kena *up lagi*?
Baju tak yah beli, kan dah kata nk pakai tshirt negara. Sb tu beli suar dan kasut baru je hahahahah :p

Ely Hasrul said...

wattt reganye 2K+?? dh sama dgn breastpump aku tuh!! ko jgn gatal nk amik gambo org lein selain aku.. eh silap statement.. ko jgn gatal nk jual2 lagik!! hahahaha tp kalu ade yg lebbeh hebak and ade duit lebeh belilah tambah koleksi.. i bebila aje buleh posing u...

p/s- bikini nk pakai kat redang pon dh beli ahhahaha kes g hydro terapi punye pasal TAPI kalu smpai aku kt redang masih pakai bikini tu mmg cilanat la sbb bikini baru sizenye.. ermm jgn tanya hahahahhaa..

p/s kali kedua - time pegnen kena pakai two piece sbb perut xmuat tp aku rasa cam retis holiwood pulakk.. wakkakakkaka..

Ely Hasrul said...

tuit! aku baju cop negara tuh aku kompom la xbuleh participate.. tapi kompom aku pakai button tulis negara yee.. hahahhahaha

Lily Riani said...

ada kah aku yg last to comment? ehhehehhe....

bdk2 @ John said...

i'm sorry lily...i'm the last one to comment~ alalalala

masMZ said...

ahhhhhh sudeh!!!! untuk setakat kui satu setengah nih, gue orang last sekali komen! ;p

yeayyyyyyyy..... sedap nye kawan baru dia!! Sekali dengan tele!!!!! Nampak gala, duduk jauh2 pun kena get ready kena snap nih!!!!! Kalao tak, mampuih leh jadi bahan....No! No! No! Hahahahahaa

MasZuber said...

waaaa,

makin hebat menembak lepas nie!!!!! hasil mesti dahsyattt neh

Azizan Zolkipli said...

memang lensa 18-200mm ni adalah 'malar-segar' (evergreen) bagi pengguna Nikon. wide boleh, tele pun boleh tak syak lagi.

ingatkan udah lama, lensa ni makin turun harga. rupanya makin naik ekk. dulu beberapa tahun dahulu saya beli pada harga RM2200. berjasa sejak zaman saya guna D70, sampailah tukar ke D200. malangnya lensa sekali dgn kamera hilang akibat kecuaian uhuk uhuk sob sob ) :

Oklah, ini komen sebelum gi solat Jumaat. Chiauuuu ...

BlueEwoke said...

Skin: Iye, begitulah hargenya, tidak dapat dikurangi lagi huhuhu, tambah koleksi? insya Allah jika fulus jatuh dari langit..
Wow bikini..juling mata aku nk amik gambo ko nanti hahaha..

Lily: Malangnya u bukan yang last hahahah..

John: Sekali lagi malang, bukan ko yg last John..lalalalal

masMZ: Ko jugak bukan org yg last komen hahahaha buwekkk..
Nampak macam sedap kawan baru dia tu..tidak syak lagi, wide + tele, memang korang akan ditembah habis-habisan di USS nanti..

BlueEwoke said...

MasZuber: Lens saja hebat, tukang amik gambar belum hebat lagi..kite tunggu hasilnya nanti...heheheh

Azizan: Kerana status dia evergreen itulah kami terbeli dia hahaha.. Tidak syak lagi, memang boleh wide + zoom :) , berbaloi2..
Harganya dari tahun lepas kitorg survey dalam 2600, awal tahun ni tgk dh turun sikit jadi 2400. Camera dan lens hilang?? tidakkkkkkk... Memang mimpi ngeri betul, dah la D200..wawawwa..dah tu skrg pakai apa? D300? D700 plak ke? Ok selamat pergi solat Jumaat..