Thursday, September 24, 2009

Day 1 - Melbourne - The Adventure Begin

Hari ini sungguh seronok, maklum la nak berangkat ke Melbourne. Perjalanan dari KL ke Melbourne mengambil masa selama 7 jam. Memang tak sangka betul, ingatkan lambat lagi. Kali ni kami menaiki pesawat Airbus 330, emm boleh tahan selesanya, berbanding dengan Gold Coast hari tu, boleh tidor dengan selesa lagi. Mula-mula, niat dihati macam tak mampu nak abiskan puasa, sebab rasa dehydrated dalam flight tu, tapi berkat kesabaran dan rasa sayang nak tingal puasa, kami puasa juga.


Tepat jam 11.30 PM (waktu Melbourne), kitorg selamat sampai. Selesai bab imigresen, dan bagasi, kitorg pusing-pusing dalam airport tu, tengok port mana sesuai untuk tido, dan jugak amik gambar. Kononnya nak lepak kat luar, ambil angin, tapi tak tahan, sejuk gila....mengigil aku dibuatnya, suhu time tu 10 celcius. First time ni travel ke oversea rase suhu serendah nih..adey..

Penyudahnya, kitorg tidor dekat prayer room yang ada disediakan dalam airport tu, nasib baik la kan, sempat la bersolat. Dalam syok-syok berehat dalam surau tu, tiba-tiba Cawan dikejutkan oleh sorang mat saleh ni, aku dah sedar dah time ni, tapi buat-buat tidor je. Rupe-rupenya, dia kasi makanan untuk bersahur kat kitorg. Nak tau makanan apa? buah kiwi, pisang dan roti :)Memang rezeki betul, rasanya dia muslim jugak kot. Kalau tak mana dia tau time sahur bile, time subuh bile.

Queen Victoria Market, Melbourne City
Jam 5 pagi, kitorg dah bangun bersiap sedia untuk ambil kereta sewa, destinasi pertama bandar Melbourne. Nak pegi ke Queen Victoria Market. Katanya kat sini barang-barang souviner murah-murah belaka. Mula-mula tersesat jugak, walaupun ada map, maklum la first time, tapi nasib baik la penduduk kat sini baik2 belaka, semua ramah-ramah, kalo bertanya tak pernah lagi la yang buat2 tak layan ke ape ke. Paling kelakar sekali, aku bertanya dalam bahasa inggeris kat sorang mamat nih, tengok muka cam asian, tp tak pasti la kan, so belasah je la ckp bahasa inggeris, sekali dia jawab dalam bahasa melayu...lohhhh dia pun org malaysia jugak rupenye..hampeh..tergelak la kitorg kat situ..hehehehe... Sampai je QVM tu, terus cari souviner yang dicari-cari, hehehe magnet la, ape lagi!! (Jgn risau Biqque, magnet Melbourne u ada!!)
Dalam sibuk mencari-cari tu, ada terjumpe sorang peniaga tu, wife dia org Malaysia, so dia kasi dicount gile2 kat kitorg, maklum la awal pagi kan, cam nak kasi ong sket la kat kedai dia. AUD 10 utk 7 magnet!!! pas tu kitorg pun pilih la sepuas-puasnya. Bila dah sampai hostel, kira-kira balik, dia termasukkan 8 magnet! heheheheh syok nyee..




Kat QVM ni macam2 ada, souviner, segala macam daging, sayuran dan buahan, serta roti dan cheese pelbagai la..Tapi mostly peniaga kat situ, cina yang dari China atau Hong Kong. Besar gile strawberry ni kan? Yang ni kitorg beli AUD 1, untuk satu kotak sederhana cam kat Cameron Highland tu, tapi semua gemuk-gemuk..


Tesselar Tulip Festival, Silvan

Sejam je kitorg kat QVM tu, sebab pastu nak gerak ke Silvan, dalam 1 jam perjalanan dari Melbourne CBD. Kat Silvan ni ada festival tulip. Memang excited sangat la time nih, maklum la nak tunggu p Holland cam tak tau bile lagi kan, so belasah la kat Melbourne pun jadi laa..Tapi on the way nak ke Silvan tu, kitorg dah berenti kat shopping complex yang ada, sebab Cawan sibuk nak mencari HOTWHEEL diaaaaaaaa!!! Ya rabbi, punya la lama..pastu borong tak ingat. Muka aku time tu dah merah dah tahan marah + sakit hati. Dia kate nak kejap je, last-last dalam 45 minit gak kat situ!!! Hangin aku satu badan!!!



Dah settle pasal HOTWHEEL dia, terus kitorg sambung perjalanan, dan sepanjang tu kitorg disajikan dengan pemandangan yang sungguh indah-indah, dengan udara segarnya lagi..Ya Allah memang best. Pastu rumah-rumah orang kat kawasan kampung2 ni, comel2 belaka. Geram aku nengoknya!! Sejam kemudian kitorg pun tiba la ke festival tu, emm dari jauh dah nampak tulips berderet-deret. TERUJA!!!!





Sebenarnya festival tulips ni cuma ada masa musim spring je, aku pun tak tau kewujudan festival ni,, belek-belek brochure tourism Melbourne, ternampak iklan pasal festival ni. Apa lagi, terus masuk dalam itinerary la..


Untuk masuk ke festival tu, kena bayar AUD 15 sorang. Tanpa buang masa, terus aku beratur dan beli tiket. Masya Allah, cantik gile ok!! Kitorg amik gambar macam tak menang tangan dah. Ni baru dua orang nih, kalo la geng-geng lain ikut serta, mau kitorg je conquer kawasan tu untuk bergambar. Kat sini, walaupun cuaca terang benderang, dengan matahari yang menyinar, tapi suhunya leh tahan sejuk. Dalam 18 celcius..tapi best la untuk berjalan-jalan nih. Ambil gambar time ni pun best sangat rasanya, sebab langit biru je..



Dalam ni bukan takat ada bunga tulips je, tapi ada jugak sculpture2 yang unik. Memang dipamerkan khas sempena festival tulips nih. (Gambar tengok album je la nanti ek ataupun facebook)

Mornington Peninsula, Victoria

Berjam-jam kitorg dekat tulip festival tu, akhirnya terpaksa gak keluar sebab nak meneruskan perjalanan ke Mornington Peninsula. Berbekalkan google map, kami meneruskan perjalanan selama 1 jam. Kat sini tempatnya orang cakap ala-ala Mediteranean sikit, lagi satu tempat ni, paling famous sebab ladang2 anggurnya untuk buat wine. Itu la aku nak tengok sangat tu. Apa yang mediteranean nya?

Sepanjang perjalanan, matahari dah semakin terik, leh rasa panasnya dari dalam kereta, tapi bila sentuh cermin kereta, sejuk pulak. First stop, kami turun kat Frankston, cuma ambil-ambil gambar je. Tak de apa yang menarik sangat.


Pas dah bergambar, terus sambung lagi, ke destinasi seterusnya. Sepanjang jalan tu, asyik nampak 'Historic Park' je. Mesti cam bosan kan? Kitorg pun cam takde rase nak berhenti atau pun tengok2. Entah macam mana, tiba-tiba je nampak dari jauh, kawasan tu kuningggggggg jek. Wah menarik ni.. Nampak je entrance masuk, terus belok. Belum sempat pun masuk jauh, dah nampak view cantik. Hah apa lagi, terus capai camera la...macam tak cukup tangan pun ada..hehehehehe...






Bunga-bunga tu kecik je, warne kuning, macam wild flower cam tu la lebih kurang. Tapi memang syok la layan view kat situ. Nama tempat ni The Briars Historic Park. Nama cam bosan kan?? Sapa la yang nak masuk..ish ish ish.. Memang best la jalan time musim spring nih, sebab cantik sesangat!! Dah puas bergambar terbaring, terduduk, kitorg blah dari situ, dan terus ke Arthur Seat.
Aku tak berapa pasti la Arthur Seat ni nya sejarah silam, tapi yang pasti nya, dari Arthur Seat ni, kite leh view kawasan-kawasan Mornington Peninsula dan juga Port Phillip. View nya boleh tahan cantik la.



Pastu satu lagi, kat sini adalah satu replica Arthur Seat ni. Cam simbolik tempat dan juga merupakan landmark paling popular kat Mornington Peninsula.
Enchanted Maze Garden, yang ni si Cawan nak sangat2 pergi. Aku cam dah malas je, sebab time tu dah jam 4 lebih, diorg tutup dlm kul 5.30 PM. Cam rugi la pulak kan. Tapi dah dia berkeras gak nak pegi. Masuk la jugak ke situ. Maze garden dia memang cantik. Pas tu ada gak ukiran-ukiran unik yg pelik dan menakutkan. Kitorg sempat la main dalam maze tu. Kata budak tu, kena cari 5 patung buddha, pastu nanti baru akan jumpa Japanese fountain. Haih berpeluh gak la duk pusing-pusing dalam tu, nampak cam senang, tapi susah gak nak cari jalan keluar.



Penyudahnya, kitorg tak cari pun 5 buddha tu, cuma jumpa 2 jek. Pastu tah macam mana, terus terjumpa Japanese garden tu. Heheheh melompat keriangan la kitorg.


Pas tu tak larat dah nak main maze yg lain. Sebab tempat tu cam seram je. Lagi pun dah nak malam kan. So lepas dah puas pusing satu garden tu, dah tengok segala benda tok nenek dalam tu, terus pegi ke souviner shop. Emm tapi magnet plak tak de. Adeh..bosan betul...


Hari dah hampir malam, tapi ada satu lagi tempat terakhir yang kitorg nak pegi, Sorento. Mengikut kata website diorg, kat sini beach nya dihiasi dengan colorful hut. Tu la yang kitorg nak sangat tengok tu. Sampai je situ, memang sepanjang jalan la ada hut. Warna warni!! Sempat la snap a few pics, sebab time ni dah letih gile..
Dah puas ati dengan gambar yang diambil, terus kami balik ke Melbourne. Nak check in dan cari makan. Malam tu, dah tak pikir apa dah, cuma tau nak rehat dan makan je. Gambar Melbourne esok je la amik...heheheh..

Dah settle check in, kononnya nak mandi, tapi punya la sejuk yang teramat2, pakai water heater pun aku rase sejuk lagi. Time nak tidor pulak, aircond & kipas, semua tak de dlm bilik tu, tapi bilik dan katil sejuk jugak. Dalam selimut pun aku leh rase sejuk lagi, tak penah rasa sesejuk nih..aduihaii....tobat la nak p bercuti time winter kan hahahah..ini baru spring jek...


(entry yang berikutnya akan diupdate dalam masa 2-3 hari lagi, sebab nak sort gambar, time kat Ipoh ari tu tak de pc/laptop dan internet)


5 comments:

biqque said...

I LUV TULIPSSSSSSSSSSSS!!! DAMYUH!!! JELES SIALLLLLL!!! GAMBAR CUN GILE BABAS!!! ARGHHHHH!!! BEST GILEEEEE!!!

BlueEwoke said...

Tu la..i tengok tulips banyak2 cam tu pun rase geram gileeeeeeeeeee..macam tak mo balik tau!!! gegegegege..

Takpe kite ke Holland pulak nanti..

biqque said...

ha, kita gi holand ek? ek? EKKKK??? (paksa)

Danny / John said...

kalo ko x balas komen kat post ni pun xpe. aku x marah. tp saje je nk bgtau. tak sabarnyaaa aku nak datang kat sorento tuh!!! colorful hut! hrp2 cuaca langit biru.

but seriously, mmg xtau nak plan ape g sana nnt. yg pasti kat melbourne aku nak pegi mount buller, GOR, mornington, sorento. ape lagi ek yg best? hrp ko balas. kekeke

BlueEwoke said...

Biq: Eh rasa nak balas pulak komen u..walaupun komen u tu dari tahun 2009!!
Nampaknye i je la yg dh pegi holland, nanti u plak pegi..holland best, walaupun kotor sikit..sekian terima kasih!

Danny: AKu tetap balas, walaupun entry lama, kena jaga ati peminat hahahah..

Sorento tu lawo, colorful hut tu pun lawo, tambah2 lagi time sunset!!! Mt buller aku tak sampai lagi, GOR memang best, tp aku advise ko tido la semalam kat mana2 area sepanjang gor tu, kalau tak letih, aku buat day trip memang cam pengsan la cawan drive kan hahahah.. Jgn lupe bergambo sakan kat bunga2 kuning yg bakal ko jumpai kat sepanjang jalan kat Sorento tu..marbelesss tauu