Tuesday, September 1, 2009

Orang Ipoh Vs Orang Taiping

Ini demi menyahur cabaran dari Biqque. Petang Sabtu lepas, bersungguh-sungguh betul dia ajak betting gambar. Ni excited balik kampung punya pasal la nih kan!!!

Huih, aku apa lagi, menyahut cabaran la...lagi pun cam best jek, ada mission2 cam nih..cam masuk pertandingan ape jek, sampaikan Icam Hagemaru pun siap tanya, kalo Yona menang ni, kak Biq tu kasi hadiah ape?? ha sapa mau jawab???? hahahaha

5 Gambar yang diminta Biqque


1. Pasar Ramadan

Yang ni sangat lah bernasib baik, sebab kat mana-mana pun ada pasar ramadan kan, kus selamat..huhu tapi gambar baru lepas ujan. Belasah je la, janji pasar ramadan!!

2. Makan Jagung

Ini pulak, aku suruh Cawan beli jagung, sebab nak rebus. Akhirnya ada la gambar nih, dapat jugak la makan jagung rebus ala-ala cam kat Chili's tu huhuhuhu..

3. Bendera Malaysia dalam kuantiti yang banyak

Yang ni cam jenuh sikit, bukannya ape, sebab dah malam kan, mana pulak la aku nak cari bendera banyak-banyak. Last-last Icam ajak pegi kedai, sebab mak suh beli barang. On the way tu, terjumpe la satu keta lama yang penuh bendera Malaysia kat atas bumbung, bonet depan belakang, tapi sayang, gambar pulak tak berapa cantik, sebab nak guna night mode kene ada tripod, guna flash plak cam tak nampak jek, gelap gelita kat area tepi jalan Tasek tu. Sampaikan aku bertekak la ngan Cawan suh dia amik gambar elok2 sikit, jangan goyang2!! Dia pun tension jek, maklum la aku yg drive kan, tak kan la aku plak nk amik gambar. Penyudahnya, kitorg pusing la kat area MCD dekat dengan JPJ tu, sekali nampak banyak bendera Malaysia kat Petronas tu, sooo apa lagi, snap! snap! snap!

4. Binatang tepi jalan (apa binatang pun tak pe, janji tepi jalan)
Yang ni la paling nyampah sekali, kat area umah aku tu, anjing dan kucing banyak la, lembu, kerbau mana ada..Nak amik gambo anjing cam hina sangat kan, nak amik gambar kucing cam tak jumpe la pulak. Si Icam ni siap cakap lagi umah jiran sebelah ada kucing!! Siap suh zoom masuk ke pagar orang tu..adey...Last2 burung atas pokok dekat surau je la dapat, tu pun burung tak pasti burung ape..layannnnn

5. Gambar berdiri depan gunung

Ini satu lagi masalah, sebab tak jumpe gunung/bukit kat Taman Anda tu. Dah la balik pas sahur plak tu, ingatkan dapat la amik gambar kat Gua Tempurung tu ke ape ke, maklum la Perak ni kan terkenal dengan gunung ganang nya yang berderet-deret tu. Disebabkan desperate tahap gaban, lastnya, terjumpa satu tempat nih..RAHSIA..hahahahah..kabus pun kabus la..janji gunung,tu pun dah abis zoom dah..

5 Gambar yang diminta oleh Aku

1. Kanak-kanak main bunga api

Ni sebab Icam dah pow Cawan beli bunga api, so aku pun request la gambar kanak-kanak main bunga api..Jenuh la testing berkali-kali, hasilnya, bunga api yang macam smiley face..nampak tak? nampak tak?

2. Orang solat terawih

Sebabkan rumah aku dekat dengan surau, aku pun upah la si Icam pegi surau amik gambo. Siap suh amik jangan goyang-goyang lagi. Dia siap tau lagi kul berapa orang solat sunat, solat isyak, dan terawih, maklum la tiap-tiap malam dia terawih hik hik hik

3. Kuih-kuih tradisional

Ni paling senang, sebab dah tersedia depan mata, mak pulak buat kuih sampan tu, tradisional la tu kan..Sedapppp

4. Keretapi (yg betul atau mainan)

Ni Icam punya mainan yang kitorg beli untuk birthday dia ari tu..dan sangkaan Biq sangat tepat!!! Dalam syok-syok amik gambar, kitorg layan sekali main keretapi baru..hahahah

5. Pondan

Yang ni paling kelakor sekali, pas abis message Biqque mintak gambar pondan, pastu Cawan tanya, kat mana nak cari pondannya? hahaha..gelabah jap..Pas tu tengok Icam. Puas la kitorg merayu suh dia pakai mekap dan pakai selendang tu, siap berjanji belanja McFlurry!! Muni dan Lane tolong mekapkan, hahaha. Icam Hagemaru dah naik risau, takut mekap tak leh tanggal. Pas tu dia kate "ee macam mana la orang pompuan leh pakai mekap kan, geli Icam!!" Icam pesan jangan letak gambar dia kat facebook atau kat mana2, malu dia..kah kah kah kah...boleh laaaaaaaaaaaaaa

Hahahaha..amacam??? Boleh??? Gambar Biqque di sini

14 comments:

3plepl8 said...

burung tu burung ape?? burung muraii..

BlueEwoke said...

aku tak tau la burung ape, mcm burung murai pun ada, cam burung gagak pun ada hahahahah

biqque said...

tak aciiiiiiiiiii!

1.pasar ramadhan, 1-1
2.jagung tu kena makan, so 2-1
3.bendera, i banyak lagi, so 3-1
4.burung tak tepi jalan, so 4-1
5.tak diri depan gunung, so 5-1

1.kanak2 main bungapi, 1-1
2.solat terawih korang lagi dekat! so 1-2
3.kuih sama, so 2-3
4.ketapi mainan, 3-4
5.bapok tipuuuuuuuuuuuuu! tak bleh blahhhhh! 4-4

so 9-5! i declare i menangggggggg! yeayyyyyyy! hadiahnyer? korang kena la banjer kitorang :D hehehe...takpe, ni pre-race. next time, kita main betul2! pemenang leh mintak hadiah, tapi tak leh mahal2. tak kisah la, hotwheel rm6 ke, bra rm20 ke...kahkahkah! tapi i nak makan! kenyang!

Cawan said...

2.jagung tu kena makan? - bukan pic 3plepl8910 letak jagung kat mulut je ke? Seri laaa..

3.bendera, i banyak lagi? - bendera kiteorg besar2, and more then 1 consider banyak laaa.. this also seri

5.tak diri depan gunung? mane nk tahu ade depan gunung, kiri, kanan, belakang pun gunung jugak..

5.bapok tipuuuuuuuuuuuuu! tak bleh blahhhhh!? susah laa nk test bapok sebenar di alam maya ni, banyak kena periksa, ha haa.. plus, u not dare to makeup 3plepl8910 right? seri jugok!

Ely Hasrul said...

hoi! icam plak yg kena jadik pondannnn kahkahkahkahkah!!! bunga api ngan terawih tu mmg ko menang hahahahha

BlueEwoke said...

hahahah lawak2..adeh...

biqque said...

haah baru pasan bungapi tu smiley face! alamak, korang menang la gambar bungapi kalo gitu! but still, 8-5 kihkihkih!

3plepl8 said...

yeye...kita menang. betul tu, jagung kena makan. letak kt mulut tu pastu terus makan. bendera besar tapi tak byk takbleh. sapa byk menang. bergambar dpn gunung kena diri depan/tepi/kiri/kanan gunung kira ok. tp tu jauh sgt, so kira failed. tu icam bukan bapok. kena amik bapok ori. kalu kt ipoh tu senang je dkt waller court byk. burung murai tu dok atas pokok, bukan tepi/atas jalan. yg lain seri. haha...mana hadiah?

3plepl8 said...

owh terawih + bunga api tu korg menang la. slow shutter menjadi.

BlueEwoke said...

wah nampak nye mendapat sambutan pertandingan gambar nih..ramai yg memberikan komen2 yg bernas.

Takpe2!! Ni baru permulaan, Chawanna kasi chance jek, masa tidak mengizinkan hari tu untuk terus mengambil gambar2.heheheh..Apa2 pun aku sungguh seronok sekali main game ini..

Jom kite buat lagi dan lagi, game2 macam nih, memang meriah, disamping tu memang benda2 gini mengeratkan silaturahim antara suami/isteri dan kaum keluarga!!! kah kah kah...

BlueEwoke said...

bunga api itu diambil oleh Lumix. Khidmat Olympus tidak digunakan, ala macam kacang lupekan kulit atau pun abis madu sepah dibuang kah kah kah kahhhhh

juanita said...

Adehh..saling tak tumpah la si icam ni ..ehhehe

biqque said...

kahkahkahkah berperang comment! best gile! menjadi jugak game ni! len kali kita buat lagi k? pastikan ada hadiah tau!

wah lumix lawan ricoh, kalah ricoh sial! hebat!

BlueEwoke said...

tak pe Biq, setiap camera ada ke'pandaian' dan ke'bodohan' masing2 hehehehe... nama pun camera kan..:p