Thursday, October 13, 2011

South Island - New Zealand (Part 10)

~ Greymouth - Arthur's Pass - Castle Hills - Christchurch ~

Hari ni hari untuk bermalas-malasan dan aktiviti santai. Jadi tak perlulah check awal pagi sangat. Ditambah lagi dengan hujan renyai-renyai pagi tu di Greymouth, lagi la lambat kitorg bersiap.

Greymouth pagi itu memang kelabu, dan perjalanan kitorg menuju ke arah Arthur's Pass juga kelabu, sebab diiringi oleh hujan gerimis, dan juga kabus..sabor je la... 

Ronda bandar Greymouth sekali lalu je, sebab memang kurang memberangsangkan hehehe, main snap je apa yang ada..mood belum mari pagi tu hehehe

~ Arthur's Pass ~

Hmm dah sampai pun ke Arthur's Pass Village. Berhenti kejap, nak amik gambar apa patut. Townnya kecik je, so tak yah jalan jauh-jauh. 

Ni depan toilet Arthur's Pass, burung kea punya la banyak kat sini. Time ni hujan agak lebat, beserta angin kencang, sampai nak terkencing aku dibuatnya hahaha

Sambung lagi perjalanan menuju ke valley-valley gunung di Arthur's Pass..langit kejap kelabu, kejap biru..

Banyak pokok alpine sepanjang di Arthur's pass ni.


Arthur's Pass lokasinya adalah diantara Christchurch dan Greymouth. Dari Christchurch kalau nak ke sini lebih kurang 2 jam, kalau dari arah Greymouth lebih kurang 1 jam 15 minit saja.




 Bridge di Arthur's Pass. 

Mengikut sejarahnya, Arthur's Pass ni dibina untuk menghubungkan West Coast dan Christchurch pada waktu gold rush dulu. Tapi pembinaan jalan ni tidak la semudah mana, sebab geografi kawasan ni yang berbukit bukau, dan berbatu, ditambah lagi dengan cuaca yang tidak menentu, memang mencabar mental dan fizikal. 

Mengikut fakta, jalan di Arthur's Pass ni siap dibina kurang dari setahun, walaupun dengan keadaan muka buminya yang mencabar tu. Selain naik kereta untuk menikmati pemandangan di sini, korang boleh cuba Tranz Alpine jugak. Apa benda Tranz Alpine? Tranz Alpine ni scenic train, boleh ambil dari Christchurch dan stop di Greymouth, train ni akan lalu la kat Arthur's Pass ni.. so sapa yang berminat pegi la cek website Tranz Alpine tu.

Bunga-bunga kuning ni pun bersepah di sepanjang Arthur's Pass ni..

Aku suka tengok warna gunung tu, sebab macam kena paint je, ada warna putih/kelabu/hitam, ala-ala cat jatuh melimpah gitu..


Jalan raya di Arthur's Pass, berliku-liku..dan jalannya turun naik mendaki bukit/gunung. Masa ni keluar dari kereta nak ambil gambar, angin sangat kencang, sampai aku nak berdiri pun rasa tertolak ke belakang.

Ha nampak tak ada part yang cerah, ada yang malap? Di Arthur's Pass ni, matahari macam main selindung-selindung di sebalik awan, so mana-mana celah awan yang lopong tu, memang tembus la cahaya matahari tu, so jadi la landscape yang menarik kat bawah ni.

~ Castle Hill ~

Yang ni memang aku teringin jugak nak pegi, sebab tempat ni ialah lokasi salah satu scene Narnia - "The Great Battle". Dalam movie, tempat ni memang marbeles cunnya, sampai aku rasa nak masuk-masuk dalam tv tu. So dah alang-alang lalu sini, niat dihati nak singgah la kan. Tapi sayang, angan-angan aku musnah di dalam kereta, bila tengok signboard, kena jalan KAKI ke dalam lagi. Terus Cawan macam malas nak berhenti. Hmmm sedih betul!! Panjang jugak la muncung aku untuk seketika time tu huhuhu..


Dapat ambil gambar Castle Hill dari tepi jalan je, jadi la buat syarat..

Perjalanan kami diteruskan lagi menuju ke Christchurch, mengikut plan asalnya nak ke Akaroa lepas tu..

Lihat awan tu, elok je panjang macam tu.awan sedang berarak menuju  ke Christchurch, mungkin Christchurch akan mendung tak lama lagi.. 

Arthur's Pass dibelakang sudah tak mendung lagi..

Nampak gayanya terpaksa batalkan hasrat untuk ke Akaroa hari ni, sebab takut hari hujan, jadi kitorg menghabiskan masa di Christchurch saja.

~ Christchurch ~
Sebaik tiba di Christchurch, kitorg terus buat keputusan nak shopping, di Dress Smart Outlet, yang terletak di Hornby. Kat sini semua outlet je, banyak jugak la choice kat sini, yang penting $$$ kena ada hahahaa.. Aku banyak shopping untuk Aqilah je, sebab baju budak boleh tahan murah. 

Dari kiri, 1. List outlet yang ada dalam Dress Smart ni. 2. Saja nak merasa, padahal kat KL pn ada hehe, 3. Suasana dalam Dress Smart, 4. Aqilah menghilangkan bosan tunggu aku shopping

Berjam-jam jugak la kitorg bershopping kat dalam tu, sedar-sedar je dah pukul 5 petang. Tempat untuk bermalam ni belum cari lagi. Tapi memandangkan Amber Park Holiday Park tu ok, so kitorg decided nak bermalam sekali lagi di situ. 
Yang ada pintu hijau tu kitchen, sebelah kanannya, bilik untuk tengok tv dan internet, bilik kitorg yang belah kiri kitchen tu. Bilik cabin ensuite, cuma NZD 74 saja.

Sesiapa yang berminat nak cuba campervan, boleh juga stay di sini, sebab ada powered site.

Lepas check in, sekali lagi kitorg keluar bershopping apa yang patut, tapi kebanyakan shopping mall dah tutup time ni, so pusing-pusing je la mana yang ada. Malamnya, kami lepak di bilik je, sebab nak susun barang dalam bag, esok malam nak berangkat balik ke KL dah. Dalam hati masih terpikir-pikir lagi nak ke Akaroa ke tidak esoknya...hmmm

29 comments:

Biqque said...

ok, gambar arthur's pass mmg cun, tapi gambar awan tu TERBAEK! bleh masuk photo contest tu weh!

kitorang kat chc duk studio...mahal ok!

shah_rule said...

Dress Smart Outlet tuh kedai cmne? yg dulu sibuk deorunk cakap pasal tmpat sourvenier murah2 tuh tau x ktne?

btw cmne nk sumbat gamba biar size die besar kt blog ekh? i mean biar die stretch cmtuh.. pakai software ke?

bdk2@John said...

Wahhh..papan tanda welcome to Arthur Pass Village tu dah takde salji. time aku sampai dlu...penuh dengan ais dan salji. cantikk jugak arthur pass ni time spring. kalo winter...putih je. cantik!

awan tu mmg superb! rare gmbr punye ok!

Anonymous said...

aku mmg stuju dgn pndt biqque & bdk2 gmbr awan 2 mmg terbaek laa....
chawana bilik studio 2 bleh muat 4 org kaa x...

biqque& bdk2 ;blog hngpa 2 pun dahsyat jgak...gmbr2 bagi meleleh air liur mcm blog chawana ni jgak

penjejak awan

BlueEwoke said...

Biq: Awan yang terpiluuuuu... I rase time korang tu, agaknya takde dah bilik studio kecik sikit, sb tu dia kasi yg beso punya. Bilik i studio yg utk 3 org time last day tu, sb tu murah sikit.

Shah_rule: Dress Smart Outlet tu cam shopping mall gak, betul2 tepi jalan. Tempat souvenir murah tu, setahu aku kt DF Souvenir, ada 2 branch, satu kat Queenstown, satu lagi kt Christchurch, tp kat Christchurch dah tutup.
Pasal gambar tu plak, aku resize pakai Microsoft Photo Editor yg sedia ada dlm laptop ni jek. Gambar sumbat jadi besar, sebab aku pakai template lama, pastu dah update blog Editor, so leh pilih saiz gambar nk load S,M,L or XL.

Bdk2: Ha a..Arthur's Pass kalau time winter, memang penuh salji, silap2 jalan pun tutup, tak pn kena pakai chain kat tayar. Teringin gak aku nk try jalan time salji, biar putih semua..sucinyaaaa hahahah

Penjejak Awan: Hehehe awan tu memang rare la..tak penah jumpe macam tu. Rejeki!
Bilik studio dia ada 2-3 jenis, ada yg leh muat 3 org/4 org atau 6 org pn ada tak silap aku. Tapi yang masa aku first night kat Ambar Park ni, dpt bilik studio yg 4 org punya, tapi kitorg bayar rege 2org, NZD 65 jek. Kalau ada tambah lagi 2org , kena tambah NZD 20 sorang lagi tak silapnya.
Semua blog pun hebat2 belaka..fewittt..hang takdak blog ka? meh la share! :p

shah_rule said...

cmne ekh, nak resize tuh nak bape besar? template lame tuh amek yg templet mane satu?

Biqque said...

huh??? u bleh bayar rega utk 2orang? kitorang nyer mcm utk 4 orang tau, tapi bayar $83, cis2!

bdk2@John said...

@Shahrul,
aku rse blog ko guna template lama...kalo yg bru. bila kita dh upload gmbr, kita boleh pilih size S, M, L or XL. aku slalu guna XL sbb lagi best! hahahah.....


@BlueEwoke,
tu laa..mmg lawa! tp hujan tau time i lalu dlu. plus jalan penuh dgn ais. cuakk giler seeyyyy...dgn chain takde. cuak gak la kalo tayar tak dpt pegang jalan kuat2. kang mati mcm tu je kami. overall....best!

BlueEwoke said...

Shah_rule: template lama tu aku tak ingat la namanya. Tapi yg mula2 dulu la.senang ckp yg standard punya. Cer ko try main2 kat setting kat dashboard tu. Yang resize gambo tu, aku buat ikut percentage jek, jadi 50%, yg ni buat kt dlm microsoft photo editor jek, aku tak reti nak letak scale bapa2, so aku gune percentage je la.
Kalau aku rajin balik kang, aku cari la nama template tu yek..nanti aku roger lain hehehe

Biqque: Kitorg ensuite cabin utk 3 org, korang amik yang studio flat tu kot, yg tu memang la mahal.

Bdk2@John: Ye betul kata ko, best gune gambo XL nih, puas menengoknya hehehe. Since ko nk repeat NZ, ada chance ko tgk arthur's pass tu lagi hehehe

Biqque said...

shah_rule, nak resize gambar ko bleh guna macam2 software like pixresizer ke ape ke. then make sure ko nyer blogger tu guna updated editor (dlm setting). patu masa dah compose post, upload gambar, then later on click kat gambar tu pilih size L ke XL ke original size ke...ha camtu ye adik2 :D

bdk2@John said...

curlastt ko biqque!

korang...jom bwt gathering nak?

shah_rule said...

thanks chawana, aku rase btol cakap biqque tuh sbb aku nyer setting tuh cm x update.. xde pun die kuar size s,m,l,xl..ok dah update dah setting die, ni aku try...

shah_rule said...

dah boleh dah.. 10q so much~ hehe

BlueEwoke said...

Ye aku bgtau tadi editor kena update dulu.

Betul cakap cikgu Biqque tu. Tahniah ye Shah_rule sbab dah berjaya! hehehe

Bdk2@John: Jom la gathering! bile2? aku ok je weekend, tapi kena hari Sabtu je la, Ahad Cawan keje..ha suggestion pelis..

bdk2 @ John said...

owhhh ni kek update gmbr la ni...lol.

korang duk area mana ek?

shah_rule said...

owh gathering..haha cm seronok je bunyi nye..

BlueEwoke said...

bdk2@John: Aku duk Danau Kota, Biqque kat Puncak Jalil. Ko ada suggestion mana nk lepak? Aku ngn Biqque, mana2 pn tak kisah, kitorg sempoi punye heheh.

Shah_rule: Jom la sekali!!

kuntum said...

chawana,
ko naik kete apa & total damage fuel ko bape rat?

Anonymous said...

aku xda blog,just jln2 tgk blog org sja....

penjejak awan

Biqque said...

APAAAAA??? NAK LEPAKKKKKK??? *nganga*

aku on jerrrrrrrrrrrr! maklum la, kalo orang tak ajak lepak, aku tak kuar dari dunia halus aku ni hahaha! laki aku kan yoda...kahkahkah! so, lepak sabtu bila2 mmg aku stuju...kat mana, sebut aja...nak2 sambil makan saute mushroom ke, lamb shank ke perghhhhhhhhhh! bdk2 la ni!

ha bagus la shah_rule dah bleh :D aku dulu tak suka updated editor tu sbb aku suka main html dan ianya amat menyusahkan aku! tapi tak leh tahan bila orang letak size besar2, so i followwwww hahaha! (na jadi bahan test)

kuntum, saje bgtau, aku nyer keta mazda premacy, 1.8...total damage utk fuel nzd220...kuat makan minyak sungguh!

3plepl8 said...

wahh...byknya gambo landscape...best2. arthurs pass ni skit2 ada cam lindis pass....tenang je.
biqque: dunia halus? eh gathering? wow cam best. tp after wales-france la...teh tarik woneh!

BlueEwoke said...

Kuntum: Kerete jenis MPV Toyota Corolla 1.8, total damage fuel lebih kurang NZD 360 = 3000KM ++

Penjejak Awan: Jalan2 tengok pun tak pe:p

Biq: Ha jom..kite suh bdk2 jadi organizer..

3plepl: Ha a..arthur's pass ni macam adik beradik lindis pass. Aku nak teh tarik halia satu!!!

shah_rule said...

ok je pape gtau la..aku dok area selayang..
kalo free aku join..

kemang~ said...

nak join gakkkkk, buleh????

tapi takdak transport.. moto kena curik, tsk tsk +_+


eh lawa giler nz ni...geram sungguh

Anonymous said...

chawana teh tarik kena layan dgn nasi kandar penang bru cari bantal lps 2.....mai penang aku belanja hu222....

kemang; jgn kata hg sorang ja geram tgk entry nz,aku pun dh kancing gigi tgk enry nz kat blog bdk2,fat,biqque dgn chawana nii......

penjejak awan

Ely Hasrul said...

AKU XTAHANNN TGK GAMBO NIH SUMEEE.. SUMPAHH SANTEKK.. patu tensen xsempat nk komen.. grr.. grr..

woit2.. sapa yg nk lepak tu?? walaupon aku nih bukan traveller kalu psl mkn jgn lupe ajak wooooii!!!


aqilah tetap comel dgn rmbut toncetnye..

kuntum said...

chawana, ongkos daily rent bape?
biqque aku sewa kete mcm ko gak premacy daily nzd45
estimated total distance = 3500km
sbb aku nye route smp ke atas nun..nelson - picton - koikoura - chc
tp kalo chawana pon da 3000km so aku kena bajet lebih lg la ni huhu

BlueEwoke said...

Jom la ramai2 pegi gathering makan2 hehehe..

Penjejak awan: Nanti aku nk mai penang, aku roger! hehehe

Kuntum: Ongkos kereta sewa dalam 43 dollar/daily. Murah sikit je dari Biqquenye kete. Ha ko harus la budget lebih lagi, sebab average petrol kat sana dalam NZD 2.10-2.20 seliter..

Ko pegi bapa org? kalau 2-3 org jek, baik amik keta kecik je, tak yah jenis mpv, sebab myk dia cam air huhuh..aku amik mpv dulu sebab kononnya nk tido dlm keta, tapi tak jadi, sebab sejuk sangat.

kuntum said...

aku g 4 org..nk selesa sabik tu amik premacy..tepaksa la telan air minyak gamak nye

so far tak jumpe lagik yg buat route smp ke nelson..emmm susah sket nk bajet timing & ongkos

tp redah je la labuuuuuuuu dah kate nye nk bejalan...hukhukhuk pejam mata sudaaa