Monday, October 17, 2011

FINALE: South Island - New Zealand

~ Christchurch - Akaroa - Hagley Park - Christchurch Airport ~

Emm kalau ikutkan hati ni, memang dah 50-50 nak ke Akaroa. Satu sebabnya, takut hujan, sebab pagi tu memang hujan renyai-renyai di Christchurch. Dan satu sebab lagi, perjalanan nak ke Akaroa tu, ambil masa dekat 1jam lebih gak.

Dah la bangun pagi tadi lewat, sebab hari ni kat NZ, diorg day light saving. Jam tangan aku tak berubah apa pun, so bila Cawan cakap handphone dia dah kul 7.30 pagi, aku cam musykil sikit, sebab jam tangan aku baru 6.30 pagi. Mengenali si Cawan yang memang lok lak sikit, so aku tak caya la cakap dia, tarik selimut dan sambung tidor lagi, sejam lepas tu baru bangun..toinkkkkk..rupa-rupanya dah pukul 8 lebih dah..haih..tepuk dahi je laaaa time tu..

Akhirnya Cawan berjaya convincedkan aku, supaya meneruskan perjalanan ke Akaroa, sebab dia kata, kat Akaroa insya Allah cerah... eh eh..tau-tau je dia..
Perjalanan kitorg ke Akaroa yang sejauh 75KM dari Christchurch, cuma ditemani cuaca mendung je, sekali sekala ada la rintik-rintik, sehingga la nampak signboard suh belok ke Akaroa.

Ada banyak town-town kecil sebelum tiba di Akaroa, antaranya Little River dan Hill Top. Jalan nak menuju ke Akaroa ni, ada 2 pilihan tak silap aku, satunya ikut SH75 ataupun Akaroa Tourist Route.

~ Akaroa ~


Akaroa Tourist Route, jalannya kecil, tak banyak kereta lalu pun..

Bila mula je masuk ke route ni, kiri kanan memang dah nampak view cantik, sampai la kat atas bukit tu, lagi la cantik, sebab dah nampak Bank Peninsula.


Harbour Akaroa nun dibawah sana..kat bawah tu la tempat yang kitorg akan tiba tak lama lagi..

Yang berbukit bukau, bergunung ganang ni, semua volcanic ni tau.. sebab tu mukabumi nya berbentuk cam ni...ha dont play play!

Mummy nak susuuuuu..embekkk..kata anak-anak kambing nih..hehehe

Sebenarnya Akaroa tourist route ni agak jauh berbanding SH75. Bayangkan kitorg spend masa dekat 1 jam lebih drive kat atas ni, sampai nak ke town Akaroa kat bawah tu. Tapi memandangkan view dan scenerynya yang sangat cantik kebabommm..takde la kitorg kisah sangat.. 

Kitorg drive sampai ke puncak (agaknya la) sampai la rumput-rumput dan tumbuhan yang hijau tu dah berubah warna jadi putih, sebab belah atas gunung ni, masih diselaputi salji.

Kecikkan tourist route ni, sepanjang jalan kitorg lalu ikut laluan ni, cuma jumpa 3-4 buah kereta je. Tu pun kereta yang turun, bukan naik macam kitorg. Matahari time ni main nyorok-nyorok, kejap ada, kejap lagi hilang..

Nampak gayanya salji kat sini macam baru jek, sebab bila aku pijak, masih lembut lagi..agaknya la kan hehehe..

Ha tengok jalan tu, penuh dengan salji. Lepas tu pulak, jalan yang ada bekas kenderaan lalu tu, kat belah kanan, so maknanya memang takde orang naik lagi la pagi tu. Disebabkan Cawan tak confident nak bawak kereta tu atas jalan yang berais, so kitorg guna la jalan sebelah lagi tu, senang sikit kan, tak payah risau licin ke apa ke..hehehe (dengan harapan takde la kereta dari depan)

Ice sedang melting. Waktu ni kalau datang dekat macam ni, memang boleh dengar ice tu cam bunyi pop-pop kecik2, tengah mencair agaknya..

Rumput-rumput dan tumbuhan kat belah atas ni penuh diselaputi salji, dan ditepi-tepi jalan, boleh tengok ais tu tengah cair, dan jalanraya ni pulak habis dibasahi air ais yang cair tu.. Teruja jugak aku tengok view macam ni, bukan selalu pun kan hehe..

Disebalik yang bersalji tadi, on the way nak turun dari tourist route menuju ke town Akaroa, ada pulak tumbuhan warna kuning-kuning ni. Memang cun la.. tak sia-sia..

Dah sampai pun ke town Akaroa. Akaroa ni sebenarnya adalah penempatan orang-orang Perancis yang pertama datang berhijrah ke New Zealand suatu masa dulu. Bangunan kat sini ada la sikit-sikit influence dari France. Pekan Akaroa ni kecik je sebenarnya, tapi memang best la. Sebab view kat sini cantik. 

Lepas parked kereta, kitorg berjalan-jalan kat sekitar kawasan tu, dan singah la kat kedai-kedai souvenir yang ada, untuk beli apa patut. Ni nampak je terik, padahal sejuk nih, memang tertipu betul. 

Perasan tak tulisan di signboard kat Akaroa ni, kebanyakkannya dalam French? hehehe..menarikkan..terasa macam berada di France plak dah.. Nama-nama jalan pula semua starting dengan Rue, atau dalam bahasa english nye Road/Rd.

Sepanjang berada di NZ ni, hari ni la baru kitorg try fish & chips. Memang best la makan kat tepi laut, menghadap harbour dan gunung-gunung hijau tu. Harga fish & chips kat sini murah je, NZ10 dollar, portion sangat besar. Aku beli satu je, dan share dengan Cawan..memang berbaloi..hehe

Lepak-lepak sejuk kan mata sebelum berangkat balik ke tanah air malam ni..ish ish sedih betul..

Bila tengok ada palm tree, boat dan kapal layar, lepas tu dengan matahari terik, dan cafe-cafe ditepi jalan, memang ala-ala French riviera gitu. Cer korang try google French riviera..ada rupa tak macam ni sikit2? 

Lepas makan fish & chips tu, ktorg bergerak semula ke Christchurch, waktu ni dah jam 1 tengah hari. So half day dah abis di Akaroa, lagi balance kena ronda Christchurch la nampak gayanya, sebab flight malam.

Cherry grove..cantik tersusun rapi..view ni on the way nak balik dari Akaroa..

~ Christchurch ~

Setibanya di Christchurch, kitorg singgah sekejap di Baby Factory Outlet, untuk cari baju Aqilah. (lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..ish ish). Bukannya apa, aku memang tak leh tahan tengok yang factory outlet ni, mesti nak masuk jugak. Kedai ni dekat sangat dengan Westfield Riccarton. Nasib la parking senang jek. Masuk je kedai, terus tengok yang best buy item, akhirnya berjaya rembat satu untuk Mika, Jacket Rugby World Cup 2011 ..huhuh amboii Mika!!

Dah sejam bertapa kat factory outlet tu, kitorg terus menuju ke Hagley Park. Saja nak ambil gambar dengan flora-flora kat sini plak. Hari first day lalu, tengok dari luar je, so kali ni nak masuk la pulak. Tapi kali ni aku tak tau masuk ikut belah north ke, south ke..main hantam saja, janji aku nampak bunga banyak-banyak tu pun dah ok.


Kalau banyak masa lagi, boleh la berjalan satu park ni, sebab dalam park ni, ada Botanic Garden jugak. Kebetulan time ni, kat Hagley park ada buat macam-macam event untuk Rugby World Cup, so memang macam-macam aktiviti ada kat sini time tu.

Banyak kan daffodils..

Pokok cherry pun ada banyak dalam ni, yang warna putih, pink, semua la ada..ko larat dan tak je nak berjalan tengok semua..

Close up pokok cherry..Hasil dari Canon 450D 18-55mm nih..jangan main2!!


Pokok cherry ni nampak suci sangat, sebab bunganya warna putih.. tapi jauh sangat la plak aku duduk..ish ish..

Avon River, tapi satu punting pun takde lalu sini, tak tau la bukak ke tak lepas gempa ari tu..

Ok sudah-sudah tu..jom ke lain plak..cantik kan tengok pokok cherry ni tepi-tepi jalan..ish geram..napa la kat KL takde pokok cam ni!!

Hagley Park sudah, so ke bandar Christchurch pulak, tapi sayang, semua jalan utama menuju ke city center ditutup. Takde terpikir la pulak nak berjalan masuk, sebab masa ni dah jam 4.30 petang, so amik gambar depan ni je la..

Hmm memang dah takde hala tuju dah ni. Nak ke shopping mall, memang takde harapan la petang-petang macam ni. Jam 5 petang, semua dah bungkus. So kitaorg menuju ke International Antarctic Centre yang terletak dekat dengan airport. Niat dihati nak masuk la kan tengok apa ada. Sekali sampai, diorg kata nak tutup jugak dah. Waktu tu baru jam 5 petang!! Haiihhhhhhh semua tutup awal la diorg nih!! 

Apa boleh buat, sekadar berjalan bergambar di depan tu je la, tengok kedai souvenirs, dan bergambar dengan Hagglund hehehe..


Hmm apa lagi nak buat ni yek, flight pulak tengah malam karang. Jadi kitorg buat keputusan untuk pergi mana-mana supermarket tengok-tengok apa patut, dan beli coklat lagi. Nasib la ada Countdown berdekatan airport tu. Berjaya la merembat beberapa keping Whitaker Kiwi untuk kitorg dan family. Dan bosan ronda dalam tu, kitorg pun pergi hantar kereta sewa yang terletak 10 minit dari airport, dan nasib baik company tu baik hati nak hantar kitorg ke airport, tanpa sebarang charge.

Setiba di airport, ktorg cari port untuk melepak, sambil-sambil tu, amik turn berjalan cuci-cuci mata tengok apa yang boleh dibeli lagi. Dan Cawan dapat la sehelai tshirt RWC jugak, tapi mahal 6 dollar dari harga kat luar! (sorry aku malas nak letak gambar airport)

Hmm nampak gayanya, nak tak nak, memang setakat ni je la journey Chawanna di South Island ni, sehingga berjumpa lagi New Zealand.... 


Nota kecik: haih lega aku dah abis dah pasal NZ, nak menyibukkan diri untuk aktiviti tahun depan pulak.., dengan Project Mega Sekupang lagi..NZ dah boleh tutup buku..tataaaaaaaaaaaaaa


19 comments:

Janggel said...

Chomel sungguh kambeng-kambeng itu! dan saya sangat tertarik dengan bekuan ais di pagar! cantek!

AKO @ retna said...

selesai jugak citer NZ ni hehee..
terpk jgk nak pegi akaroa tu ms sampai sok..
tapi bila tgk jalan nya cam sunyi sepi je rasa cam erkk kena pk 2 3 kali ni.. sebab nanti insyallah sampai nz dah mmg midnight..

seriau lak nk drive tgh2 malam kat jalan camtu heh ;)

shah_rule said...

wargh cantik nye akaroa~ mase aku kat sane dulu pun sbb syok tido punye pasal terus terlepas bas nak ke akaroa pagi tuh... next time repit nak pergi jugak.. cantik giler~ haha tp still next time pegi time early winter jugak, sure xleh jumpe bunga2 cantik camtuh.... !

kemang~ said...

cun nye !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Biqque said...

ok, akaroa mmg cun gile! hagley park pun korang cover. cantik sungguh bunga2 itu. bagus2, bleh kita share experience. terasa macam i gi sana plak hehehehe!

habis sudah...harap2 projek mega terlaksana ya!

Anonymous said...

mula2 tgk perkataan;FINALE ;kt tajuk 2 pun aku dh kuciwa dh....rsa mcm aku sndri plak nk ttgl kan NZ plak.....ha22222

akaroa mmg lawa....chawana aku tgk hg duk bwh pokok cherry dgn aqilah,mcm duk kt jpun pun ada....
gmbr 2 bleh buat gmbr slm prantau dari kobe,jepun.....

penjejak awan

Cawan said...

kalo nk tgk puas2, click laa pic tu.. sepanjang pic dlm blog NZ tu mmng dh scale yg besar, bleh laa tgk details..

Akaroa mmng brbaloi! drive dia mudah jek, tp rase mcm jauh pun ade.. pusing atas gunung nun.. kalo nk cepat without scenic view ikut laluan bawah, lebih cepat.. ha ah, rase mcm kat France mase aku pergi dlu2 tu.. oh memory..

BlueEwoke said...

Janggel: Hehehe memang comel pun kambeng2 tu..taktau entah datang dari mana.. Ais tu kebetulan terjumpa masa benti kat tepi jalan hehe.

Ako: Emm abis dahh..Tak usah la pegi malam buta, memang tak nampak apa nanti..

Shah_rule: Oo ko pun termiss ke..aku pun hampir2 termiss gak tu..tp nasib dpt gak. Sebabkan ko nk repeat, boleh le ke sini nanti..

Kemang: :p

Biqque: Kitorg masuk hagley park tu sikit je, tak pusing semua pun. Botanic garden pun tak pegi ha.. Project kita tu nampak gaya ada harapan tuh, masih study lagi nih..

Penjejak awan: Aku pun keciwa gak dah abis, tapi lega gak, sebab aku tak larat dah nak cari gambar, pastu nk citer lagi..rase cam tulis karangan peksa plak.. Hahaha ko ckp cam tu mesti ko dh penah pegi Jepun kan? tak pun ko belajar/keje sana? kalau tak mana ko tau leh buat salam perantau dari Kobe Jepun ke hapa ke..haaaaa haaaa.. :))

3plepl8 said...

akhirnyaa.....habis dah...hagley park tang tu la kitorg nmpk 3org malaysia nk cross jalan (tp bkn korg).

haa buat research...nnt masuk meeting.

Ieda Iar said...

best sgt tengok gmbr NZ nie..sume tempatnye sgt menarik..

Ely Hasrul said...

melting ice tu mmg menusuk jiwa kalbu aku. kalu aku tingin tgk kang aku defrost la fridge kt umah. paling xtahan nota kecik ko yg sungguh kecik hahahhaha

kalu kt mesia ade sume2 nih.. kompom juga ade gempa bumi, gunung berapi, runtuhan salji etc. jadik aku terima keadaan panas hujan spjg tahun spy korg2 dpt peluang travel tmpt org hahahha

BlueEwoke said...

3plepl8: Hahaha confirm bukan kitorg hahaha.. bila nak meeting?

Ieda lar: Pegi la nanti yek..

Ely Hasrul: Ha ko cube la kasi beku peti ais ko atas tu, boleh main salji ngn sami dan ultraman nye hahaha..

Betui kata ko, kalau kat mysia jadi semua tu, memang tak kuar negara la travelholic semua hahahah.. Amin..mudah-mudahan msia tak jadi la semua tu..so dpt la travelholic semua jalan2 ke luar hehehe

Anonymous said...

study kat jpun ha222.....bleh jdi modal nk berangan smentara nk tido ha22...

....peksa karangan.....aku rsa klau cikgu BM ko bca blog niii mesti dia bg 150 markah nii....ha2222

pejejak awan

Ely Hasrul said...

tuit.. jgn xtau nak buah aku nk 'belajar kat jepon supaya kakak dgn adik dpt mkn sushi tiap ari' boleh tak? hahah dua2 plak tu cmgitu. gile sushi betol

projek mega g mana? xdek ke sesapa nk g rome ke prague ke paris sume tuh? aku mmg tingin sbnrnye nk buat journey cam dlm cite bourne identity tuh, suka suki naik tren, naik kete masuk kuar negara org ewahh hihihihi

Janggel said...

Ely, aku teringin weh nak rome semua tu!!!!

BlueEwoke said...

Penjejak Awan: Hahahah memandai la ko nih..silap2 fail, ejaan dan tatabahasa tunganglangang

ely hasrul: Anak buah ko pun sama sewel cam ko gak hahaha.. Project mega tu takde kene mengena ngn europe. Aku segan nak citer pasal mega2 tu, kang ada makan penampor plak hahah..nanti dah konkrit aku citer kebabom.. Pegi paris? pusing europ mcm bourne identity huhuh..tunggu next post!

Janggel: Aku pun teringin semua tu..tungguuuuu..

kuntum said...

LIKE !!!

projek mega europe kah?? LIKE 100x !!

Anonymous said...

kak berapa budget pegi sana???

Anonymous said...

assalamualaikum..boleh tak saya nak tahu tentang setiap lokasi penginapan sepanjang "trip" ke New Zealand ni? berapa banyak penginapan?