Saturday, October 29, 2011

Koleksi B & W

Beberapa bulan lepas, aku berjaya menghasilkan -->Koleksi Mini. Saja-saja test, tak de la pandai sangat. Terima kasih daun keladi pada abang Google, yang banyak membantu dalam penghasilan Koleksi Mini aku tu..hehehe

So kali ni, aku dengan Koleksi B & W pulak (black and white). BUKAN BMW ok!!! Yang ni paling mudah, sebab tak payah susah-susah nak edit sana sini. Tekan je function BW dalam software tu dan tadaaaaaaaaa..jadi lah gambar yang diinginkan.. Tapi part yang paling leceh sekali ialah pemilihan gambar, sebab bukan semua gambar cantik bila dah transform ke BW ni. Letih jugak tang sini. Tambah lagi kalau gambar tu di shoot dalam keadaan bercolor-color atau JPEG, leceh la sikit, sebab kena ambil kira ISO semua, nanti kalau ISO tinggi, confirm la nampak grainy kalau dah convert ke BW ni huhuhu (hmm mungkin lepas ni boleh try amik RAW plak). Jadinya, sedikit sebanyak, kena tweak sana sini kat software tu, untuk mendapatkan hasil yang sedap mata aku nak pandang (kalau mata korang tak sedap pandang, mintak maaf bebanyak la yek, sebab aku buat ni saja untuk syok sendiri je)

Kalau ikutkan sejarah photography, mula-mula dulu, semua dalam black and white je, tapi lama-lama bila teknologi dah canggih, slowly, semua dah bertukar menjadi warna warni. Kelebihan black and white ni boleh menampakkan gambar tu lebih nostalgic dan lebih classic (tertakluk pada gambar masing-masing)

Jom kita tengok jadi ke tak, kalau nak komen pun sila la..takde hal punya :) (sapa-sapa pun boleh komen, yang pro ke, tak pro ke..jemput la..)

















Agak-agaknya korang leh teka tak mana satu gambar pakai DSLR, atau pun pro compact? Sapa teka betul aku kasi 10 markah!! hehehe


11 comments:

YanTie AhMad said...

NIce art work here..even i'm not photographer, but seems like u pandai amik angle2 yg menarik..well done...:)

kemang said...

cun gilaaaa ! suke gambor reflection taj mahal tu..cun !!

Ely Hasrul said...

yg barbie tuh seksihhhh aku suka haha.. ko gila ke nk aku teka mana satu guna dslr mana satu guna pro compact? mana aku tau!! tapi kalu nk meneka .. ermm ermmm barbie dsrl, subway hongkong compact? err errr xpon terbalik xpon kedua2 nye sama ha cmne? bape markah? hahahhaa sabar aje lah


weih!! penang cmne?? ape cite??

Lily Riani said...

sungguh...... CANTEK!!!!!!! suka

BlueEwoke said...

Yantie: Terima kasih, bukan i amik semua gambar tu, 4 keping je yg i amik, lagi 8 tu encik Cawan saya yg amik..

Kemang: Letih oo nak tunggu takde reflection org dpn kolam tu, ramai gile org hahaha..

Ely Hasrul: Hik hik hik, ko memang, yg seksi meksi memang ko suka kan!!! Hahaha, sebab kan ko nye tekaan utk 2 gambar tu betul (gune dslr), aku kasik 3 markah ;p

Penang aku tak dpt pegi la, cousin Cawan kawin tarikh sama ngn Penang..heeeee kesabaran je la..

Lily: I pun suka. Seharian bergelumang mencari gambar bersesuaian dengan theme BW nih. Suka i bila ada yg suka hasilnya..tq tq

Ely Hasrul said...

haha aku kalu tak seksi tak sah (yo yo oo aje), dulu time muda2 ewah, time blum kawin asal nk tempah baju raya kt tailor aje aku nye ayat 'akak, saya mcm bese, kalu tak ketat, terbelah, seksi tu bukan saya ye' haha.. ala bukan seksi mana pon pagi raya dh tuka kain sbb pinggang ketat mkn byk hhaha

la xdpt juin la ek? xpe kalu gitu bior korg leleh aje tgk gambo2 kitorg nnti okek? haha

Biqque said...

suka gambar moeraki tu :D macam memanggil2 jer untuk bunuh diri kat laut hahaha! cantik!

senang cite, gambar korang sume cun2 lah!

BlueEwoke said...

Ely Hasrul: Nampak gaya nya memang tak dpt nk join, tapi mebi kitorg akan pegi Penang sendiri minggu ni, demi melempiaskan nafsu nk makan pasembor dan laksa tu..insya Allah huhuhu

Biqque: Pasai apa sampai nk bunuh diri plak?? gila kaaa..hahahah

Anonymous said...

yg reflect taj mahal 2 mmg superb

penjejak awan

BlueEwoke said...

Penjejak awan: Ha ramai suka reflection taj mahal tu..heheheh..Cawan yang amik gambar tu..

Anonymous said...

terbaikkk laa cawan ..hang ambik aku jdi anak murid hang....ha2222

PENJEJAK AWAN