Tuesday, October 19, 2010

Hepatitis B & iPhone

Terkejut dengan tajuk entry ni? Jangan! Tiada kaitan antara Hepatitis B dan iPhone? Emm memang tak de kaitan pun hahahaha...
Teruskan membaca ok?? Ini kejadian sebenar, bukan rekaan semata-mata.

Hepatitis B

Penulis baru saja selesai menunaikan tanggungjawab pada suatu petang. Sambil mengenakan anak tudung, dan membelek-belek muka di cermin, masuk la dua sekawan ke surau. Penulis tidak menghiraukan mereka berdua, sehingga la....

Orang 1: Emmm aku risau la..nak buat check up minggu nih...nak ambik darah tu paling seriau sekali...
Orang 2: Tak pe la..kalau ko tak buat..mana nak tau ko sakit apa..
Orang 1: Tu la..nak tak nak..terpaksa gak pegi.. sebelum ni aku rasa cam rileks je..tapi ni dah dekat tarikh nak jumpa doctor..aku jadi seram pulak..
Orang 2: Biasa la tu..tapi lebih elok ko pegi..mana la nak tau kan..Hepatitis B ni bahaya jugak...
Orang 1: Emm aku tau..tu la pasal aku kena jumpa gak..nak dapatkan kepastian..

Penulis tertarik nak mendengar cerita dua sekawan ni..maka penulis, melambat-lambatkan lagi proses pemakaian tudung di kepala hahahaha..busy body betul penulis nih!!

Orang 2: Hepatitis B ni, memang bahaya tau, sebab dia boleh buatkan kita sakit jantung..
Orang 1: Haaa sakit jantung?? Betul ke?
Orang 2: Eh betul laa, sebab tu la orang takut kalau kena Hepatitis B..

Pffff..penulis terus terkedu tat kala bila Orang 2 mengatakan Hepatitis B boleh menyebabkan sakit jantung. Nak terguling-guling gelak pun ada..kalau ikutkan hati penulis, nak je tolong betulkan facts sebenar pasal Hepatitis B yang mereka sembangkan tu, tapi biar la... Gelihati melihat gelagat dua sekawan ni, hampir tergelak penulis dibuatnya... Selesai memakai tudung, penulis terus berlalu pergi, meninggalkan dua sekawan itu terus bercerita tentang Hepatitis B mereka..hahahahaha

 ----------------------------------------------------------

iPhone

Penulis berada di dalam lif, sedang menuju ke restaurant berdekatan untuk mengisi perut, sambil memikirkan menu makanan yang sesuai untuk tengahari itu..sambil berangan-angan, penulis diganggu oleh perbualan di bawah..

Si A: Aku teringin la nak pakai iPhone..cantik laaa
Si B: Tak payah la...
Si A: Apasal pulak?? muka kehairanan..sambil menanti si B melontarkan hujah-hujahnya..
Si B: Ko tau tak, iPhone tu, screen dia, body dia, dibuat dari kaca??
Si A: Habis tu kenapa?
Si B: Ko tak rasa rugi ke beli phone mahal-mahal, pastu jatuh..pecah?? ko tak sayang duit ke??

Penulis terkujat mendengar hujah si B..dan teruskan mendengar lagi..

Si A: Ye la..tapi aku suka...
Si B: Memang la ko suka..tapi susah nak jaga dia..kaca tu...
Si A: Emmm.. terdiam..sambil terkebil-kebil memandang handphone lamanya..

Kasihan di Si A, baru berangan nak pakai iPhone, dah kena pelekeh dengan Si B yang tak de ilmu langsung pasal iphone..kasihan kasihan.... Si B pun, agak-agak la, kot ye pun dengki dengan Si A yang nak pakai iPhone, jangan la takut-takutkan Si A pasal kaca tu hahahaha..ingat Apple tu bodoh sangat nak pakai kaca biasa nak buat iPhone tu ha? ha? lawak cipan betul la depa nih!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kesimpulannya..cakap tu sila pandang kiri dan kanan, cari la info dulu kot ye pun nk tunjuk terer..kang kena gelak tak pasai jek..hahahahha...

6 comments:

en_me said...

layannns.. ehehe

Biqque said...

ya Allahhhhhhhhhhhhhh lawak gile ok!!! kalo i, mesti i tersembur2 dah dpn dua2 kisah bangang ni!

BlueEwoke said...

hahhahah..i pun hampir2 nak tersembur!!! masa kat surau tu, i tgk budak yg nk jumpe doc tu, dh cuak gile muka dia, bila kawan dia kate hep B tu adalah penyebab sakit jantung!!! kesian dia wei!!!

Yg iPhone pun satu hal..sangat obvious kawan dia jeles dia nk beli hp baru wawawawawa...

Biqque said...

na, hp baru u tu sebenarnya tak halal...takde cert dari jakim tau tak!

(berlalu pergi...)

Totty.Mat.Ali said...

aiyoo. fon pown kne ade tande halal ka? hahahaha

Anonymous said...

Salam..sorry sy miza..sy interested nk pakai mamat indon yg wat plaster ceiling kamu..memandangkn dis is ur newest pos..so sy mintak kat cni la :) urgent gila nk pki ni :(..hope can get d num..tq -miamor3300@gmail.com-