Thursday, October 14, 2010

The more you read...


Imbas kembali..
Teringat masa kecik dulu, mak selalu belikan magazine Kuntum, Dewan Pelajar, Pelita Bahasa setiap bulan, masa ni aku dan Lane masih lagi di primary school. So sangat la sesuai bahan-bahan bacaan macam tu..Kami dua beradik mesti berebut nak baca dulu magazine tu, tiap kali mak beli. Selalunya aku la yang kena mengalah, sebab anak sulung kan?? nyampah!!!!! Selain buku, komik Doreamon pun kitorg baca gak. Tapi yang ni, Lane selalu pow kat mak, sebab dia pow selalu dapat punya. Tiap-tiap pagi Ahad, mak pegi pasar basah Kg. Simee, mesti kitorg ikut, sebab nak beli komik Doreamon hahahaha... pastu macam biasa, mesti berebut-rebut nak baca!!!! eee saiko betul laaaa. FYI, komic Doraemon tu sekarang, dah jadi bahan bacaan Cawan tiap kali balik ke Ipoh..begitu juga dengan Icam huhuhu...

Bila dekat sekolah ada pesta buku, aku pasti akan bergegas pegi tengok. Lepas tu suka hati je buat senarai buku mana yang nak, balik rumah terus present kat mak senarai tu, tapi mak selalu kasi beli 1-2 jenis buku cerita je..huhuhuhu kesian.. Dan buku cerita yang paling syok sekali kitorg layan time kat primary school dulu, adalah buku penyiasatan Enid Blyton... best gilaaaaaaaaaa ok!!! Sampai berangan nak jadi ahli penyiasatan bila besar nanti hahahaha..Kitorg ada banyak sangat siri buku tu, sampai sekarang masih tersimpan lagi kat rak buku kat rumah Ipoh tu, sayang nak buang..

Bila masuk secondary school, mak selalu beli kan Reader's Digest, tiap-tiap bulan walaupun harganya sedikit mahal..huhuhu sayang mak!! Content RD ni agak berat sikit la, berbanding majalah kanak-kanak kitorg tu, tapi best juga, sebab di'introduce'kan dengan benda-benda baru. Novel yang menjadi igauan kami time kat secondary ialah, SVH (Sweet Valley High).. Kitorg sanggup simpan duit belanja sekolah semata-mata nak beli novel ni kt Parkson, Ipoh Parade!! Dah la duit belanja sekolah time tu RM 1.50 jek, harga novel tu lebih kurang RM 13-14...huhuhu..makanya berdiet la kitorg semata-mata nak beli buku citer tu. Dasyat betul.. Novel Hut antara tempat lepak kami. Sebab macam-macam novel english ada dan yang paling best, buku kat situ MURAH sebab secondhand hik hik hik..tiap hari Sabtu, mesti kami berdua keluar pegi Ipoh Parade, untuk cek novel yang best2 hahahaha.. Sampai ke hari ni, buku-buku SVH dan yang lain-lain, masih tersimpan rapi di dalam kotak atas almari bilik kami kat Ipoh.. eh ye ke? ke mak dah buang?? huhuhu balik nanti kena cek balik..

Masuk je aku form 4, masa tu Lane form 2, kitorg start layan bola EPL plak..tak tau la cam ne plak tetibe leh minat, masa tu ada tayang kat Tv3. Team yang kitorg sokong, MU. Sampai hari ni aku masih tak tau napa aku pilih MU. Time ni Beckham baru nak naik, pakai jersey no 24. Tak terkenal langsung hahahaha.. Takat tengok kat tv je tak best sangat. Jadi kami pun beli la majalah bola yang diimport khas dari UK!!! Harga mahal gile. Kedai tu dekat je dengan bus stop kitorg nak balik rumah, kat Ocean tu hahaha.. So apa lagi...kumpul lagiiiiiiiiiiiiii duit, nak beli majalah bola punya pasal..adey...sampai aku habis SPM, penuh dah satu kotak majalah bola..Nasib mak tak bising-bising hehehehe...

Bila masuk university, novel-novel romance pulak menjadi pilihan..hahaha over betui!! English or Malay, semua aku tapau!!! Tapi kejap je baca novel romance ni, sebab kadang-kadang cam bosan, asyik jiwang karat je. Sekali sekala aku baca gak National Geography, tapi baca kat kedai je la, sebab masa kat uni dulu mana ada duit sangat, so kena la jimat cermat, majalah hiburan cam urtv tu pun selalu gak layan, saja amik tau pasal artis hahaha..dah tu je yang murahnya.. Travel magazine pun aku selalu jenguk-jenguk kat kedai majalah, pastu mula la berangan nak pegi situ, nak pegi sini, maklum ler, time tu tak mampu, angan-angan mampu la...

Dah masuk alam dewasa ni..cewahhhh.. Minat membaca lebih kepada benda-benda informative sikit, semua benda la aku baca, segala topic, cuma politik je tak berapa sangat, sikit-sikit tu ada la..sumber dari internet ke, magazine ke, newspaper ke..aku layan je.. Paling syiok bila lepak kat Borders/MPH dan baca buku/magazine kat situ huhuhu..amik feel dulu, baru beli kan???  Sekarang aku suka layan novel yang cerita lawak-lawak sikit, sesuai sangat dibaca time santai, bila baca aku akan tersengih2 sendiri cam kerang busuk sampai Cawan pun naik hairan.. Baru-baru ni Cawan ada hadiahkan buku cerita terbaru dari Sophie Kinsella, tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii baru baca 2-3 muka surat dah stop..sebab Aqilah merengek mintak perhatian..ee kacau daun betul la budak tu... Rasa nya dah 2-3 kali baca page yang sama, tapi masih tak lepas lagi satu chapter..adeh..!!! 


Baru beli buku ni kat MPH Mid Valley hari ni, sebab too excited nak introduce Aqilah dekat buku. Kecik lagi?? Emm reading books to new born adalah salah satu important step untuk reading development diorg !!! Membaca boleh stimulates senses kat baby, boleh introduce numbers, languages (banyak bahasa Aqilah kena belajar nih, senang translate utk mummy dan sekupang team bila travel ke non english speaking countries nanti..so tak de la kitorg buat sign language ekk, itik terbang, kapal terbang, kuda laut, lintas jalan, angkat2 tangan kaki semua ok? ), improve listening, vocabulary, colors, shapes dan yang paling penting, untuk menyemaikan sikap suka membaca pada baby, sampai la dia dah besar nanti..
Jadi Aqilah kena la rajin membaca ok?? Best membaca ni tau!!! Betul tak kawan-kawan???? Bak kata pepatah inggeris “The more you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you'll go.”  Ha the more places you'll go tu yang part paling best sekali hahhaha...
Emm best betul baca buku ni..sukanya sayaaaa...

Eh iklan best ni...tengok tv la jap..

Saya rasa mcm nak masuk je dlm buku ni..

..ball..errr..socks..err...chair..err..car.. sedang mengingati

11 comments:

Totty.Mat.Ali said...

haa sampai dinding satu bilik tuh ditampal dgn poster pemain bola haaa...
heee

Totty.Mat.Ali said...

asai le si kura kura tuh mcm da gemok je haaa...

Biqque said...

hahahahaha macam blog anak saifulnang, si oked tu...

takpe, nanti auntie biqque belikan aqilah nursery rhymes k? kita nyanyi sama2...

(aritu i belikan putri 3 buku, 1 anak patung, 1 draw n wipe board, best gile!!!)

Laney said...

somey somey!! mmg dah gemuk sikit.. double chin tak bleh blah betul!
hahahah tampal poster dr atap sampai ke lantai!! buku SVH ada lagi dlm kotak aritu aku check!

YOI said...

yeahhh..mari baca buku..Dina dlu, aku intro dengan buku dari kain tuh...lagi ringan untuk dia 'masukkan dalam mulut!' hahahaha...

Lily Riani said...

buku Kuntum, Dewan Pelajar, Pelita Bahasa memang tak baca sbb skolah cite so baca yg chinese version. buh SVH, EB tuh se-sex... i sipa suruh arwah ayah belikan island for me. ahhahahh.... kat pd! dia siap kata ok! i dah pikir sam[pan nak warna apa .... giler drama! then i baca barbara cartland, stephen king, syney sheldon and john grisham. then i MALASSSSSSSSS..... now.... DK Eyewitness & Baby Blues jadi collection

Ely Hasrul said...

aku bukan jenis membaca. time kecik2 aku baca sume magazine kakak aku punye (aku takkan beli sendiri) mags ape tau dewi remaja hahahha patu aku baca komik abang plak.. huh dari segala komik tony wong baca ok!! besh besh.. cuma dh ade anak nih baru start mbeli mags sendiri dan paksa diri membaca :P

BlueEwoke said...

totty: biasa la gemuk sikit2 tu..tetap maintain comei tau..
Biq: blog anak saifulnang pun pasal buku gak ke? hahahah.. Ok nanti nyanyi ngan Aqilah..dia suka dengar org nyanyi2 nih..
Lane: Poster tu gila laaa..bengong betul..malaikat tak masuk..patut la kite cam hantu hahahah..
Yoi: Tu la..nk cari yang kain jugak..tp tunggu ujung bulan la..smlm macam tak sabor sgt nk beli..so beli yg keras dulu hehehe..
Lily: Gila la u, lagi drama dari kitorg hahahahahha

BlueEwoke said...

ely: Hahaha ok la tu..membaca gak walaupun komik atau magazine pinjam...layannnnnnnnnnn

ieda said...

sebijik mcm mummy dia study dulu tidur terlentang pastu menghafal subjek yg banyak nk kena hafal sbb dah tak larat nak faham....hahahahahaha

BlueEwoke said...

hahahhaha..memang macam aku..aku dah suh Aqilah hafal..kalau tak, aku rotan!!!!!