Friday, December 30, 2011

2011 - Edisi Pantun

2011 berlalu dengan warna warni,
Banyak azam 2011 berjaya Chawanna kecapi,
Moh ramai-ramai kita pergi review Wawasan 2011 ini..


February 2011,
Bulan yang sangat kami nantikan,
Maklumlah dah lama tak berjalan,
Trip ke India menjadi pujaan,
Agra, Jaipur, Delhi berjaya kami tawan,
Tidak disangka-sangka hati kami tertawan, walaupun India tidak rupawan..


Masuk rumah baru, tidak berduit,
Terpaksa kumpul sedikit-sedikit,
Bila dah cukup, kami ke Perfect Living,
Bayar booking kitchen cabinet,
2-3 bulan berlalu, kabinet dipasang,
Macam-macam hal, terpaksa kami layan,
Sumpah aku rasa nak pecah otak, bila melayan banyak karenah,
Tapi tak pe, hasilnya, memang boleh tahan,
Budget cik Poziah rajin memasak? Hahahaha dah nama pun cik Poziah, rajinnya angat-angat taik ayam,
Kitchen baru sekadar hiasan...ihiks


Semua tahu aku ni jenis tembam-tembam,
Nak kuruskan badan memang susah,
Cubaan 27893x sehingga aku pun naik frust,
Rupanya ada hikmah aku ke India,
Aku tak perlu susah-susah,
Berat turun tanpa susah payah,
Scala penimbang jadi peneman setiap bulan..
Aku hanya tersenyum lebar..


Ke Kiwi-land, destinasi berikutnya,
Memang ditunggu-tunggu, bagai nak gila,
Dup dap dup dap tengok kalendar,
Tiba jua kami di sana,
Kiwi-land cantik, tidak terkata, aku dan Cawan jadi speechless,
Terasa bagai di syurga, rasa tak mau balik pun ada..
Next time mungkin nak try North Island pula,
Kena tunggu tiket promo dari airline putih merah la nampak gayanya ...


2011, tidak penuh dengan agenda,
Berlainan pula dengan 2012,
Tiket dirembat ikut sedap,
Pantang promo, main tekan BUY,
Penyudahnya sendiri garu pala,
Buat budget macam orang gila,
Demi impian ke SANA terlaksana..


Setiap hari bermain blog,
Pantang ada update, terus diterjah,
Cerita sensasi, cerita hangit, cerita basi, semua dilayan,
Makin lama, makin ramai kenalan,
Siapa sangka punyai minat sama,
Berbalas email dan komen setiap masa macam takda kerja,
Berjumpa setiap minggu macam dah kenal lama,
Sebut je sapa? Rodiah dan Hamid, usah cakap la..
Ditambah lagi dengan Cik Maimon, Fattimatunzaharah, Leman Yusop, Aaron@Harun, Cik Aloyah, Osman, Cik Puan Lela Manja, Mutalib@Ghafur, Rofe'ah Kutip, memang tak menang tangan..
Agenda USS dan Redang sudah dirangka, hanya tunggu masa nak jalan je..
Diharap persahabatan yang terjalin ni berkekalan lama la hendaknya..


Akaun 2011 akan closing sehari lagi,
Aku pun dah kehabisan idea nak berpantun di sini,
Sebab entry closing orang lain, semua power belaka,
Nak tak nak, terpaksa crack kepala, kerja di opis terbengkalai sementara,
Punya la gila nak update entry closing juga..
Diharap korang enjoy la baca..
Hahahaha




Ok abis dah..jom jom buat kerja pulak..ishhh korang nih!!

24 comments:

Ely Hasrul said...

part turun berat tuh yg besh tuh!

Anash said...

Na,

tan tin tun...
kekonon nak bermanje....
pandai betul susun pantun...
baca sume ..best aje...


makan cempedak rasanyer nangka...
kendian..terus rasa pening....
part last tuh...paling suka...
group of traveller blogger yang happening.....


dari cik rafe'ah punggut..(kutip dah tukar ke punggut...heheh)

bdk2 @ John said...

Wahhhh ni pantun berapa kerat nih??? hahah..menarikkk ok pantun ko nih! aku punye entry tak semenarik ko..takde pantun2 sume ni. tapi simple2 je. hehehe.

btw, pic profile aku ade kat situ!!! hoyehhhhh...

fatt said...

aku baru pasan si ely pakai gmbr baru...cisss...aku ingt sape la akak yg tengok cermin tu. hahahaha

na,
sumpah kitchen kabinet ko lawa...klu aku mau dah berangan jadi martha steward dok kungkang kungkang berkungfu kat situ. spirit dapur baru la katakan...hahaha. camne ni kami nak serbu masa raya ke, ko kena masak jgk aku tak kira!! hahaha :D

BlueEwoke said...

Skin: Hahahah memang part tu best pun. Weh aku perasan ko dh tukar gambar profile hehehehe..demi tahun baru ke? :p

Anash: Ko pun pandai berpantun, siap tulis komen gune pantun,siap ada tan tin tun lagi..memang kelassssssss..
Ok noted, dari Cik Rafe'ah Kutip ke Punggut!! :p

John: Aku pn tak pasti la bapa kerat pantun2 tu, aku bedal je, janji masuk bunyinye hahaha.. Ok cepat update citer 2011 ko hahaha..aku nk balik Ipoh sikit lagi nih, kat sana takde tenet..
Gambo ko mesti la ada cik Leman oiiii...kalau tak, tak glamer la blog aku nanti hahahah

Fatt: Kih kih kih, ko pun pasan yek hahahaha..aku rase skin tu azam baru la tu..azam tukor gambo profile!
Ye ke lawo? Aku memula dulu memang fefeling macam chef hebat2, tapi sekejap je, lepas tu aku main order2 je kat kedai bawah hahaha.. Tunggu la bebila aku rajin, aku buat open house, korang serbu la. Umah aku tak siap lagi, ada nk kena pasang itu ini lagi, tu segan nk buat open house ramai2..nanti korang serbu la bila aku kasi green light okayyyyyyyyy, aku siap masak sekali, jgn korang tak makan sudah!!! (sedap tak sedap, korang makan jugak!)..hahaha

Janggel said...

Wah entry closing berpantun mantun ko yer... Tetiber teringat entry closing icam yang sendu tu hahahahaha.

Nak pantun jugak la!!!! *ada aku kesah??? Hahha

Dok tenung tenung kalender di dinding,
Masa berlalu teramatlah lambatnya,
Ku timbang-timbang tabung duit syiling,
Bilelah nak cukup buat belanja kat India!!!!
Haish..

Muka terpampang di entry Cawana,
Rasa bangga berkawan dngan traveller,
Kalau ada lagi operasi berjimba-jimba,
Jangan le lupe aku untu dipelawer.

Hahahaha, jawab!!! Jawab!!!!!

Ely Hasrul said...

aku xpuas ati sume org tunjuk muka.. aku pon nk gak tp xdek gambo besh..
...

... mana aku nye gambo yg pakai apron SAHAJA tuh!...


... dok carik lagik..


kahkahkahkahkah

pasnih aku nk letak gambo daun kesum la.. leh teman k anash.. kihkihkih

fatt said...

skin,
gmbr aku mana tunjuk muka tu haa...geng la dgn aku..heheh :P

peh...ko ada gmbr pakai apron je ke? pitam aku


na,
lawa le dapo ko, combination kalernya aku suka..eh ko masak apa pun aku terima sbb tekak aku ni tak memilih. kalau sape komplin ko suh dia cuci pinggan..hehehe

Lily Riani said...

takaci... aku stress tak tau nak tulis apa!!! tapi rasa nak jawab pantun ni dlm my blog... sat satii.. tgh draft dlm kepala. but tak bawak external hdd lak. *garu kepala sampai hantuk2*

shah_rule said...

mantap pantun nie! ckgu BM mesti tersenyum kalo bace anak murid die post pantun.. tp content die pecah perut!! haha

lepas ni kita buatla la trip "turun berat badan" ramai2 nak~ haha ~

Ainul Arina Madhiah said...

bila baca blog kak na lepas tu banding2 dgn entry penutup org lain bru terperasan, rupanya semua baru kenal dlm stahun nih. waaa cepat giler semua orang rapat, respek ah! ^^

btw, happy new year akak~

MasZuber said...

na,

cantik nye kitchen, semangat neh kalo nak masak..aku ricki2 rege buat kitchen skang memang melapkan peluh semua. asal la mahal sangat!!!

nways,aku tengah studi ko nye blog dan biqque pasal korang gi india tue..adoi gambor memang tak hengat le memasing. cantikkkk!!! kasi semangat balik utk start next kembara!

Anonymous said...

naa aku nmpk hg kat gua tempurung kemarin......

PENJEJAK AWAN

BlueEwoke said...

Penjejak Awan: Awat hang tak tegur!!! memang aku kat Gua Tempurung smlm hahahah

BlueEwoke said...

Janggel: Alahaiii aku tengah tepu nih, susah nak jawab pantun ko, kena hari bekerja baru leh jawab ok!! hahaha.. Seronok naik tongkang??????
Operasi jimba2 tu insya Allah ada, ko jgn riso, tau2 nanti dpt sms jek hahaha..

Ely Hasrul: Haa ko dh terlambat tukar pic profile..aku tak leh tukar dah gambo aku dh buat kt atas tu..ha ha..takkkk tauuuuu..ha haaaa..tak tauuuuuu.. :p

Fatt: Ok set, nanti dah tiba waktunya, aku akan kuarkan skill memasak aku, korang semua jadi tikus ujian makanan aku masak nanti hehe..

Lily: jgn stress2, dh balik jepun ke lum? cepat update story..

Shah_rule: mantap ko kata?? hahaha..cikgu BM aku tengok confirm dia sakit jantung kah kah kah..
Trip *turun berat badan*? hmm aku suka, jgn tingal daku okayyyyyyyyy..

Ainul: Ha a..cepat jugak kitorg rapat, baru jumpe bebrapa kali dah meriah sekampung.. Happy new jugak Ainul ;p

MasZuber: Aku harap je dah ada kitchen baru, tp semangat nk masak ke mana entah, malas manjang! Kitorg kumpul duit berbulan gak la nk dpt kitchen tu hahahah..
Ok stadi la, ko pegi India ngn John, Janggel semua tu ke? Selamat ke India okayyyyy!

Anonymous said...

aku segan laa,aku nmpak2 hampa aku rsa mcm peminat jmpa artis laa plak ha222....nmpk cawan skali mcm hero jepun laaa ..dgn tocangnyaa....

Anonymous said...

aku segan laa,aku nmpak2 hampa aku rsa mcm peminat jmpa artis laa plak ha222....nmpk cawan skali mcm hero jepun laaa ..dgn tocangnyaa....

PENJEJAK AWAN

BlueEwoke said...

Penjejak awan: Segan apa kejadahnyeee!!! macam la kitorg seglamer dato k & siti hahahaha..lain kali tegur jek!! Cawan tu memang simpan rambut panjang, demi trip ke Japan ni, budget samurai la tu hahaha.
Hang nampak kitorg kat mana? parking masa nak balik ke atau masa baru datang? ke hang dlm tour tu skali? hahaha cer kabor! Tak pun hang yg dengan photographer2 ramai2 tu ka???

Anonymous said...

ha222 cawan ada gaya jd tom cruise dlm filem last samurai 2...lain kali klau jmpa aku tegur(pemalu sikit aku nii ala2 lelaki melayu terakhir ha22),2 pun klau ada rezeki...klau hangpa mai penang calling2 laa aku bleh laa buat sesi suai kenai & tolong bwak bjalan tmpt yg aku tau sikit2......

aritu biqque dgn laki dia pun ada skali kan

PENJEJAK AWAN

3plepl8 said...

budak2 ponteng sekolah,
kantoi pulak dek cikgu noriah,
2011 berlalu la sudah,
2012 kita sambut meriah.
kebaboooommmm..(firework la konon)

Biqque said...

penjejak awan nampak kita tak tegur yeeeeeeeeeeeeeee! sampai ati! cis...hahaha!

na, i suka entry u ni! muah!

BlueEwoke said...

Penjejak awan: Hahaha, lain kali tegur jeee..nanti bila2 aku nk p penang, aku roger la hang, leh hang bawak aku p makan tempat best. Nanti email la no phone hang kat aku yeee..
Ye memang sahih Biq dan Laki dia ada di tempat kejadian hari tu..

3plepl8: Wah berpantun jugak..aku pun harap 2012 lebih byk benda syok2 utk kite explore hehehe..(kebabom jugak hahaha)

Biqque: Itu lah, tak sangka Penjejak awan pn ada kat situ, kot ye pn tegur la kan..macam la kite makan orang!! hahahah..
Muah jugak..

Anonymous said...

naa;ok set,aku bwa mkn belah2 seberang perai plak,kat belah pulau 2 nasi kandar jaa byk.....nanti aku email kt hg nmbrnya

biqque;aku segan kt hg laa,aku tgk hg mcm shafinaz pun ada,2 yg aku segan 2 ha222.....

PENJEJAK AWAN

BlueEwoke said...

Penjejak awan: Cantekkkkkkkkkk... :)