Sunday, December 4, 2011

Acara Bina Badan

Aktiviti Bina Badan 1: Rak Thai Restaurant - Mid Valley


Hmm selama aku bercawangan di The Gardens ni, memang tak pernah berhajat nak makan di Rak Thai ni, sebab tengok kedai dia memang macam tak tempting langsung. Tapi satu hari dalam bulan September hari tu, masa tengah browse website myDeal, aku ternampak ada kupon Special Thai BBQ Chicken Set + 1 Iced Lime Mint + 1 Tub Tim Krob @ Rak Thai dengan harga cuma RM10.90 je, harga normal dia RM 27.80, so apa lagi, aku beli la 2 kupon, satu untuk Cawan dan aku.

Jadi Rabu hari tu kitorg pegi la makan kat situ, tu pun nyaris-nyaris nak expired dah, kalau aku lewat sehari, confirm la hangus kupon tu.

Ni dekat *entrance* Rak Thai, kalau kedai lain nak letak nama kedai sebesar-besar alam, tapi Rak Thai, hanya ada banner ni jek..memang *humble* gila hehehehe.. Kalau orang tak biasa datang sini, mesti terlepas pandang kedai ni. (Lokasi sebenar: Restoran ni terletak betul-betul kat sebelah Big Apple, jalan underground yang hubungkan Mid Valley dan The Gardens)

Deco restoran ni biasa-biasa je, adalah ciri-ciri Thai tu sikit. Sementara tunggu makanan sampai, snap la apa yang boleh, buat syarat..

Air Lime Mint, memang best, sambil minum lime, boleh kunyah mint sekali, memang terangkat hehehe..

Inilah BBQ set yang dimaksudkan, ada 2 pilihan menu, sama ada nak pilih BBQ set, atau macam ayam percik serai, kitorg amik ayam percik tu, sebab yang tu makan dengan nasi, yang BBQ tu plak makan dengan pulut, macam tak kena gaya jek. Tapi rasa ayam percik Rak Thai ni sedap jugak, adalah ciri-ciri Thai disitu, portion nasi pun banyak, memang puas la makan, selain tu ada jugak macam acar sayur jeruk gitu, aku tak pasti nama apa..


Mango sticky rice ni, aku order berasingan, sebab ni memang feveret aku, tapi sayang seribu kali sayang, indah kabar dari rupa, tak sesedap yang pernah aku makan kat tempat lain. Selama ni selalu beli mango sticky rice yang dekat food court Ipoh Parade, sebab memang sedap, santan berlemak, mangganya setiap kali aku beli MANIS je, dah la kasi mangga sebijik, kadang-kadang sebijik setengah, harga less than RM5 jek...memang berbaloi-baloi!! (haih ni yang rasa nak balik Ipoh nih!!)

Yang ni dessert yang dah include sekali dalam set BBQ tu, tapi tawar hebeh, rupa memang cun, ingatkan mangga dalam tu, tapi nangka rupanya, dah la santan, ala-ala santan dalam kotak, nak kata manis pun tidak, masam pun tak, pahit pun tidak! Memang taste-less la, melainkan korang makan dan kunyah nangka tu, baru ada rasa. So yang ni memang fail to the max!!

Aktiviti Bina Badan 2: Sweetree Restaurant

Aku teringin sangat nak pegi sini, semenjak tengok JJCM kat TV3 dulu, diorg ada makan kat sini, tengok dalam tv memang macam sedap je. Jadi disebabkan aku ada terjumpa kupon murah dari EVERYDAY.COM, yang cuma berharga RM15.90 untuk 2 orang, so aku rembat je la kan. Jadinya Jumaat malam hari tu, dalam hujan dan jem tahap gaban tak hingat, Chawanna redah jugak, macam la takde hari lain kan? Nak tau sebab apa? Sebab kupon tu expired 2 December hari tu jugak, tu pun nyaris aku cek hahahaha!!

Ha masuk je dalam kedai, memang impressed gila tengok decoration dia, memang lain dari yang lain restoran nih.
Banyak bahan bacaan dalam bahasa Korea. Senang citer kedai ni memang bermotifkan korea la..serba serbi!!

Agak creative jugak la decoration dalam ni, owner Sweetree ni memang Korean, dan sangat baik dan ramah, suka aku kalau orang beramah mesra dan baik-baik ni, sejuk atii...

Mungkin tokeh kedai ni minat collect barang-barang miniature, so kebanyakkan deco dalam ni semua mini-mini je, memang comel..

Kapal terbang pun ada!!!

Agak lama jugak kitorg tunggu makanan sampai, penat jugak la turun naik restoran ni nak ambik gambar. Dan akhirnya penantian kitorg berakhir, makanan yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba...

Bibimbap, ni feveret aku! Tengok rupa memang mengancam, tapi bila masuk mulut, memang rasanya tidak sampai ke tahap piawaian aku, macam ada yang kurang je, dan portionnya agak sedikit. Dan aku berani kata, Korean food kat foodcourt the Gardens tu memang the best la setakat ni, yang tu pun owner dia Korean, dia dah kenal sangat muka aku, tiap-tiap minggu duk pekena bibimbap kat dia, tapi memang power la dia punya. Rasa cukup, kalau order bibimbap daging/ayam, memang rasa ayam/daging dia, kuantiti pun banyak, lepas tu dia punya tu freshly made, berkembut-kembut asap keluar time hidang kat customer, sampai nak makan pun kena tunggu kejap, kalau tak memang cedera parah la lidah sebab panas sangat! 

Memang confirm aku kena balas dendam makan bibimbap minggu ni plak!
Cawan punya sup kimchi tuna dan nasi putih, yang ni pun fail jugak, sebab oily, memang jauh beza dari foodcourt the Gardens tu. Yang ni kalau korang makan rasa macam eh kimchi sup ke ni? Kalau kat The Gardens tu, sekali ko hirup, mata ko leh roll ke belakang terus!! hahahah.. Tapi kimchi dia dalam bekas putih tu yang tidak dinafikan memang sedap, nasib baik ada kimchi tu, so dia kira penyelamat la hahaha..

Jangan tak tau, kat Sweetree ni jugak ada masakan melayu, sebabkan adik aku Icam tak reti nak makan makanan korea nih, so dia order nasi putih, kangkung goreng belacan dan ayam paprik, dan surprisingly, SANGAT SEDAP!! Rasa macam makan kat kedai mat-mat kelantan masak, perghhhhhh nasib baik ler..


Emm jadi sesiapa yang nak mencuba makan kat dua tempat ni, boleh la try sendiri, sebab aku nya taste mungkin tak sama dengan korang, aku rasa biasa, mungkin korang kata sedap, kalau nak tau, cuba la sendiri..Akhir kata, selamat mencuba dan makan-makan...


P/s: Hari ni makan McD Prosperity plak, haduih..... confirm aku kena naik penimbang ni, nak kasi peringatan untuk diri sendiri huhuhuh


22 comments:

Janggel said...

aku tak sua samada aku dah penah rasa bibimbap ni ke belom..kalau nampak dari segi rupa rasanya macam penah makan masa kat Busan dulu tapi tatau nama dia apa.. Rasa nak try la yang kat foodkot The Gardens tu...kalau ko dah kata sedap, aku percaya.

Lily Riani said...

na,

SWEETREE tuh BELAKANG UMAH I LERRRRRR.... jln kaki 5 min ok!!!!! lain kali gath buat kat situ ler... ehehhe.... tapi kan... i pun belum try lagi, adek i kata sodap.

BlueEwoke said...

Janggel: Ha pegi la try, tp kalau tak sedap ko rase jgn salahkan kuuuuuuuu..jangan salahkan kuuuuuuuu.. heheheh.. tapi seriusly aku rase sedap, dan disokong oleh Cawan hehehe.. try la nanti yek, food court gardens tu kat atas Robinson, sblah Borders.

Lily: Ya Allah ye ke belakang rumah u!! Ha lepas ni boleh la kite lepak kt situ plak, sb makanan melayu dia memang sedap. I tak pasti la menu lain, tp yg korean food dia yg i makan cam so-so, takde la tak sedap cam tak leh makan.. Lepas ni leh la gathering kat Ampang/Puncak Jalil.
Puncak Jalil ada port baik gak kalau nk makan laksa/char keow teow huhuhuhu..

masMZ said...

ahhhh tidakkkkk..... apakah yang kulihat itu benar tiada yang tidak benar melainkan benar belaka????? Pulut Mangga???? Menchikkkkk.... Lama dah tak makan!!!!! *terus ngidam! haihhhhhhh....

Kat Ipoh kat mana pulut mangga yang best??? Ada port ka??????

Lily Riani said...

mas,

my parents dulu post kat ipoh sat, kekadang i balik ler ipoh. ada satu stall kat train station kot, nama dia sabar menanti. arwah father i kata kalau order, mmg leeeeer sabo menanti. hehehheh...

BlueEwoke said...

masMZ: Hahaha ko pun layan pulut mangga yek..aku tak tau la port kat mana yg best kat Ipoh tu. Tapi selalunya aku p Ipoh Paradenya food court, ada stall kecik makcik thai kat situ, sedap gak pulut mangga dia, tempat lain memang aku tak tau..

Lily: Haaa nanti leh la i try cari Sabar Menanti tu nanti, kalau wujud lagi la stall tu kat train station tu huhuhu

masMZ said...

Lily,

wohohoho.... (mood santa claus) sabar menanti tak pernah jupe kat stesen keretapi tu, tapi ada kat tepi stadium.... betul larr tu, boleh bercinta woooo nunggu order makan kat sini.... fiuuuuu

Cawan said...

50mm lens, menarik gambar.. bila nk ade External Flash plak? he hee..

masMZ said...

HAhaha.... kalo ipoh ni memang aku gagal larrrrr.... tapi kalao kat kolumpo tu, teringat jer boleh terus gi dua tiga port... huwaaaaaaa nakkkkk pulut mangga... peberettttt...

Air lime mint tu siap masuk daun!! Huuu.. jap nak bayang rasanya... double fresh terangkat ye????? nak terai larrrr...

BlueEwoke said...

masMZ: Lerrrr.. kat Stadium tu ke..aku penah sekali kot makan situ, tapi tak ingat la kena sabar ke tak menanti makanan kat situ, agaknye time aku pegi tu takde orang kot, sebab tu takde menanti sangat kot hahahah.. Weh ko kat Ipoh duk belah mana? Ko sekolah mana dulu oii?

Cawan: Eh tengok la air tangan sapa yang petik camera ehemmm..Isteri solehan u jugak :p , tapi jenuh gak la nk adjust nye ha, sampai panjat kusi semua, fixed lens le katakan hehehehe, bukan lens yg gerak, org yg gerak!

Pakai je la apa yg ada, pinjam kat Along sudah external flash tu, bukan nak pakai tiap masa pun..huh..baik invest benda lain dulu!

Biqque said...

masmz, kat stadium? tu kat umah mak mentua aku tuuuuuuuuuuu (nak gak tiru lily, ingat rumah dia je ke dekat kedai makan hahahaha)

hoi! tambah berat nampakkkkkkkkkkkkk...jom pekena nasik lemak kuah laksa kat puncak jalil jommmmm!

shah_rule said...

bina badan camne tuh? nak bentuk petak2 ke bentuk bulat ke depan tuh~ haha

menyelerakan btol kedai ni, must go!! kan dah letak lebel.. hehe harga die camne? biase2 je ke luarbiasa sikit? ade pakej student x~ haha perlu la kn!! hehe

bdk2 @ John said...

Hahaha...aku dah penah pi sweetree tu. mmg sedappp kalo korang makan korean bbq. terasa sungguh rempah ratus dalam tu. makan ratah cmtu pun mmg sedapp..aku ade bwt entry pasal ni. hahah..pegi time bulan posa aritu. beli kat grouopn jugak.,

masMZ said...

Biqque,

mak mertua ko kat sini ke??? hahaha... aku pun tak khatam habis tempat nih lagik....

Jom kue tiow tapi tunggu ler aku turun sana... bulan nih sibuk dowhhh... kalao tak tiap2 minggu muka aku terpacul kat puncak jalil tu... silap2 boleh panggil ko laung-laung je. aku dok kat tuttttttt (hahaha kat sini takleh bagitaw)


BlueEwoke,

Baru je setahun pindah sini sebab SYMP... Ada time hari keje je, hujung minggu lebohhhhhh melainkan kalao terpaksa pg keje!!! Hehehehe... Lagi senang nak tengok muka kat kolumpo atau kat kampung :) Roger aaaaa kalao balik! Biqque pun sama :D

bdk2 @ John said...

jom buat gathering kat puncak jalil pulakkk!!! melepak kat lrt bukit jalil pun takpe. kat situ ade bukit rumput kan? boleh guling2. hahahaha

Ely Hasrul said...

buat masa nih kimchi yg aku rasa sedap samada sista aku - adib buat atau kt fudkot c4 subang nih. mmg sehdap! tp aku xpasti rasa bibimbap yg sebenar jadik bila aku mkn aku ok aje lah hahahha nmpak sgt xpenah jumpak bibimbap yg sedap..

weekend nih aku nk mkn kt Taiwan ermmm dapnyeeeeee ha ade berani gathering kt Taiwan? pi bli teket skang hahahhahaha

BlueEwoke said...

Shah_rule: Bina bentuk bulat2 hahaha.. Harga nye agak murah la time aku beli kupon tu, tp kalau rege kat kedai, agak mahal la utk rate student.

John: Aku ingat ko ada buat entry ari tu, time pose kan..

MasMZ: Emm dah macam jejak kasi, mak pak metua bagai ada hahahah.. Nanti kitorg balik ipoh, kalau ada kesempatan, kitorg laung-laung la kat sana yek hehehe..

John: Ha ok jugak puncak jalil, take turn kawasan rumah masing2..ko nk guling kat bukit rumput? ha sila2! aku nak makan char kuew teow jek, sambil tgk ko guling2 hahahaa..

Ely Hasrul: Aku kena cube kimchi adib dan fcourt c4 subang tu cam nih..

Wah wahhh sampai ke Taiwan ko..memang kelasssss.. Ko dh beli tiket ke?? hahhahaha

Biqque said...

KAHKAHKAHKAHKAH! MAKAN KETIAU SAMBIL TGK JOHN GULING??? AKU NAK JOIN!!!

BlueEwoke said...

Hehehe jom jom!

Lily Riani said...

aku nak tgk john guling2 gak. muahhahahha.... sambil makan kueh tiew... black and white tuh. cross between hindi and cinaaa

AieSha said...

mak aih, memang membuka selera!

Ely Hasrul said...

Na... teket xyah beli.. kt ampang point aje hahahahhaa