Tuesday, December 13, 2011

Camera aku masuk air!!!

Punya la syok sangak lepak tepi tasik, sambil tengok pemandangan yang cun. Dah la tasik tu ala-ala Lake Wakatipu, air biru hijau gitu..sejuk mata memandang, memang leka aku di situ, asyik sangat la tuuuuuuuuuuuuu, bila rasa dah sampai masa patut amik gambar, ha apa lagi, on camera, sekalikkkkkkkkkk, semua blank, pastu bila zoom in dan zoom out, aku cuma dengar bunyi krekkkkk krikkkkk..ha sudah!!! mati la akuuuuuuuuuuuuu!! Tiba-tiba aku terperasan, ada beberapa titik air asyik keluar dari bawah camera!! 

Ha tidak syak lagi! Ni kes masuk air la nih..berdebor seh, time tu aku cuma ingat nak kena keluar 3-4 ribu lagi la untuk beli camera baru nak ke Japan nanti, hadoi mana aku nak cekau nih, nak dapat yang satu ni pun setahun lamanya aku tunggu!!! Rasa nak menangis nih, macam mane tah aku nak kasi tau Cawan ni, walaupun dia bukan jenis garang maki hamun punya stok, tapi aku dapat rasakan dia confirm mintak aku ganti yang lagi hebat lagi huhuhuhu (tu yang aku takut tu hehehe)

Perasaan bercampur baur, cuma memikirkan alternatif macam mana nak kasi camera ni baik pulih macam biasa. Patutkah aku jemur bateri ni? patut ke aku jemur camera sekali? Hmm macam tak masuk akal plak kan.. Kena antar kedai la kot untuk repair/service, confirm terbarai la camera tu, hilang dara dia..huh tak boleh tak boleh! Lama jugak aku termenung di tepi tasik tu sambil berpikir jalan penyelesaian. Rasa macam nak pukul diri sendiri, sebabkan kecuaian sikit je, dah menyebabkan kerugian besar (ye la aku bukan kaya macam orang lain, camera rosak ke ilang ke rileks je pi kedai beli baru, aku yelekkkkkkkk..tunggu la berjanggut berbulan2 baru dapat huhuhu)

Dah lama berfikir, aku cuba on camera tu sekali lagi, kali ni takde blank dah, kat viewfinder dah boleh nampak, tapi tak boleh guna auto focus, hmm guna manual boleh plak, ok ni kira bagus la ni, janji boleh focus sudah (jenuh ni nk manual focus, dah la aku jenis rabun, kang mata aku nampak dah sharp dah, bila transfer ke lappy, blur jek!! hancus der!!).. Hmm aku cuba petik nak capture gambar tu..tekan sekali, tak boleh, tekan skali lagi, puunnnnnnnn tak boleh.. kali ke 3,4,5 dan 6 masih tak boleh petik! Hmm apa aku nk buat nih..memang kena bertabah je la, tau -tau je aku dah menangis, sambil pegang camera, sebijik macam meratapi orang mati la aku punya nangis tu... (aku sendiri tak boleh blah sebab aku nangis pasal camera!!)

Intan payung kitorg, Aqilah tolak tepi!!

Tiba-tiba aku terdengar azan berkumandang..... Allahuakbar Allahuakhbar.....

Mata aku terkelip-kelip, cuma meng'digest' apa yang berlaku tadi..betul ke camera aku masuk air? Aku tengok bilik tidur aku gelap je, hmm subuh dah ni, hmmm aku pandang ke wardrobe, tempat tersimpannya camera tu..hmm aku bangun dan berjalan ke situ, bukak pintu, elok je dia disitu, tiada air menitik keluar, aku on camera, ok semua berfungsi macam biasa..huh lega.. ok aku YAKIN aku bermimpi..cis!!! Kalau betul, mau aku sambung nangis macam dalam mimpi tadi tuh...adoiyaiii..

Nasihat kepada semua, jagalah harta benda anda semua, tak kisah la mahal atau murah, hargailah dia seperti nyawa anda..cewah..ayat RTM nih..




16 comments:

TottyMatAli said...

aiyooo.. ingatnye masok air betoi2. itu le tido tak bace doa. hhuhu

AKO @ retna said...

aiyooo fengsan!!
ako yg berdebor dok baca ayat2 ko nih...

cisssssss! cissss mimpi ghope nyaaa! yapedaaa....

peringatan,
"sebelom tido, kasi cuci kaki dulu" :p

fatt said...

tu petanda la tu...elok2 ko berhati2 mana tau mmg sungguh kamera ko bakal disiram air. hehehe...

aku penah la mimpi nangis beria2 sampai terjaga. tapi bila aku terjaga aku tak nangis pun, cuma rasa penat sbb nangis dlm mimpi. slalu kan, kalau aku mimpi karate org, mesti aku rasa mcm aku pukul tak cukup kuat, walhal kalau aku belasah org dalam mimpi tu rasanya dah lunyai la kot...eh mende citer mimpi aku ni...hahaha..kesimpulannya mimpi ni memang bleh menyakitkan jiwa!

bdk2 @ John said...

HAMPEHHH!!! BERDEBAR NAK MAMPOS OKKKK AKU BACA ENTRY KO NIH!

hahaha...klakar pun ade bila pikir balik bila part cawan suh mintak ganti balik yg lagi kaw2 punye. papepun, mimpi adalah mainan tido semata-mata. tp kdg2 dejavu tau..aku dh selalu kene dejavu camni. redha jela.

hrp2 xde pape yg serius berlaku kat kamera ko, aku, dan semua rakyat jelata. amin....

salam ziarah. ;p btw, password: tergede. adakah tergoda ngn kamera model baru? hahaha

Niza Zainal said...

Hi Chawanna,
Maybe you could try using hair dryer. Selalu saya buat kalau lepas pergi tempat yg lembab atau ambil gambar dalam gerimis. Tapi jangan direct dekat sangat takut nanti overheated pulak. Selalunya I akan balut kamera dengan plastik (cuba buka sikit kat lens je) if ambil gambar dalam hujan (time gerimis je) atau tepi air terjun yg tempias tu. Kalau hujan lebat sah2 dia dok diam2 dalam beg jer.. :)

Niza Zainal said...

haha.. tak perasan pulak perenggan yang terakhir tu.. :)

BlueEwoke said...

Totty: Kalau masuk betui2, jawabnya D7000 terus la kot, koyak rabak semua poket yg ada hahahaah..

Ako: Aku dlm mimpi tu lagi tak leh blah! rase cam nk bunuh2 org jek!! hahahah

Fatt: Memang aku cube beringat nih, mintak2 la tak jadi apa2, gile weh mana aku nk cari duit..

Mimpi mcm ni bisa buat aku sakit jiwa bila dikenang balik!!

John: Aku pn berdoa semoga semua kamera rakyat jelata berada dalam sihat sejahtera!

Tergede? Hahaha minat camera model baru tu ada la, uwang je enggak ada donk!!

Niza Zainal: Thanks for the nasihat :p, kalau jadi cam tu, i akan gune hair dryer hehehe (mintak tak jadi la), seperti yg u saran kan, dan mulai hari ni, i akan letak 1-2 plastic bag nk standby utk waktu hujan huhuhu..just in case kan..malang tidak berbau kata org2 tua..

Ely Hasrul said...

Na, apesal ko suka nitemare bile nk pg jalan eh? hahahaha seb beik tak mcm sami pagi tadik, alih2 berdiri ckp kt aku.. 'mami, sami dh basah la...' alahai.. tak terbangun pg toilet ler tu... hishhh

Anonymous said...

memang masuk air betullah kau punya citer suspen hari ni. kalau saya menangis 7 hari 7 malam demam tak kebah semua sekali. kalau 2,3 ratus lain citerlah kan.


zany

BlueEwoke said...

Ely Hasrul: Hahaha aku pun cuak weh, tiap kali aku nk p jalan jauh2 je, mesti dpt nightmare pelik2, mungkin petanda supaya aku sentiasa beringat tak kisah la dimana jua aku berada.
Tapi kes Sami nih memang kalau kena kat aku, tak tau la aku ckp apa dah kan, memang kira jatuh ditimpa tangga la, mau aku kena maki free2 ngn Cawan!!! hahahaaha

Zany: Hahaha masuk air ye citer aku nih? hahahaha.. aku pun rase kalau betui2 jadi kat aku cam ni, tak mustahil aku pn nangis 7hari 7mlm cam ko jugak! beribu beb hancur mcm tu jek huhuhuh...

Hannan Hanarbek said...

ada teknik kata letak dalam beras, sebab beras meresap air. sebab tu orang letak beras kat garam, supaya garam tak menjadi keras.

lapkan barang elektronik, lepas tu letak dalam beras. mungkin sekejap, mungkin lama.

wallahualam, tawakal sahaja...

Biqque said...

BUDUH! PROPA OK! KUS SEMANGAT...

dulu, saya slalu mimpi hantu...setelah solat lima waktu, saya tidak bermimpi hantu lagi.

-marina, bukan nama tipu-

Janggel said...

CISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS mak tetipu nokkk!!!!!!!!

Hampeh ko na! Mati mati aku dah nak bersimpati dengan ko...naseb baik tak jadi aku nak bersimpati dengan ko! Huh....

ye jagalah barangan berharga anada kerana bukan senang nak dapat hahahaha.

Lily Riani said...

YOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sepatah kata kawan i kman - pariah siut!!!! nasib baik tak da high BP.

psst : selain dari blog john the 5 benua & janggel the hutan gunung, sila lawati blog rapu repek saya yang tak seberapa.

BlueEwoke said...

Hannan Hanarbek: Oh teknik tu ke, akan dicuba nanti, kalau betui2 terjadi..(harapnye tak jadi la mcm mimpi tu..insya Allah) :p

Biq: Bukan propa, mimpi disubuh hari..maklum le bendera merah, mimpi pun pelik2 belaka! Hahaha

Harapnya anda bermimpi terbang di lautan biru..eh langit biru..jgn mimpi hantu ok!

Janggel: Aku tidak berniat menipu sesiapa hahahahah.. Jangan salahkan daku atas mimpi ngeri ku itu..

Aku tak mahu simpati kalau betul2 jadi cam tu, aku nk ko belikan yg baru je sebijik? Aci?? hahaha

Lily: Weh jgn sampai BP sudah, nanti tak jadi gathering sabtu ni weh!

Psst: Hahaha 5 benua john sudah saya khatam, hutan janggel pn sudah ku redah, blog rapu mu pun sudah ku intai2..

(Wah semua gila kena penangan sebutir pasir nih kah kah kah)

fatt said...

Getik ye ko, komen takde camne nak approve?? Aku tak dpt lgsung komen ko kecuali yg tadi. tak penah lg aku disapprove komen ko...jadi sudi2 kanlah...sume dah terbako tu...hahaha...*mode batu api*