Sunday, July 12, 2009

Stressed

Semenjak purchased tiket ke Melbourne tu, dah 3-4 malam aku tidur lewat, busy mencari information pasal Melbourne..Tak tau la nape, kali ni aku rase cam stressed gile.. Sebab sebelum ni tak penah lagi pegi travel ke tempat yang jauh2, yang jumlah harinya, kurang dari 70 hari!!!!!

Bayangkan setiap malam aku meng'Google' mencari places of interests, lodging, transportation, untuk info, bukan utk Melbourne jek, tp utk Sydney jugak!!! Sampai kan Cawan pun heran tengok aku kelam kabut..

"Nape I tgk u cam stressed sgt nih? rileks la..selalu u ok je kalo cari2 bende ni, tak penah pun tgk u cam nih"..

"emm mane tak stress, lagi 67 hari je, kite nk pegi, ape pun tak de lagi nih!! ish ish..tak penah lagi buat keja gila cam nih..kalo p dekat2, leh la rileks jek.." tak pandang dh muka Cawan time nih..
Kali ni,

Cawan plak terlebih excited!! Mula2 aku msg dia pagi tu, bgtau ade tiket murah, saja la konon2 nk teased dia kan, selepas kejadian Hanoi tu hehehe.. aku plak tak mengharapkan la dia akan ckp YES, lagi pun time frame tu dekat sangat dah. Tapi lepas 5 minit kemudian, dia reply ckp OK. Aku macam terkejut kejap, pas tu tergelak sendiri. Pas tu aku msg lagi dia, tanya betul2 ke nak pegi?? Dia jawab IYE!!! Huh??? Bior benor mamat nih!! Aku bgtau Biq, ckp ade tiket murah ke Melbourne, tp tak de dia reply, ish mane minah nih, kalo tak laju jek..bz kot..Aku tunggu lagi, dlm hati ni berdebar2..(sebenarnye memang tiap2 kali beli tiket ke mane2, mesti aku berdebar2, sampai sejuk kaki tangan, cam tah ape2 je kan?? hahaha)..

Disebabkan aku rase cam tak leh tunggu dah, terus aku purchase je tiket tuh..Tap tap tap...CONFIRMED!! Huih betul ke nih??? Dah selesai beli tiket tuh, baru Biq reply. Tapi dia tak dpt join, sebab tarikh kitorg nak pegi tuh, time raya :( :( :( Emm nampak gayanya kami berdua je la pegi nih... tp tak pe la kan, mane tau last2 minit nanti tibe2 je Biq dan Sharul nk join, sapa yang tahu kan???

Mula2 ingatnye nk pusing Melbourne dan kawasan sekitar tu jek, aku ade la kasi suggestion utk ke Sydney kat Cawan, dah alang2 tu kan..Tapi tak pasti lagi..sebab kena tengok cost dulu, kalo mahal, tak dapat la pegi..

Aku pun meneruskan usaha mencari info segala2 pasal 2 cities nih, dan kawasan2 menarik disekitarnye..The most challenging part about travelling from Melbourne to Sydney, adalah $$$ dan juga Masa!!!

Ada 2 options, 1 by car/train ataupun satu lagi dengan flight. Kalau naik kereta, leh pilih 2 jalan, Great Pacific Ocean Road, atau pun Highway biasa. Kalo ikut kan aku, aku choose Great Pacific Ocean Road, sebab yang ni scenic coastal drive, tapi kalau ikut highway biasa tak nampak la ocean2 tuh semua. TAPIIIIIIIIIIIIII masalahnye, kalo naik kereta ikut coastal road, amik masa 14 jam!!! Kalau ikut highway plak 10 jam!! Erk..pengsan!! Rugi masa betul, kalau cuti 2 minggu leh la kot buat cam nih.. Pastu belum kira cost petrol dan toll kt sana..perg..mau AU 200 ++ gak utk petrol saja, belum tambah penat driving selama berjam2 tuh!! Cawan pun ckp terang2 dia tak sanggup!! hehehehe..

Option ke 2, naik local airlines. Dari Melbourne ke Sydney, cuma ade 3 flight je pegi, Virgin Blue, Tiger Airways dan Jetstar. Lepas check harga setiap satu flight ni, akhirnye, ade tiket murah dekat Jetstar dan Tiger Airways!!! Tapi tak beli lagi, kononnye nk pikir masak2 dulu..Ni bukan RM, tp AUD plak tuh..basah gak ketiak malam tu berpikir hahahaa...

Esok hari nye, kami cuba book tiket ke Sydney, tapi macam2 masalah la pulak, ni yang paling sakit hati time nih, macam2 dugaan betul la!! Mula2 sebab tiket murah Jetstar dah habis!!! Pas tu cek plak tiket murah Tiger Airways, hah ade pun!! Cepat2 isi online form tuh, selepas berpuas hati dengan harge tu, kami pun cuba la beli, pas tu ade error plak kat page IE tu..celaka betui la!!!! 3-4kali cuba error jugak!! Memang haram betul!!! Last2 aku dh fed-up, aku ckp kat Cawan, tak yah la pegi Sydney tu, lain kurun la!!!

Cawan tak leh terima hakikat sebab aku ckp nk cancel ke Sydney!! Padahal sebelum ni dia tak heran pun kat Sydney tu, tak penah plak dia ckp nk pegi!!! eeiii tak paham aku!!!! Sape yang travelholic ni sebenarnye? aku ke dia?? Disebabkan dia berpikiran positive dan cukup penyabar orang nya, dia suh aku cuba lagi malam tuh!! Malam tu pas balik keja, aku dan Cawan mengadap computer dan cuba sekali lagi beli tiket tu.. tup tap tup tap..CONFIRMED!! Ha boleh pun..eeeee saje je nak test kesabaran aku.. Harga tiket dari Melbourne - Sydney for 2, adalah AUD 218, dan perjalanan adalah selama 1jam 20 minit. Ok kan? Jimat masa dari driving 14 jam!!

Selesai sudah bab tu, lodging pun aku dh booked kt Sydney, dpt harga yg berpatutan, baca review kat Trip Advisor pun semua positive jek. Yang tu dh settle, tingal lodging di Melbourne jek, masih tunggu quoation dari sana.

Transportation pun tak perlu risau sgt, sebab public transport kt sana very reliable, tapi kami akan sewa kereta, sebab nak pegi jalan jauh2 sikit dari cities tu, harga pun ok la, sebab kereta kecik jek yang kami nak sewa tu.

Utk itinerary kat Melbourne dan Sydney, masuk hari ni, aku dah ubah berpuluh2 kali, tapi yang kali terakhir pagi nih, nampak nya cam dh finalized dah hehehe..tp tak tau la kan kalo ade perubahan plak nanti dah dekat2 nak pegi sana!! Walaupun state Victoria ni antara yang paling kecik kat Australia nih, tapi sebenarnye banyak betul tempat2 menarik, memang sampai stress dibuatnye aku, memikirkan mana yang patut pegi dulu, tension betul, tp kalo nk pegi semua memang tak sempat la..

Currency Australia plak nampak nye tak semurah time kitorg pegi ke Gold Coast bulan March ari tu, kalau dulu kitorg tukar RM2.40 utk 1 Australian Dollar, sekarang nih, dh jadi RM 2.82 utk 1 Australian Dollar. Tapi tak pe, nasib baik ade travel fund, kalo tak..jangan mimpi le, mau aku stress lagi teruk hehehe, kebetulan plak duit balance ari tu ada AUD 186.90, lepas la duit nk beli souviner apa patut..

Antara tempat2 yang bakal kitorg lawati kat Melbourne dan Sydney nanti..

Melbourne

- Self drive around Mornington Peninsula
- Ashcombe Maze (Austalia's oldest hedge maze)
- Wineries
- Lavender farm
- Brigton beach
- St. Kilda beach
- Melbourne City (Federation square, Eureka Deck, etc)
- Queen Victoria Market

Outside Melbourne

- Great Ocean Drive
- Geelong
- Torquay
- Surf Coast
- The Otways and Apollo bay
- Island Arch
- Twelve Apostles (ni yg paling ultimatum skali)
- Lord Ard George & London Bridge
- Phillip Island (Penguins Parade)
- Choc Factory

Sydney

- Paddy Market
- Darling Harbour
- Sydney Aquarium
- The Rock
- Sydney Bridge & Bridge Walk
- Sydney Opera House
- Circular Quay
- Bondi Beach
- Sydney Fish Market
- Royal Botanic Garden

Outside Sydney

- Grand Pacific Drive
- Wollongong and surround
- Stanwell Park
- Coledale, Sandon Point, Fairy Meadow
- Jervis Bay (if sempat, sebab jauh sket dr Wollongong)
- Blue Mountain (if sempat, just 1 hr drive from Sydney)
Sesapa yang ade suggestions/comments, sila la letak ye..leh kita kongsi2 ilmu sket.

13 comments:

biqque said...

buat2 tak mau amik tau...lalalalala...

biqque said...

I HEREBY ANNOUNCED THAT I HAVE RIGHT TO BE ENVIOUS OF YOU AND YOU!

biqque said...

benciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! i hate u blueEwoke!!! u r making my night sleepless thinking that u r going places without me and me and me! i feel like a dying fish trying to cheer myself by looking at the brighter days in third world country! and you? and youuuuu??? enak2 je kat bondi beach and opera house! arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! i wanna dieeeeee! i wanna cryyyyyyy!

don't! don't u even care how i feel now! coz u...coz u don't love me anymore...(lari ke arah hutan dan menghilangkan diri)

Cawan said...

biq* lari ke hutan mcm Rambo plak dh..

cawan pun ikut je kehendak blueoct tu.. consider our anniversary + Hari Raya di perantauan :p

and might ade agenda lain.. where is my toys?! he he..

BlueEwoke said...

jangan risau biq, i sentiasa berharap u dan sharul berubah fikiran..pastu kan smlm i cek tiket ke melbourne memang dh abis..but to perth masih ade lagi, dlm rm590 return tic..jom la....

BlueEwoke said...

See u in SYDNEY!!!

3plepl8 said...

kalau mendayung dari angkor wat ke melben bley ka??

BlueEwoke said...

emm tak mustahil kalo nk mendayung, tp pastikan rakit tu tahan lasak la utk sampai ke melben dr cambodia tuh..Dulu Cawan penah suggest kat aku, suh buat rakit, pas tu ramai2 pegi ke Bora Bora di tengah lautan pacific, melalui Sabah..tak caya tanye dia..gile kan?? Cumanye tak pasti kurun bila leh sampai hahahah..

3plepl8 said...

alang2 dah nk smp ke sydney terus jela ke bora bora....hehe...tak jauh dah

biqque said...

*keluar dari hutan*

BORA-BORA??? jangan sebutttttttttttttt! i simpan duit karanggggggggggggg! ha beli dayung! dayung pun dayung laaaaaaaaaaaaaa! janji sampaiiiiiiiiiiii!

*masuk hutan balik cari kayu nak buat rakit*

BlueEwoke said...

mari ramai2 masuk hutan cari buluh buat rakit, utk pegi ke BORA BORA!!!! ayuh!!!!!

TRIP TO BORA-BORA 2020?? (kena lama sket time frame ni, sb nk cari buluh, pastu nk testing dulu kt pd ke, sg perak ke heheheh)

Lily Riani said...

have you tried altitude travel, i always use this side whenever i go europe (cam lar pegi byk kali sgt!) but its helpful.

URL : http://www.attitudetravel.com/fuerteventura/lowcostairlines/

OZ : http://www.attitudetravel.com/australia/lowcostairlines/

However, most of my friends suggest dive via coastal road. if you need more help, just drop me an email, i can find out for you. my boss memang base kat sydney, i leh tlg korek korek...

however, i heard 1 whole community kat melbourne kene H1N1 (and apparently alot of mens kat msia kata diarang takut kene B1N1...ahhhahaha). sooo, be careful yah. Oh! gi ambek jab efore you, its effective 1 week after jek, cost abot rm60 kat TTDI.

take care!

BlueEwoke said...

I memang teringin nk try coastal road yg dr Melbourne to Sydney, tp masa tak mengizinkan, cam kene cuba lain kali je la..

ingat nk amik flu jab tu before pegi sana, thanks for reminding me :D