Monday, July 6, 2009

Dream Kitchen

Semua orang ade angan2, kalau rumah baru, mesti nak kitchen baru kan? Aku pun tak terkecuali dari angan2 tu..hehehe.. Beberapa minggu yang lepas, aku dan Cawan pegi la ronda2 Ikea, kononnye nk tgk la design kitchen2 yang ada kt situ, ade minat kt satu design nih, simple jek, memang sesuai la utk rumah kitorg nanti. Harga pun berpatutan, utk orang2 middle class cam kitorg ni kan. Kalo nk kitchen kabinet dr Signature ke, atau brand2 yg hebat2 tu, memang tak mampu la.. Tp kitorg belum decide lagi nk amik Ikea tu, sebab kt luar ade lagi kedai2 biasa yang tak se-glamour IKEA atau SIGNATURE tu kan, mane tau leh dpt murah lagi ke kan??

So sekarang kami dah tau dah budget utk kitchen yang simple2 ni rata-rata dlm 6-7K. Haaaa..mana nk cari duit nih??? Tahun depan dah nk masuk rumah baru dah nih..mcm mane ek...?

Pagi ni, tiba2 je datang idea aku yang bernas, terus buzz Cawan kat YM (tapi tak pasti dia dpt terima hakikat ni atau pun tak, heheheh)..


Aku: U, i rase kan, kite kena cut cost la utk save lagi byk duit kt 'House Fund' kite tuh..nanti nk buat kitchen cabinet byk nk guna duit..

Cawan: OK..nk cut ape nye??
Aku: Emm, I rase u kena la kurangkan beli mainan2 u tu, leh simpan byk lagi kat 'House Fund' kite tu..ok kan?? Lagi pu hobi tu byk sgt pakai duit, lain la i, memang tak de hobi pun... (cewah, dengan harapan Cawan sedar dia byk kuar duit beli mainan dia tiap2 bulan)
Cawan: Sapaaaaaa cakappppp???
Aku: I cakap!!! Betui tak tipu..memang i tak de hobi yang bazir duit punyeeee.
Cawan: Wah wah wah..yang u travel sana sini tu, holic2 tu ape?? bukan guna duit keeeeeeeeee?
Aku: Ohhh tu lain..tu melancong sambil belajar, dapat ilmu tau.. (aku sedang cuba kasi reason yang paling logic dan leh diterima oleh akal Cawan)
Aku: Kesian tau, nanti tak de kitchen cabinet rumah kite tu..ish ish.. (buat2 kesian, dengan harapan Cawan mengalah, pas ni tak de dh dia beli mainan, dan leh guna duit mainan buat kitchen cabinet!!)
Cawan: Emm u yang pandai buat partition2 duit nih, u adjust la..tp i dh beli dh pun mainan bulan ni RM 200..hek hek hek.. (gelak jahat)

Cis..nampak gaya nye, masing2 tak mau mengalah!!! Terpaksa la adjust benda lain, emm adui...ape lagi nk adjust nih?? Tak kan nk kurangkan saving kt 'Travel Fund' tuh?? oh tidakkkkkkkkkkkkkkk!!!! ni tak leh kompromi bab2 nih...

Emm cam tak leh fikir solution yang sesuai nih..tp yang pastinye aku cuma boleh berharap, kilang2 mainan di seluruh dunia ni tutup la satu2, bankrupt ke ape ke..maklum la skrg kan economy down turn!!! Amin...... nanti Cawan tak leh la nk beli mainan tiap2 bulan...la la la la laaaaaaaaaaaaa..

4 comments:

biqque said...

WHAT??? THOSE CARS COST U RM200 PER MONTH??? gile wehhhhh!!!

BlueEwoke said...

emm ikut musim la..dia tu, seminggu je 3-4kali pegi cari kereta/mainan baru..so tolak campur, lebih kurang RM 80-100 la..tp bulan ni dia dpt lebih, lagi BESARRRRRR la dia belanja..tau2 dh ilang RM200!!!!! geram tau!!!!

Cawan said...

Biq, depend.. ha haa.. Hot Wheels basic card cost Rm 6.50.. if rare, diff price :p then this Rm200 is another Transformers Series.. Me like.. :p

And for u Blue, u have Another Transformers Mickey Mouse on list of item to pay.. evil laugh here, ha haaa..

3plepl8 said...

takde bank ke yg nk kasi kredit kad joint venture hot wheels? lagi senang, swipe saja brp donk....