Sunday, November 6, 2011

Seharian di Penang

Plan asal cuma nak balik Ipoh je cuti raya haji ni, tapi mengenangkan aku tak dapat join Biqque ke Penang end November ni, dan dah alang-alang distance Ipoh ke Penang tu macam sepelaung jek, so terpaksa la aku MEMAKSA Cawan pegi ke Penang jugak, demi melangsaikan hutang (hutang makan) yang dah simpan sejak beberapa bulan-bulan yang lepas hehehe...Misi ke Penang disertai oleh Muni , Adib , Icam, aku, Cawan dan Aqilah, ngam-ngam sebijik kereta Chawanna hehehe..

Aku malas nak story panjang, so layan je la kronologi gambar-gambar yang sempat dirakamkan ketika ke Penang hari tu ok...

Naik ferry, almaklumlah dah lama tak naik...sebuah kereta cuma perlu bayar RM7.70 jek.. 

Naik dek atas konon nak tengok view..hmmmm

Penang/Pulau Pinang, atau nama glamer lain, Pulau Mutiara..ewahhhhhh


Blue mansion..nak masuk kena bayar la pulak, sebabkan tiada dalam agenda, kitorg amik gambar bangunan dari luar je.. Nak masuk kena ikut tour, jam 11 pagi atau 3 petang..

Dekorasi luaran yang ada di Blue MansionCheong Fatt Tze Mansion. Blue Mansion ni sebenarnya boutique hotel, dan pernah memenangi macam-macam award, antaranya UNESCO 'Most Excellent Heritage Conservation' award. Masuk filem dan tv pun pernah Blue Mansion nih, terer kan?? hehehe

Khoo Kongsi, antara Chinese clan yang terkenal di Malaysia dan di dunia. Kalau tak silap aku, clan diorg ni boleh trace back balik diorgnye origin sejauh 650 tahun dahulu..menarikkan? aku baca history diorg ni pun cam pening-pening lalat, byk sangat citernye. Nak masuk dalam kongsi, sorang cuma bayar RM10. Aku tak masuk, saja je amik gambar depan tu hehehe...

Salah satu temple di Penang, berdekatan dengan Khoo Kongsi tadi..

Bangunan lama di sekitar Georgetown, Penang..sungguh nostalgik..

Rasanya tak perlu introduce yang ni, semua orang tau ni KOMTAR kan? hehehe..

Artistic jugak orang-orang kat Penang nih.. agak-agak korang ni mural kat dinding ke?? cer tengok betui-betui. ish ish.. Tau tak kat mana ni? Ok la meh aku kasi tau, katTransfer Road - UNESCO World Heritage Site. Sebab apa nama dia Transfer road, mungkin sebab nama jalan kat sini asyik bertukar je, kejap english, patu tetibe melayu, jawi, pastu ada chinese plak..

Pi pekena nasi kandar Line Clear plak. First time cuba ni.. akunya verdict untuk Line Clear ni biasa-biasa jek. Aku rasa sama macam mamak Deen kat bawah rumah aku ni hehehe.. so time makan, aku cube menikmati, sebab aku pelik napa orang kata sedap, tapi aku rasa biasa je, Cawan lagi la takde perasaan, dia kata cam mamak biasa jugak, mungkin sebab popular sangat, so semua orang pun kata sedap, entahlah..tapi harga agak munasabah la.. 

Tokeh Line Clear..

Laksa Tanjung Bungah pulak. Ni recommendation dari Biqque, kata dia sedap. Aku dah rasa, emm boleh tahan. Bunga kantan sila tabur sendiri mengikut citarasa masing-masing hehehe.. Yang ni makan kat tepi laut, memang layannnnnnnnnn..so kalau sapa-sapa gian nak mandi laut, pas makan laksa, terjun je dari lori makcik laksa ni ok?? hehehe

Pasar Chowrasta..tak sah kalau tak ke sini. Sapa yang suka makan asam jeruk bagai, memang syurga lah, aku cuma tolong belikan untuk mak aku je, sebab aku memang tak layan jeruk asam nih..Kata penjual kat sini, asam jeruk ni ada macam-macam gred. Aku pun tak tau apa beza, belasah je la, masuk perut nanti kuar balik gak kan hahahaha..

Ha jangan terkejut, pas pekena laksa Tg. Bungah tu, kitorg merehatkan diri kat Masjid Terapung kat area Tg.Bungah tu, (masjid tu nampak terapung time air naik je tau!), lepas kosongkan tangki masing-masing dan selesaikan tangungjawab apa yang patut, kitorg sambung makan lagi.. nun kat Padang Kota, makan pasembor pulak!!! Tapi yang ni aku tak puas hati sikit, sebab harga macam tak masuk akal!! Tapi tak leh nak marah, sebab yang ni memang aku punya feveret, so bayor je la... (sori gambar ni je yang ada, sebab tukang amik gambo sibuk makan char kuew teow hehehe)

Dah senja pun, kali ni balik ikut Penang bridge plak. Baru aku tau rupa-rupanya kalau nak keluar dari Penang island, sama ada melalui jambatan atau naik ferry, percuma jek, tak perlu bayar RM7 lagik. (Maybe harga yang dibayar masa masuk tadi, adalah untuk harga balik skalikan!!)


Hmm selesai sudah aktiviti makan-makan kami di Penang, tu pun ada suara-suara sumbing ajak stop kat Taiping, sebab nak tibai yong tau fu plak. Tapi sebabkan purse aku pun dah nipis, aku kata TAK BOLEH je kat diorg.. mungkin next time je la yek hehehe...

Nota kecik: Hari raya korban kat Ipoh, rasa macam tak raya ok! Dah la tu, harapan aku dapat la makan sup tulang mak aku tengahari tu, tergendala, sebab jemaah taman tu, nak korban kan lembu-lembu tu esok plak!!!! Confirm la aku tak dapat makan daging korban tu nanti, sebab aku balik KL hari ni!!! apatah sup tulang mak aku!! hampeh.com la...





21 comments:

bdk2 @ John said...

helllooooo!!!! lama senyap. teringin pulak nk makan pasemboq! mahal kan?

BlueEwoke said...

ha aku senyap sebab takde story nak share hahaha.. Aku sebab teringin sgt la tu yg paksa gak Cawan pegi sana. Memang mahal la pasembor tu, aku amik dlam 10-12 keping jek, harga RM18! tak masuk air minum tau!! lahanat betul hahahah

fatt said...

gmbr ko chantek2...ada seni & cerita...bleh x nti aku nk berguru dgn ko? hehe...pujian ni tau :)

blue mansion tu sgt pemes..merata2 aku jumpa gmbr iconic rickshaw tu..

aku x pnh lg try laksa yg jual kat lori tu tp kat area2 ctu ada lg 1 kedai laksa yg sedap..aku dah cuba & mmg prefer yg tu...aku x gemar sgt mskan mamak so aku x terliur tgk ns kandar...aku x suka kari dia pekat sgt, bkipas nti..

kat tepeng ni katne yong tau foo sdap? ceciter...aku yg dok cni pun tatau...hahaha :P

BlueEwoke said...

Fatt: (telan air liur) ko nk berguru ngn aku? aku pun tak abis berguru ngn Cawan lagi.. hahahaha.. Apa2 pun tq atas pujian itu.. nanti sama2 la kita share apa ilmu yg ada..(gmbr Penang ni byk aku crop, demi mencapai piawaian aku hahaha, sb tukang amik gambar(adib) masa kat Penang aritu masih baru lg, so ada la kena adjust sana sini hehe)

Blue mansion tu aku baru tau sebenornya, tu pun adik aku yg kasi tau, gile kuno aku nih..

Kedai laksa tg.bungah tu, Biqque yg rekemen kata situ best. nanti aku try plak tempat ko tu. Tak pun ko dan Biq, refer ke tempat yg sama kot hahaha.. Aku nak kata gemar sgt mamak tak la, tapi boleh la sikit2 hahaa.

Aku tak tau kat mana sebenarnya yong tau foo sedap, aku tibai je, sb kat tempat yg kt tepen tu mcm smua org pun jual yong tau foo, aku org luar main tikam je le kedai mana ramai org, kedai tu la sedap hahahaa

Iskandar said...

kitorang tak makan pasemboq padang kota dah la ni...jangan kat orang luar, orang penang pon depa sembelih...klau teringin sangat nk makan, kitorang makan kat padang brown, dato keramat (tak jauh dr studium bandaraya - orang sini panggey padang broom)...mai sini lagi skali, try plak laksa pokok jangguih kat balik pulau...

nasik kandaq line clear memang biasa2 je...cuma orang luaq penang sja yang kata sedap kat situ

BlueEwoke said...

Iskandar: Laaaa ye ke..mana la nak tau kt tempat lain pun ada pasembor tu. Ha nanti insya Allah bila2 ada masa confirm nak turun p Padang Brown pulak hehehehe..

Lily Riani said...

blue mansion i ada cover dlm blog lama rasa nye... i went for the tour, interesting ler gak. konon nak jd tourist negara sendri ler kan... hehehe... seronok masa tuh sbb png ada flyer heritage walk, ikut jek... then tangkap gambo... korang kene lipak skali lg nih... serious.... snippet kat blog i but gambo tak sechanggih ler kot.

vtw, camera mode nostalgic ke?

bab makan mmg fail waima badan sehat!!! ehhehe

BlueEwoke said...

Lily: I tak ingat u penah cover pasal blue mansion tu. Blue Mansion tu, kitorg mcm last minit je pegi, sb sampai dalam kul 11+ kt penang, pastu cam tak tau nak tuju mana, so my sis yg suggest ke situ, dia kata lawo, and then tak tau la plak ada tour je. Tour kul 11 pagi dh lepas. Teringin gak nak masuk, yg Khoo Kongsi pun sama, ingatkan free, sekali berbayor, since trip ke Penang ni i yg sponsor, so tak dpt la nk sponsor sekor2 masuk kan, non ado budget, sorang RM10! So next time i memang akan pegi lagi, bila2 balik Ipoh tu, leh shoot ke Penang skali.. heheheh..

Camera nikon tu mana ada mode nostalgic, tu semua edit, tu yg jadi color cam tu, saja buat2 nostalgic..

(Ok tak mo ckp pasal badan sihat, sb i pun mcm SIHAT dah ni hahaha)

Ely Hasrul said...

hamboiiiii pi penang Luluuuu... hahahhaha kali nih agenda kt penang as usual kitorg ikut kepala aje. senang xyah pikir nk kemana. tp aku lebih xsabo g padang besar ihihih

Biqque said...

kami pi line clear tu pasai TELOQ SOTONG jaaaaaaaaaa...tu yang sedappppp!

laksa tu aku makan dari kecik sampai besaq, so agak bias disitu. dan aku makan situ mesti tambah berpinggan2!

tak pi ka cucuk2 tuuuuu?

BlueEwoke said...

Ely Hasrul: Ye la, dh tak dpt join korang, i p la makan2 dulu, lepaskan kempunan hahahah..

Biqque: I makan telur sotong dan ikan la hari tu hahaha..orang lain makan ayam..
Cucuk2 tak pi, suar tak leh butang dah pas makan pasembor huhuhu..lain kali la cube cucuk2 pulak..

bdk2 @ John said...

Na, nak pnjm lens 50-105mm boleh x nk bwk g korea. aisehh...hmate aku punye adik dia pnjm bawak balik kampung lak.

itu pun kalo ko sudi pnjm. *wink*

BlueEwoke said...

bdk2@John: boleh takde hal, janji ko jaga elok2 jek. Ko nk pakai bila nih?

Janggel said...

Blue mansion tu celah mana eh? nape aku tak penah nampak ni! Rugi rugi! Cecantek semua gambo. heheh tengok asam -masam tu rasa terngidam pulak!

bdk2@John said...

Na, aku nk bawak g korea jumaat ni. hurm. nk amek bila ek? malam2 boleh x? aku singgah danau kota dulu b4 balik umah. insyaALLAH...aku jaga elok. brg orang lain lagi ler..

last minute punye permintaan. chawan kasik x ni?

mintak tlg ko sms/email aku no. hp ko boleh, nnt aku call?

BlueEwoke said...
This comment has been removed by the author.
Janggel said...

OOO maybe nexttime leh la tumpang begambo celah blue mansion tu pulak...aku memang admire dengan bangunan2 lama dan senibina akitecture ni! *poyo..heheh.

Memang raya kat ipoh sama macam bercuti hujung minggu je. bosan! Aku balik pon duduk rumah je, paling tak pon kelua lepak ngan sedare mare....bosan! hahah.

bdk2@John said...

okeh..tenkiu!!! nanti mlm2 skit aku call. skung ni tgh busyy...

kalo dpt singgah pun mybe esk malam...arini mcm balik lambat je. huhu

kat area uptown danau kota kan?

BlueEwoke said...

Janggel: Ha lain kali pegi la lagi..bukan jauh pun penang kan huhuhu..aku pun mcm nk repeat gak.. tadi aku baru tgk laksa kat entry penang ko sekali lagik..haih..kecur air liur.. tak tau apa motif aku tgk gambo laksa ko tuh...

Bdk2: Ha malam2 pun leh, esok aku takde hal..umah aku betui2 kat uptown danau kota tu..nanti dh sampai roger je le..

juanita said...

SERIUS. mmg pro cara edit gamba tu

BlueEwoke said...

Eta: Heheheh saja2 test edit gambar..