Wednesday, November 30, 2011

Visa, Chocolate Cake, December, Annual Leave, Langit Biru

Warning: Entry kali bukan cerita panjang, dan setiap paragraph takde kena mengena dengan paragraph selepas atau sebelumnya..aku main taram je, cuma nak share je apa yang rasa/lihat/dengar dengan korang jek..Tengok la tajuk pun macam $%^&*(%#@!!!

....................................................................................................................................................................

Aku sekarang in preparation untuk buat visa ke Jepun ni, esok nak pegi bank untuk cop dan certified statement ASB dan Savings Maybank aku dan Cawan. Employment letter Cawan pun dah siap, aku je tak buat lagi hehe, gambar baru nak buat hari ni. So harapnya by this Friday, kitorg dah boleh buat terus visa tu (provided semua documents lengkap la kan hehehe), kalau tak minggu depan je la..

Dan hari ni cita-cita aku teringin nak buat chocolate moist cake sendiri. Cawan sengih je, dia kata buat apa susah-susah, beli je la, aku buat belum tentu sedap katanya!! Memang statement nak kena lempang kan? Walaupun memang aku memang fail sikit bab-bab buat dessert ni, tapi aku nak cuba jugak. Resepi dah ada, cuma nak beli barang je..berjayakah aku nanti? hahahaha..Kalau tak sedap, confirm la aku yang azab, sebab Cawan gerenti tak kan sentuh, sebab dia tak minat dessert2 ni semua..gegegege..memang risky betul nih!!
Emm nyammmmmm nyammmmmm (Gambar: Google Image)


Hari ni hari terakhir dalam bulan November, esok dah masuk December, haih kejap je rasenya, kena review balik semua cita-cita dan misi yang aku konon-konon nak accomplish untuk 2011 ni, tengok ada yang jadi ke tak, kalau tak jadi, kena bring forward la jawabnya :)


Dan baru-baru ni aku dapat email dari bos aku yang mengatakan aku ada 17 hari annual leave, dan aku kena abiskan cuti 12 hari by December tahun ni, sebab aku cuma boleh carry forward 5 hari je. Tapi memandangkan aku takde plan nak bercuti ke mana-mana hujung tahun ni, dan project aku di client agak sendat dan sempit mengejar due date, aku MUNGKIN terpaksa hantar email ke Project Manager aku, mintak approval untuk carry forward cuti yang 12 hari tu, sebab confirm dia tak kasi aku cuti last-last minit macam ni kan? Jadi boleh la aku bawak semua 17 hari cuti aku tu ke depan harapnya la ..banyak nak guna tahun depan nih huhuhu.. Tapi kalau tetiba PM aku approve cuti 12 hari tu, ke mana pulak aku nak pegi?? Pikir sambil jejari mengetuk meja..Hmm ok mungkin tak pegi mana-mana, cuma duduk rumah siapkan project terbengkalai hari tu? Adehhh bosan betul..

Semenjak dua menjak ni, aku tengok KL cerah je waktu tengah hari, jarang nak dapat lihat langit biru yang ala-ala NZ, selalu putih je, kalau tak putih, langit macam biru kelabu-kelabu asap. Kesian kan kita warga Malaysia ni?? Nak dapat langit biru selalu pun susah. Tapi sebabkan hujan sokmo lately ni, langit tu macam suci je dari awan-awan putih tu, so nampak la banyak biru..korang notis tak?


P/s to Janggel: Selamat bersukan, kot-kot ko leh masuk team bowling Malaysia untuk Olympic nanti, jangan lupe berterima kasih kat aku tau nanti hahahah...


23 comments:

Biqque said...

i tak paham la orang banyak AL ni tak dpt abiskan AL diorang...geram plak aku! hahahaha!

nak rasa choco cake tu bleh????? sila bawak ke puncak jalil ye!

visa tu nanti roger ok :D

Lily Riani said...

aku jeles org byk AL, mana ko korek... ish, tak suka!

sat gi i email u ngan chawan itin kawan i 10days osaka kyoto, dia kata osaka leh forgo, tak best sgt (wallahuallam).

i pun gi bank ari nih but tak leh buat visa lagi sbb whole next week trabel ish! risau ler...

u gi land of rising sun bila yek?

biq, aku pun nak gak choco cake na nih, chawan anta opis aku leh, thingkap 5. ehhehhe....

BlueEwoke said...

Biq: Byk tu sb ari tu byk replacement, kalo tak memang tingal sikit je.

Choc cake tu insya Allah kalau jadi i kepoh2 la sedunia, kalo diam tu maknanya tak jadi la hahaha..

Visa tu nanti i roger2kan..

Lily: Ha emailkan iti, leh compare ngn i punya. I tak tau nk kata Osaka best ke tak, tapi memang tak sebanyak Kyoto/Tokyo la tempat menarik dia, sb tu i spend lebih kat Kyoto, tapi I tetap akan ke Osaka gak, regardless apa org kata heheh..

U trabel ke mana plak? I pegi sana 29 Feb - 5 March..

Hahaha, kalau jadi choc cake tu, satu HP aku belanja kah kah kah..wokeh??

TottyMatAli said...

hee, muni pun takot nak makan choc cake yona buat haaaa... huhu

kat tronoh ni tiap tiap hari langit biru haa, awan putih kepol2 sikit. panas ya amat!

bdk2 @ John said...

hello uols especially lily and biqque.

jeles la tu org byk AL. lol...kalo keje kat firm aku ni, yakni femes gara2 trofi yuna ditarik balik tu. kwn aku penah cuti 2 bulan straight tau! gara2...byk giler time-off tak guna. heaven gilerrr siott! aku takpenah lak dpt cenggitu byk cuti. kalo dpt mmg heaven laa...

co aku pun sama boleh crry frwd 5 hari jek. tahun ni..sume cuti aku dh fully utilize. hahaha. tggu next year lak kene gigih nk kumpul cuti.

btw, aku tau camne nk bwt kek coklat. lol..bestt ok! kek2 ni mmg my feverit.

Janggel said...

Eehmmmm...ada juga nama ku di hujung2 tu yer. ok aku akan GIGIH berusaha masuk sekuat harimau boling! hahahahahah. :)

Giler aku terasa seperti hilang klimaks! Baru nak feel baca first para tetiba dah tuka chanel lain...sampai empat chanel ko tuka! Hahaha. Aku pon lebih kuang sama ngan ko kisahnya.....sedih.
(tapi bukan part buat kek tu la yer)

BlueEwoke said...

Totty: Sini pun panas gile tengah ari, rase cam nak vogel2 jek, tapi petang/malam gerenti ujan macam nak banjir hahahah..

John: Hahaha gaya ko ckp ni memang kelas laaaa.. Ada gaya2 kepoh hahaha best2.. Aku rase ko pun ada chance nak kumpui cuti berderet kalau ko asyik keje je, yakni sabtu ahad! hahaha..

Tadi aku baru je ckp kt cawan, kang nk beli brg buat kek coklat, ko tau dia ckp apa? *Ni yang seram ni!!* memang kurang ajor betui laaaaaaaaaaa..nanti aku dah berjaya buat aku kasi tau kat ko yek hahahah..

fatt said...

kek ko berminyak ke apa tu? ke caramel tu? aku teringt lect aku slalu citer dlu zmn dia blaja kengkawn pompuan dia suka la buat mkn2 ni...pastu 1 hari dorg terbuat kek yg oily gila...pastu bebudak lelaki kutuk ckp kek tu nama dia kek perahan berminyak. stok bleh perah minyak tu leh wat goreng ikan. HAHAHA...cam sial je lect aku

eh beb, mmg klu visa kena buat awal ke? klu travel bln 5 agak2 kena buat bln berapa? aku confuse

BlueEwoke said...

Janggel: Hahah sori la sebab buatkan klimaks ko hilang. Citer aku kali ni semua stok sitcom drama setengah jam je hahaha..

Ko sedih napa? sapa buat ko? cer kabor!!

Fatt: Kek tu caramel kot, aku amik gambo dari Google Image jek, sebab kek aku tak buat lagi, so takde la gambonye..

Pasal visa tu, aku rase kalau ko nk pegi bulan 5, ko tunggu la bulan 3-4 baru buat, aku ni sebab nk pegi bulan 2 tahun depan so aku buat le awal sikit, kot2 kene reject ke apa ke, aku ada masa lagi nak apply sekali lagi..hehehe..

Ely Hasrul said...

ha la apesal xabiskan AL tuuu???

Na, kalu Cawan xmo merasa meh sini hulur kat aku.. kompom aku komen sedap! hahahaha

Lily Riani said...

na,

collie i yg baru balik kata osaka leh forgo, nalau nak cover 1-2 hari dah ok. dia suh byk kan kyoto. so, i nye itin is 7d6n - 4d3n kyoto, 3d2n osaka. usj included...alang2 dah sampai, hrc pun kat situ gak. penting tuh!

kyoto buat kat tgh2 so that luggage besau leh lempaq kat hotel osaka bila patah balik nnt sng. i dah email u itin collie i but its a 10d9n ler... i nye pulak, once embassy approves i email you yek... siap format skali, so that senang. i will be there from 26dec-1jan.

chawan dah buat co reference letter? if belum, suh dia gi ke athp.com

btw, 1st week feb tuh rupa nye if ambek 3 days cuti, u leh dpt 8 days full...hemmm... nak gi mana yek?!?!

kalu choco cake menjadik, u pelawa olang hp yek.

Lily Riani said...

lupa lak...

fatt, visa jp valid for 3 months base on my previous 2 ler. so meaning, if you g bulan may, by march cam tuh apply ler... visa free. ko nak info lagi, email opis aku yek...

john,

u utang i kek choco ok!!!!

BlueEwoke said...

Ely Hasrul: Aku pn sebenarnye tak pasan balance cuti aku byk tu, sebab aku rase dah abis utk India & NZ trip, raya lagi, sekali tgk ada byk tu, tu pn baru tau baru2 ni, sb aku tak penah cek cuti kat system so aku tak tau la bapa balance..itu la kisahnye. Tapi dah last2 minit cam nih, aku memang takde plan la nk jalan ke mana2.. Kek choco aku dah siap, rasenya boleh la tekak ni terima, nasib baik Cawan kate ok!!

Lily: I memang spend lebih kat Kyoto, Osaka i pegi 3d 2n gak. USJ tu Cawan ajak i pegi, tapi sebabkan time kitorg tu mcm ada cuti ke apa tah, so i rase i kene let go kot, sebab i baca review kat trip advisor, kata crowded, q panjang semua kalo time holiday. Tapi apa2 pun sebabkan u nk pegi USJ tu dulu, nanti i tanye experience u cam mana, kalau betui2 best, i pegi la heheheh ok???

Cawan dah buat comp.reference letter tu, dah dapat pun. I pun ada cek yg cuti 3 days tu, tp masa tu belum start plum blossom lagi, sebab tu i amik belakang2 sikit..

Sebabkan u ckp visa JP valid only for 3months, kitorg tak jadi la buat bulan ni, postpone bulan depan la, i tot valid for 6 months.

Pasai apa John utang kek choco kat u? kek choco i dah siap ni, pagi ni semua makan breakfast kek huhuhu..

Cawan said...

fyi cawan dh amik 2 bulan annual leave thn ni jek (duk umah mkn gaji free) cuti2 india, NZ.. and masih ade balance 5 ari lg.. huh huuu..

kek? pg td tu kek ke??! serammmm..

Cawan said...

Janggel ps: mau address umah@work, cawan mau deliver keta menan anda.. email to Na ye.. tq

17 Dec 11, sape2 free mau gath? location kl, coffee house @ mamak, time pagi - ptng.. call cawan.. perghhh..

Lily Riani said...

17dec ada gath baru ke?

Janggel said...

Oh ada gath ek 17 dec? Ala tak dapat join....:(

BlueEwoke said...

Eh mana ada la..Cawan tu memandai jek hahahahahha..jangan salah paham..ni masalah teknikal je nih huhuhu

Cawan said...

eh, cawan post sblm tau korang nk gath mlm sabtu tu.. ha haa..

next pulakkkkk..

Krismas n new year cawan keja, ha haa..come extra moneyyy..

محمد رازيق said...

wah, seronoknya jalan2 cari makan :)

Jom Travel said...

BlueEwoke, knape kah saya baru menjumpai blog ni.. rasa mcm selalu je terbaca blueewoke merata-rata di blog kawan travel kita. rupanya tak pernah singgah lagi. salam kenal..

BlueEwoke said...

Hi Jom Travel, salam berkenalan jugak..blog saya tak famous sgt cam blog orglain, sebab tu tak jumpe.. heheh..time kasih sb sudi datang :p

Jom Travel said...

ala2 merendah diri pula. saya masih baru ber blog. jadi mana yang saya jumpa dulu atau kemudian adalah secara kebetulan. seronok membaca comment2 yang berbalas2 di blog2 rakan2 travel. makin byk saya baca, kadang2 nama2 tu selalu naik.
-hasan-