Tuesday, August 24, 2010

Camera oh Camera..

Dua kamera ni banyak berjasa dah kat kami, ke mana saja kami pergi, pasti diorg ada sekali, luar negara mahupun dalam negara, ibarat macam kekasih la, kalau tiada, tak senang duduk kami, macam tak cukup korum pun ada rasanya..


Olympus SP 550uz (gambar kiri) dibeli pada tahun 2007, masa ni harganya lebih kurang RM1700, agak affordable la untuk kami yang middle class ni. Nak beli DSLR tak mampu time tu, mahal beb. Kiranya ni camera untuk buat main-main prektis hahaha..Jadi tahun ni genap 3 tahun dah umur dia..Hasil gambar setakat hari ni, amat memuaskan.. Sayang betul kitorg kat Olympus ni..

Lumix FS15 (gambar kanan) dibeli tahun lepas, 2009. Sebabnya time tu nak pergi Melbourne. Aku tergedik-gedik ajak Cawan beli jugak camera ni, sebab nak jadikan 2nd camera. Kalau nak harapkan Olympus saja, nanti tak cukup pulak nak snap kiri kanan hahaha. Harganya sangat murah, RM 600 ++ je. Tapi walaupun murah, gambar yang dihasilkan boleh tahan juga. Silap-silap Olympus Cawan pun kalah hohohoho...

Gambar yang dah diambil rasanya dah beribu-ribu, mana tak nya, duduk rumah pun ambil gambar, pergi shopping pun angkut camera, pegi makan pun bawak (Cawan la tu, aku jarang).. Harddisk kat pc buruk tu pun macam dah mampat sangat, macam kena beli HD baru lagi semata-mata nak store gambar je..

Emm tapi kalau dua-dua kamera tu ada dalam gambar, kamera mana pulak yang ambil gambar Olympus dan Lumix kat atas nun???? Wink* Wink*


13 comments:

Totty.Mat.Ali said...

aih. bli kamera tuk ke hong kong plak ke ha? nnt bagi duit nk ke kl ha. pokai nih :p

Lily Riani said...

3rd camera, camera apa? mesti baby camera kan... whole family sorang satu... heheh

Biqque said...

hoi! aku baru nak cari dslr...korang dah beli??? siut lah!

pape pun, lumix tu mmg hebat...kalah ricoh r8 aku...cis!

Laney said...

heheh dah beli dah.. boleh la kita bergaya sakan kat HK.. d90 ke?

BlueEwoke said...

hahahaa beli Biq jgn tak beli, kitorg beli sebab dah cukup tabung, kalau tabung tak cukup tak beli pun hahaha..Persediaan utk tahun depan la katekan kah kah kah kah

BlueEwoke said...

Dah beli la semalam, kitorg bawak Aqilah skali..Selepas buat comparison antara Nikon D5000 dan D90, pastu comparison antara Canon 550D dan 500D dan D90, kitorg pilihhhhhhhhhhhhhhh Nikon D90...uweeeeeeeeeeee...

Totty.Mat.Ali said...

aiyo. skang demam dslr ke ape hah? kawan muni sume pown bli camera baru. ahad arituh siap pegi ke mengkuang dam lg nk pektis pektis maen camera ha. tertonggeng tonggeng amek gamba nye ha. ta paham le muni.

BlueEwoke said...

agaknye demam dslr la tu kot...hebat betul kawan2 muni, semua pakai dslr, guna ptptn kee? Yona ngn Cawan pun menabung berbulan2 nak dpt dslr huhuhu

Biqque said...

wah banyak duit tabung...i nan ado la...takpe la, kamera kopak je la stakat ni...huhuhu...

(to my hubby, sila la beli ye, kang nak amik gambar dedaunan berguguran...ha camne?)

BlueEwoke said...

Takpe Biq, camera u boleh tu, kena godek2 sikit je..Canon Sharul pun ada lagi, mesti boleh punya snap daun berguguran di Seoul nanti :D.

(Mesti Sharul beli dslr punya untuk project tahun depan..jgn riso..)

Cawan said...

na ni pantas betul upgrade nye.. ketinggalan aku..

3plepl8 said...

wahh...bagus2. awal buat persiapan. sempat la pektis2 setahun. aku rs dlm 4 cams tu d90 the bestla (dh join group nikonos la ni).

BlueEwoke said...

jom2 ramai2 beli dslr utk thn depan hehehe..dah murah ni...