Tuesday, October 20, 2009

Ganu Kite...

Sabtu 17.10.2009
Minggu lepas pegi ke Kuala Terengganu, hantar mempelai. Kami bertolak ke Ganu hari Jumaat lepas. Perjalanan dari KL-Ganu dalam 7 jam lebih jugak, kalau tak berhenti rasenya dalam 6 jam ++ dah boleh sampai agaknya...Trip kali ni cuma disertai oleh saudara mara, geng2 travel kitorg tidak turut serta..Makanya, aktiviti pun tak berapa banyak la.. 3 hari di sana, kitorg sempat la bawak mak-mak saudara dan nenek kitorg pergi jalan2 kat Pasar Payang. Bagi diorg best la kot pasar payang tu, tapi bagi aku, cam biasa jek, orang jual kain baju, dan barang2 kraf yg boleh didapati di KL juga. So tak de la excited sangat.
Selepas majlis menyambut menantu Sabtu tu, sebelah petangnya, kitorg pergi melawat Taman Tamadun Islam. Taman Tamadun Islam ni cuma ada di Terengganu je, mana2 tempat kat dunia ni memang tidak wujud. Baguskan? Ni antara attraction yang paling menarik sekali di dalam K.T nih, bagi aku la.



Kat sinilah terletaknye monumen-monumen Islam diseluruh di dunia, termasuk la Istana Al-Hambra yang terletak di Spain, Taj Mahal di India, Kubbah As-Sakharah di Palestine, Masjid Al-Haram di Mekah. Walaupun miniature, tapi cantik, minature ni dibuat sebijik seketul macam yang original punya.

Teruja aku tengoknya. Maklum la, nak tunggu pegi miniature park kat France, cam lambat lagikan, so dapat pegi yang ni pun, dah cukup bagus sangat.

Tapi dalam keseronokan, tiba2 je pulak cuaca mendung, adeh..ni yang aku lemah nih..Tengah ari tadi bukan main panas lagi...ish ish ish..Mendung pun mendung la..janji ada gambar..sigh..
Sampai waktu Magrib, kami terus pergi solat di Masjid Kristal yang terletak tidak jauh dari Taman Tamadun Islam tu..Sebenarnya malam sebelum tu, dah pegi sini dah, tapi diorg plak tak de pasang lampu-lampu kat kubah tu, so tak de la nampak menarik sangat. Nasib la malam ni diorg ada pasang, lepas solat, terus buat aktiviti photography, tak de tripod pun bantai je la dengan ape yang ada. Janji ada gambar kan..heheheh..





Buat aktiviti bersama warga emas ni, agak meletihkan jugak..Bukannya letih ape, jalan pun kena slow2, kalau kitorg jalan laju kang, tertingal plak..heheheh..pastu aktiviti tak leh la yang extreme2 sangat, nak rushing ke sana sini pun tak sesuai..huhuhuh..kesabaran je la..Nak balik lewat malam pun tak sesuai jugak, sebab diorg dah penat, so tepat jam 9 malam, kitorg dah sampai ke homestay tu. Mandi manda dan berehat, sebab esok (Ahad) dah nak balik KL.

Ahad 18.10.2009
Hari ni, kami bertolak pulang ke KL seawal 9 pagi. On the way balik, singah sebentar kat tepi2 jalan tu, sebab nk beli keropok lekor. Tak lengkap rasenya kalau pegi ke Ganu tak beli keropok. Murah, rasenya pun lain dari beli kat KL. Paling best nye, kedai2 ni, terletak kat tepi laut. Cantik plak tu lautnye. Emm best lalu kat sini, maklum la view cantik..
Tanpa buang masa, kami teruskan lagi journey balik ke KL. Lalu la Dungun, Paka, Kerteh, Chukai, tak lama pas tu, masuk la ke Cherating Kuantan dah..Fuhh lega rasenya dah masuk sini. Pas ni lalu highway je la. Leh bawak laju sikit. Tapi sebelum tu, aku tergatal ajak Cawan singgah kat Cherating, sebab hari masih pagi lagi, baru pukul 11 pagi. Hari tu pegi dah lewat petang. Kali ni baru la nampak Cherating yang sebenar....




Baru aku perasan air kt Cherating ni jernih jugak. Cuma tak berapa biru sgt je. Tapi bersih laaa..Rase nak mandi, tapi tak bawak baju mandi pulak. Eiiii geram betul rasenye..Cawan pun macam teruja rase nak mandi..Tapi mengenangkan hanya aku, Cawan dan si kecik Maisarah tu je yang nak mandi, terus batalkan hasrat murni kami, mesti opah aku bising2 nanti, so tengok je la air tu.eiii geram!! geram!!..(Biq..next trip ke Cherating je lah!!!)
Tak lama di Cherating, dalam 30 minit je, kami sambung perjalanan ke KL. Dah masuk highway, semua sedap tidur, ngn aku2 sekali tidur. Berhenti makan sekejap kat R&R Temerluh untuk makan tengahari, hampir 2 jam 30 minit di atas jalan, akhirnya tepat jam 5.20 petang, kami selamat sampai di rumah...emm lega..

Rasanya pas ni macam nk buat roadtrip ke Ganu lagi lah..tak puas nak jalan2..especially pantai2 kat ganu dan juga PULAU2 kat sini..JOM KE GANU GENG!!!!!

11 comments:

Ely Hasrul said...

wahh patut singgah mkn sup cicah roti kt kuantan ermm sedap

BlueEwoke said...

hehehehh tak sempat la ely. Takpe, bile2 balik kampung Cawan,leh ajak dia makan sup cicah roti tu..heheheh

biqque said...

laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa poton laaaaaa! benci tau baca blog takde gambar camniiiiii!

i penah pegi sume tempat di atas, masa kat taman tamadun islam tu panas nak mampos, pokok kecik2 lagi, tapi gambar mmg cun la. (kena korek balik dalam laptop).

cherating air jernih? agak heran tu! hahaha! tapi i mmg suka cherating, tempat sejarah hahaha...ok, next cuti2 melaysia bleh! (dah penah ajak dah, tah bila tah nak buat kan? orang pahang manaaaaaaa?)

ganu harus ke perhentian!!! tak kiraaaaaaa!!! (next year ok? ok???!!!) ke...ke...bulan 12? hahahaha!

BlueEwoke said...

ala sabar la biq..gambar dlm process lagi..

tu la i suka la tamadun islam tu..best ooo..i rase i ada baca blog u pasal ganu tu..

cherating tu, pagi2 kot air jernih, ari tu i p petang cam tak berapa jernih sgt..tak tau la plak kan...

GANU (PERHENTIAN) is a MUST!!!!! bulan 12? emm kene cek cuaca dulu nih..mana la tau disebabkan global warming nih, bulan 12 bukan bulan hujan lagi ke kan heheheh..leh kite proceed..hehehehehh

Lily Riani said...

i like the shell pic, very nice composition.

Zaff said...

biq & tuan blog (hehehehe), perhentian bulan 12 still tutup, bulan 2, 3 baru bukak balik.. nak pegi bgtau awal-awal tau, kitorg kena jadi tourist guide kan? hahahahaha..

BlueEwoke said...

Wah best ni kalau ramai2 ke perhentian, tambah lagi ada tourist guide..lagi meriah!!!!MARI MARI MARI!!!! heheheh

eIDamaRia said...

woit.... bertuah punyer budak... laki bini dah smpai trg x bgtahu aku pun...

mahal sgt ke bil tu nk call aku ni puan nazirah mat ali....???

eIDamaRia said...

kepala hotak hang nk pi pulau bulan 12 ni.... musim tengkujuh la mek na oiii... jgn buat berani... huhuhu

BlueEwoke said...

sori la eida, bukan takmo call, tapi jadual pack sangat, lagipun bawak warga2 emas ni leceh sikit la...huhuhuh..lain kali ye..

biqque said...

hahaha kita kena charter zaff siap2 ni!