Thursday, May 7, 2009

From Mountain High to Ocean Deep: Part 3 - Kundasang, Ranau

Eish malas betul la nk bangun pagi2 nih, ni semua Munirah punye pasal la nih, dia kene balik awal ke Penang, sebab ade final exam esok hari (3 May). eeee leceh betul la nk ke airport nih, dlm 25 minit plak tu dari hotel...
Pas hantar Muni, kitorg terus balik ke hotel, nk amik Amier, Maliki dan Lane. Diorg tak ikut pegi antar Muni tadi..

Plan hari ni nk pegi ke Kundasang, Ranau.. Ni antara tempat favourite aku kt Sabah. Nak tau sebab ape?? Sebab kat sini la terletak nye, UNESCO World Heritage site yg pertama di Malaysia..Kinabalu Park, dan disinilah terletak nye Mount Kinabalu - the tallest mountain in Southeast Asia. Dan yg paling best nye, di sini (Borneo)wujudnye worls's largest flower ..Rafflesia (huih bangga! bangga!!!) Perjalanan utk ke Kundasang, mudah saje, ikut je jalan ke Tamparuli dan terus ke Ranau.

Ok sambung balik citer ke Kundasang nih..Sebenarnye, selain dari Mt.Kinabalu nih, ade jugak tempat2 lain yg menarik kt area nih, antara nye Desa Cattle, Poring Hot Spring, Mesilau National Park, dan Kundasang War Memorial..

Perjalanan kitorg ke Kundasang, amik masa dlm 1 jam 50 minit, jarak Kundasang dari Kota Kinabalu dalam 95-100 km. Tp kat sini tak de highway ye, jalan biase2 je, 2 lanes, dan jugak bengkang bengkok!!! Sepanjang perjalanan, kami disajikan dengan pemandangan yg hijau2 belaka, memang best, sejuk mata memandang..Selepas Tamparuli, jalan raya mula nampak berkabus, padahal dah pukul 9 lebih dah. Kalo kat KL atau Ipoh nih, matahari kira dh panas dah..tp kt sini nampak mendung jek..Makin lama makin tebal kabus, memang tak nampak jalan, adik2 dan saudara mara Mt. Kinabalu pun kitorg tak nampak!!!


Aku suh Cawan drive hati2, sb tak nampak jalan, bahaya.... Kereta yg dtg dari arah depan memang tak nampak langsung, dh betul2 dekat baru nampak, padahal tu dh pasang lampu keta dah..eemm seram jugak aku.. Lame sket tuh, baru la jalan tu nampak clear, time ni baru la nampak adik beradik Mt.Kinabalu, semua tersergam indah je, memang feeling time tu rase cam nk duk situ je..tak mo pegi mane2 dah!!! Tp sayangnye, kitorg masih tak nampak bayang Mt Kinabalu tu, uish frust betul time nih!! Dulu mase first time aku tgk Mt Kinabalu kt Kundasang nih, kejap je dpt tgk dia, tak sampai 10 minit pun, pas tu abis kabus tutup dia, pemalu betul la..tp kali ni mcm tak nak tunjuk muka langsung jek!!!!Tak lame kemudian, kitorg pun tiba di Kinabalu Park. Seperti yg disangka, memang tak nampak pun Mt.Kinabalu tu, emm frust betul. Dlm frust2 tu sempat la jugak amik gambar kat situ tp dgn kabus2 je la..Cuaca sejuk sgt, aku siap bawak baju sejuk lagi hehehe..


Tgk Biskut Tiger bawah ni, plastik dia cam nk meletop dah hehehehe..tu menunjukkan air pressure, tp tak tau la berapa tinggi kan..hehehehe...


Dlm ni kitorg singgah jap kt Botanical Garden Kinabalu Park ni. Dlm ni byk pokok2 liar kt Mt.Kinabalu. Antara yg paling tua ialah Pandanus, tp tak ingat name penuh dia. Mengikut tour guide park tu, pokok ni dh wujud sejak zaman dinosour lagi. Diorg tau pasal ni, berdasarkan fossil yg diorg ambil dari kawasan Mt.Kinabalu tu. Amazing kan?? Dah abis pusing dlm tu, kitorg pun keluar la, sebab nk pegi ke Kundasang Dairy farm.

Frust nye tak dpt tgk Mt.Kinabalu ni, kesian kite kan u..jauh ha dtg, skali tak nampak plak..

Dalam keadaan frust menonggeng ni, kitorg pun menyambung perjalanan utk ke pekan Kundasang. 7km utk ke pekan Kundasang, aku plak sibuk dengan camera ditangan....Lepas tu aku angkat kepala dan tgk ke luar tingkap...

Wow, u tgk tu, dh nampak la summit dia!! Aku ckp kat Cawan, memang excited gile. Cawan yg tgh drive pun sempat lagi toleh ke kiri heheh...Aku memang dh teruja sgt time ni, memang aku tgk je Kinabalu tu..

Terus aku ajak Cawan naik ke Kinabalu Pine Resort tu, kt sini mcm look-out point utk Mt.Kinabalu la. Sb view dia cantik kalo pandang dari sini. Seperti yg dijangka. Viewnye memang superb!! Rase mcm tak puas je nk tgk.


Dlm syok2 tgk kt situ, skali makcik cleaner tu, ckp kat kitaorg "Kalau mau tgk lagi cantik, pergi ke resort 14, di atas sana"...hah aku ape lagi, terus tanye macam2, kat dia, pasal jalan nk ke resort 14 dan jugak jalan utk ke Kundasang Dairy Farm heheheh.. Dah dpt info yg aku nak, aku pun terus gerak ke resort 14. Masya Allah, punye la byk anak tangga kene daki, letih kaki lutut aku duk panjat tangga. Rupe2nye resort 14 tu, sebenarnye no bilik 14!!

Penat lelah kitorg naik ke situ memang berbaloi sesangat, sebab view dia memang lagi cantik dari bawah tadi. Lagi pun kalo nk tgk Mt.Kinabalu tu, memang kene tgk dari jauh sket, kalo dekat2 kaki dia cam kat Mesilau National Park tu memang tak nampak ape, pokok2 je la, ha tp yg tu betul2 kt kaki Mt. Kinabalu.

Gambar2 yg ber'backdrop'kan Mt Kinabalu semua agak kelabu2 asap dan kabur sket, sb kabus masih tebal kt kawasan tu, jadi gambar nampak tak berapa cun la, tp kalo tgk ngn mata sendiri, memang cun la, sb lensa mata kita ni lagi hebat dari lensa camera DSLR!! hehehe...

Selepas puas bergambar, kt resort no 14 tu, kami bercadang utk meneruskan perjalanan ke Kundasang Dairy Farm yg terkenal, iaitu Desa Cattle Farm. On the way nk ke car park, sayup2 kedengaran bunyi angin mcm kat laut tu, heran jugak kitorg seketika.. "ade laut ke kt sini?? angin kuat sgt nih.." aku tanye kat Cawan, dia pun tak berapa pasti. Tp setahu aku, impossible la nk ade laut plak kat tengah2 gunung ni kan..ade kejadahnye!!
On the way down nk ke dairy farm tu, kitorg singgah kejap kt kedai2 tepi jalan, mcm farm market la lebih kurang, tujuan nye utk beli buah dan jugak bertanya directions nk ke dairy farm tu. Dah dpt ape yg kitorg nk tau, kitorg terus pegi ke tempat tu. Perjalanan masuk ke situ dlm 15-20 minit dari farm market tu. Dan jalan dalam tu, tak berapa elok, sb kebanyakkan kenderaan yg masuk semua pick up truck dan yg seangkatan dengan nye. Tp kitorg belasah jugak la, sb pakai Avanza, kira ok la kan, lagipun bukan keta sewa jek heheheh..

Sepanjang perjalanan ke dairy farm tu, kitorg cuma nampak kebun2 sayur dan bunga, serta rumah2 penduduk tempatan. Uish memang bertuah la diorg nih..bayangkan rumah diorg ade view Mt.Kinabalu..classy!!!
Akhirnye kami tiba jugak ke dairy farm tu, our very own New Zealand. Bayaran masuk RM3 sorang. Time kitorg sampai tu, gunung tu dh mula tunjuk summit dia..pas tu cuaca pun cerah..Once we entered the farm...kitorg semua terus "Wowwwwww" masing2 ckp cantik dan tak sabar nk amik gambar.. Walaupun bau taik lembu tu ade kan, tp kitorg maintain je, tp nasib baik bukan kat semua tempat bau tu..hanya kat pintu masuk tadi jek.


Rumput2 menghijau, dengan lembu new zealand tompok hitam putih tu, angin yg sungguh nyaman dan sejuk, udara yg segar dan Mt.Kinabalu sebagai backdrop farm nih. PICTURESQUE!!! Memang worth it utk mencium bau taik lembu tu skali skala dibawa angin..hahahah..memang New Zealand habis la. Bayangkan ade diary farm diantara valley2 gunung ni, with spectacular view!!! Aku siap ckp kat Cawan nk buat rumah kat sini, tak kisah la kalo aku jadi petani pun, hebat betul penangan Kinabalu nih...


Hampir 1jam di Desa Cattle Farm tu, kitorg pun mula terasa lapar. So kitorg pun turun la dari situ. Aku rase sungguh berat hati nk tingalkan tempat tu, sb rase mcm tak puas. Tp ape nk buatkan, hidup mesti diteruskan heheh cewahh..

Sementara nk pegi ke restaurant kat Kundasang tu, kitorg sempat singgah jap kat Kundasang War Memorial, tp tak masuk pun, sb nampak cam bosan jek. Aku suh Maliki turun utk amik gambar hehehe..jadi la utk buat kenangan..

Pas dh sudah makan, kitorg singgah jap kat farm market kt Kundasang tu, saje nk tgk2. Sayur2 dan buah2 byk la kat sini. Nk beli pun rase tak berbaloi plak, bukannye ape, leceh nk bawak, sb jauh..Kebanyakkan barang2 kat farm market ni semua nye hasil dari kebun2 org Kundasang, termasuk la madu lebah liar, pelihara dan sebagainye.


Jam 2.30 petang, kami memulakan perjalanan utk balik ke Kota Kinabalu. Sepanjang perjalanan, aku tak tidor, sb temankan Cawan drive, takut dia mengantuk. Sampai je ke KK, kami terus balik ke hotel dulu, sb penat sgt. Sempat la tidor dlm sejam sebelum aktiviti seterusnye.

Jam 5.30 petang, kitorg keluar semula, kali ni menuju ke Kota Kinabalu city. Tp sebelum tu, kitorg singgah di Sabah Fundation Building. Landmark paling popular kalo dtg ke Kota Kinabalu. Aku sendiri tak pasti ape yg menariknye. Mungkin sebab bangunan ni terletak di tepi laut, dan view yg menarik. Emm boleh la kan utk bergambar nih..

Next stop Tanjung Aru Beach, utk dinner. Kt sini memang sesuai utk dijadikan tempat2 lepak. Tp makanan kt sini biase2 jek..Kitorg makan satey, chicken wings & sotong grg tepung, tp makan lauk je la hahaha..Sambil jalan2 kt situ, tibe2 plak ternampak ade pentas org buat show. Rupe2nye diorg tgh perform tarian yg gune buluh tu, Tariann Magunatip..

Kitorg layan la kejap, best jugak, bukan senang nk dpt tgk tarian nih kt KL heheheh..Selepas sessi bergambar, kitorg ingat nk pegi ke Pasar Filipina lagi skali, nk beli pearl utk diri sendiri, tp pas tu Maliki ckp ade member dia beli kt 1Borneo, Jemilah Jewellry name kedai tu. Member dia ckp harga berpatutan.

Lepas berbincang2 ngn Cawan, kitorg pun setuju utk ke 1Borneo semula. Kali ni utk shopping pearl. Sampai je ke kedai tu, rase cam takut2 jugak nk masuk. Mane tak nye, kedai ni dlm 1Borneo, paham2 saja la, gerenti harge pun mahal kan, tp kitorg buat selamba je la..name pun tourist kan hehehe..


Aku dan Cawan masuk dan tgk sekeliling kedai..emm memang byk pilihan dari pasar Filipina tu, lagi cantik2 designnye. Kedai ni bukan setakat jual pearl je, kristal Swarovski pun ade. Emm memang rase nk beli je semua. Aku mcm biase jadi rambang mata la, tp aku ni plak bukan jenis yg nk pakai gelang2 ke ape accessories ke..rimas!!!Last2 skali, sbkan aku dh pening2 lalat dlm tu tgk semua bende tu, Cawan yg pilihkan utk aku. Aku percaya sket ckp dia nih, sb dia memang pandai pilih2 brg2 mcm ni utk aku, berbanding aku. Lagi pun dia yg nk tgk aku pakaikan, so biar dia buat pilihan. Last2 dia pilihkan gelang tangan pearl seawater utk aku..Wah wah wah..nasib baik ade discount, kalo tak..sori naik lori la..Mula2 aku nk amik yg freshwater je, sb murah. Tp Cawan suh gak amik seawater punye pearl, sb dia ckp bukan selalu pun. Aku pun amik je la.. Dah byar yg tadi tu, aku pusing2 lagi..pas tu mulut dia gatal plak suh aku tgk Swarovski crystal plak..Dia suh aku pilih mane aku nak, dia nk belanja lagi..emm adeh masalah betul la..aku memang tak reti nk pilih2 ni, sekali lagi dia yg pilihkan..huhuhu pearl bentuk butterfly, crystal tu wane transparent, kakak kedai tu ckp, dia akan tukar wane ikut caler baju yg kita pakai, sb dia akan reflect kan, emm belasah je la...janji cantik. Adik aku pun borong gak rantai pearl seawater kat situ. Boleh tahan la harge nye..tp masing2 puas hati..

Seterusnye ke mana?? emm balik bilik la, dah abis duit dah nk shopping2 nih, lagipun esok nk balik dah..

1 comments:

biqque said...

the cattle farm is awesome! jeles2!