Tuesday, May 5, 2009

From Mountain High to Ocean Deep: Part 2 - Manukan & Sapi Island, Filipino Market

Hari ni bangun awal sb nk gi pulau2 tu seawal pagi yg boleh, sebabnye nk duk lama2 kat pulau2 tuh..Dah bersiap2, aku dan Cawan pun turun dlu, sb nk panaskan engin keta, tp kuar je dari hotel, tgk cuaca tgh hujan rintik2!!

"Macam mana ni u? Ujan nih? adeh...rosak la plan kite nih.." aku membebel2 kat Cawan.. Cawan mcm biase steady jek, ujan ke panas ke, dia buat dek je..So duk lam keta tu, aku ni duk berdoa2 la jgn ujan turun lebat lagi, sementara tu, tunggu plak Biqque dan Sharul, diorg pun nk join skali. Kitorg memang tak kisah diorg nk join, lagi ramai lagi best..huuhuh

Tepat jam 7.50 am, semua dh ade kat bawah, dan ready utk ke pulau tu, walaupun ujan masih belum berhenti lagi..Memang semangat gile la kitorg semua nih, hujan2 pun redah jugak..Tp dlm hati time tu, berharap sgt, boat2 tu tak cancel, sb kalo ujan lebat sgt, dan angin kencang, org2 boat tu akan cancel perjalanan ke pulau2 tuh..

20 minit kemudian, sampai la kitorg ke jetty Jesselton tu, tgk ramai dah org..Tp time ni, cuaca dh mula ok, ujan pun dh makin renyai2, langit pun nampak cerah sikit..Aku masuk kat kaunter tu, utk bayar balance duit boat dan snorkeling equipment, Sharul dan Biqque pun join skali, so dpt la kitorg naik 1 boat yg same..yeay!!!!


Dah masuk dlm boat tu, ade pulak sedikit kekecohan, pasal life jacket. Kitorg mintak 5, dpt 3 je, pas tu dh bising2 itu ini, aku dan Cawan pun pegi semula ke kaunter tu, bincang punye bincang, rupe2 nye, kakak tu salah kira, dan salah paham!! Maklum la kan slang lain2 hehehe..Dah selesai yg salah paham tu semua, kitorg pun ready utk bertolak. Brother boat tu pun dh tak sabar2 nk bawak kitorg..

Perjalanan ke Pulau Manukan tu amik masa dlm 15-20 minit je dari jetty tu. Sepanjang pengalaman aku naik boat, yg ni la yg paling gerun skali!! Sebabnye, sepanjang perjalanan, boat tu macam nk terbalik ke belakang je, aku memang dh kecut dah. Mula2 tu mcm ok lagi, tp makin lame makin tinggi dia terhumban melawan ombak, memang leh rase la yg boat tu tak cecah air, dup dap dup dap jugak aku time tu. Walaupun pakai life jacket, tp seram jugak. Mane tak nye, dengan laut yg bergelora, ujan2 gerimis lagi, uish kalo terbalik boat nih, memang abis la kitorg... Biqque pulak dh siap nangis2, mula2 dia ok lagi, tp agak nye sebab terlalu ganas sgt perjalanan kitorg tu, nangis jugak dia dlm brutal2 tuh..padahal dia kalo naik banana boat ke hape ke, dia la yg paling champion, tp kali ni tewas jugak. Aku? Maintain jek, dlm takut2 tu, dh pasang strategi dah, ape2 hal, agak2 mcm lain macam je, aku memang nk terjun je dulu hehehehe... Pas tu paling tak best nye, 15-20 minit pun rase cam lame jek!!! Padahal dulu aku pegi, kejap je rase duk dlm boat, nk kentut pun tak sempat hahahahah!!! Tapi yg heran nye, Cawan dan Ameir, siap angkat2 tangan lag, xpegang langsung ape, Cawan siap sempat snap2 gambar plak tu..Muni plak mcm xde perasaan..huih xpaham aku diorg nih..

Akhir nye sampai jugak kitorg ke jetty Pulau Manukan tu, uih lega rase nye..Ikan2 memang penuh kat jetty tu, macam2 jenis ikan, dan colorful, air plak clear je, memang best. Kitorg tanpa membuang mase, terus masuk ke situ, dan cari spot utk letak2 barang..Nasib baik time kitorg sampai, pantai tu tak ramai lagi org, masih ade tempat kosong utk kitorg lepak. Aku dan Muni time nih, terus pakai snorkeling gear, dan menuju ke laut, memang tak leh sabar dah..yg lain2 masih terhegeh2 nk buat itu ini..aparaaa..

Disebabkan cuaca tak panas, lagi best la nk mandi2 manda nih, sb tak terik..Aku dan Muni mula bersnorkeling ke tengah, pas tu Biqque dan Amier pun join, dan diikuti oleh yg lain2..kt sini visitor tak dibenarkan bersnorkeling di luar kawasan hijau, sb bahaya, mungkin sb terlalu dalam.. Tp memang dlm pun, sebabnye, kalo kat PD atau Pangkor, kalo jarak dlm 10-20 meter dr pantai, masih leh jejak kai lagi, tp kt sini, dlm 10 meter dari pantai, memang terus dalam..pas tu kawasan tu gelap je, tp kt situ la yg byk ikan2 cantik, sb laut nye dh dlm..seram tu seram jugak..emm mcm mane nk scuba nih??..heheheh..

Sepanjang bersnorkeling tu rase syok je, terapung2 dlm air mcm tu..Cawan dan Biqque masing2 cube utk dive kat pulau tu, kalo tak silap, kedalaman laut mase tu dlm 4-5 meter, diorg nih siap bukak life jacket, konon2 nk dive. Mula2 Biqque dive dulu, berjaya la jugak dia, tp kejap je...Pas tu Cawan pulak dive dalam sikit lagi, tp kejap jugak, dia ckp memang tak larat la, current kuat sgt, memang abis byk tenaga la nk dive tuh..hehehe.. Aku plak tak berani la nk dive, sb belum cukup mahir lagi..kang dive2 tak timbul plak kan..hehehe...Dan seperti biase, dlm air pun kitorg tetap nk bergambar, tp kali ni kitorg tak pakai camera cikai2 dah. Aku bawak camera Olympus aku jugak, siap beli casing waterproof, semata2 nk dtg Sabah nih!! Tp sungguh berbaloi, sb hasil nye memang cantik!!!
Setelah 2 jam di Manukan, kitorg nk menuju ke Pulau Sapi pulak. Pulau Sapi ni terletak di belakang Pulau Manukan, naik boat dlm 10 minit dari Manukan tu..Kali ni perjalanan tak seganas tadi, cuma ade la 3-4 kali terlambung ke udara ketika melawan arus..tp semua maintained!! Biqque pun ok jek, tak de dh gabra2 nangis..hahaha..

Sampai je ke Sapi nih, tgk ramai pulak org nye..dah la pantai nye kecik aje..adui..dah rase tak best dah..Tempat nk letak barang pun tak de..uihs tak best betul..Kitorg bentang je paper kt tengah2 pantai tu, letak barang, dan terus ke laut..

Mula2 snorkeling, memang tak nampak ape, memang frust. Pas tu aku suh Amier p ketengah sikit, usha ape yg ade. Pastu dia ckp ke tengah sket baru nampak mcm2..aku dan Biqque, terus la berenang ke tengah..Wallah..memang cun, lagi cun dari Manukan tadi, kat dasar laut tu, penuh dengan coral2, tp aku tak pasti la coral hidup atau mati, tp bagi aku, tetap cantik..visibility pun ok, dlm 4-5 meter gak..Kawasan snorkeling kat sini lagi besar dari Manukan tadi, lagi luar kawasan hijau dia..Ikan2 pun memang byk berbanding kat Manukan tadi..memang heaven laa...Kali ni kitorg siap ade jumpe nemo lagi (Clownfish), ade landak laut, dan ikan wane purple+hijau, biru, ikan todak, ikan muka cam anjing pun ade, mcm2 la..(sorry, name ikan aku tak tau, aku kenal ikan kembung, ikan pari jek!!)


Aktiviti kat Sapi ni tak de lain dah, kitorg cume bersnorkeling dan mandi2 kat laut jek..lain2 tak dah, makan pun tidak.. Dalam jam 2 petang, kitorg dh bersedia berangkat ke Jesselton jetty pulak, sb ade aktiviti lain pulak nk buat..aktiviti ape?? hahah aktiviti mandi kat pool hotel Biqque dan Sharul. FYI, hotel kitorg duk tu tak de pool, so kebetulan plak Biqque dan Sharul menginap hotel yg ade pool, kitorg join skali laa hahah..diorg pun ajak jugak, sb bosan kalo berdua je kata nye..Kitorg ape lagi..memang syok la kan..Pas makan2 kat jeti tu, terus naik keta balik ke hotel diorg. Nasib baik la hotel tu dekat je ngn hotel kitorg, dlm 5minit jalan kaki jek..

Masuk je hotel, buat2 cam duk kt situ, semua buat muka selamba je, masuk pool. Tp pool dia covered pool, so air pool tu sejuk gile..mcm air dlm peti ais..hahaha..tp belasah je la kan, janji dpt pool..aku dan Cawan, tak join sgt aktiviti diorg buat, kitorg pegi swimming diam2 je kat keliling pool tu, tp aku tak larat la nk pusing 2-3 round, sb saiz pool tu besar sgt, mcm kolam Olympic pun ade hahahah..(tp kecik sket la dlm 50 meter jek, aku je yg tak de stamina haha)


40 minit kat pool, semua cabut keluar, sb tak tahan. Biqque dan Sharul balik bilik diorg, kitorg pulak, balik hotel kitorg. Dengan selamba jek, kuar dari hotel, basah2 lenjun, lalu kat shopping complex 1borneo tu lagi..hahah tak penah aku buat mcm ni sepanjang hidup, tp control cun je la..lagi pun org Sabah ni mesti tau dlm 1borneo ni byk hotel, memang tak patut heran la hahahaha..

Sampai ke bilik, aku terus mandi manda dan bersiap utk keluar lagi. Aktiviti kali ni nk pegi ke pasar Filipina dan dinner. Kat pasar Filipina ni memang tempat jual souviner Sabah, mostly pearl la. Kat pasar Filipina nih, aku beli fridge magnet, gelang tangan dan brooch pearl utk mak dan m.i.l aku. Utk aku, tak beli ape2 lagi, saje nk survey2. Nk kata minat sgt kat pearl ni tak la juga..tp belasah la..janji ade kan?? Cawan sempat beli butang baju melayu pearl dia, dan jugak utk abah, dan adik beradik dia..Aku ckp kt dia, esok lusa la shopping utk aku plak, sb aku nk pk dulu ape aku nak..hehehe..


Dah pusing2 dlm tu, kitorg ke luar utk dinner. Kt luar pasar Filipina ni, ade mcm pasar malam, tp jual makanan, warung style.

Makanan dia seafood dan segala macam. Udang bakar, sotong bakar, ikan bakar, dan segala2 jenis seafood ade. Ckp je nk ape!! Boleh dikatakan semua ade la..tp harga agak mahal sket la..skali skala makan ok la, nk merasa kan..Cawan dan Maliki makan seafood. Yg lain2 makan mee hun sup. Sb mcm tak de selera nk makan nasi nih. Tp kat Sabah ni, mee hun sup dan soto ayam diorg mcm ala2 indon punye style sket. Mee hun dia pun tak mcm kt KL atau Ipoh, lagi tebal2.. tak tau la mee ape diorg gune. Pas tu diorg ni tak de sambal2 cili kicap, tp pakai cili merah ala2 mcm cili boh tu..nk kata pedas sgt, tak jugak..sampai abis la kitorg taruk cili boh makcik tu, dlm mangkuk masing2, sbkan nk pedas..hehehe..

Pas abis makan, ingat nk balik hotel dah, sb rase cam dh lewat je. Skali tgk jam baru pukul 8 lebih..emm pas tu Biqque tanye nk pegi ke 1Borneo Rainforest ke...Kitorg pun tak de nk buat ape pas makan tu, terus kate ok jek..Maka balik la kitorg ke 1Bornoe.

Sampai je ke 1Borneo, terus masuk ke dlm dlm. Tp kan tak berapa best la dlm 1Borneo nih, sb signboard dia cam hampeh. Susah nk cari..memang buang karan betul la..Dah puas berjalan dan bertanye dlm tu, akhirnye sampai jugak ke 1Borneo Rainforest tu..Masuk kene bayar RM8 sorang.
Dalam ni ala2 dlm hutan Borneo la, interior dia boleh dikatakan cantik jugak la, dan bersesuaian la dengan concept dia. Tp sayang nye, kecik sgt tempat ni. Binatang2 yg dipamerkan tak byk mane. Tapiiii..yg menarik nye, binatang yg dipamerkan lain dari yg lain. Mostly binatang2 tu semua jenis2 albino. Antaranye, albino phyton, kura2 albino yg berhidung cam khinzir sket, ape lagi ek?? emm tak ingat la..sb name diorg terlalu saintifik sgt hahahaha.. Utk RM8, aku rase kurang berbaloi la, sb binatang terlalu sikit, dan tempat nye kecik. Tp tak pe la..skali je la aku masuk sini..Aku dan Cawan memang dh penat gile dah time ni, tak tunggu sape2 dah..terus kuar dari rainforest tu, lepak2 jap, masuk Tune Store, pas tu terus balik bilik, sb esok nk bangun awal jugak, sb nak antar muni ke airport, dan nk pegi ke..... jeng jeng jeng..

Tunggu entry seterusnye..

1 comments:

biqque said...

i luv all ur pics!

and i hate the boatman! cis! cis!