Friday, May 22, 2009

A big NO NO to Paracetamol, Aspirin, and its family..

Semalam sekali lagi aku terkena allergic sebab tersalah makan ubat. Petang Rabu ari tu makan Paracetamol kat umah MIL (tu pun selepas diconvincedkan oleh Cawan, sb dia ckp aku penah makan Paracetamol dari klinik mak dia, aku ok jek, tak de nk allergic2) , pastu half an hour later..boink..mata aku terus bengkak, belah kiri, diikuti plak dengan sebelah kanan 15 minit kendian..

Ni kejadian yg entah berapa kali aku kene allergic nih..Tp first time kena time kat Phuket 2008, aku makan Pongstan (emm ejaan betul ke tak nih? belasah la), 30 minit pas makan terus bengkak mata, siap kene admit kat GH Phuket lagi, dan 2 kali injection..

Kali ke 2 plak jadi time kat office, time tu kt Menara TM, kalo tak silap time tu aku amik Panadol (adik beradik Paracetamol). Jumpa doctor, dpt ubat allergic, dan ubat bengkak pas tu ok balik, tak sampai sehari pun semua ok dah..

Kali 3 dan 4 tak ingat..

Kali ke 5 jadi lagi skali, tp kat Gold Coast pulak!!! Time nk beryihaa2 sibuk plak nk allergic2. Aku beli Aspirin sb tak leh makan Paracetamol. Hasilnye, 1 jam kemudian, terus mata aku bengkak2 dan gatal2, pas tu ape lagi, mata aku cam nk meletup pun ade nampak gayanye!! Macam ikan emas yg gemuk2 tu..Masya Allah tuhan je yg tau betapa tension nye aku time tu!!! Amik ubat utk reduced kan bengkak pun tak jalan!! Haih..3 bijik aku telan pun still bengkak lagi..Wahh hebat betul penangan Aspirin nih.. So pasni dh tau dah, memang aku tak leh makan Aspirin..

So pagi semalam, aku jumpe doctor, dan menceritakan keadaan sebenar..pas tu doc tu ckp, Pongstan, Uphamol, Paracetamol dan Aspirin, semua ingredients ubat tu sama jek, kire cam satu family la diorg tuh..sb tu bile aku makan jadi allergic.

So doctor, painkiller ape yg saya leh makan?? Sebab semua yg doctor mentioned tu tak leh?? Aku curiously bertanye, mane la tau kan kot2 takde painkillers yg aku leh amik langsung ke kan..

Emm you kene cuba la semua jenis painkiller yg ade, sb bende ni ikut org, ade org leh makan aspirin, tapi tak leh makan paracetamol and vice versa.. Jawab doc tu..

Dlm hati..emm gile ke nk try semua, buat nye aku try2 jadi lain kang, sapa nk jawab..ha aku jugak susah nanti..

Kalo cam tu saya akan prescribe kan ubat painkiller yg lagi kuat dari aspirin dan paracetamol tu, ingredients ubat ni lain dari yg u penah makan seblum nih..Celebrex 200mg..kite cube ubat yg ni dulu, tgk u allergic ke tak..

Dengan hati yg lega..ooo ade jugak ubat yg lain jenis, ingatkan tak de langsung dah..

So smlm pas jumpe doctor, aku pun makan la Celebrex 200mg tu, tp alhamdullilah takde plak jadi allergic, so pas ni leh la aku p cari ubat ni utk standby kat umah dan utk bawa travel ke..

Pengajaran cerita: Sila consult dengan doctor dulu sebelum pandai2 makan ubat..PEACE..


1 comments:

biqque said...

u better not taking that pills in hanoi and europe k!