Sunday, May 3, 2009

From Mountain High to Ocean Deep: Part 1 - Kota Kinabalu

Hari yang dinantikan dah pun tiba utk pergi bercuti ke Sabah (Borneo). Perjalanan flight dari KL ke Kota Kinabalu ambil masa dlm 2 jam 30 minit, macam biase dlm flight aku tido je, sb bile tido, masa tu rase cam cepat je gerak nye..

Tepat jam 12.10 PM, kitorg sampai kat Terminal 2. Terus pegi amik kereta sewa yg kitorg dh booked masa Matta Fair hari tu..

Mula2 plan asal kitorg nk terus pegi visit Lok Kawi Wildlife Center tu, tp disebabkan perut kitorg dh berkeroncong mintak diisi, kitorg decided utk pegi ke KK town je dulu, utk lunch..Kitorg makan kat Chicken Rice Shop, berdekatan dengan Centre Point. Lame jugak la kitorg duk lepak kat kedai makan tu, maklum la, tak de ape nk dikejarkan, sembang punya sembang, tau2 aje, dah kul 2.00 pm!! Tanpa membuang masa, kitorg terus gerak utk pegi ke Lok Kawi Wildlife Center.Sebenarnye kitorg pun tak tau location sebenar tempat nih, tp berdasarkan info yg aku cari dari internet, tempat ni dlm 15-20 minit dari KK. Disebabkan tak nk buang mase mencari tempat yg tak tau kat mane tu, aku pun meng"offer" diri pegi bertanya org2 kt situ, nasib baik la diorg tau!!! Kalo tak jenuh la nk mencari..tp yg paling penting nye, kitorg tak sesat pun hehehe..cume tersalah masuk simpang sket je..kira ok la kan??

Entrance fee utk masuk Lok Kawi Wildlife ni, RM10 utk adult, tp RM5 utk kids yg below 18 years, kiranya Amier sorang la untung, sb dia still under 18 hehehe...jimat duit kitorg!!

Dlm Lok Kawi wildlife tu, mostly binatang2 dia, byk yg dtg dari Borneo, antara nye orng utan, probiscis monkey, asian elephants, hornbills birds, rhino, dan lain2 lagi la..tp tak byk cam Zoo Negara la, sb wildlife center ni memang kecik je..Tp overall nye rase best jugak, sb dh lame gile aku tak pegi zoo nih..

Hampir 2 jam lebih kitorg kat situ, sampai penat jugak la kaki ni nk berjalan, dengan cuaca plak panas kt KK nih..tp photography session memang best la kan, sb hari pun cun jek!!! Dlm syok2 bergambar tu, kitorg konon nye, nk beli la souviner kat gift shop Lok Kawi Wildlife Center tu, tp sygnye, kedai tu dh tutup, kul 5 lagi dh tutup!! Terlupa pulak yg diorg ni sejam awal dari kita..tak pe la, lain kali je la ek..

Frustrated tak dpt souviner, kitorg meneruskan perjalanan ke KK city semula, singgah jap kat Jesselton Jetty, kt sini best utk lepak2 kalo waktu petang, sambil tu leh tgk sunset. Tp before amik2 gambar sunset tu, kitorg singgah jap kat kaunter yg ade tour yg pegi2 ke island2 tu..survey2 harga utk pegi snorkeling dan jugak equipment dia semua, nasib baik dpt murah..hehehe..Gumbira sgt, sb aktiviti hari berikut nye, dah diadjust, so tak perlu nk risau2, kami teruskan perjalanan utk amik gambar sunset kat KK waterfront tu..mcm2 gaya dan style, sampai la semua puas hati..


Bile sunset dah abis, aku ajak diorg pegi check in kat hotel dulu, sb rase badan dh melekit2 bermandikan peluh kat Lok Kawi tu..Perjalanan ke hotel tu, amik mase dlm 20 minit dari KK city, hotel yg kitorg duduk tu, Tune Hotel, kat sebelah 1Borneo. Tgk dari luar cam ok la, gambar dlm internet pun ok la..Once check in, kitorg add on air-cond, RM13++ utk 12 jam, wah ni first time duk hotel budget cam nih..Tp ok gak buat style cam ni, sb kite cuma byr ape yg kite perlu jek!! Memang brilliant la Pakcik Tony Fernandez nih..!!! Aku salut betul kat dia, sbkan dia la org2 cam aku ni dpt pegi bercuti merata2 hehehe..Overall, hotel ni memang confortable, katil dia memang 5-stars hotel punye taraf, shower dia pun best jugak, mandi pun puas je, bilik air pun bersih, walaupun budget hotel..tu paling penting skali...cuma kali ni aku duk hotel tak de pool, so tak dpt la mandi pool sakan kan..hik hik hik..

Pas semua dah bermandi manda dah berehat sekejap, jam 7.40 PM, kitorg pegi makan seafood kat restaurant Gayang, dekat ngn UMS, jalan pun kami tak sure kat mane, tp tanye je kat org, nasib baik direction diorg kasi tu betul jek, so tak de la sesat2..Sampai je kat site, tgk ramai dah org dtg, yg dh siap makan pun ade, nk balik pun ade dah..kul 7.40 PM kat KK nih sama cam kul 8.40 PM kat KL, kire waktu dah abis makan la patut nye..

Utk dinner malam nih, kitorg makan, sotong grg tepung (menu favourite kitorg!!), butter prawns (menu yg aku termimpi2 dlm tido sejak 2-3 minggu nk ke KK nih), ketam grg pedas, dan jugak ikan siakap (tak ingat masak ape!!) berserta, tomyam, nasi putih dan air lemonade.. Uish best betul, pastu paling bestnye lagi, harga2 kat sini memang murah..dan sangat2 berbaloi. Kitorg makan sampai sesak nafas la..Yg tak best nye, tomyam dia, rase cam masak kari pun ade, masak lemak pun ade..emm agak nye tomyam org sabah memang cam tu kot!!



Disebabkan kitorg terlalu kenyang, dan mengantuk, kami bercadang utk terus bergerak balik ke hotel..Aku mintak kunci keta kat Cawan, sb nk masuk dulu. Dah sampai, aku terus duk kat seat depan, pas tu skali tu Lane duk ketuk2 pintu depan, ckp ade anjing kejar dia!! Kebetulan plak pintu belakang terkunci lagi..aku pun ape lagi, terus melompat kebelakang skali!! ala mcm citer2 hollywood yg ade binatang/monster kejar tu, mcm tu la keadaan kitorg time tu, dan yg paling kelakor nye, aku, Lane dan Muni semua masuk ikut pintu depan Avanza tu, tp yg heran nye, Amier, Maliki dan Cawan rileks je kat luar parking tu, diorg ni heran la tgk kitorg kelam kabut sambil terjerit2 cam org gile, duk berebut duk seat belakang!! pastu Cawan dtg dan tanye "ni ape hal sebenarnye nih?? terjerit2 cam org gile nih??" sambil tersengih2!! Amier dan Maliki dah gelakkan kat kitorg dah..siap ejek2 lagi..Aku plak? memang tak tau ape2? sb aku memang tak nampak pun anjing tu kejar kitorg, tp aku memang perasan anjing tu kat tepi jalan tu..tp disebabkan Lane duk buat saspen bukan hala tu, aku pun join the club la utk acara terkejut2 nih!!! Sepanjang perjalanan kitorg gelak jek, teringatkan peristiwa kelaka tuh..adeh...

Dah sampai ke 1Borneo tu plak, terus dpt parking, nasib baik betul la..kalo tak jenuh la nk pusing lagi..Kitorg sempat lepak kat lobby hotel dulu, duk sembang2 dan beli makanan utk breakfast esok, sb esok nk ke pulau tu, takde jual makanan2 nih, baik beli awal2..pas tu semua pun dh menguap terus masuk ke bilik masing2..dan zzzzzz...

3 comments:

Shah said...

proboscis monkey kt lok kawi tu mmg tak malu

BlueEwoke said...

memang pun, asyik nk tunjut tut jek..huih..kencing bersepah2 plak tu..

biqque said...

kahkahkahkah! ada anjing kejar ke??? lawak la korang!

i miss having fun with u guys...nak2 ada adik2 korang...best siut!