Friday, May 22, 2009

Travelling = Orang Kaya??

1. Bestnye ko nih, asyik travel je...aku ni duit tak cukup je memanjang..
or
2. Ko byk duit, boleh la travel je selalu..
or

3. Aku tak mampu la nk travel2 nih...


Ayat2 yang biasa kedengaran setiap kali bersembang pasal hal2 travel sana sini..

Jawapan aku .....

1. Duit tu memang selalu je rase tak cukup, tak kisah la gaji byk mana pun, tp boleh la nk idup..Tak caya? Suka hati korang la...

2. Amin (mintak masin mulut korang, byk la duit aku) Duit aku ade pun cukup2 makan aje..tak leh pun nk beli brand new BMW, mahupun Banglo atau pun jet peribadi cam Oprah tuh..

3. Kalo ikutkan "tak mampu" , memang tak dapat la nk ke sana sini..tp kita ni kan manusia yg dianugerahkan otak dan akal fikiran, jadi gunakan lah ia sebaik mungkin utk merancang apa segala aktiviti sebaik mungkin tanpa memudaratkan diri sendiri..bak kata pepatah..kalo hendak seribu daya..

Aku "mampu" utk travel bukan sebab aku kaya, tapi sebab aku,

1. Beli tiket promo yg murah2 atau pun beli tiket 6-10 bulan lebih awal dari tarikh travel. Sebab ape? Sebab tiket2 yg tarikh 6-1o bulan ke atas semua murah2 kalo beli awal dan sempat la nk kumpul duit utk pegi travel. Kalo book tiket lagi 3-4 minggu sebelum nk pegi travel, memang la duit tak cukup, tambahan pulak kalo ade byk aktiviti dan tempat2 menarik yg nk dilawati, paham2 je la nk masuk kena bayar itu la ini la..jamban pun kena byar tau, inikan plak tempat2 best yg lain..

2. Book budget hotel/hostel, bukan 4-5 stars hotel.. Hotel utk tidur dan mandi, bukan utk menonton TV/movies etc, boleh nk book 4-5 stars hotel kalo mampu, atau pun kalo nk pegi honeymoon, skali sekala apa salahnye..

3. Ajak member2 rapat pegi join utk travel skali, sebab senang nk share utk bayar duit kereta sewa dan sebagainye..

4. Travel time low season, sebab harga hotel/kereta sewa murah, tak ramai org time nih. Ni kene rajin survey kat tourism website tempat2 yg nk dilawati, kadang2 hotel leh dpt discount itu ini, sapa yg untung? kita jugak..heheh

5. Simpan 10-15 % dari gaji tiap2 bulan utk "Travel Fund" atau pun simpan RM3 sehari mcm kawan aku buat ari tu.. Ikut destinasi korang nk ke mana, kalo takat pegi Indon tu, RM1 sehari selama 6 bulan menyimpan, memang dh jadi jutawan kat Indon, tp kalo pegi ke Japan ke, Australia ke, UK ke, memang wajib la lebih dari RM3!!..Penting ade "Travel Fund" sebab once kad kredit kena charged, kite terus bayar on the spot utk flight ticket, hotel, kereta dan sebagainye, jadi tak perlu la risau pasal berhutang semata2 utk pegi travel sebab leh bayar kejap tu jugak..Ingat! kita travel utk bergembira dan menikmati segala keindahan alam semula jadi dan culture tempat2 tu, bukan utk dibebani dengan hutang2..

6. Kalau travel ke luar negara, tukar duit bile currency duit negara tersebut tgh murah.
Tp kene rajin la survey2 kat Forex punya website utk tau rate semasa..

7. Yang paling penting skali, pastikan cuti diapprove sebelum pegi bercuti. Seeloknye inform boss/team lead pasal leave plan masing2, supaya diorg tau kite nk cuti, dan boleh la diorg cari jalan lain utk siapkan kerja, atau pun leh la kite siapkan kerja tu terlebih awal dari yg sepatutnye. Tak kan nk kerja memanjang jek, kite berhak utk bercuti!!! Kalo kerja je tak cuti2 pun korang tetap tak kaya raya jugak hehehe jgn marah ye..

Senang kan?? Sapa kata travelling tu utk org kaya je ha?? sapa? sapa?

5 comments:

Shah said...

betul tuh....dgn adanya tiket tambang murah oleh tony pernandes, jadi kenyataan la jugak trip2 yg lepas. tak perlu kaya raya la nak pg travel.

biqque said...
This comment has been removed by the author.
biqque said...

ya, no one can beat us in budgeting!

Anonymous said...

thanks, tips yang baik utk pigi melancung bagi org tak kaya. Apa pun jngan sampai lupa pada Pemberi Rezki.Zahirkan kesyukuran di mana kita berada.

BlueEwoke said...

Ye betul tu, kena berterima kasih pada DIA, kerana semua nya dtg dr izin DIA..syukran!!