Thursday, June 30, 2011

Gambar Lama: Split Point Lighthouse



Masih ingat lagi waktu gambar ini diambil, masa tu on the way nak balik ke Melbourne dari 12 Apostles. Waktu ni dah petang sangat dah, matahari pun dah nak masuk tidur time ni, lebih kurang 6.30 PM!, tapi cuaca ketika tu macam tak berapa betul sikit, seminit panas, seminit lepas tu mendung pulak. Jadi kami snap je la mana yang dapat.

Destinasi kami yang sebenar ialah Cape Otway Lighthouse, tapi entah macam mana, tersampai ke lighthouse yang lain pula, Split Point Lighthouse!!  Emm belasah je la kan. Sikit pun tak rasa menyesal sebab tak sampai ke Cape Otway tu, sebab Split Point lighthouse pun boleh tahan juga cantiknya.

Mengikut sejarahnya, Split Point lighhouse ni dibina pada sekitar tahun 1891. Antara nama lain Split Point lighthouse ni, ialah White Lady dan White Queen. Split Point lighthouse ni terletak di Aireys Inlet, lebih kurang 120KM dari Melbourne. Jadi sesiapa yang ada rancangan nak ke Melbourne tu, boleh la extend kan journey korang ke Great Ocean Road, tapi lebih afdal drive sendiri, sebab ada masa untuk berhenti sesedap rasa korang, barulah nikmat.


Split Point dah tengok, Cape Otway bila pula Chawanna?? Ehem..

9 comments:

Lily Riani said...

kaguuuum... cantek giler... its my dream to take pic of a light house. jeleeeees

BlueEwoke said...

Hahahah... tak pe, nanti u nk pegi travel lagi tu, leh buat aktiviti cari lighthouse for photo session..hehehe

TottyMatAli said...

haaa, bila nak bawok muni jelajah ke ostolia? tak sabo nak ke gold coast haa :D

BlueEwoke said...

ok pegi la doa byk2 yona murah rezeki, maka kamu pun murah la rezeki dpt ke ostolia hehehe..

kemang~ said...

lawa :D btw chawanna AAX ade promo mlm ni, check it out, kul 12 tgh mlm..Destinations include: Tokyo, Haneda • Seoul, Incheon • Gold Coast • Melbourne • Perth • Chengdu • Hangzhou • Paris - Orly • Mumbai • New Delhi • Christchurch, New Zealand • Taipei, Taiwan • London, Stansted

:) jom2 pegi travel

BlueEwoke said...

aiks..how come tak de dpt apa2 email pun dari AA? betui ka ni?

nillness said...

Chawanaa...cantiknya tersangat cantekkk rumah api tuh!! aku slalu baca entry ko sbb ko citer best....blog aku private...sbb bdk opis aku menyibuk nk baca ngan ngutuk...plus xder apa yg best pun...tp nnt aku invite ko..kalo ko nk baca laa..

Teruskan update ngan citer2 ko jalan + aqilah neh...

Tapi rumah api ni membuatkan aku rasa nk pegi gakkkk!! uwaaa!!

en_me said...

x perasan pulak tempat nih, mungkin sbb me ikut bus tour kott.. ihiks

BlueEwoke said...

Nillness: Ha a memang cantik lighthouse tu. Ko pegi la kalau kewangan + masa mengizinkan, memang best melbourne tu..heheh.. Invite la aku kat blog ko..leh gak aku tau citer semasa, tak kisah la citer ko best ke, lemau ke..aku NAK JUGAK!

En_Me: Emm mungkin juga, sb tempat ni macam kena masuk ke dalam sikit, terpesong dari jalan utama..hehe