Sunday, June 26, 2011

Netbook ASUS EeePC 1015PW


Dah lama plan nak beli, tapi tak juga beli, sebab Cawan selalu buatkan aku dalam dilema. Tak habis-habis dia tanya tak menyesal ke kalau beli netbook tapi orang lain pakai Ipad 2? Aku ada sebab tersendiri sebab apa memilih netbook dari Ipad2... hehehe.. Antara sebabnya, Ipad2 takde external port untuk USB, nanti susah la nak cucuk external HD, mouse ke, atau apa-apa yang leh cucuk guna USB la kan?, memory card slot pun takde!!!! Ha kat situ saja sudah fail.. (aku kan suka amik-amik gambo, pastu upload kat blog la, flickr la, FB la..ha cane? cane?).

Laginya, sebab senang nak guna MS Office, macam Excel or Words, sebab aku kan travel agent organizer/secretary untuk Chawanna :p, jadi selalu la guna dua benda nih, nak buat calculation, jadual itu ini, nak simpan document pun senang, sebab storage kat netbook besar.. hehehe. Multitasking pun senang dengan netbook ni ha, sambil-sambil tulis blog, boleh upload gambo dari memory card dan yang paling mustahak sekali, mana-mana browser pun dia boleh pakai, sebab dia support flash, senang la aku nak berblog :) ngeee.. Setelah Cawan mendengar hujah aku yang berjela-jela pagi tadi bagi menjawap soklan Ipad 2 vs Netbook, makanya terdiam la dia, tak boleh cakap apa-apa, sebab aku tau apa yang aku nak hahahahaha....buwekkk padan muka!!

Niat dihati mula-mula nak ambik HP Mini/Toshiba NB520/Inspiron Mini, tapi bila dah lihat dan sentuh bendanya, rasa macam takda jiwa!! Test pertama yang aku buat adalah typing, ish ish, memang fail. Tak syok betul bila tengah syok-syok menaip pastu ada berlambak typo error kan? Hanya dua netbook yang lulus ujian typing (mengikut piawaian aku, sebab aku kan seorang blogger, so typing tu sangat la pentingkan??) ialah Samsung NC210. Jiwa terus melekat, sebab keyboardnya jenis chiclet dan sangat best, tapi en.Cawan tak suka SAMSUNG pulak, abis ditentangnya, macam-macam alasan la, sampai aku dah tarik muncung..

Dengan hati yang dicarik-carik, aku try pula Asus Seashell, hmmmmm, ujian typing dilakukan sejurus bertentang mata dengan Asus ni, dan bila selesai ujian, terus aku tersenyum, dan memberi tanda ok sambil tersengih puas hati... 

Tau-tau je terus pergi kaunter bayar..huhuhuhu


Gadget terbaru saya ASUS EeePC 1015PW (Seashell Series)
Processor: Intel Atom N570 (1.66GHz) (N570 dual core CPU)
Memory: 2GB (DDR3)
Hard Drive: 500GB
Display: 10.1" LED Backlight WSVGA
Operating System: Windows 7 Starter

Dan antara features yang menariknya sebab ada Express Gate (Dual operating system). Tak perlu masuk sampai ke Windows tapi masih boleh surf internet, chatting, atau main game online :)

Chiclets Keyboard.. lebih mudah nak typing sebab jarak key jauh antara satu sama lain dan boleh kurangkan typo error... touchpad pun besar berbanding HP Mini, dan Toshiba NB520. LIKE 1000x!!

Slim dan light, cuma 1.25kg saja.

Macam seashell..




Kos yang ditanggung oleh Chawanna untuk sebijik netbook di atas adalah seperti berikut..

Jumlah Jam yang digunakan: 5 jam  
(termasuk waktu makan, melihat-lihat, mencuba-cuba, bertegang lidah demi menegangkan pendirian, pegi toilet dan minum-minum)

Jumlah RM yang dilaburkan : RM 1xxx 
(Parking RM 9 - nasib ada hasil!!, RM 25 makan minum, dan selebihnya untuk Netbook :p}




P/s: Entry ni ditaip guna netbook baru :) SEKIAN... eh lupe nak ucapkan TERIMA KASIH Cawan untuk Netbook ni..muahssss... Mudah-mudahan rezeki u lagi BESOR lagi pas ni..Amin..

8 comments:

Laney said...

best best.. dapat barang free pun best.. macam nak menggatal nk minta laptop sebijik jugak kat orang tu sempena baby lahir nanti..

BlueEwoke said...

hehehe, ye la bukan selalu pun kite nk mintak barang2 cm ni kt en.suami kannnnnnnnn? sekali sekala syok gak huhuhuhu...

TottyMatAli said...

beli dua2 lain kali. satu bg muni :p

Biqque said...

i dulu nyaris nak sambar sambung kecik comel kaler2 tu, cun gilos! tapi dah ada ibm x-series ni, ku belasah dulu la...

ipad susah la nanti nak buat macam2! tak yah! (hahaha kes kitorang test guna email cam haram kat ipad, bodo gile)

BlueEwoke said...

tu la..Ipad utk entertaiment ok la..utk kite yg SUKA MENAIP nih, memang tak sesuai huhuhuh

Cawan said...

Ade yg HP Mini takmo, ape semua tak mo.. ish ishhh.. brng free pun mau memilih.. ni nk buh dlm poket laa ye kalo p jln2? ewahhh ewahhh..

BlueEwoke said...

boleh bawak pegi travel, kan ringan, masuk dlm beg camera la asus i tu. Amik gambo, leh terus upload ha cane? cane? kene beli modem usb kt nz la..leh upload terus..hahahaha..

Anonymous said...

Masih bersama 1015PW lagi ke? Kalau nk jual, saya nk beli. Tq