Thursday, May 12, 2011

Ice ke Dry?

Cawan: U, kawan i camera dia kena fungus...adeh.....
Aku: Huh ye ke...camera apa??
Cawan: DSLR dia la..dah la baru plak tuuuuuuuuuuuuuu....
Aku: Ye ke...apsal leh fungus plak dah..dia taruk mana??
Cawan: Entah la, dah nak kena..nak buat cam mana.. Bahaya betui nih...
Aku: (DENGAN CONFIDENT NYE YE KAWAN-KAWAN SEKALIAN) emm tak boleh jadi nih..kite kene beli ICE BOX nih, kang tak pasal camera kite pun kena fungus plak!! (Berkobar-kobar tau nak beli ICE BOX!)
Cawan: Apa kejadah u nak beli ICE BOX plak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DRY BOX lerr..aduiiiii..mende tah dia nihh... Ice box letak ice boleh laaaaaa...alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa buat malu betul la dia nih!!
Aku: (Termalu kejap) ohh silap la tuuuuu... (cover line dengan sopan) so dia nk buat cam mana tu?? Kena cuci la fungus tu kan? kan?
Cawan: Ha a..kena cuci la..emm abis la pecah dara camera tu nanti... ish ish..
Aku: Ooooooo

Pengajaran:
1. Jangan main cakap je, cek dulu betul-betul, nanti malu kalau salah cakap, lihat contoh di atas.
2. Beli la Dry Box sementara camera anda masih sihat dan kuat, nanti kena fungus, susah ooo..


Contoh Dry Box yang berada di pasaran masa kini.

Brand Aipo
Category Dry Cabinet / Dry Box
Model # AP-KRK-K30DPX (30 Litre Durable Polymer)
Price: RM 230.00


  • An affordable solution to keep your gears always dry. No matter where you are!
  • No need 24 hours electrical power supply.
  • Analog RH Gauge
  • Highly portable for always on the move photographers. Suitable to place in the car boot.
  • Durable polymer in 'DP' series (Karakka K-30DP) offers added protections while on the move.
  • Most affordable drying solution in the market.
  • Best for beginners! (Kita la tu!!)

Brand Aipo
Category Dry Cabinet / Dry Box
Model # AIPO-AS41L-BLK (41 Litre)
Price: RM342.00
  • Analog Control
  • High Accuracy +-3% RH
  • Slide/Pullable Trays
  • Anti-Rust Cabinet (special coated paint)
  • Silent Operation and Ultra Thin Hydrystat (paterned technology)
  • Low Power Consumption
  • Worldwide Voltage: 100-240V
  • Lockable Door (comes with two keys)
  • Magnetic Sealed Door for best RH control

Ha amacam?? Mau beli??Jangan beli Ice Box plak yek huhuhuhuh

11 comments:

TottyMatAli said...

fungus nye macam mana rupe?

nyah kate, dalam csi tuh, dia keringkan camera letak dalam kotak biasa je tapi letak banyak silica gel haa. kumpul la dari tiap kotak kasut yang ada tuhhh. huhu

BlueEwoke said...

ha a, guna silica yg dlm paket pun boleh..dlm beg camera tu, memang dh ade, xde la riso sgt ha. Tanye nyah mane nk cari silica gel dlm paket tu??

TottyMatAli said...

beli la kasut banyak banyak. blanje muni kasut jugokkk :p

BlueEwoke said...

Yona ingat nk curik je kat pasar raya, tak payah susah2 nak beli hahahahah

Laney said...

hahahaha si maliki tu semangat dok mengumpul silica gel dlm lemari kasut ha.. kemain banyak lagi kakakakaka

BlueEwoke said...

lohh semua komen yg ada dah kene removed ke?? aiyoooooooooo

BlueEwoke said...

test2

TottyMatAli said...

ish ish ish. kesiannnnn.. huhu

Ely Hasrul said...

kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah..

dulu ade skalik tu papi g outstesen, dia kasik fucker (kete honda integra) dia suh bwk jenjln pg clubbing (hahha bukan2.. dia suh jaga laa).. skalik tgh drive ntah cemana wiper dia patah.. sms la dia kasik tau.. tp dia xckp ape2.. rope2nye dia pi sms biqque ckp 'biqque bila masa aku ade viper' binawe tul la typo sms.. patu yg dia pi ckp dgn biqque tu buat per??? cissss

BlueEwoke said...

hahaha wiper jadi viper plk dah kah kah kah..mengong.. (cewah xsedor diri gelak kt org!!)

Laney said...

yang kes "hantu kak limah pulang ke kampung" tu cemana pulak?? hahahahah