Monday, June 15, 2009

Icam si Hagemaru

Hari ni Icam nk balik Ipoh dah..Sedih betul..sunyi la rumah Icam tak de..kalo tak riuh je..
Adeh windu nye kat Icam..

Kalau Icam tak de..
1. Tak riuh rendah la rumah Icam tak de, kalo tak dengar suara dia je..tengah tido pun leh dengar suara dia, sebab dia suka mengigau dlm tido.
2. Tak de la Icam curi sayur dlm Facebook tu dah, sebab kt Ipoh tak de internet kat umah. Nanti tak de persaingan la, mesti tak syok dh nk main Barn Buddy tu, tanpa Icam..
3. Tak leh berebut dah computer cabuk kat umah tu..selalu Icam ade kat sini, tiap2 ari berebut2, aku, Cawan dan Icam nk guna. Icam sibuk tgk youtube Gelimat, pas tu main game online dan Facebook dia..Cawan plak rebut nk tgk forum mainan dia, dan download movies..aku plak rebut nk tgk blog org, dan update blog sendiri, pas tu bace balik blog sendiri 5 kali.,..hahahahah..
4. Tak de la org nk telepon aku tiap2 jam tanye kul bape nk balik keje..kalo Icam ade kat KL, tiap2 ari tanye aku kul bape nk balik, sebab dia lapo la, nk ajak main UNO la, nk ajak pegi pasar malam la..
5. Tak de sape nak nyanyi dan menari lagu Gelimat..Icam sorang je slalu nyanyi lagu tu, Amier ngn Cawan pun tak jugak, diorg nyanyi lagu tu time Icam ade kat KL jek.. (tak tau gelimat tu ape? p search kat Youtube..)
6. Tak leh nk cubit bontot Icam yg tembam tu..
7. Tak de la berebut nk tgk tv. Icam suka tgk Hagemaru..tiap2 hari, pagi petang siang malam, tgk Hagemaru je..sampai aku pun dh minat kat Hagemaru tu..Cawan tak usah ckp la..dia memang die hard fan kt Hagemaru..hak hak hak..
8. Tak leh la selalu makan nasi lemak makcik tepi pagar tu, sebab Icam je slalu request nasi lemak tu kalo dtg KL..
9. Kalo p Tesco atau Carrefour, mesti rase sunyi jugak, sebab kalo Icam ade, mesti dia mintak macam2, itu ini..aku beli kan ajek..best jugak beli brg utk dia...
10. Kalo masak banyak, atau berlebih, mesti habis punye..sebab Icam kan Ikan paus..kuat makan..
11. Icam rajin basuh kain, abis semua baju2 kain dlm bakul baju aku, dia basuh..sebabnye, dia suka bau softener aku pakai tu..sampai kan dia paksa mak beli softener kat Ipoh, tak leh basuh baju kalo tak de softener katenye..Jimat tenaga Cawan kalo Icam yg basuhkan baju..
12. Icam rajin sidai baju..pas tu kalo hujan dia pandai angkat kain jugak..so tak de la risau kain di ampaian..sebab Icam jaga :)
13. Tak leh nk pow air ribena. Icam suka menghabiskan air ribena Cawan..pagi petang siang malam mesti dia buat air ribena, tp dia buat utk diri dia sorang je. Katenye self service, sape nk minum buat sendiri. Aku, Cawan dan Muni, selalu cukai air dia..sebab kitorg malas nk buat :)
14. Icam selalu buatkan aku tergelak, walaupun kadang2 nk naik angin. Minggu lepas aku dan Cawan bawak dia lepak kat umah mak Cawan, pas tu dia duk pakat ngn Cawan nk bungkus roti john yg MIL aku beli..Paling dasyat skali, dia ckp kat MIL aku, aku yg nk makan..emm memang hangin aku time tu..menjatuhkan maruah aku betul..Malam tu memang aku kasi dia cukup2..tp dia dpt la roti john tu, lagi pun MIL aku memang risau kalo dia tak cukup makan..hahaha
15. Tak de geng nk main UNO. Icam suka main UNO, tp dia slalu gak kalah. Pas tu dia suka main tipu. Tp kalo org main tipu ngn dia, dia bengang..pas tu nangis2..
16. Icam suka melancong jugak..Kadang2 aku surf website Air Asia ataupun mana2 travel nye website, dia mesti join sekaki..pas tu dia siap ajak lagi pegi melancong bawak dia sekali..Best ade org layan minat aku nih..kalo ngn Cawan dia buat dek jek..buat2 tak nampak lagi ade la..Icam jugak yang best..Hari tu before p Cherating, aku surf la hotel2 kat area tu, aku nk cari yg budget je..pas tu Icam ckp "Yona, cari la hotel 5 star, Icam suka ade kolam besar..tak nak la chalet buruk yg Yona tunjuk tadi tu, geli Icam nk tido.." ha bukan main lagi taste dia..nk 5 star hotel jek..ingat aku ni cop duit ape..
17. Icam suka melayan angan2 aku..ape2 je dia layan jek..ckp la ape skali pun...dia join jek layan.
18. Tak de sape nk kacau aku tgk National Geography/Discovery Channel/Animal Planet..sebab selalunye, time tgk channel2 nih, mesti mcam2 Icam tanye, itu la ini la..curious betui dia..kadang2 tu lemas dibuatnye ngn soklan2 dia tu, sebab kadang2 aku sendiri pun tak tau jawapan nye..alahaiiii...
19. Tak leh la kitorg nk ckp "Icam, sudah tu..sudah tu..duk diam kejap.." tu ayat paling fofular skali kalo si Hagemaru ni ade kt KL..sebab dia tak leh duk diam..
20. Tak leh la Cawan nak tag team ngn Icam utk bully aku, atau pun pegi merewang di KLCC dan berfoya2 disana sini selalu tanpa aku disisi..keh keh keh keh..

Emm panjang dh list nih...byk lagi leh tulis nih..tp kang panjang sgt plak kan..cukup2 la tu..nanti Icam bukan bace pun blog2 nih...

Ha ckp pasal blog..ade la satu hari tu, aku duk bukak blog Muni, pas tu bace2 la blog tu, pas tu Icam pun tanye la.."Yona ape bende Muni tulis tu? Siap ade gambar2 Icam lagi, gambar Yona ngn Nyah pun ade ha.." dia pandang kat Muni..pas tu "Muni..Icam nk jugak la..nk buat cam ni.." Aku dan Muni pandang masing2.. "Haaaa, Icam nk blog jugak ke???" Aku tanye.."Iye la...tak kan tak boleh kot...Icam nk letak gambar2 hotwheels, dengan gelimat..syok oooo"

Adui masalah lah la budak nih.. Ari tu nampak kitorg berFacebook dan berFriendster..dia nk jugak..kitorg dh siap create account lagi dah..bukan main aktiv lagi dia berFacebook..suka betui, ni skrg nk berblogging plak..wah wah wah...

Pas tu dia sibuk nk update gambar dia dlm Facebook lagi..dh elok2 upload, dia risau plak tgk gambar dia dlm WWW.. nk tau sebab ape? "Yona..Icam risau la gambar Icam letok dlm Facebook ni.." Aku pun confused jap, tadi ckp nk gambar.."Nape pulak nye..?".. Dia jawab "Icam takut ade org jahat kidnap Icam..kan ramai budak2 ilang, msti diorg ade myspacebook"

FYI, Icam ni suka tersasul ckp, Facebook dia pangil Myspacebook, token dia pangil kuton, kicap dia pangil kica'a, khazanah dia sebut jenazah!!! kus selamat..Icam Icam..memang gelimat betul..


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Minggu lepas, time Icam ade kat sini, kitorg sempat la p menonton wayang kat GSC Midvalley. Tgk citer Night at The Museum 2..


Verdict: Emm ok..not so bad la..but I prefer the first one better. Tapi Icam suka jek..

7 comments:

biqque said...

hahahaha u layan adik cam layan anak :) tapi icam tu mmg kelakar. hahaha!

biqque said...

i like the way he calls u...yona :)

BlueEwoke said...

hahahah tu la..manja sgt dia ngn i..sebenarnye patut pangil yong na..tp dari kecik lagi dah dia duk pangil yona yona..so skrg semua org pangil i yona, termasuk la si Amier tuh..

biqque said...

muni ada blog??? i nak taggggg! hahahaha!

(i dah baca...muni dlm blog tak mcm muni yg i kenal kat luar...interesting...but i like it!)

juanita said...

macam yuna jekk..hehh...gelek sendirik baca entry ni :)

SUE said...

Hi,,,,
blog ni awesome,,, esp gambaq2 NZ... and the bes section is ICAM HAGEMARU!!!!!!
tegelak sorang2

BlueEwoke said...

Hi Sue, thank u sudi baca blog ni. Icam memang kelakar. Dia ada blog sendiri pengembaratumpangan.blogspot.com