Sunday, November 21, 2010

Hong Kong: The Journey

Yahoooooo...hari yang dinanti sudah pun tiba.. Excited sebab dah hampir setahun tak pergi travel ke mana-mana. Dan kali ni, Aqilah ada sekali. Perasaan kali ni = excited + suspend!! Pukul 2.30 PM, kami bertolak dari Danau Kota ke KL Sentral. Sebaik tiba di KL Sentral, terus check in kat kaunter MAS...boleh la kami berlengang kankung tanpa bagasi di tangan..hehehe.. ERL ke KLIA cuma ambil masa selama 30 minit saja, sebenarnye kitorg dapat beli tiket ERL masa promo hari tu dengan harga RM1 untuk 1 way. Kalau tak jangan harap la..


Stroller Aqilah, kami bawa ke KLIA terus, sebab boleh tolak sampai depan pintu flight, nanti diorg akan tolong simpankan stroller nih, cuma tingalkan di tepi pintu flight je. Tapi make sure kena inform kat officer masa check in kat kaunter tadi, nanti dia akan kasi receipt untuk id stroller tu.


Flight ke Hong Kong cuma mengambil masa selama 3 jam 30 minit. Masa ni aku risau jugak, sebab first time Aqilah naik flight, so tak tau la dia macam mana nanti. Tapi susu dan pacifier memang dah standby. Nak kasi kat dia, time take off nanti, so takde la sakit telinga dia kene pressure nanti. For the first 5 minutes lepas take off, Aqilah ok je, sengih-sengih minum susu..tapi lepas tu, bila dah makin tinggi..dia mula tak senang duduk, macam-macam kitorg buat, last-last menangis jugak. Mungkin dia rimas kot tengok orang keliling dia duduk rapat-rapat dengan dia, ataupun telinga dia sakit. Time ni susu/pacifier, memang tak berkesan. Penyudahnya, Cawan dengan tanpa rasa segan silu, terus bangun dukung Aqilah berjalan dalam flight, walaupun sign seat belt tu masih ada!!! Aqilah diam jugak akhirnya, bila daddynya bawak jalan-jalan.. (dia sudah tunjuk taring mahu jadi travelholic, tak leh duk diam2!!!).. 15 minit kemudian, Aqilah tertidur terus, dan aku pulak orang pertama dalam flight yang dapat makan hehehehe..orang lain cium bau je la dulu (terima kasih Aqilah sebab menangis!!!)

10.30 PM, kami tiba di Hong Kong International Airport. Selesai urusan immigration dan baggage, kami terus ke customer service center, untuk beli Octopus Card (macam touch n go) berharga HKD 150. Octopus card ni boleh digunakan dimana-mana, termasuk la restaurants, 7 Eleven dan semua transportation, kecuali taxi. Mula-mula ingat nak naik airport express, tapi macam nak kena ambil taxi pulak untuk sampai ke hotel, so kami pun bersetuju airport shuttle beramai-ramai, dengan harga HKD 33 seorang, tak payah tukar-tukar train/naik teksi dah. Bas double decker, beg dan stroller leh angkut masuk dalam bas, so tak payah masuk kat bawah tempat barang-barang tu. Dalam airport shuttle ni, ada wifi, so senang la kitorg nak cek map, untuk tau lokasi setiap masa. Dalam bas tu pun ada disediakan electronic information board, yang kasi tau next stop kat mana, memang mudah la sesangat.


Sampai stop no 12, kitorg dengan confident turun. Sebab dalam email yang diterima dari hotel, katanya leh turun kat stop 12 atau 13. Since kitorg tak penah cek dalam google map, kitorg belasah la turun kat stop 12. Rupa-rupanya kena jalan dalam 10 minit lagi haaaa...maka mengangkut la beg dikiri dan kanan tangan, berbekalkan iPhone Lane, untuk kepastian yang kami berada di track yang betul hahaha... Hong Kong masih lagi hidup, lampu masih bergemerlapan di sepanjang jalan. Arggg tak sabar nak tunggu esok. Sampai hotel lebih kurang pukul 11.35 PM, tanpa buang masa terus check in. Huh..sungguh dodgy kawasan hotel tu. Imagine flat DBKL yang zaman 10-20 tahun sudah ditransformkan menjadi hotel. Bilik memang kecik gila., solat pun atas katil. Tapi harga macam setan (mahal nak mampus macam taraf 3 star kat KL).. Apa nak buat, kami belasah je, janji ada tempat tidur sudah, bukan duk dalam bilik 24/7 pun kan....

Tak sabar nak tunggu hari esok....

8 comments:

Anonymous said...

bestnyer boleh jalan2....sesekali ajaklah mak ngan abah tu...ajak long atan pun orait gak ....hehehehe

Lily Riani said...

suspense ler pulak... kena tunggu next entry.

nak pass kat you all octopus card tuh but asyik lupa padahal dalam wallet angkut gi opis tiap ari... ish! sorry yek.

Biqque said...

ngeeeeeee...nexttttt!

(tak puas la tgk gambar kecik!!!)

Cawan said...

ha ah laa, nape kecik sgt, xbleh zoom plak tu..

biq, jom dtng umah, umah mane2 jek laaa.. leh share2 gambar DSLR kan kan.. KOREA vs HK.. ha haa..

* muni punya blog pic besar jek haa..

OOo blog owner..

en_me said...

sonoknyerr jalann kanns.. ehehe

BlueEwoke said...

Ok nanti ajak Along ngn Mak Abah semua..satu kampung pun bolehhh...

Lily: Tak pe la..nak buat cam mana..tiada rezeki huhuhu

Biq: Ok nanti upload gambar besor2 alam...tunggu next entry..

En-Me: Syok gak la..dh lama gile tak jalan..

3plepl8 said...

solat atas katil? kecik betul camtu...xde ruang lasgsung ke hotel sana?

BlueEwoke said...

Kalau hotel yg berstar2 tu, ada la ruang, tapi tak sama la sebesar hotel kat Malaysia nih, tapi yg kitorg budget2 nih, memang confirm la bilik kecik je.. kt lantai dah penuh beg dan stroller huhuhuh