Thursday, August 11, 2011

Misi Pandang Ke Timur



Misi Chawanna untuk Mac'12 ialah KANSAI region. KANSAI sahaja! dan tiada yang lain..hehehe.. ok to be precise misi kami ialah ke Kyoto, Osaka dan Nara prefecture :)

Info menarik dari wikithe Kansai region hosts a number of well-known historical and cultural landmarks, including five of Japan's thirteen World Heritage SitesHōryū-jiHimeji CastleHistoric Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)Historic Monuments of Ancient Nara, and Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range.[12]

Menariks kan??

Ok jom layan gambar-gambar berkaitan untuk mencuci mata anda sekalian..


 Plum blossom season in Kyoto.. Yep, Chawanna memilih untuk pergi waktu PLUM BLOSSOM season, sebab waktu ni tak berapa peak sangat dannnnnn ..cantik jugak kan??

 Bamboo groves

Fushimi Inari Shrine

Kinkakuji




Ada sesapa yang berjaya rembat ticket ke negara matahari terbit lagi hari ni??




Note Kecik: Terima kasih Mr. Cawan kerana memberi restu untuk click BUTTON itu :)). 





Picture credit to Google Image:) 

27 comments:

bdk2 a.k.a John said...

Sumpah weiiii!!!!!! Best gilakkk nihhhhh!!!
hutan bamboo tu sgt2 cntikkk ok!!!

anyway....dengan hati yang sungguh jeles aku nak ucapkan. selamat bergumbira nanti!!! hoyehhhh ;)

ok, aku tlg excitedkan utk ko boley? hihihi

AKO @ retna said...

best nyaaaa!!!!
Jelesss!!
Nak pegi juga tapi ermm.... simpan je la niat tu dl..
psstt nk masuk sana bukan mcm byk term & con ok

malique said...

byk gile duit kome...huhuhu

Ely Hasrul said...

wow beshnye! misi kitorg pn insyaAllah nk bawak sami g stadium ultraman tp byk juga perkara yg akan menjadikan misi itu sebuah misi tertunggak hehe

BlueEwoke said...

bdk2: Ha la..utan bamboo tu memang mcm cun jek. Ko nk tlg excitedkan pun bulehhhhh..sila2..

Ako: byk jugak T&C nye, tp boleh adjust

Malique: AKu dh kire budget semua, pegi 6hari jek, cost dia boleh tgung la lagi b4 europ.

Ely: Tak pe jd misi tertunggak, esok2 boleh langsaikan :)

Laney said...

gilos weh!!! bape budget 6 hari kat situ??

fatt said...

sis,
date yg u pegi ni awal ke hjg bln 5? (sbb tak tau musim plum blossom tu bila)

agak2 kos 6hari dlm brp?
boleh adjust ke dorg punya requirement? berminat jgk nak tau camne..bleh cerita?

tq!

BlueEwoke said...

fatt: aku pegi ujung 29feb-5march. plum blossom tu start dr mid feb-mid march. Kos aku murah je, sb aku pusing Kyoto-Osaka-Nara-Kobe, bleh pakai JR Kansai Rail pass, ada utk 2,3,4 hr, murah je, unlimited train/subway/bus kat semua area Kansai, termasuk naik tren Haruka dari Kansai Epot, dan mana2 destinasi Kansai yg lain.

Budget aku dh kira, secara kasar utk 6h 5m, termasuk train pass, hostel, makan minum, entrance fee, shopping sesikit, dlm RM 1200 +- jek. (not inclusive ticket flight la tapi) hehehe..

Hahah pasal requirement visa tu, aku dah cek, tade pun mintak yg bukan2, tunjuk itinerary korang kat sana, pastu kene ada surat pengesahan majikan yg kite keje kat mana, buku bank nk tgk savings (yg ni tak de ckp pun nk 10k or 20k) dulu ada la ckp amount, skrg dah tak mintak dh amount byk tu. Ko leh cek kt sini http://www.my.emb-japan.go.jp/English/visit.html

kemang~ said...

huyooo !! jeles nyaaaaaaaa!!!

BlueEwoke said...

Fatt: Maksud aku leh adjust requirement, bukan maksudnye buat benda pelik2, tapi kite le pepandai adjust sampai leh penuhi requirement diorg tu. Kot2 diorg mintak nk tgk 10k dlm buku account, pepandai la korek duit kat mana2 (pinjam kat org kampung ke, adik beradik, tok nenek), kasi cukup 10k :)) huhuhuhu

Biqque said...

tanak ckp ngan u bleh?

*berlalu pegi*

Laney said...

nak pinjam kasi cukup 10k?? bolehhh ajer.. tp aku charge interest lebih kurang cam hsbc heheheheh skrg takde dh le requirement tu.. member aku pegi aritu dengan jayanye.. ish ish ish.. menarik tertarik, tp duit ticket tu boleh guna tuk duit aqiqah si kecik ni lah.. wargghh!!

BlueEwoke said...

Hehehehe..ni apa kes nih..? Pegi la beli tiket ke europe thn ni jugak kalau itu leh melenyapkan kemarahan u, kitorg tak kisah pun u nk pegi awal lagi dri kitorg..janji kitorg pun sampai jugok :)) Itu yg pentingnye.. Peace..

BlueEwoke said...

Gune utk aqiqah dulu la duit tu. Japan kendian2 le..tak lari punya Japan tu hehehe

kemang~ said...

Kejap2. Die x nak tengok dah ke yg 10k dalam Bank tu? Jr pass tu rege brape chawanna? Rm1200 sgt2 la murah tuk 6h5m....

BlueEwoke said...

Yang terbaru nye requirement, diorg tak tgk dah nk 10k tu. JR Pass ada byk jenis, yg mcm i nk pakai tu, JR Kansai Rail Pass, dlm 6000Y utk 4hari, dh convert RM dlm RM250 camtu, pastu yg extra hari tu, beli la 1 day unlimited pass dlm RM30.

I nye budget murah, sebab i duk kat budget hotel/hostel. Makan pun tak berapa sgt, confirm i bawak makanan sendiri (i tak makan sushi! :p).. Yang lain2 tu utk shopping sikit, bayar itu ini utk entrance fee apa2..so total roughly dlm RM1200 sorang la :))

BlueEwoke said...

Kemang: Leh tgk kat sini, jenis rail pass yang Chawanna rancang nk pakai tu http://www.japan-guide.com/e/e2361_03.html

kemang~ said...

oh..okay.. noted.. jap2 org kate kalo nak travel gi jepun ni serba-serbi mahal.. sbb tu sy ltak japan ni last country sy akan pegi..tp since jr pass die boleh thn murah n xde dah syarat yg die nak tgok statement 10k lam bank tu, x jd lah ltak japan list blkg skali,,eekekeke...

BlueEwoke said...

Kemang: Tak dinafikan JP memang serba serbi mahal. but up to us la nk buat cam mana kasi murah :p

Ikut la jenis JR pass yg u nk beli, kalau yg mcm i confirm murah je. Tp JR RAIL PASS yang shinkansen tu, memang cecah RM1k ++ ler.

Lily Riani said...

Actually tak mahal if tak msk theme parks..... Yg lain tuh entrace fee dia sikit jek. Mkn mmg mahakl n lunch n dinner kedai yg sama can duff price dinner being more expensive ler kan. I nak gi philosopher walk n arashiyama n highashiyama.jek, osaka nak cover usj diarang lak. Tokyo dua dua disney n hello kIttyland sdd adek nak g. So far tuh plan i. Nxt yr sapporio bike toutr lak hehehe..... Jom?

BlueEwoke said...

yep i pun dah plan nk ke arashiyama n highashiyama! USJ i tak masuk kot. I takut i tak cukup masa nk pusing Osaka-Kyoto. Actually memang ada plan nk 2nd round ke Japan, sb trip yg ni memang masa tak cukup masa. Heheh Sapporo memang ada dlm list. Insya Allah, kalau timing betui i memang ada rancangan ke situ.

nillness said...

Wah naa...aku br g matta fair smlm...Sapporo sgtlaa chantekk!! ngan lavender nya lagik!! marvellous!!

BlueEwoke said...

Aku pun pegi matta smlm. Amik brochure pasal Japan hahaha. Boleh kate setiap ceruk JP memang cun agaknye..emm hehehe..ko tak rembat ke ticket ke JP?

juanita said...

Wow..bes2. Jgn lupe update journry tawwe

thatsofarahz said...

btw, betul ke kalau nak pergi Jepun visa kena ada proof of personal account of RM10k? Nak beli tiket but then again, my constant travel lifestyle, x dapat la nak ada RM10k dalam akaun.

Biqque said...

kitorang nak beli JR pass patu naik dari ujung ke ujung tak turun2 hahahahaha! baru namanya cover satu japannnnnnnnn!

BlueEwoke said...

thatsofarahz: Hi, u boleh cek kt embassy JP kalau nk info yg sah. Tp adik i nye fren baru je balik dari JP, katanye tak perlu pun ada 10k dlm account utk wat visa JP tu.. :p

Biq: Dari ujung ke ujung tak turun2? So ujung mana ke mana yg u nk pegi? hehehe.. I beli Kansai Pass je, sebab ada 5 hari jek, ngam-ngam utk pulun Kyoto-Osaka-Nara-Kobe. Bahagian lain Jepun, next trip pulak.. (tunggu tiket murah hehe).. Kawan i bersumpah di kaki i, I akan balik semula ke jepun, lagi dan lagi dan lagi..katanya Jepun sooo addictive..ngeh ngeh ngeh.. Kite lihat btui ke idak ckp dia.

Lily: Cer komen, betui ke dak addictive JP tu??