Saturday, August 6, 2011

2 Cerita 1 Entry

Cerita 1

Ok malam tadi, aku mimpi pasal NZ. Tapi bukan mimpi yang best2 tau! Mimpi yang sangat tak best! Dalam mimpi tu aku:

1. Tak tukar duit NZ, dah sampai airport baru sedar! 
2. Battery spare dan charger camera tak bawak! Ni kes paling horror selepas takde duit. 
3. Semua benda yang aku plan, TAK MENJADI!

Terbangun je dari tidur, terus terkebil-kebil mengingatkan kembali mimpi ngeri tu. Sebenarnya, aku ni ada satu penyakit tau, setiap kali nak pegi travel ke mana-mana, mesti confirm aku mimpi ngeri tak hingat punya! Dulu before beberapa hari nak pergi Gold Coast, aku mimpi nampak member-member aku pegi mandi kat pantai Surfer's Paradise, pastu ada ombak besar, macam tsunami ke hapa ke, terus tarik diorg ke laut!!! Aku masa tu dekat balcony apartment, tak dapat berbuat apa-apa! So teman tengok je le, sambil jerit-jerit sengsorang..hehehe Heih..seram....

Pastu masa nak pegi HK, aku mimpi tak bawak duit jugak! Pegi India, aku mimpi tertingal flight! Ya Allah memang boleh bikin sakit jantung tau kalau mimpi-mimpi cam nih..

Tapi alhamdullilah, nasib baik tak pernah betul-betul terjadi, memang mintak tak mo la terjadi benda-benda tak best ni..

--------------------------------------------------------------------
Cerita 2

Ok abis cerita pasal mimpi ngeri aku tu..sekarang nak cerita pasal NZ plak.. Since aku ada 11 full days kat NZ nanti (dah tolak 2 hari untuk waktu pegi balik dalam flight, kalau tak 13 hari huhuhu), rasa nya macam nak rombak balik plan yang aku dah buat sekarang ni. Tapi malas nak citer lagi plan apa, sebab semuanya masih dalam pertimbangan lagi, dan aku masih tunggu respond dari pihak-pihak holiday park untuk ubah tarikh booking kat sana nanti. If diorg kata ok, mungkin boleh teruskan dengan plan baru, else, kena stick to the old plan la.. Emm 11 hari, tapi rasa macam tak cukup, sumpah banyak gila tempat nak tengok!!

Sekarang ni, aku tiap-tiap hari duk membahagikan masa membaca antara NZ dan Europe (yang ni pun susah nak buat decision, faktor masa dan $$$ memang bikin sakit kepala) Tapi lebih perhatian ke NZ la, sebab memang dah lama mengidam NZ ni sejak SEKOLAH RENDAH beb, dan nak pergi pun tak lama lagi!! Semua gara-gara jiran aku punya pasal! (Dia orang kaya, kecik-kecik mak pak bawak pi travel jauh-jauh, pastu balik je, story macam-macam kat aku adik beradik, mau aku tak jeles?????)

Untuk NZ nanti, Chawanna plan nak bawak 3 camera.. (ha tamak kan??) D90 dah confirm tempah tiket ikut Chawanna hehehe, mungkin 450D akan follow jugak :p , dan satu lagi tak tau nak decide yang mana, ada dua compact camera yang ada kelebihan masing-masing Olympus dan Lumix. Hmmmm.. Aku dapat rasakan gambar NZ nanti confirm beribu-ribu lemon, mungkin balik KL nanti sampai nak muntah tengok agaknya. Sekarang dah senang sikit, sebab Aqilah dah boleh berjalan sendiri, dan mengenangkan kami akan menaiki kereta pusing South Island tu, jadi takde hal la sangat nak angkut stroller ke hapa ke. Dan confirm jugak la tangan aku free nak petik camera kan hehehe.. 

Budget ke NZ, secara kasar, dalam RM 3 - 3.5k seorang, yang ni aku budget MAXIMUM, inclusive semua :) (termasuk shopping dan buat apa-apa aktiviti). Nak budget sangat pun tak best jugak, nanti apa pun tak leh buat/rasa kan.. Macam biasa, Chawanna travel, separuh bawak cash, separuh lagi loaded dalam debit card Maybank Visa tu, so takde la pening pala nak bawak cash banyak-banyak kan. Credit card just for standby. Kot-kot apa-apa emergency ke, boleh la swipe nanti :) 

Dan pekara paling penting yang WAJIB aku buat waktu terdekat ni adalah renew passport aku yang akan expired October ni, passport Aqilah pulak, nak update gambar baru dia, aku malas nanti imigresen duk belek dia lama-lama kat airport nanti, sebab gambar dia yang kat passport sekarang ni, gambar umur 2 bulan! So bile nak buatnya, aku pun tak tau, mungkin lepas raya kot? atau hujung bulan ni ke..hmm..



Ok cerita dah abis...


18 comments:

kemang~ said...

1. insyaAllah tarapapa, mimpi tu kan menan setan... eh tp bulan ni mane de setann.. *gaya tengah garu kepala sambil berpikir

2.aiyoo, sy postpone dulu lahhhh pi nz, sbb kalo stakat nak pegi 5h4m x cukup kan,, jeles sungguh ngan fatt, bdk2, zilla sume, dieorg pi nz lame2..

3.vote for lumix :)

bdk2 a.k.a John said...

jgn duk pk sgt2....i ni lagi laaa...time nk pegi nz dlu. mcm2 dugaan semua ada earthquake, ash cloud...nanges...papepun. just bertabah jela. hopefully nothing will happen.


p/s: jelesnyaaa nk g nz!!! hahaha

BlueEwoke said...

Ha pegi NZ kene lama2 Kemang, takat 5h 4m buang karan je..

Me vote for Lumix too ehehhehe..

BlueEwoke said...

Bdk2: Tu la..insya Allah tak de apa la, harap semua berjalan lancar.

Nanti u p la pusing north island plak huhuhuh

kemang~ said...

ngihihi, tau takpe..x cukup 5h4m.. :)

olympus kurang lerr...

TottyMatAli said...

baguihhhh... boleh muni buat harta lagi olympus tuh :p

BlueEwoke said...

Ha buat la..lepas ni main D7000 plak.. huhuhu

Lily Riani said...

Insyaallah tak da papa punya, make sure plan u tuh loose else boring gak sbb too tight. In between sure detournye ehhehhe.... Whatever it is, make sure from chc then pusing ikut arah jam tau. That was my mistake sbb i cover west coast dulu. Cam tuh lumix ler kan.... Sbb i tak nak guna olympus so far. Nampak gaya, u balik jek then i gi pulak.

Btw, i pun cam u mimpi bkn bkn, else i bayang yg bkn bkn. Mmg drama.

BlueEwoke said...

Lily: Thanks 4 the tips, kitorg akan pusing ikut arah jam from CHC. I rase memang confirm i akan detour kt mana2 tuh, that's why i nk rombak balik itinerary i ni. Aktiviti so far cruise to milford sound insya Allah confirmed, cuma ada la 1-2 aktiviti yg masih KIV nk buat or tak. Hehehe..

I pun merasakan i akan angkut lumix tu dari olympus, sb dia kecik n ringan, dan color dia cun terbabas :p

Biqque said...

HOI! RENEW PASSPORT CEPAT!!! KANG TAK PASAL2 TAK SAMPAI NZ!

jgn la mimpi2 camtu...syoh2!

550D pun dah tempah tiket :D S5 dilupa jangan hahaha!

BlueEwoke said...

Biqque: Fewittttttttttttttt..caya la..baru la semangat yek!!

fatt said...

salam!

bila nak p nz ni? ni mesti pikir byk sgt tu psl kuar mimpi pelik2...hehehe...takde ape la jgn risau. nti p musim ape? (sorila baru tau blog ni mgkin terlepas info)...kalau p time spring best jgk sbb kalerful. nti try bungy tak? buat oke! kalau tak maknanya u tak smpai nz :)

BlueEwoke said...

Fatt: Nak pegi 14 Sept ni, musim bunga. Harapnya cun la. Ada keinginan nk try bungy tu. Tapi hanya boleh buat keputusan kat sana hahahaha.. (serammm nehhh)

Ely Hasrul said...

sami kan gambo passport xpenah tuka since dia 3bln. patu imigresen ckp ala selagik xkena sound xyah tuko.. hukaloh sukati aje.. hahhahaha masalahnye muka sami dh lain sgt tp still lps bila masuk mana2 hihi.. tahun nih kalu sempat tuko lah sbb tahun nih aje la sami xkuar .. lagik.. hihi

BlueEwoke said...

Ye ke cam tu Ely.. I masa kt Hong Kong ari tu, Aqilah asyik sangkut kat imigresen, jenuh gak la i tunggu. Diorg belek passport, pastu tgk muka Aqilah. Tak tau la lain bebenor ke apa ke..so yg NZ ni, i nk prepare je la...adeh..

juanita said...

saya tak mimpi memang da jadik..kekeke.....uishh.byk2 camera tu simpan mana nnt

BlueEwoke said...

Hahahaha..hari tu Eta kena tingal masa nak ke Phuket tu kan? Hehehe..

Camera bebanyak letak dalam poket Doraemon Aqilah!! :p

Biqque said...

tu namanya gile kuasa, sume kamera dia nak bawak! hahahahahaha!