Wednesday, December 1, 2010

Hong Kong - Disneyland

Disneyland. Taman tema yang menjadi igauan kanak-kanak, dan jugak orang dewasa, kami jugak tidak terkecuali. Di Asia, Disneyland cuma terdapat di Tokyo dan Hong Kong. Jadi apa lagi...peluang dah di depan mata!! Jom Disneyland!!!

1


Menaiki train (line Orange) Tung Chung line menghala ke Sunny Bay. Nak ke Disneyland ni, kena tukar train di Sunny Bay, sebab Disneyland ada trainnya sendiri (line pink). So dari Sunny Bay, train khas ni akan terus bawak pengunjung direct ke Disneyland.  Tingkap train Disney pun lain dari yang lain, tingkap dan interior dalaman semua bertemakan Mickey Mouse dan watak Disney yang lain.


Dalam Disneyland ni, tak boleh bawak makanan luar, jadi apa lagi.... biskut dan serunding semua sorok dalam diapers Aqilah hahahaha. Pak guard Disney check beg tau!!! Gile betui..zzzzzz


 Entrance Disneyland HK
 Fountain gambar Mickey & Minnie


Amboi sukanya ci comei nih..

Disneyland ni ada 4 bahagian, FantasyLand, TomorrowLand, AdventureLand dan Main Street USA. Takde la sebesar Disneyland kat US tu, tapi boleh la nak merasa. Rides yang ada pun tak banyak yang mencabar, tapi lebih untuk kids la. Movieworld kat Gold Coast lagi thrill hehehe..


Main Street USA

Paling best kat sini, sebab boleh bergambar dengan character Disney, Mickey & Minnie Mouse, Donald & Daisy Duck, Pluto, Pooh, dan yang seangkatan dengannya.. Time kitorg pergi tu, nasib la tak ramai sangat orang, so queue nak bergambar dengan diorg tak de la panjang sangat..

 Tidur la pulak minah ni...pantang dukung je, mesti nak tertidur2 hehehe..




Sudah mari.....

Souviner shops ada di seluruh Disney Park ni, tshirt, magnets, coklat, dan macam-macam ada kat sini. Tapiiiii harganya bukan sebarangan, mahalllllllllllllllllllllllll (sebab nak tanggung kos bunga api tiap-tiap malam kot hahaha). Tshirt sehelai lebih kurang RM 60-100 ye. Magnet pun mahal, lebih kurang RM 20 seketul huhuhu, tu yang kononnya nak beli kat night market Mongkok sangat tuh..tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... (ok takmo ungkit..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa)



Kat Adventureland, kitorg sempat la naik rakit pegi rumah Tarzan kat seberang tasik tu..(tasik buatan je).. lepas tu dapat naik river cruise, ada la macam-macam show sambil-sambil lalu tu..best jugak la kan..hehehe..

Adventureland

 Terasa bahang api ni masa dalam bot..

 Rumah Tarzan....

Ada restaurant vege dalam Disneyland nih..menu, kari kacang dal, kari kentang, papadom. Tgk ci comei tu, sibuk mengintai makanan orang!!!
 Yang paling mencabar sekali, Space Trader , (ala-ala Scooby Doo ride kat MovieWorld tu) tapi ada la takut geli-geli tu hahahah... Show 4D pun kitorg layan, yang ni paling best sekali, sebab bila tunjuk makanan, bau makanan tu pun ada keluar sekali huhuhu.. dapat la jugak merasa naik flying carpet Alladin tu...huih macam real je... (jakun kejap)

Errr carousel??? err err err


Tomorrowland..


Disebelah malamnya, ada pertunjukan bunga api. Memang ini la yang kitorg nanti-nantikan. Pertunjukan ni diorg buat dekat depan castle princess (aku tak de idea castle princess mana nih..sebab tak layan sangat Cinderella/SnowWhite/Rapunzel time kecik-kecik dulu..thundercat tau la eheheheh)

Jam 6.30 petang di castle Disneyland..

Kalau nak amik gambar bunga api ni, pastikan korang berada di spot yang betul, kena lepak awal kat tempat tu...kalau tak jangan harap la nak dapat port baik..  Show bunga api Disney ni lama jugak la, sampai lenguh la tangan nak pegang camera heheheh... Cawan & Aqilah dah lepak depan castle tu dari jam 6.40 PM, kami pulak sibuk berwindow shopping kat souviner shops kat Main Street tu..

 Guna stroller Aqilah utk tak mo kasi camera goyang..

 Bunga api berwarna warni..


 Spotlight castle pun warna warni juga..sangat cun time nih...

Selesai fireworks show, kitorg pun bergambar la untuk kali terakhir di Main Street USA tu, memang meriah dengan lampu-lampu tempat nih.


 Tengok lampu-lampu bulb macam nih, terasa cam old school jek..classic betul..


 Tata Disneyland...

 Tunggu train sambil merehatkan kaki, lepas ni nak sambung jalan lagi..

 Dalam subway pun ada esclator macam kat airport..best betul.. Muka excited nak pegi Avenue of Stars lagi, sebab nak tengok lampu-lampu kat belah HK Island..

Hasil tanpa tripod..Perasan tak bangunan ada tanduk tu ada dalam iklan Canon kat Astro, yang lampu zig zag tu...

Masa ni dah jam 10 malam, cuaca sejuk & windy. Symphony of Light tu tayang jam 8 malam, setiap hari, kecuali waktu hujan. Tapi sebab nak tengok panorama macam nih, gagahkan jugak ler, walaupun tak sempat nak kejar show (takpe esok hari ada lagi..)..Sweater pulak tak bawak emmm...

Seharian di Disneyland, amat menyeronokkan, walaupun tak de banyak rides untuk orang dewasa, tapi ni la satu-satunya tempat yang boleh bawa kite kembali ke zaman kanak-kanak. Puas..


7 comments:

3plepl8 said...

aku baru tau tarzan ada rumah...tp kenapa nk ke rumah dia kena lalu sungai ada api plak tu??

stroller qilah mmg terbaekla, bleh transform jd tripod tuh....

Biqque said...

f
i
n
e
.
.
.
.
.
.
.
tanak komen!!!

BlueEwoke said...

Emm rumah tarzan tu, saja2 je kot dorg letak kat tgh tasik tu..konon2 adventure la tu...
Tu la..memang terbaik la stroller aqilah tu..bukan takat jadi tripod, siap jadi tempat sangkut beg camera/laptop dan handbag, beg plastik shopping pun buleh..

Biq: o.k hehehe :p

en_me said...

sonoknyerr uoolsss.. uhuhu

Lily Riani said...

best nye tak da org... masa i pegi... berjuta!!!!!

BlueEwoke said...

En_Me: Syok jugak.....(terlupe diri sekejap)
Lily: Nasib baik la tak ramai..kalau tak letih nk menunggu..

Danny / John said...

tak sabarnya nak pegi disneyland!!! nak jumpa dgn mickeymouse and minnie mouse gakkk!!!