Tuesday, February 2, 2010

Platinum Lake Condo (PV12) Dah Siap!!!

Minggu lepas dah dapat surat dari Platinum Victory! Wah excited tak ingat punya. Rupa-rupanye rumah tu dah 100% siap. Tapi ada payment yang harus dibayar dulu before leh dapat kunci. 3 bulan lepas, kitorg ada tanya kot ada apa-apa payment akhir nak kena bayar before leh masuk rumah, diorg suruh sediakan RM 1500 untuk sinking fund. Kitorg dah standby pun, so dapat je surat tu, terus pegi bayar keesokkan harinya, tapi jumlahnya tak sampai pun RM 1500, cuma RM780 cam tu jek, ni termasuk la duit maintenance selama 3 bulan, insurance kebakaran, dan beberapa benda-benda kecil yang lain. Arrr lega..

Tapi mengikut kata officer kat situ, kunci rumah masih tak boleh diberikan lagi, sebab Ambank belum release duit payment akhir sebanyak RM30,000 ++ kat developer, kata diorg dalam minggu ni baru dapat. Jadinya, minggu ni, kerja kitorg adalah call PV, untuk tanya status, Ambank dah release duit ataupun belum, kalau dah, terus boleh buat appointment, dapat kunci dan tengok rumah..yeayyyyyyyyyyyy!!! Kiranya, time dapat kunci tu nanti, kitorg kena tengok kalau ada defect apa-apa. Orang maintenance yang akan iringi kitorg tengok rumah tu nanti, akan sediakan satu handbook, dan tulis apa-apa komplen/defect yang kitorg tak puas ati.

Untuk renovation nak buat kitchen cabinet tu, kitorg kena bayar kat developer RM 1200, macam deposit la, takut kitorg ada buat apa-apa kerosakan kat rumah tu. Tapi duit tu akan dipulangkan balik, kalau keadaan rumah seperti sedia ada sebelum ni.

Yang paling penting sekarang, grill pintu depan kena buat dulu. Lampu dan kipas wajib jugak dibeli dulu, kalau tak bergelap la kami anak beranak dah pindah situ. Kalau mengikut cadangan Cawan, dia nk buat plaster siling dulu, baru kitchen cabinet. Tapi aku nak buat kitchen dulu, baru plaster siling hehehehehe..Emm tengok la budget berapa, kalau dua-dua ni dalam budget yang kitorg ada sekarang ni, Insya Allah boleh buat kedua-duanya sekali.

Perabut? Yang ni tak berapa penting sangat. Perlahan-lahan beli pun ok, takde apa nak kejar. Yang pastinya, aku suka concept minimalist, lapang sikit pikiran, tak perlu banyak perabut cam rumah makcik-makcik. Nanti senang la baby nak golek-golek bersama mummy dan daddynya hik hik hik..

Benda-benda kecil macam curtain dan seangkatan dengannya pun harus la disediakan, tapi apa-apa hal kena ukur dulu la, pastu baru leh cari kain untuk buat curtain. Mungkin hujung minggu ni boleh jalan-jalan kat Kamdar tengok kain bebeh?

Kitorg merancang untuk pindah ke kondo tu by end of February ni, harap-harapnya semua berjalan lancar la. Lagipun rumah sewa kitorg tak banyak barang pun, cuma barang-barang kat dapur, macam fridge, washer machine, blender, dan alat-alat elektonik lain, rasanya collection toys Cawan lagi banyak kot. So takde la susah-susah aku nak packing apa-apa sangat, biar dia je uruskan. Mak mertua aku pesan, aku tak leh buat keje berat-berat..emmm memang betul pun hehehe. Rasanya sewa satu lori pun dah cukup hehehehe..upah je diorg angkat barang.

Haih seronoknya rasa hati ni, tahun ni macam menang loteri pulak, rumah baru, baby baru (Insya Allah)..yihaaaaaaaaa. Alhamdullilah, semuanya pinjaman sementara dari Allah s.w.t. Kalau ditanya apa lagi wish yang aku nak? Rasanya takda dah kot, cukup lah dengan apa yang ada, aku cuma mampu bersyukur je..Ini pun dah terlebih cukup baik sangat nih....

Aktiviti kitorg untuk Sabtu akan datang nih;

* Pregnancy check up kat Pusat Rawatan Naluri, harap-harap Tomei Jr ok segalanya. AMIN
* Ke PV 12 (kalau dah dapat kunci), dan check apa-apa defect kat rumah..
* Melawat show house PV 12, sebab ada contoh kitchen cabinet, so leh mintak quotation..
* KLCC, nak shopping barang baby, sebab dah 3 kali shopping asyik pegi Jusco dan Sogo jek, so nak cari kelainan plak, mana la tau ada yang comei2 lagi ke kat sana?? Tak tahan betul la tengok baju baby comei2 nih...uwaaaa macam nak beli semuaaaaaaaaaaaaa....
* Pegi Maju Junction, nak potong rambut Cawan yang panjang, mengalahkan rambut aku!!
* Pegi Kamdar kat Jalan TAR sebab nak tengok kain langsir (tertakluk kepada point no 2 di atas). Ni atas recommendation dari mak Cawan, sebab dia kata Kamdar kat situ banyak choice..hehehe..

Adios..

Pesanan Khas kepada adik-adikku;

Ada request dari Tomei Jr, dia dah bisik suruh tolong belikan stroller dan baby cot untuk dia, baju-baju tak payah beli dah, sebab dah ada banyak. So korang belikan la yang dua tu yek, tapi tertakluk kepada approval dari Tomei Jr, sebab dia dah pilih dah, tapi jangan risau, setiap barang-barang tu berharga bawah dari RM 350 jek.. Tomei Jr amat memahami keadaan ekonomi sekarang.. gegegege

15 comments:

Laney said...

aku nak beli jugak baju!! aku pun gila tgk baju2 baby... kuikuikui!
stroller n baby cot tu kasi link la.. senang sikit aku mau usha

BlueEwoke said...

ok beli la baju tu, tapi cari la saiz 0-6 mths, jgn beli yg saiz New Born, takut baby tak muat plak nanti. Cari la color apa pun leh, sebab tak tau jantina lagi huhuhu...

Nanti aku kasi la link stroller tu, katil tu ada je kat Jusco..

biqque said...

hahahaha mak budak dah gile budakkkkkkk...be a proud parent okies!

bestnyer masuk umah baruuuuuu! nanti buat housewarming partey okeh?

totty said...

eh eh. byk songeh plak. bg rambutan, nk durian pulok. heeee

Cawan said...

Wah, betul2 menang loteri.. from 1 news to another.. sabar cawan, sabar.. ikut kan cawan punye checklist pun masih bertimbun, dr kan;

Yamato Macross VF-1S Valkyrie Roy Focker,
Transformers Masterpiece MP04 Optimus Prime,
Transformers Takara Jetfire RA-13,
Doraemon Vinly,
Tomica Town,
and Ape lagi tah..

tp memandang kan baby dh masuk top priority, cawan berbalik laa pada Hot Wheels yg berharga Rm 7 sebijik tu haa.. (p/s tidak trmasuk online purchase, wink wink) ha haa..

Cawan said...

Brbalik pd baby..

1st mummy tomei pun kena dijaga, ini xbleh makan, itu xselera, atas bawah xsenang.. phewss..

pastu termasuk melayan pergi ke baby department, rambang mata laaa di ikutkan nye.. kalo korang nk tau, checklist new born utk tomei jr. ni semua mummy nye nk borong.. nasib xbawak lori jek..

barangan yg beso2 stroller and baby cot, ade sponsorship berita baik tu. p/s; peringatan pd Cik Muni, kalo xdpt bg durian, dtp Laici pun OK..

Cawan said...

Cerita rumah..

memula smpai cawan nk pergi Gym, pastu masuk pool, pastu ke taman menan.. ha boleh.. kui2..

rumah ni dh pre-booked, approved loan, itu ini hampir 2 1/2 tahun lepas.. xingat dh process nye, smpai kn trbaru dh bleh dpt kunci.. then check list baru kena laa bukak.. agree bout front grill, tp kena fight utk plaster ceiling tu!!

- front grill
- plaster ceiling
- electrician
- kipas x 3/4 biji
- lampu 3 bilik, 2 bilik air, ruang tamu, dapo, anjung la ape la..
- bathroom accessories
- cat? lenguh tgn laa.. la laa..
- set Vono?
- ruang tamu masih jd hamparan lg.. mungkin tambah kapet buluh. ;P golek sana sini..
- last baru dapo.. (p/s relak laa org bujang masak)

itu la alkisah nye.. nk lengkap semua lammmbaaat sket, insa'Allah saving akan bertambah, sbb xperlu bayar umah sewa dh..

// tomei, jgn lupa project bilik membaca ngan future wall HOT WHEELS ya! auuummmsss!

BlueEwoke said...

Hamboiiii!! banyaknya request dia nih..I report kat mak u, pasal mainan tu, tau la u tinggi rendah langit ni kene bebel. Padan Muka!!!

Barang2 baby tu biasa la, comei sgt, sapa boleh tahan, haruslah dibeli kalau comei. Paham??

Tak sangkakan bebeh, umah tu dh lama gile kite book, time tu, setingan je kat tempat tu, tiang apa pun tak de, apa2 jentolak , kren apa2 pun takde, macam takde apa2 berlaku je time tu hek hek hek. Dah la time tu tak de planning nk tunang ke, kawin ke apa ke, tapi belasah je kite share duit booking umah tu. Akhirnya, setelah bersusah payah membayar itu ini, progessive interest lagi selama hampir 2 thn, akhirnya, minggu lepas dpt jugak berita gumbira, tak lama lagi dpt masuk jugak kite ke rumah baru tu, walaupun umah tu dijanjikan leh masuk sekitar end of 2009, ok la delay sikit..uweee

Pasal barang2 dalam rumah tu, kite buat la mana yang penting dulu. Tp yang pastinye kitchen tu kene buat la, nanti Tomei dan Tomei Jr nak masak dan makan cam mana? kesiannnnnnnnnn kami..Plaster siling tu tak de kisah sangat, bukan leh tolong untuk masak ke apa ke..huhuhuhu

Yang lain tu tak pe la slow-slow, biar lambat asalkan selamat :p

biqque said...

if ada duit mmg la bleh sederap kebabom sume buat...or else, slow2 la...buat mana penting dulu...security plg penting, then baru datang keperluan, and last skali keselesaan...pape pun, yg penting, cantik! ewahhhh :D

request, buat satu bilik utk tomei jr...ajar dari kecik, baru mak pak ada masa berdua2an tapi mesereeeeeee :D

Ely Hasrul said...

aku nye kunci umah kena main kutu awal tahun la gamaknye.. gulp..

tapi aku ckp kat papi.. wiring, lampu ngan pagar aje la dulu... gile seram kitchen aku beso siot.. ya allahh biqq aku nk buat loan ngan ko lah!!! ahhahahahhahaha

BlueEwoke said...

Biq: itu la ada fulus leh la sederap, tak de fulus, buat mana penting je dulu..
Bilik tomei jr tu Insya Allah akan buat..nanti nk suh dia tidur sendiri bile dah beso sikit uwee..

Ely: Hahahaha , sempat lagi mengumpul nih, agak2 tak sempat, affin bank kan adaaaa..

mummy haziq said...

alhamdulillah..tahun 2010 ni amat b'erti utk ko lah ye..x lama lagi tomei jr nak kuar..sblm tu dh dpt umah...emmm besh2...

Cawan said...

utk blue_octipus; mengadu mak pa cawan? ha haa.. kan diaorg dh lali ngan hobby addict i ni.. dh biasa kena bebel punnnn.. tp sokongan isteri tu penting.. amin

biq; mintak tomei jr time off 5 min, pastu cawan ngan blueoct kat mane2 pun bleh terjah.. layannn...

ely; yeah, mintak loan ngan biq, aku pun nk follow..

biqque said...

cawan gileeeee hahahahahahahahaha! ha terjah la, jgn sampai tomei jr nampak or pegang ur *alls! penah terjadi kat kawan aku tauuuuuuu! hahahaha!

skin, aku nanti import pak ein je buat cabinet...anak2 lain dpt, pe kes aku tak dpt! wah! hahahahaha!

korang ni suka suki nak mintak loan kat aku, aku amik kamsen bleh? :D

Lily Riani said...

fridge kene besau sbb byk magnet - jgn lupo

ornaments jgn beli byk sgt - kutip 1 item every ctry u visit, then your hse have a story to tell...

nak tgk gambo umah b4 and after...