Thursday, August 20, 2009

Melbourne-Sydney Guide Books Collection

Inilah collection reference kami untuk trip Melbourne-Sydney yang akan datang, selain daripada menggunakan internet. Tau dari mana kitorang dapat semua nih?? Kebanyakannya kitorang amik masa MATTA Fair March 2009 aritu, memang tak sia-sia senget bahu kat MATTA Fair hari tu hahaha..dah la colorful, pastu very informative betul.

Tapi untuk Grand Pacific Drive, NSW tu, aku request dari website tourism Grand Pacific Drive sendiri, saja-saja la kan, ingatkan diorang tak hantar. Sekali tu, tak sampai seminggu, tup tup dah sampai kat mail box rumah, semua information pasal Grand Pacific Drive ada dalam tu, termasuk la map (besar gila ok!!), places of interests, segala macam tok nenek ada. Memang tak payah print google map dah untuk yang ni. Baguskan?

Sekarang cuma tingal nak siapkan guidebook tu je, cover dah siap, itenarary semua dah siap, cuma tingal map je sikit lagi nak cari, especially utk Great Ocean Drive VIC , yang ni cuma ada map dalam bentuk pdf je, cam malas betul nak print besar2, print A4 saiz cam tak nampak plak dah. Ambil map ni kat airport je la nanti!!

Ni agenda kitorang kat Melbourne & Sydney nanti

Day 1
Melbourne
. Queen Victoria Market

Dandenong
· Tesselar Tulip Festival @ Silvan

Mornington Peninsula
· The Enchanted Maize Maze
· Frankston - for swimming
· Mt Martha
· Nedland Lavender Farm
· Sorento
· Portsea
· Safety Beach
· Cape Schank
· Flinders Ocean Beach
· Shoreham
· Balnarring Beach
· Somers
· Cheltenham
· Eureka Deck/Rialto to see Melbourne in sunset

Day 2
Great Ocean Road
· Twelve Apostles
· Port Campbell National Park (Island Arch)
· The Otways Coast & light house& Apollo Bay (mandi laut)
· Lorne (Cape Patton Lookout)
· Surf Coast & Bells Beach
· Torquay DFO & Surf Museum
· Geelong
· Back to Melbourne (return inland via highway 1)

Melbourne
· City Circle Tram
· Federation Square
· Old Treasury Building & Flinders St Station
· Fiztroy Street

Day 3
Melbourne
· St Kilda & Brington Beach (colorful hut)
· Drive around Melbourne & Shopping?
· Parliament House
· Yarra River from Southbank
. St Paul's Cathedral & Moving picture Gallery

Phillip Island
· Choc Factory in Phillip Island
· The Nobbies
· Penguins Parade

Day 4
· Check out from hostel and off to Sydney, NSW

Sydney
· Paddy's Market
. Sydney Fish Market
· Darling Harbour
· Outback Center Performance
· Sydney Bridge & Sydney Bridge Walk
. Opera House
· The Rock, Observatory Hills & Circular Quay

Day 5
Wollongong and Beyond (Grand Pacific Drive)
· Wollongong
· Stanwell Park/Coledale/Sandon Point/Fairy Meadow
· Kiama Shellharbour and Surrounds
· Bushranger’s Bay in the Marine Aquatic Reserve at Bass Point. & Four Mile Beach
· Jervis Bay (Hyams Beach), Shoalhaven and Surrounds
· Sydney Harbour Bridge

Day 6
Sydney
· Bondi Beach to Congee Coastal Walk
o Mackenzies Point
o Tamarama Sea Sculptures
o Swimming & Snorkeling at Gordon Bay
· Sydney Tower & Oz Trek
· King Cross Street (Red light district in Sydney)

Day 7
· Flight back to Kuala Lumpur via Melbourne (Int. Airport)

Diharapnya, dapat la sampai ke semua tempat2 yang dirancang tu.

Oh ya sebelum terlupa, Selamat Menyambut Ramadhan kepada semua, maaf atas segala salah silap saya selama ni. Moga-moga Ramadhan kali ini lebih diberkati hendaknya...

6 comments:

biqque said...

ooooooooooooo mmg dah plan la ekkkkkkkkkk! bese ni beseeeee! babap kanggg!

diorang antar? free? bagus sial!

BlueEwoke said...

mana ada plan, ari tu time matta fair kitorg amik semua buku2 ostolia tuh, booth diorg kan besar, pastu best plak buku2 diorg, mcm2 info, colorful, memang cannot resist lah..hehehehe

BlueEwoke said...

korang ada plan nk ke matta fair ke pose nih? i tak tau nk pegi ke tak..hehehe..

Lily Riani said...

if you are lacking in books, try DK Eyewitness, it has helped me alot in my travels.

3plepl8 said...

perghh..byk tuh aktiviti. if xsempat, leh pegi yang best2 je cukuplah.

Cawan said...

biq, how bout u buat trip ni next year? ha haa.. kerja gile kentang..

3plepl8910, we have 7 days journey..