Monday, March 9, 2009

Our Aussie Adventures - Dream World, Surfers Paradise

4 March 2009

5.40 AM aku dah bangun pagi, kat sini sunrise start kul 5.00 AM!! Punya la awal...Pagi ni kitorg makan meggi goreng je, smlm dh beli 5 bungkus, makan ramai2..

Sebelum pegi ke Dream World, kitorg pegi mandi kat pantai Surfers Paradise dulu, nasib baik dekat je ngn aparment tu, dlm 100 meter jek..Pantai dia punye la bersih, pasir halus putih, pas tu kalo nk tau, anjing langsung tak dibenarkan masuk kat kawasan pantai tu..best kan?? tak macam Bali, anjing berlonggok2 bersiar2 tepi pantai..huhuhu..dah puas amik2 gambar tepi pantai, aku dah Cawan terus lari masuk ke laut..air dia punye la jernih dan sejuk ya amat..best betul..ombak tak payah ckp la kan, besar2 ombak dia, kalo sapa mandi2 kat gigi air confirm makan pasir je la..so aku dan Cawan pegi ke tengah sket, mula2 takut jugak, maklum la ombak dia mcm org nk surfing tu, bergulung2, tp sb kan syok punya pasal, aku berenang la ke tengah sket, nasib baik ade bawak goggle, kalo tak pedih gak mata..


Tiap kali ombak besar datang je, kitorg selam ramai2, sb nk kurang kan impact kene hentam tu, tp syok la, sb dlm air pun clear jek, leh nampak ko kat mane, aku kat mane..heheh..kitorg tanpa buang mase, terus la bergambar dlm air tu, konon2 nk buat cam org surfing la..Biqque suh tunggu ombak besar dtg, yg bergulung2 tu, baru selam, baru nampak real..haha


Cawan dh siap amik posisi dlm air, sb dia photographer dlm air (nasib baik ade camera underwater!!), bile ombak datang je, kitorg terus selam dan pose! pose! dan pose!! heheh..hasil nye?? oo tu tak tau lagi, sb filem baru antar cuci, sb camera underwater tu guna filem bukan digital..hehe..

Tengah syok2 duk mandi tu, ombak makin kuat datang, tp kitorg buat bodoh je la kan, yg Sharul baik punya landing atas pasir kat tengah2 air tu, cam ade pulau kecik, aku dan Cawan syok duk berenang2, sambil floating, Biqque plak duk main air sambil amik gambar ngn Mona..tp Meor entah ke mana menghilang, kate nye dia pegi jogging ngn minah2 aussie..hehe..suka hati ko la Meor!!

Tibe2, ade pantai punye lifeguard dtg buat announcement kat tempat kitorg mandi tu..

"Danger! Danger! get out of the water, there's a hole...!@#$%^&*@#$%^, its not save here!!"

Kitorg cam terkejut jap..ha bior betui danger!! kitorg selamba je mandi..tp disebabkan dia dh tande red flag kat situ, ktorg kuar jugak la kan..kang tak pasal je mencari nahas..heheh..rupa2nye kat situ ombak dia makin kuat sb pertembungan kawasan ombak, current dia pun kuat, patut la time aku floating, asyik hanyut ke tengah je, sb kene tarik, kitorg berenang pun tak gerak banyak, sb current dia kuat yg amat!! emm nasib baik tak de ape2..


Disebabkan tu, kitorg terus balik ke apartment, sambung mandi kat pool..heheh sini paling best nih, sb macam2 aksi kitorg buat, berenang gaya Buddha la, ade ke Biqque suh berenang sambil duk bersila..heheh..tp memang lawak la aksi2 tu..sambil2 tu ape lagi, main posing2 la dlm air, ngabiskan filem hehehe..

(gambar2 mandi kat laut & pool akan di update kendian, sb tunggu gambar dr camera manual)
30 minutes later..

Kitorg naik ke apartment, sb nk bersiap2 ke Dream World..

Perjalanan ke Dream World amik masa dlm 40 minit dari Surfers Paradise, cuaca condition agak mendung, tp tak hujan..time ni Cawan plak drive keta, so aku duk depan la kan..hehe..

Signboard menuju ke Dream World..


Ok posing dulu depan entrance!! mcm biase la kan..

Bile dah masuk tu, mcm biase la, tak tau nk mulakan dari mane, so kitorg check out dia punya map dulu..dari situ baru tau nk tgk ape dulu, sb tempat ni besar!!


Tempat pertama kitorg pegi, ialah Nickelodeon Central, sb ade Spongebob Squarepants punye show..ni Mona memang suka sangat2 la kan..dia yg nampak ni dulu..so kitorg pun follow je la dia hehehe..aku pun memang suka kat Bob nih..

Sempat la aku bergambar ngn Spongebob nih hehe..best betul...


Kat dlm Wildlife ni ade byk binatang2, mcm kangaroo, koala, ular, burung2, wombat, dan macam2 la..tak ingat..tp paling best tgk kangaroo and koala la kan, sb kt Malaysia tak de..


Antara permainan yg kitorg naik, Tower of Terror, Log Ride, Vintage Cars, yg The Claw (gambar bawah)tu aku, Cawan dan Mona tak naik, sb dh lemah lutut dah..Biqque, Sharul n Meor je naik hahaha..tu pun dh terkulai time turun tu..





Tower of Terror ni punya la laju, yg ni kitorg naik la kan..tp Mona je sorang tak naik, bende ni turun naik dlm mase 6-7 seconds je..so korang leh tak bayang kan betapa laju nye bende nih..bunyi dia time jalan macam roket nk berlepas ke angkasa..memang gerun la kalo dengar time tu..tp best la..gambar tak leh nk snap, sb time ni segala beg, dan barang2 tak dibenarkan bawak skali, so tak de la gambar..

Dlm ni ade banyak souviner shops mcm kat Movie World smlm, so kitorg borong la ape yg patut, antaranye, fridge magnet la hehehe..harge agak berpatutan..

Pas tu jalan2 lagi, kali ni kitorg naik Log Ride, ni mcm white water rafting la, best tu best la. Tp aku ngn Cawan yg lenjun, sb leh tahan ganas jugak bende jadah nih..sabor je la..yg lain2 tu basah sket je, hampeh betul la..

Pas tu kitorg pegi singah makan jap, sb dh lapar, tp makan fish n chips je la, sb yg lain tu tak pasti halalnye, as long tak de jual pork, aku rela makan fish n chips kat situ..kalo ade, memang tak berani la nk order..

Lebih kurang 5.30 PM kitorg pun kuar la dr Dream World ni, sb memang time closing dia time tu..tp sempat la bergambar2 dulu utk kali terakhir..

On the way balik, kitorg singah lagi kat super market utk beli brg nk masak..Malam ni kitorg macaroni sup..nyam2, tp Sharul dan Meor tak join skali, sb diorg dah tapau Indian food on the way balik dr Dream World tadi... Ni dah 2 hari tak makan nasi ni, dari semalam makan Fish n Chips jek..huhuhuh

0 comments: