Sunday, March 22, 2009

Vision Board

Setiap malam jam 8 malam, tanpa jemu, aku mesti akan tgk Oprah Show kat Hallmark. Aku suka tgk Oprah ni dari berita Tv3 tu, sb bosan dengan paparan2 cerita yg karut marut setiap hari tu. Cukup la aku sekadar browse online newspaper setiap pagi utk tau citer2 terbaru kt Malaysia ni kan, lagi pun aku leh select ape yg nk dibaca..tak buang masa nk tau citer tah ape2 tu...(ok cukup comment utk berita2 Malaysia yg semakin memualkan!!)

Tajuk perbincangan Oprah hari ni ade la tentang Vision Board dan Law of Attractions


Sebenarnye aku tak pay attention sgt, sb duk layan internet kt sblah tv tu..(Maklumla baru relocate pc tua tuh kt sblah tv kan, jadi on tv sambil surfing internet la, mata mengadap pc, telinga dgr tv, MULTI TASKING!!)

Lama kelamaan perbincangan diorg jadi semakin menarik dan aku terus tingalkan pc tu, dan terus mengadap tv. Rase menyesal jugak sb tak tgk betul2 dari mula, sibukkan blog aje!!!

Ok sblum bercakap panjang pasal tajuk ni, aku ade google tentang Vision Board ni sb nk tau ape sebenarnye yg diorg ckp..

Quote from some website;
"A vision board is simply a visual representation or collage of the things that you want to have, be, or do in your life. It consists of a poster or foam board with cut-out pictures, drawings and/or writing on it of the things that you want in your life or the things that you want to become. The purpose of a vision board is to activate the law of attraction to begin to pull things from your external environment that will enable you to realize your dream. By selecting pictures and writing that charges your emotions with feelings of passion, you will begin to manifest those things into your life. "


Macam kelakar kan kalo baca maksud Vision Board ni? Mcm buat kerja art kat sekolah je..

Tapi, aku tak rase ni sesuatu benda yg baru, sb aku memang dh biase guna "Vision Board" ni dari sekolah lagi, sampai la hari ni..TAPI aku tak menzahirkan benda tu dlm bentuk board, sebalik nya, dlm mind aku je (tiap2 ari aku berangan sebelum tido, dan kadang2 tak tido pun berangan jugak!!)..tp aku percaya bende ni betul, sb Datuk Fadhilah Kamsah pun ade ckp mcm tu..According to him, bagus utk kite ade cita2 dan angan2 ni, sb akan membantu kite berusaha utk dpt apa yg kite nak..tp this might not work for all human beings la kan, sb ade yg betul2 serius nk capai angan2 tu, ade yg cuma angan2 kosong!!!


Ok berbalik ke cerita Vision Board nih, ade bagus nye kalo kite senaraikan ape yg kite nak, pas tu tampal kat dinding/cermin/refrigerator/atau mana korang suka nk tampal, supaya bangun pagi je kite nampak ape yg kite nak, sb bile kite sentiasa nampak ape yg kite nak tiap pagi, kite akan lebih bersemangat, dan berusaha lagi sampai kite dapat (dgn izin dari DIA) . Betul tak??

So what now??

I'm soooooo going to have a vision board!!! I'm going to list out what I want in life, and work towards it!!! And if Allah permits, all my dreams will come true..(not to forget, I must work hard to achieve it)


So what next??

Bebeh, lets IKEA!! We got stuff to do for this thingy!!! SHOPPING for our very own VISION BOARD!!!!

1 comments:

zafairMAS_shakleeSITE said...

Hi... Betol2.. VB ni antra item penting tok list down our aim jadi kenyataan.. dan tulis sekali frame time tok jadi kan ia kenyataan tu bila... so that lagi kine work hard to get it..!

chaiyok2