Sunday, March 8, 2009

Our Aussie Adventures - Movie World, Broadbeach

3 March 2009 - Movie World


Touched down Coolangatta Airport @ 8.10 AM..alhamdullilah sampai jugak kitaorg..

Cuaca kat airport tu windy, rase best la kan, memang rase kat oversea la..heheh..masuk airport je terus ke imigresen, check passport, check beg semua la..imigresen diorg memang strict gile. So sesapa yg bawak brang yg kene declare tu, sila la declare siap2..kang tak pasal2 je kene mcm2 lagi ngn diorg..aku declare instant noodles & medicine aku jek..nasib baik officer tu tak byk kerenah..laju jek..heheh
Pas dh selesai bab imigresen, kitorg pun tunggu la kete yg kitorg sewa tu..lambat plak mat saleh ni dtg nye..ingatkan dh kene tipu..nyaris2 nk pegi call dah..tp pas tu tibe2 je dia muncul..emm lege rase nye..sb 1st day kt sini kitorg dh ade plan dah..kalo lambat, rugi masa la kan..

Kitorg plan nk terus ke Movie World jek, check in apartment dlm kul 5 PM cam tu..tak de la buang mase nk kuar masuk apartment tu..tak mandi pagi pun tak pe la..janji dpt pegi Movie World..
Perjalanan ke Movie World amik masa dlm 30-40 minit dr airport tu..berbekalkan map yg Biqque print, memang mudah je jalan nye..masuk je hiway pas tu ikut je signboard..memang tak susah la...time kitorg sampai pagi tu, cuaca agak mendung2 gak..tp nasib baik tak ujan, cuma windy la..tak de la rase panas sgt, sb windy..dh le tak mandi pagi kan..kalo kat Msia, confirmed la rase panas2 je badan nih..
Harge tiket utk masuk ke Movie World ni AUD 69, tp disebabkan aku beli online, dpat la harga murah sket AUD 62.10 per person..kalo convert dlm RM bersamaan dlm RM 149 sorang..boleh la..

Time aku jejak je kaki dlm theme park tu, melilau mata aku tgk sekeliling..time ni aku tak amik gambar dh, sb nk tgk sendiri ngn mata sendiri..aku suh cawan je amik kan gambar aku hehehe..dari kiri ke kanan, mcm2 bende aku tgk..pas tu tak tau nk mulakan perjalanan dr arah mana, sb semua bende nampak cam best jek..adeh..
Antara yg menarik kat sini tgk characters2 cartoon Warner Bros la..Batman, Superman, Wonder Women, Cat Women, Tweety, Hollywood Stunt Driver, Scooby Doo, Shrek dan mcm2 la..

BatMobile dlm gambar kat bawah ni sebenarnye keta Batman betul yg digunakan kat Hollywood utk citer Batman Forever..

Shopping pun best gak kt sini, mcm2 merchandise ade..hehe byk gak aku spend kat sini, maklum la kt KL tak de bende2 ni kan..Cawan pun sempat la mencari Hot Wheels dia, ade la jumpe 5-6 jenis..memang syok abis la dia kan..
Permainan2 dia pun best2 byk yg thrill!! antara nye Superman Escape tu..perg..lemah jantung aku naik..time turun je..longlai rase kaki nih..terketar2 dibuatnye..

Pas tu kitorg pegi masuk Shrek 4D show..wallaahh..memang best..hehehe..kelakor plak tu..semua bende yg tayang kt screen, kitorg dpt rase, cam spider panjat kaki Shrek, kitorg pun dpt rase spider panjat kaki kitorg, ade la yg sampai terjerit-jerit2 ketakutan, time Shrek bersih pun, kitorg dpt rasekan air liur dia kuar hehehe..yucks..sungguh geli..tp geli2 pun..best...

Hollywood Stunt Driver ni pun best jugak..memang dasat la aksi2 diorg buat..teruja kami dibuatnye..

Scooby-Doo Spooky Coaster ni nampak je cam tak thrill mula2 tuh..skali dah naik, adeh..lemah jugak jantung, Biqque siap jerit mintak nk turun lagi hehehe..lawak2..tp sakit2 badan la..sb ganas betul..
Yg kat bawah ni semua gambar2 parade characters Warner Bros..tp cepat sgt diorg jalan, nk snap gambar pun tak sempat..nasib baik ade 5-6 kamera hehe..

Seharian kitaorg duk kt Movie World ni, dengan tak cukup tido dan tak mandi, tp memang best la..sebelum kuar dari Movie World nih, kitorg bergambar lagi ramai2 depan entrance dia..huhuhu maklum la..bukan dekat nk ke sini, entah bile kurun la agak nye nk sampai sini lagi..
Selesai aktiviti bergambar, kitorg terus pegi check in kat Columbia Tower Apartment kat Surfers Paradise..nasib baik senang je nk cari tempat nih, dah le dekat plak ngn laut..memang teruja sangat2 la..pas bayar balance kat receptionist tu, aku, Biqque and Cawan, pegi naik atas nk tgk apartment tu, dan jugak nk tgk ape bende yg ade dlm tu, sebab nye, kitorg nk masak sendiri nanti..
Kitorg memang puas ati la, sb semua equipment utk masak memang lengkap, antaranye stove, kettle, microwave, oven, refrigerator, wash disher pun ade, pingan mangkuk, sudu garpu, pisau, peruik, senduk semua ade...memang berbaloi betul la (buat susah2 je Biqque ngn aku p curi sudu plastik kat LCCT pnye food court..ceh)

Disebabkan dapur tu complete segala bende, kitorg pun pegi la cari supermarket berdekatan..mintak org apartment tu tunjuk kan supermarket terdekat kat situ, dia ckp dlm 10-15 minit je..kitorg tak buang mase, terus drive ke tempat tu, The Oasis kalo tak silap aku, dlm tu ade supermarket Woolworth, kira cam Tesco kat sini la..nasib baik bukak lagi, sb kat sane, kedai2 semua tutup awal, dlm kul 5-6 PM dah tutup..
Utk malam ni, kitorg decided nk masak spagetti jek.so kitorg cari la mushroom dlm tin, spagetti sause, dan jugak spagetti la kan..kitorg share ramai2 la beli bende ni..aku dan cawan ade la beli bende2 lain yg tak share, mcm air, buah, coklat, spreader..heheh..
Harge barang2 kat sane agak mahal la kalo korang convert dlm RM, tp still affordable la kalo ikut AUD Dollar..barang paling best kat situ aku beli, ialah buah anggur, sb murah gile, 1kg = AUD 2.80 jek..punye la murah kan..hehehe...
Cawan plak borong Hot Wheels dia, kebetulan plak ade kat situ..pas dah bayar2, kitorg terus gerak balik ke apartment, sb nk masak, masing2 dh lapar..


4 comments:

biqque said...

curi sudu tu paling ultimatum la!

BlueEwoke said...

punya la semangat berkobar2..sangup songlap sudu..hahah buang karan betul la..memang lawak tahap gaban ultraman

shah_rule said...

testing testing!!! agaknye ade x orang layan komen aku sesat kat sini???

BlueEwoke said...

Kaunter pertanyaan dibuka..sila la tanya hahahah..