Thursday, April 18, 2013

France: La Vallee Village & The Louvre Paris



Selamat pagi Paris! Cuaca pagi ni dijangka akan hujan..walaupun ada sinar sedikit pagi itu.. Oleh itu kami ubah rancangan untuk pergi shopping di La Vallee Village. Masa berjalan kaki nak ke St Lazare station, hujan dah mula turun renyai-renyai..phewwww nasib baik dekat je dengan apartment kami, kalau tak confirm mandi hujan di Paris.

Kedudukan tempat shopping ni yang tidak jauh dari kota Paris, memang memudahkan pelancong macam kami nak datang. Perjalanan ke sini dengan train cuma mengambil masa lebih kurang 30-35 minit saja. Train yang kami naiki dari St Lazare station adalah RER line A4 yang menuju ke arah Disneyland Paris, tapi jangan turun kat station Disneyland plak, sila turun di station Val d'Europe. Lepas tu dekat je nak jalan kaki sampai ke pintu masuk La Vallee Village ni. Harga tiket aku dah tak ingat dah..maklum la citer tahun lepas hehehe
 
Tempat shopping ni sama je macam premium outlet yang lain-lain. Ada barang yang murah, ada yang tak murah sangat. Aku tak shopping banyak sangat kat sini, ada lah beli LongChamp 2-3 jenis untuk bekalan diri sendiri di masa depan, yang lain-lain tu macam mahal jugak bila dah convert. Rasanya outlet LongChamp kot yang paling murah dan berbaloi-baloi nak beli, berbanding beli kat KL hehehehe. Orang yang paling banyak berbelanja, adalah adik aku hehehe. 

Waktu operasi La Vallee Village, tengok betui-betui nooo, nanti kang hangpa mai, tutup pulak..

Tak banyak aktiviti fotografi yang dijalankan dalam ni, sebab cuaca pun macam mendung di selang seli dengan hujan, so kitorg pun sekadar jalan-jalan dan tengok-tengok je la. Separuh hari jugak duduk kat sini teman adik aku bershopping. Gigih betui diorg, dalam beg kata dah tak muat, beli jugakkkkkkkkkkk, aku ni kira insaf la jugak, dah jenuh kot bershopping dari Barcelona ke Amsterdam, beg pun dah gemuk sangat dah hehehe #pitam

Patriotic sungguh!

Dah abis shopping, kitorg balik semula ke apartment, untuk merehatkan diri dan lunch. Hari ni macam rajin plak, so masak la ramai-ramai kat dapur tu, serius best! rasa macam kat rumah sendiri plak hehehehe.. Lepas makan, kitorg tidur satu round dulu, sebab baru pukul 3 petang! Sementara diorg tidur, aku pulak sibuk browsing twitter dan facebook, nak tengok kabar orang-orang di tanah air terchenta.

Oi! oi! bangun.. nasib baik set alarm, kalau tak confirm terbabas tidur sampai malam! Adik aku request suh bawak diorg ke HRC Paris.. so jom lah kita, walaupun aku pun tak tau mana hala heheheh..nasib baik ada internet kat dalam apartment ni, senang nak cek map dulu before kuar rumah.

Aku tak ingat dah kitorg turun kat station mana, sebab kat kawasan berdekatan tu, memang ada banyak metro station, yang pastinya kami berjalan agak jauh, sebab malas nak tukar train, dan SEBAB MALAS nak angkat stroller hehehehe..aku rela jalan kaki jauh dari naik tangga angkut stroller uols.. Sampai je depan HRC tu, ternganga diiringi kekecewaan, laaaa besaq ni je ka??!

T-shirt HRC untuk budak, harga usah tanya, tak cek pun, sebab yang nak shopping kat sini, adik aku lagi! 

Aqilah juga turut serta dalam aktiviti pilih-pilih baju, walaupun sebenarnya mummy dah pokai nak belikan dia sehelai dua hehehehe..so layan je la dia main-main kat situ..

Sayangnya diorg takde fridge magnet, semua keychain je..bosan betui..kalau tak bleh beli buat kenangan..

Aqilah menenangkan cousin dia yang tak senang dalam stroller tu..hehehe.. 

Muka happy sebab dia ingat orang shopping untuk dia.. nak tahu teknik-teknik supaya anak tak melalak time korang bershopping dan tak mo beli apa yang dia mahu? sila tunggu entry special di lain hari... tungguuuuuu tau hehehe

Hajat adik aku dah kesampaian nak ke HRC Paris, sekarang hajat aku pulak yang perlu disampai-sampaikan..jom kita ke Musee Du Louvre.. wah excited! excited! aku excited sebab bukan nak tengok Monalisa, tapi sebab nak tengok building 3 segi tu jek :p

Meh aku introduce kan..inilah rupa tiket metro di Paris. Harga lebih murah kalau beli dalam carnet berbanding beli single tiket di kaunter ataupun mesin tiket tu. Dalam carnet tu ada 10 keping tiket ni, yang cuma berharga EU 12.70. Kalau beli single tiket, harganya EU 1.70, mahal beberapa sen la dari beli carnet ni. Carnet tu boleh share dengan orang lain, dan boleh beli di kaunter atau di mesin tiket. Setiap satu tiket ni, boleh dipakai untuk semua metro line dan RER network dalam zone kota Paris. Nak tahu lebih lanjut pasal tiket-tiket train yang ada mengikut citarasa dan kemampuan masing-masing, sila ke Paris Metro Tickets.

Ok jangan buang masa bercerita tentang tiket metro..jom kite turun dari train dan jalan kaki ke destinasi!

Mencari exit yang paling dekat..

Belakang bangunan ni la letaknya The Louvre, tapi entah macam mana, kami tertengok map terbalik kot, boleh plak pusing ikut lain...haishhh, terpaksa amik-amik gambar dulu sebab cantik sekeliling kawasan nih hehehe

Cute gile signboard ni, tak pasti apa fungsi signboard nih..

Hotel Louvre, masa kat sini baru perasan yang kami dah salah jalan, eh kite ke belakang ni, jom patah balik..pffff..nasib baik dekat je nak pusing balik, kalau tak ada yang nak naik hangin nanti.

Ha jumpa pun! Jom masuk.. dalam ni best untuk lepak-lepak, ada orang main violin, sedap gile, memang macam dalam movie tu la, so kitorg sempat rakam video tengok dia main dulu, lepas satu lagu ke satu lagu..mengasyikkan jugak. Ok dah..jom masuk tengok benda alah 3 segi berkaca tu hehehe #dasarorangkampung

Waktu senja, memang agak dramatik sungguh tengok langit macam tu.. memang tak dinafikan cantik kat sini, dan tak ramai orang!!

Aqilah sangat girang berlari sana sini, maklum la tak de orang sangat, sambil syok-syok dia berlari..kedebekkkk..dia jatuh tersungkur, terus nangis tak benti-benti, drama betul.. dan ni je satu-satu je gambar dia ada kat sini, sebab lepas tu merajuk tak nak amik gambar..sabar je la..


Oh menatang 3 segi (glass pyramid) ni la yang paling banyak masuk dalam movie Hollywood, sampai aku pun mengigau nak pegi tengok sendiri. Nasib baik cantik. Aku tak pasti la museum ni bukak waktu malam ke tak, sebab aku bukan peminat museum jenis-jenis art ni, jadi memang aku tak hingin la nak masuk, walaupun Monalisa tu sibuk memangil-mangil aku suh masuk kan..takpe la kak, lain kali saya datang tengok akak! hahaha


Nahhhh..saksikan lah....muzium terbesar di dunia, the Louvre... nak tahu apa ada dalam? sila pergi sendiri :p, kalau rajin lagi, boleh baca sedikit info dari Wiki The Louvre, sebab aku malas nak tulis sejarah silam dia.

Main entrance untuk masuk muzium ni. Gah gile kot! Di belah kiri dan kanan glass pyramid yang besar ni, ada 2 lagi pyramid kecil comel. Ketinggian glass pyramid ini ialah 20.6 meter. Sementara aku tengah meng'admire bangunan gelas 3 segi ni, tup-tup je laki aku hilang, tak tau pegi mana tah.. Aqilah pulak asyik nak berdukung je, lepas tu komplen kata sejuk. Memang tak dinafikan la memang malam tu agak sejuk berbanding malam-malam sebelum ni, angin pun bukan main kencang, abis tudung aku senget benget! Damn u tudung bawal! 

So aku pun bawak la Aqilah masuk ke tunnel yang mula-mula kami masuk tadi tu, suh diorg duk kat situ dengan adik aku, sementara aku keluar balik untuk cari suami terchenta. Haiiihhh nak main sorok-sorok pulak dia. Lama plak tu, last-last aku tunggu je depan tugu orang naik kuda kat atas tu, nasib baik dia tau cari jalan pulang.. rupanya dia pegi amik gambar nun kat mini Arc de Triomphe tu.. heeeeeee

Mini Arc de Triomphe berdekatan dengan Louvre museum tadi..


p/s: Gambar aku kat sini semua TAK CANTIK, sebab tudung bawal tu! sia-sia sungguh la, time tu rasa nak pakai kad manila je atas kepala, sebab angin kencang sangat, abis senget benget tudung aku!! #$%^&*&^%$%^&


9 comments:

Syarifah Emiwati said...

Eeee geramnya tgk gambar2 you kat sini.bila la dpt gi paris..kalau dpt bawa anak lg best kan...

Orga said...

pakai tudung saji je lah na, ahaha...baru aku tau, muzium louvre ni terbesar didunia.baru nak tanya dekat dalam ada apa, awal-awal pulak ko jawab suruh pegi sendiri, macam tahu-tahu je kan...

Anash said...

aaaaaaa...
(itu adalah sound efek akak menganga)
waaaaaaaaaaaaa...
(sound efek akak nanges)
huhuhuh....
(sound efek akak terkenangkan zaman remaja ke sini-gambo tak de unsur slr)
heheheh...
(sound efek nengok gambo si aqila...)

Naramas Aman said...

Wah cantiknya gambar :O

Henry Fox said...

bestnya~! 1 je, tangan sape yg pegang tiket metro tu? awat berurat kat tapak tangan tu banyak gilerrr??? hahahahah opps!

bagus gak idea pegi malam hari ni, efek dramatik ada disitu akak!~ mohon berguru...

Chawanna Na said...

Syarifah: Ye memang best bawak anak berjalan, sonok tgk diorg pn happy sama..

Orga: Jgn lupe beli tiket utk tahun dpan.. hehehe

Kak Coco: AMboi kak, mcm2 gaya sound effect ada, mengalahkan dobly digital gitewww

Naramas: hohohoho

Henry: Tangan yg berurat tu, mesti la kekasih i yg gagah perkasa tu.... asyik memohon je ko nih! hahaha

Irfa said...

aqilah sgt comel pakai coat tu
hahaha//lain kali ye dtg tengok akak monalisa

Almiraz said...

Cantik gambar2 u Naaa...

Aqilah mmg sentiasa comel....and signboard No Entry tu pun cute...heheh

Masa i gi sini dulu satu minggu la dgn gi Vatican City...disebabkan dua2 tempat ni konsep dia sama, lps balik tu i confius yg ni gambar louve eh yg ni gambar vatican....bila buat album...hentam je lah labu...hahahha tak take note langsung!

Chawanna Na said...

Irfa: Tanpa saya, siapalah Aqilah yg comel tu ngeh ngeh ngeh

Almiraz: Hahahahah i pun hampir2 hentam, tapi nasib baik memori masih kuat lagi..sb baru setahun tinggal..adoiii..memang letih la nk siapkan entry europe nih..