Sunday, January 16, 2011

2040


Berhutang sehingga ke hujung nyawa?

Beberapa hari sudah Cawan ke Ambank untuk ambil Surat Baki Pinjaman. March tahun ni, genap setahun menghuni di rumah baru dan sudah hampir setahun juga kami membayar loan rumah. So tingal lagi 29 tahun to go!!!  (huh lama lagi tuuuuuuu!!!). Tarikh Bayaran Akhir adalah 01.02.2040 (seperti yang dilihat dalam gambar diatas)

Bila mengenangkan lagi 29 tahun lagi nak bayar loan rumah (entah-entah umor lagi pendek dari last payment huhuhu..takutttttttttt), aku dan Cawan dah berbincang untuk memendekkan dari 29 tahun ke 25 - 20 tahun, Insya Allah (masa sign agreement dengan bank tahun 2007, tak berani nak amik yang 20-25 tahun punya repayment installment, sebab rasa tak mampu sangat time tu..so we end up taking 30 years punya installement plan!!) Macam mana? Entah la, kami pun tak sure macam mana, tapi antara optionnya, adalah bayar monthly payment lebih lagi dari jumlah sepatutnya (kalau mampu) ..so tahun ni nak cuba la strategi tu. Harap-harap boleh pendekkan 2-3 tahun pun ok. Penyelesaian lain, adalah mengeluarkan EPF account 2 untuk mengurangkan baki loan perumahan :p

Hutang lain, sudah sampai ke penghujungnya. Starting March ni boleh la Cawan meronggeng dan sambung balik hobi dia!!! (boleh simpan lebih untuk gadget baru?? dan topup savings kan?? :p) Yippie... oh jangan lupa savings kitchen cabinet kita juga, strategi 1 Bulan - 1 Ribu (logickah? memang logic pun, kalau tak, tak dapat la kami travel, D90 dan benda-benda lain..tapi kelemahannya??? lambat la sikit dapat barang-barang yang dihajati tu, orang lain dah dapat, kami terkebil-kebil tengok je..hik hik hik :p)



P/s to Cawan: Sila bayar consultation fee untuk pengurusan wang ringgit anda kepada saya :p

11 comments:

Ely Hasrul said...

beshnye. aku nk tambah hutang nih lagik adalah.. papi plak dok ckp tahun nih settle aje sume hutang tinggal rumah n kete bleh la g haji. gulp lamanye nk tgk kaabah!

Lily Riani said...

way to go!

BlueEwoke said...

Ely: wahhh pegi haji..bagus tu..mudahan tercapai la hasrat u ngn hasrul tu..AMIN.. Tambah utang untuk benda berfaedah ok kot hehehe..

Lily: :)

Cawan said...

Pembetulan, bayar loan rumah tu dh start since 07 lagi :) lupe ke cik kak..

2040! another 29 years? arrhhhh... nasib laa beli mase value rendah.. and our monthly is way far low :) alasan untuk koleksi mainan? gadget? and even travel? (meloncat laaa si BlueEwoke tu, mcm kera kena belacan) ha haa..

trlupa plak ade Aqilah di sisi.. ok si kecik, time untuk menambah accessories.. girl la kan..

Ely, Mekah? hope ur family bleh trcapai dalam mase terdekat.. Insaallah..

Lily, dugaan berhutang.. sabar2..

BlueEwoke said...

En. Cawan yg byr dari 2007 tu, progressive interest la tambi!!! 2010 baru start full payment!!!

Utk Aqilah xde accesories, klo nk, u atau dia kene beli sendiri! I dh amik insurance utk dia!!

Cawan said...

Hei anne, same laaa tu interest, payment, monthly.. bayar tetap bayar!! ke Ceti Bank jugak akhirnye..

29 tahun x 12 bulan x monthly.. mcmane nk kire ni..

rase macam nk bukak kelab malam plak..

BlueEwoke said...

ape kes kelab malam plak nihhh??

Laney said...

jom cawan.. kita buat joint venture.. haha leh dpt duit lebih nak buat europe tour~

BlueEwoke said...

erk..join venture plak dah..

Biqque said...

kelab malam? aku sukak! bleh aku jadi mak hayam tak??? kasi na ngan laney cukup la, 'besar' tu dah ada hahahahaha!

BlueEwoke said...

hahaha bengong betui la u nih!!!