Wednesday, June 10, 2015

Alishan: Bersakura di Zhaoping Park

Rancak sungguh tengok orang lain bertubi-tubi update blog. Dari manakah datangnya kekuatan rajin nak menaip dan mengadap benda ni setiap hari hoi? Aku ni dah taraf nak bersara sangat dah hahaha. Ishhh

Ha berbalik kisah trip Taiwan aku ni, salah satu sebab aku pegi Taiwan ni adalah sebab nak pegi Alishan. Sebenarnya Ali itu adalah nama orang asli yang jumpa gunung tu, shan tu pulak maksudnya gunung, maka bila dah combine jadilah Alishan! Alasan nak ke situ, sebab tempat nya macam lawa je, cantik je. Jadi aku allocate la sikit masa ke sini. Walapun macam agak leceh sikit tapi gigih jugak la pergi cari info asalkan sampai.

Alishan ni terletak di daerah Chiayi. Dari Taipei nak ke Chiayi kami naik bullet train je. Harga takde la mahal sangat, NT1180 je untuk dewasa. Besar Zafran dan Aqilah free. Perjalanan dari Taipei ke Chiayi ni ambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit je, yang ambil masa lama adalah dari Chiayi nak ke Alishan tu. Ha tu nanti aku citer kat bawah. 
Tiket ni boleh beli online dekat website Taiwan High Speed Rail. Kalau rajin usha website ni, selalunya 2-3 minggu before departure date kite, diorg akan jual tiket dengan 20-30%  discount. Memang jimat jugak la. Tiket yang dibeli online boleh redeem di mana-mana convenient store yang diiktiraf, antaranya, 7-ELEVEN, FamilyMart, Hi-Life and OK Mart. Cuma tunjuk ID number kat tiket online korang beli tu dan passport. Macam aku, sebab malas nak bercakap macam ayam itik, aku terus je pergi kaunter THSR di Taipei Main station tu, dan tukar kat situ, abis citer. Tiada masalah komunikasi, dan aku pun takde la stress nak bercakap dengan gaya tangan dan kaki naik merata,


Signboard di platform bagitau train kami yang mana satu.

Sama je macam kat bullet train di Jepun. 

3 beranak yang gigih nak berjalan hehehe. Takde aktiviti nak buat dalam ni, so masing-masing melayan diri jek, nak tidur pun macam tak sempat, tau-tau dah nak sampai.

Yeay dah sampai. Nasib ada tukang tarik stroller muahaha. Kanan tu la rupa bullet train nya. Dan tak ramai pun orang lain turun kat station ni, tak pastilah mengapa!

Sebaik je sampai sini, terus cari kaunter information, sebab malas nak tercari-cari mana nak tempat bas. So tanya  kat situ, dia cakap bus lagi 5 minit nak jalan! Di suruhnya hurry! hurry! Katanya lagi, tiket bas semua bayar dalam bas! Omg mengigil kejap kaki lutut nak kejar bas, walaupun dia cakap dekat depan pintu masuk station ni je, tapi paham-paham la ada Aqilah ni, orang suh cepat dia nak tengok sana sini la apa la. Tapi nasib baik amoi kaunter tu baik, dia roger-roger driver bas tu, so bas tu pun tunggu kami. Seat kosong ada dalam 5 lagi! fuh lega.

Sebenarnya ada dua cara nak naik ke Alishan ni. Kalau ada banyak masa, boleh la merasa forest railway, Tapi timing train tu limited sikit. Sebab train dia sehari ada 1 je tak silap, timing forest train tu sangat tak cantik, pukul 9 pagi plak tu, if miss train tu, sila la naik bas atau teksi. Untuk pengetahuan, forest train tu sekarang hanya beroperasi dari Chiayi train station (station keretapi lama, bukan station high speed train okay!) dan destinasi terakhirnya adalah Fenchicu. Dulu train ni naik sampai Alishan station, tapi sejak kena gempa bumi, track train yang naik ke Alishan abis rosak, so hanya separuh jalan je la. Dekat Fenchicu kena naik bas pulak ke atas. Perjalanan dari Chiayi train station ke Fenchicu tu mengambil masa 3.5 jam katanya. So if korang nak merasa naik train berjam-jam dan jalan melingkar sambil menikmati pemandangan lawa, silalah naik train tu, dan make sure beli tiket awal beberapa hari ye, sebabnya tiket train tu selalu sold out.

So memandangkan aku malas nak berkejaran semata nak merasa naik train hutan tu, so aku opt untuk naik bas je dari station Chiayi (high speed train station) dan terus ke Alishan. Bayar tiket pun murah je lebih kurang NT120-200 per person (dewasa). Dari station yang aku naik ni, bus yang pergi Alishan cuma ada dua je, jam 10 AM dan bus akhir pukul 11.30AM. Kalau nak naik bas yang sentiasa ada setiap jam, korang kena amik di station keretapi lama Chiayi, yang dekat forest train tadi tu. 

(Nota: Station Keretapi Lama dan Station High Speed Train ni, dua tempat yang berbeza ya, pastikan rancang perjalanan betul-betul)

Sila refer di sini untuk info lanjut tentang transportation ke Alishan --> Jadual Bas Ke Alishan
Ni la rupa bas yang kami naik tu. Nasib Aqilah dan Zafran ok je, takde muntah ke apa ke, sebab jalan dia ibarat macam naik Cameron Highland. Yang rasa nak muntah adalah aku huhuhu. Bas ni ada berhenti untuk toilet break, sementara tu boleh la cuci mata tengok kedai-kedai jual teh mahal-mahal tu hehehe

Lebih kurang jam 1 PM, kami tiba di Alishan station. Before masuk ke kawasan Alishan Scenic Area ni, kita kena bayar fee dulu, sebanyak NT150 kot, (tak ingat sebab bukan aku yang bayar hehehe) Alishan ni kecik je town dia, pekik sana, sini boleh dengar. So before kitorg pergi hantar beg ke hotel, kitorg stop kejap dekat Alishan information counter sebab nak tanya-tanya apa yang patut.

Aktiviti hari ni nak tengok sakura kat Zhaoping park dan kawasan sekitarnya. Bila tengok dalam map, semuanya macam dekat je, maklum la kata pekan kecik kan. Tapi sebabkan nak merasa naik forest train, kitorg pun naik train je la menuju Zhaoping park ni. Tiket murah je, dan perjalanan ke Zhaoping park dari Alishan station tadi cuma 5 minit je hehehe. 

Chuuu chuuu..ha sampai pun... dengan tak makan lunch, gigih sungguh nak pegi tengok sakura pulak kan huhuhu.

Keluar je dari train tengok orang penuh depan station tu tengah bergambar dengan pokok sakura Taiwan. Aqilah pun tak nak ketingalan! Macam la tu satu je pokok yang berbunga pun hehehe. 

Ha selfie!

Amboi! Cenggini gaya nampak tanah la, bukan nampak sakura..yapeda! Semua yang lalu sengih je tengok Aqilah. Aqilah pulak tanya, kenapa orang tu cakap cina dengan Aqilah? Dah nk suh orang speaking english pulak ke? Kita kat negara jajahan China ni tau, harus la speaking cina kekekeke.

Sebabkan park ni agak besar, so kitorg belasah je la ikut arah mana kaki nak melangkah. Nasib tak ramai sangat orang, so puas la bergambar sana sini. Cuaca pun macam ok, walaupun kejap berkabus, kejap langit biru, sejuk sangat pun tidak, panas pun tidak, kiranya macam duk dalam ekon yang bersuhu 19 celcius tanpa angin! ha macam tu! boleh bayangkan tak? hahahah..

Atas tu viewing deck. Kami kat bawah. Yang aku tak berapa paham tu, katanya dah season sakura, tapi ada je pokok yang togel dan ada yang lebat. Tak pasti la kenapa sedemikian, mungkin baka lain-lain kot hiks.

Dia ni pantang nampak bridge je, mesti ajak naik. Tak tau la bridge fetish ke apa ke hahaha.. So layan je la, tutup mata pun boleh! Kat belakang tu banyak la pelbagai jenis pokok sakura. Dari pembacaaan aku, pokok sakura Taiwan, bunganya berwarna deep pink, kalau yang bunga putih atau pink tu jenis Yoshino, macam kebanyakan yang ada di Jepun, Korea, NZ dan di mana-mana lah!


Aqilah atas bridge berlatar belakangkan Formosan(sakura)Taiwan.

Pokok Ceri Formosan atau Prunus campanulata, merupakan pokok sakura Taiwan.

Tona pink yang berbeza. Tak rugi pegi sini walaupun banyak tangga macam lahanat! 

Yoshino sakura yang biasa dilihat di Amsterdam dan NZ dulu.


Orang sibukkan sakura, dia sibukkan bunga kuning ni. Bunga apa ni ha kak Anash?? sila explain kat bff akak ni..


Kali ni langit tiba-tiba biru..ha apa lagikkkkk..gambar lagi dan lagi dan lagi dan lagi la hehehe

Meriah!

Zafran macam biasa, mesti lah tidur je! Baby wearing made travel easy gitu. Pastikan anak korang naik carrier yang berkualiti dan ergonomic ok! Jangan beli carrier brand sebarangan yang tak pasti keselamatan dan keselesaan si kecil anda. Btw, aku pakai snuggbaby, memang best! Masa Aqilah dulu pakai brand mothercare, masa tu aku bodo lagi bab2 babywearing ni, kesian Aqilah, nasib tiada kecacatan pada otot peha sebab duduk tergantung tanpa support yang selesa hiks..

Ya, masih taksub dengan bunga kuning tu. Tak usah menipu la cakap wangi, sebab takde bau pun cik Aqilah oi..hahaha

Sebabkan amik gambar pokok bunga ni bukan la sesuatu yang sangat best kalau dah berjam tu kan, maklum la rupa daun dan pokok tu sama je, mula-mula excited la, dah sejam dua lepas tu ko mula la rasa nak muntak tengok pokok bunga pink sana sini kan. So apa lagi, dalam kelaparan tahap dewa dari pagi tak makan heavy, dengan kaki dah lenguh naik turun naik tangga dari tadi tak duduk, kami berhasrat murni sangat nak sambung pegi Sister Pond yang kononanya ikut signboard tu cuma 500meter je dari tempat kami berdiri...makaaaa ayuh lahhhhh

Berpuluh anak tangga dah kami turuni, tapi bayang Sister Pond tidak kelihatan jugak..last-last jumpa dua orang budak pompuan cina termengah-mengah naik menyusuri anak tangga sebelah kami. Berpeluh-peluh dalam keadaan cuaca sejuk adalah tidak cool. So aku suspek sesuatu yang fishy sangat. Aku toleh semula kebelakang, anak-anak tangga tu macam tersengih je menganjingkan aku hahahah.. Ahhh sudah..jom patah balik! tak koser la nak turun lagi, lapo ni tahu! aku jerit kat Cawan. Nasib laki aku seakan-akan mengerti, sebab aku tau dia lagi lapor dari aku walau tak menghasilkan susu macam aku. So tanpa banyak soal, perlahan kami mendaki anak tangga laknatullah itu satu persatu sambil beristigfar hahaha..

Yeayyyyy..bridge lagi.iya?

Seribu sesalan.huwaaaa...

Jom balik!! Lapo nak makan nasik!!! tahap mengigil dah ni..adat la ibu menyusu asik kena sedut je, topup nya idak..ya ampun sangat. Sebenarnya boleh je jalan kaki balik hotel, tapi aku tak rela, sebab tu naik jugak last train ni, lagi pun dah beli return ticket tadi NT80. Tak silap aku last train dia dalam pukul 4 PM. 

Semoga esok kaki masih gagah nak menapak lagi hahaha

Eh dah bangun? Hahahah u missed all the 'fun' dear!  

Dekat Alishan ni, hotelnya agak limited, so make sure booking awal kalau nak pergi, especially peak season macam aku pergi ni. Kami menginap di Dafong Hotel. Hotelnya lama, dan mahal, facilities biasa je, tapi bersih. Staff boleh la cakap english, walaupun kadang-kadang dia garu kepala nak cari perkataan nak explain. 

Dan yang paling sakai aku rasa, bila dia kasik kunci bilik, yang bercharacter chinese. Dia cakap tu nombor bilik. So aku pandang kunci, dan pandang dia balik dan tanya.."and the room number is...???" dia jawab, sambil buat simbol 99.."nine nine" sambil tunjuk kunci tu..dan aku sekali lagi terbeliak mata tengok kat kunci tu..dan berkerut dahi kejap nak digest.."hmm nine nine?..but where's the number.. ??" dia start gelabah, lepas tu Cawan mencelah, character chinese tu la "nine nine" dia cakap tu..I tau nak tengok.... kata suami aku tersayang...hahahaha ba** kenapa tak cakap dari tadi!!!! HAHAHAHA tak tau nak nanges ke apa, memalukan sungguh la! Aku lupa dia boleh baca dan paham mandarin sikit, tapi lagi sakai bila dia biar je aku pi tanya berkali-kali tanpa bagitau yang dia tahu nak tengok nombor tu kat pintu nanti! Eiiii rasa nak lempang-lempang je seseorang tu.


Bilik oh bilik..Harga 2 malam untuk triple room lebih kurang RM800+. Paling best sebab tilam sedap dan ada heater..Malam memang sejuk nak mamps! elok sangat ada heater tu huhuhu

Dah la bilik tingkat 3, takde lif! Tapi nasib baik diorg yang angkutkan beg, sampai je level 3, terus Cawan cari nombor bilik "nine nine" tadi..phew..nasib baik betul. Lega tengok katil kemas dan bersih, tak sabor nak landing sambil makan nasik atas katil! Oh ya kami bawak rice cooker masa trip Taiwan ni, sebab makanan halal agak susah nak cari kat Taipei tu, walaupn ada, tapi limited. Kat Alishan ni usah cakap la, memang takde langsung hoi!


13 comments:

Zilla said...

aku takdelah ngadap blog tiap hari..tapi untuk update tu mmg perlu sebabnya ini aje cara untuk bgth aku ne masih hidup hehehe...

Alishan memang ada dalam list aku, tapi tak tau bila mau sampai huhuhu..layan gambar2 ko yang cantik ne ajelah nampak gayanya..

PaE said...

byaknyer tangga!!. Aku dah 2 kali mis sakura. Mencik!!

MasZuber said...

1. sambil tido muka zafran tu mcm tengah memikirkan masalah doniya.

2. Ya ampon..byknye tangga. mcm x mampu je aku ni utk explore seluruh taman ni.

Ren said...

Untungla dah ada tukang tarik beg troli! Hahahahaha

wa said...

Nasiblah ada model tukang posing...ekekeke..tapi kenapa macam tak banyak sangat yang berbunga...

Anash said...

tengah layan gambo pink pink..tetiba disergah oleh na suruh explain nama pokok bunga kuning tu?
argh....
aqilah nih...cuba la cari bunga lalang ke..senang nak explain..
huhu
macam bunga 'yellow pigface' je???? ayok????

shah_rule said...

Apekah.. aku pun dah ade tanda-tanda penuan jugak.. makin malas~ haha

apesal gamba korang anak beranak je kat park tu.. mcm takde org lain..

baby zafran mmg cool je.. petanda baik utk terus travel.. hehe

Naramas Aman said...

Cantiknya gambar...Aqilah dah besar..dah boleh seret beg :)

radin fadli said...

Cantiknya Alishan ni, tak ernah terfikir nak nak ke taiwan, boleh masuk dalam wish list.Lama betul nak sampai ye, jenuh nak menunggu dalam train.

Pha Is said...

lawa gambar2 tu..

Biqque said...

part tangga menganjingkan u tu i dah terbayang2 dah hahahaha...

best la dpt tgk jenis sakura lain weh...kelopak beso skit eh...

Aishah Amin said...

cantiknya taiwan!! nak pegi jugak hehe

Aishah

Anonymous said...

Assalamualaikum Chawanna,

dngr entri kat ats tu kate nk bersara dr dunia blog, sedih nye. Harap2 jgn la. Sy dan wife suke baca entri chawanna n husband. kami silent reader n also love to travel. seangkatan dgn blog janggeltrekker, john, byya n biqque.

salam berkenalan dr kami
nordinabilah