Monday, September 2, 2013

Cherating Pahang

Sepatutnye bulan April hari tu, aku sepatutnya berada di Myanmmar, tapi dek gara-gara keadaan yang kacau bilau, terpaksalah trip tu dibatalkan. 

2 minggu before tarikh nak berlepas ke Myanmmar, kami pegi buat visa dulu, dan inilah rupa tempat/pejabat buat visa Myanmmar, gigihkan aku beratur kat situ. 

Selang tiga/empat hari, visa dah siap. Visa Myanmmar ni collectionnya hanya belah petang je, jadi jangan la buang masa sibuk nak amik belah pagi ye. 

Lagi 3/4 hari nak berangkat, Cawan bagitau keadaan di Myanmmar makin teruk, dan merebak sampai ke central Myanmmar, even kat Yangon pun dah mula kacau bilau. Apa aku buat? buat dek je, sebab aku confident je benda ni kecik je, maklum la aku tak baca paper, apatah tengok berita kan? TV pun jarang-jarang bukak. Then next morning, Sharul pulak tanya benda yang sama, "korang pasti ke nak pegi Myanmmar ni? Semalam berita kata dah makin teruk.." 

Bunyi cengkerik kejap.. krik krik krik.. Aku google sendiri nak pastikan dua orang mamat ni tak kelentong aku hahaha.. 5 minit lepas tu, aku message Cawan "ok la cancel la trip Myanmmar tu, kita pi la mana-mana kat Malaysia ni..huhuhuh" Cawan reply "i cakap tak caya! ha pegi booking hotel mana-mana kang menangis pulak u tu tak dapat berjalan.."

Seriusly, aku agak buntu sikit nak pikir ke mana la kitorg nak pergi kali ni..hmmmm..last-last aku pilih pegi Cherating je, tanpa sebarang justifikasi dan sebab, maklum la kan, trip last minit..ishh

Awal pagi kami bergerak meninggalkan KL, lebih kurang jam 12 lebih, dah sampai Cherating, kami menginap di Impiana Cherating, katanya hotel 4 bintang! Ye ke?? 

Process check in, sekejap je. First impression tengok macam biasa je. Dah la parking jauh, bilik kat tingkat 2, takde lif, so sapa-sapa yang bawak beg trolley besar-besar tu memang hazab la kan. Tangga nak naik macam nak reput, sekali lagi, sapa yang bawak beg troller besar ditambah lagi dengan berat badan yang BESAR, confirm boleh patah tangga-tangga tu, pastikan korang amik insuran dulu before pijak tangga tu okeh??!

Langit memang biru, tapi ya ampunnn panas yakmats!


 Bilik tidur..hmm macam biasa jugak..apa yang 4 bintangnya?? Oklah, jangan buang masa menangisi bilik yang tak berupa 4 bintang ni.. Jom buat aktiviti berkaitan??

Sebelum buat aktiviti, kami beraktiviti tidur-tiduran dulu, maklum la kat luar tu panas terik, baik tidur dalam bilik berekon kan?

 Hmm dah petang sikit, ok jom Aqilah kita pi jalan-jalan kat tepi laut..katanya sini private beach..

 Aqilah ternganga tengok buaian macam ni..suruh naik takmo, takut le tu..

 Rerumput tepi laut hehehe

 Aqilah demand tak nak dekat dengan air..takut katanya.. penat kitorg panggil dia ajak turun dekat sikit dengan laut, tapi dia tak nak!

 Aqilah tengah perati laut dan ombak yang berderu-deru.. masih tak berani nak turun..

Aktiviti memujuk Aqilah turun ke laut tidak berjaya..so kitorang ajak dia jalan-jalan ke bilik permainan kanak-kanak.

Jommmm??!! Tempat dekat, jadi jauh, tengok betapa telitinya dia jalan atas pasir, sebab tak mo pasir kena kat kaki/selipar? Diva sangatttttttt.. dasar orang bandar!! mummy ngan daddy dulu bergelumang main pasir tau!! iskkk


 Best jugak panas-panas ni minum air kelapa..

Aqilah suka la kat sini, tapi ya ampun sekali lagi, bilik bau hapak gila, panas pulak tu, ekon ada pun macam takde! Inikah yang dikatakan hotel 4 bintang? Weiii sia-sia je, mesti korang suka suka je taruk bintang-bintang tu kan?? 

 Nak ajak Aqilah main dam, tapi dia tak reti pulak..ihiks..

 Ajak Aqilah main congkak, abis guli aku disapunya masuk rumah dia..iskkk dasar orang bandar tak reti main congkak!

Hmm apa lagi nak buat ye?? perut dah lapar, tapi baru pukul 6.30 petang..tanya kat budak-budak hotel ni, makan malam best kat mana? diorg cakap area nak ke arah Kemaman nun..hmm oklah, kami lepak kat lobi dulu..

Duduk kat sini, tak berapa selesa jugak, dah la tempat ni open, kipas pun takde, apa korang ingat ini New Zealand? musim summer NZ memang la tak yah pasang kipas, sebab sejuk, tapi ini MALAYSIAAAAAAAAAAAAAA..ya ampun sekali lagi. Cawan dengan Aqilah, tak abis-abis duk tampar nyamuk, kulit diorg memang sensitif, nyamuk lalu pun dah rasa gatal-gatal, kalau kena gigit, memang abis la aku yang tak senang duduk, suh garu la apa la..ish apa la nasib badan..

So malam tu kami pergi bermakan-makan di Kemaman, tak jauh pun, tapi harga makanan sama macam KL, nasib baik sedap, takde la nak berkira sangat hehehe.

Esoknya, aktiviti tidur disambung lagi, tapi Cawan macam bosan je duduk bilik lama-lama, so dia paksa gak aku dengan Aqilah pergi tengok orang buat batik. Motif? sebab dia kata macam menarik je nak tengok..duhhhh.. Panas kot weh kat luar tu, aku memang malas la kan..macam-macam janji ditabur oleh Cawan nak pastikan aku berganjak keluar dari bilik..

Dan akhirnya, kami sampai ke sini.. Natural Batik Village nun kat area pantai Balok.

Gigih la dua beranak tu berlari sepantas kilat meninggalkan driver terkedek-kedek nak suh posing depan kedai, kengkonon ni first dan last nak ke sini..puiiiii.. tak kose teman, PANASSSSSSSSSSS ok! 

Ok ada banyak kain yang dah dilukis dan digantung dalam pelbagai corak dan motif.

Sekali pandang dari jauh, aku tengok macam sangkar nak tangkap tikus hahaha.. tapi bukan, inilah cop batik huhuhu.

Encik ni sedang menegangkan kain yang sedang dilukis dan diwarna, sebab kain masih basah, so dia jadi kendur sikit.

Corak burung hantu ni agak lain sikit, sebab jarang tengok design ni. Tapi yang pastinya, ini bukan untuk buat baju la kan..mungkin untuk diframekan dan tampal kat dinding.

Kain yang dah siap dicanting, tapi masih belum diwarnakan. Mungkinkah ini design yang sesuai untuk dibuat baju?

Lagi burung hantu...

Wax untuk canting batik yang sedang dipanaskan. Masa kat sekolah dulu, pernah belajar mencanting batik, yang letihnya, wax tu cepat je keras, so sikit-sikit nak kena panas kasi cair, baru la boleh lukis atas kain tu.

Aqilah ni pulak, dari tadi asyik la komplen , kat sini bau busuk, sekejap komplen kat mummy, sekejap komplen kat daddy, katanya bau wax tu busuk, ajak balik dengan kadar segera..ish..

Tour ke Natural Batik Village ni, takde sapa yang jadi guide, kami pepandai sendiri je tengok-tengok dan amik gambar hehehe, lepas Cawan dah puas hati, aku paksa balik ke hotel, sebab sambung berehat, maklum la, trip kali ni katanya santai dan tidur, nak qado tidur-tidur aku yang dicatu masa project nak go-live bulan 3 hari tu kekekeke.

Esok paginya, takde aktiviti lain lagi, melainkan pergi breakfast, dan lepak-lepak di swimming pool yang tak berapa nak inzal tu, sebelum check out dan bermalam di Kuantan pula.

Yep, diva in action sekali lagi..majalah Mangga sangat rupanya hahaha

Sekian sudah trip adhoc kami yang tiada hala tuju ni..semoga berjumpa di cerita yang lain..

5 comments:

zila said...

Adoi..dasyatnya..saya pun pernah alami keadaan mcm awk, time tu kt ganu..chalet gitu. Bau xyah ckp la..hapak jer..bantal berketul2..bau..lepas mkn..mlm tu nk masuk bilik..tgk2 lipas..semut besar..ntah apa lg menatang kuar penuh kt lantai..apa lagi..cabut terus balik KL..mintak return pun tak dapat. Keadaan tempat tu bila mlm..gerun giler..serik!!!

Biqque said...

bilik hapak? ewwwww...tgk, mana la kita tak berjalan ke luar negara...bilik murah pun ok...ni 4 bintang kot! ish ish ishhhhh!

hahahaha!

mrs.smile said...

kat malaysia ssetengah hotel mmg camtu,standard 4 star 5 star tapi bila dapat 3 star pun tak lepas!
dan macam biasa aqilah sangat comel sangat fotogenik :)

lily riani said...

impiana tuh mmg cam tuh, poyo sikit masa i buat recce, bukan ada pa pun.

comei gambo aqilah. kidnap. kbye

Janggel / Rain said...

OMG Aqilah!!
DASARRRRRRRR

hahahaha

lawa pulak tengok batiq burung hantu tu.