Friday, September 27, 2013

Cerita Crayon Aqilah

Hari ni, aku work from home, Aqilah, aku tak hantar pegi day care, sebab saja nak spend time dengan dia. Minggu ni asyik balik lewat je, selalunya dah sampai rumah, cik Aqilah dah tidur..

So lunch hari ni, aku saja bawak jalan-jalan kat Festival City, saja suka-suka berjalan berdua-duaan dengan anak, mother-daughter bonding time katanya hehehe. So kasi chance la Aqilah pergi main la, pegi jalan-jalan kat Kaison la, dan of course ada makan-makan juga hehe. Tengah syok-syok aku cuci mata kat Kaison, tiba-tiba Aqilah kata nak pegi kencing, haish tak dan aku nak membeli belah, dah kena keluar kedai! So aku suh Aqilah pilih apa dia nak, Aqilah ni bagus nya, kalau pegi shopping, dia dah diajar, amik 1 barang je, tak leh lebih, kalau lebih, dia kena pilih hehehe..bagus daddy Aqilah training dia macam tu, selamat duit mummy daddy. So last-last dia pilih crayon hehehe..Dah bayar kat kaunter RM2.90, cepat-cepat aku keluar bawak dia pegi toilet secepat mungkin. 

Aqilah sebenarnya tengah potty training, walaupun macam lewat sikit start training (Aqilah 3y 2m) tapi so far so good la, hari pertama training, 3 kali dia bocor, kat rumah 2 kali, kat kedai makan sekali, tapi lepas terkencing kat kedai makan tu, balik rumah terus dia pandai cakap nak kencing, dan sejak hari tu, dia tidak menoleh kebelakang lagi hehehe..Alhamdullilah, takde susah-susah aku nak training. 

Lepas dia dah pergi toilet, nampak pulak kedai mainan, so dia ajak berhenti, nak main dulu, kat depan kedai tu memang ada kasi main blok kecik-kecik tu free. Dia memang pantang main susun-susun ni, aku pun layankan je la..

Serius betul bila dapat mainan macam ni, macam la kat rumah takde!



Aqilah dah ke belum? aku tanya.. Belummm, mummy tunggu sikit lagi nak siap ni.. (cess..padahal buat line panjang je, ingatkan buat castle ke dragon ke..beria betul budak ni!)


Nak siap dah ni mummy..tunggu ye..tunggu ye..sabar..  kata Aqilah hehehe, tak pasal aku kena sebijik! Sabar ok!

Dah siap buat line tu, dia pun berdiri, siap babai-babai kat mainan..esok datang lagi katanya..jangan tanggal tau (dia pesan kat kat mainan tu huhuhuh)

Ok next, kita pegi makan pulak, Aqilah request nak makan french fries, so terpaksa la mummy bawak makan tempat western sikit. Kita makan San Fransisco Pizza! Sambil aku busy tengok menu, Aqilah sibuk suh bukak crayon dia beli tadi, aku sua kertas promosi barang yang dapat tadi tu, so dia boleh kill time nak hilang bosan, so gigih la dia melukis itu ini..kejap-kejap dia kata ayam..kejap lagi dia kata..mummy tengok ni duck.. mummy tengok ni Qilah lukis car..cantik tak? sambil tersengih-sengih..aku pulak, masih lagi terpinga-pinga tengok menu, ish susah betul nak buat keputusan! Sambil tu aku jeling kat Aqilah, betul ke ada rupa ayam atau duck seperti yang diwar-warkan tu..sambil jeling ke kiri..hmm takde pun....aku sambung balik order..lepas order..aku tanya dia..

Aku: mana duck dengan car Aqilah lukis tadi?? 
Aqilah: Ni!! tak nampak ke.sini mummy..sini..tengok ni.. (sambil tunjuk kertas kosong)..
Aku: (kerut dahi jap, biar betul budak ni..) maanaaaa? tak nampak pun...
Aqilah: (Menghela nafas) Mummy niiiii..siniiiiiiiiiiiii... kan Qilah tunjuk sini ni...
Aku: Bak sini crayon tu, mummy nak lukis pulak..

Gigih anak aku melukis..adalah dalam 10 minit menconteng-conteng atas kertas tu, tapi apa pun tak kuar! So masa aku sendiri try lukis, baru aku sedar rupanya crayon tu bukan crayon sebenar! tapi benda tu pemadam! Ya Ampun..aku rasa nak tampar diri sendiri je masa tu...grrrr...

Nasib la Aqilah ni imiginasi tinggi, abis ayam, duck, car semua ada dia lukis atas tu, pastu iya-iya pertahankan pendirian dia yang semua dia lukis tu ada kat situ, aku yang tak nampak..uwaaa..takpelah, mummy paham Aqilah..asalkan Aqilah bahagia walaupun sebenarnya mummy rasa bersalah sebab crayon tu bukan crayon sebenar! Ampunkan mummy, mummy tak reti bahasa korea nak baca kat kotak crayon tu hahaha..terpaksa la Aqilah bertabah ok!

Crayon pemadam ni cukup stok untuk 2 tahun bila dah sekolah esok, so tak yah gatal-gatal nak beli pemadam lagi dah lepas ni..

Bila kenang balik, memang tergelak aku sengsorang dalam restoran tu tadi, sangat kelakar ok..memang best la hari ni spend masa bersama berdua dengan Aqilah walaupun ada minit-minit yang buatkan aku rasa nak tendang je dia kat ceruk diam-diam hehehe..i love u always Aqilah!!



13 comments:

Henry Fox said...

hayohhhh tak menahan nak tendang anak diam2 kat tepi ceruk. bgtau cawan_best!

Biqque said...

omg! pemadan tu sumpah nampak cam crayon betul! hahahahahahahahahahaha! sian anak youuuuuuuuuuu! tercabar minda dia bila melukis tapi hanya terpahat dlm minda, bukan diatas kertas! hahahahahahahahahahahaha!

adeh...camni pun bleh...

Muhammad Khairuddin Lim said...

Anak yang comel...

abbazeef-wanderlust said...

na,

nape ayat last tu aku rs kejadian yg benar? bahahaha.

ok. akta perlindungan kanak2. mana2! hahaa

masMZ KaKiJaLaN said...

haaaaa hambekkkkkk kalao qilah ingat mummy dia mainkan dia.... memang betui laaa dia mainkan mummy dia balik.....

ni.... duck...... hahahahaha

Anash said...

kikikiki...
kesah mak aqira sebenarnya

hahahah....

BIBIE KARIM said...

Saya pula duk ingat Aqilah melukis guna crayon putih...pasal tu xnampak. Sekian. Haha.

yayanrahman said...

imaginasi aqilah tinggi sgt..huhu..pasni belikanlah crayon yg sebenar..kesian

Janggel / Rain said...

Kesian Aqilah dapat mami macam ko na... hahahaha

Lily Riani said...

Na,

belajar tinggi2, eraser tuh.... ehheheheheh.... conjuring giler aqilah, drawing halimunan dia nampak.

Ely Hasrul said...

Hahaahah hahaahah bg la Sami satuuuu

Lavender said...

Sabar je la

DzuHata said...

kahkahkahkah aku hanya mampu gelak... tapi aqilah layan jer so ok lah hihi