Friday, February 6, 2009

Bali - Day 3

Pagi ni, aktiviti kitorg kat pool hotel jek..lepak2 sambil belajar berenang ngn cawan..tp masih tak berjaya jugak aku berenang..kaki ngn lutut lebam2..tak payah ckp la..cam org buat ape jek..kah kah kah..lawak lawak..ade la dlm sejam lebih kat pool, aku ajak cawan p breakfast sambil2 tu kami duk discuss nk p mane plak arini..teringat tak pegi Tanah Lot lagi..so we decided nk gunakan Pak Isme utk pegi ke situ..pas tu baru transfer hotel di Nusa Dua..yeayyy!!!

We pay certain amount of money to Pak Isme, and he agreed to take us to Tanah Lot..paling best, bayaran masuk ke Tanah Lot, dia guna harga local..sb pak Isme dah kawtim ngn org jaga tuh..caya la Pak Isme..heheh..


Time kitorg sampai kat Tanah Lot tuh, air laut tengah pasang..but we managed to snap gambar2 kat situ la..pemandangan memang superb cun. Kat Tanah Lot ni sebenarnya ade banyak kedai jual cenderamata, harga pun sebenarnye lagi murah dari Kuta tu, tp aku tak beli pun ape2, konon2 nya, nk cari tempat lagi best la..padahal kat sini lagi best harge nye, tu la tamak punya pasal.

Dah 2 jam jalan2 kat situ, kitorg ajak Pak Isme suh bawakan kitorg p makan Bakso yg halal. So dia bawak kan kitorg ke situ..hehe puas jugak la makan nye..name Bakso tuh, BAKSO TENNIS..memang sebesor bola tenis la bakso tuh..cawan bedal tak ingat dunia..aku order soto ayam jek..
Selesai makan, Pak Isme hantar kitorg pegi ke The Oasis Resort & Spa kat Nusa Dua. Aku tak sabor2 dah nak check in, almaklum la hotel 4 star. Hehehe..Perjalanan dari Kuta ke Nusa Dua, amik masa dlm 45-60 minit, (depending on traffic conditions). Dah sampai, Pak Isme tlg turun kan barang2 dr dlm van.
Dr luar aku tgk hotel ni cam best jek..Time nk check in, receptionist tuh suh tingal je beg2 kitorg kat situ, sb diorg akan hantarkan nanti ke bilik kitorg. Once semua process check in & validation dh siap, diorg serve kitorg air minuman, cam complimentary drinks la..sambil duduk2 tuh, cawan sempat la snap a few pics..sb hotel dia memang lawa..pool pn cantik, mengadap ke laut lagi..
Tak lama kemudian, kami dapat kunci bilik, apa lagi, memang tak buang mase dah, terus cergas ke bilik… once we entered the room..kitorg pn..”wahhh cantik nye,simple jek..bebeh, kite buat bilik kite cam ni lah..nk kemas2 pun senang nih!!” emm memang best gile la..aku p cek toilet dulu, penting tuh..kan aku fobia toilet kotor2 nih..hehe..nasib baik bersih..

Cawan dah excited nk p mandi kat pool. Dia dh siap tukar suar mandi..tp aku cam 50-50. sebab aku tak pasti sama ada leh pakai suar panjang + tshirt jek. Almaklum la ni kan hotel pool, bukan mandi laut. Even swimming pool kat Mandarin Oriental KL pn, kate tak leh masuk tanpa ade swim wear, regardless la ko bangsa/agama ape..ni kan pulak Bali kan..tp cawan ckp cube je la..kalo diaorg marah aku mandi pakai baju fully covered tuh, dia ckp dia nk sound balik org hotel tuh..cawan ckp “tak pe, u tukar je baju tuh, nanti diorg bising2 ckp tak leh, I sound la diorg, ckp kite org islam, kene pakai tutup aurat, blah blah blah”. Emm aku pun sengih la bile dia ckp cam tuh..sb tak sangka dia sungguh2..


Time kat pool, memang tak ramai org, cume ade la 2-3 mat saleh (tua2) duk lepak2 depan pool, sambil minum alcohol + baca buku..cawan dah start berenang..aku turun slow2 heheh..tak mo org perasan. Time ni aku belajar swimming ngn cawan..kali ni cam berjaya sket la..hehehe..ade peningkatan..tp org yg lalu lalang kat pool tuh, mesti heran tgk aku terkapai2 duk kasi badan terapung..haha peduli la..paling best, sepanjang 2-3jam aku kat pool, tak de sorang pn tegur aku pasal baju mandi yg aku pakai..haha best nye..risau gak kalo kene halau..caya la..kat Malaysia jangan harap la kan,name je Negara Islam..lame jugak aku main2 kat pool tuh, dlm kul 7 lebih, baru naik ke bilik, mandi2 dan solat. Yang bagus hotel ni, siap ade arah kiblat, dan ade alQuran dlm laci tuh, tabik la..diorg memang prihatin terhadap tourist2 yg dtg menginap kat hotel tuh..

Dinner malam tu, kitorg makan bakso tennis ngn nasi putih yg dibeli petang tadi kat Kuta, sb nye, kat area Nusa Dua nih, memang tak de makanan halal langsung..kesian kan..nasib baik Pak Isme citer awal2, kalo tak makan biskut je la kitorg..malam tu jugak, cawan sempat mengajar aku teori berenang, siap buat demo kat atas tilam..hahaha ni la yg paling kelako..siap amik video suh compare cara aku berenang ngn dia berenang..hahaha kelakar tahap dewa nih..


Lepas dah demo2 aksi2 berenang kat aku, kitorg cuma lepak2 je kat bilik, pas tu duk kat verandah bilik tu, mengadap pool, tak ramai org sgt, masing2 dah balik bilik agak nye, maklum la time tu dah pukul 10-11 mlm macam tu..kitorg pun tak lame pas tu, terus masuk tido, tak sabr nk tunggu hari esok datang..

2 comments:

ayumi83 said...

Fotonya mana nih???

http://www.tanahlot.net

biqque said...

cun gile pool!