Friday, February 6, 2009

Bali - Day 2

Nasib baik aku dh set jam malam sebelum tuh. Kata pak Isme, dia akan ambik kitorg kt depan Hotel dlm kul 8.30 am. So tanpa berlengah2, aku bersiap2 la..gerak kan cawan semua..Dlm hati tertanya2, mcam mana la rupa Pak Isme tuh, dlm pikiran aku, org nye dlm 40 – 50an..sb panggilan nye ‘Pak’. Berdebar2 jugak..aku risau kalo muka dia cam indon2 construction kat malaysia nih..gerun jugak beb..

Tepat 8.30 am, kitorg kuar bilik, and menuju ke lobby..tercari2 jugak Pak Isme nih..aku nampak seseorg..tp dia ke?? Pas tu dia pandang aku..terus dia dtg dan bertanya, “ibu nazirah ya?” ..aku cam kaget sket..”umm aa ya saya..Pak Isme ya?” dia senyum dan anguk kan kepala..masya allah, muda lagi org nye..dlm late 20’s atau early 30’s la kan..leh tahan la..jauh beza ngn indon kat malaysia..siap pakai spec..skali pandang..ade la cam iras2 Yusry KRU....emm lege rase nye tgk muka dia cam tuh..tak de la rase cam cuak jek naik van ngn dia..hahaha..Sebelum bertolak ke tempat2 yg menarik tuh, kitorg p makan breakfast kat hotel tuh, makan roti je la tapi kan, ngn oren jus..nasib baik Pak Isme tu baik je tunggu kitorg..dia tak kisah pn...

Dah selesai makan, kitorg pn pegi la ke arah mpv Suzuki milik Pak Isme. Dia tlg bukak kan pintu, pas, and then aku ngn cawan duk belakang..memang cam big boss betul.. 1st skali pagi tuh, dia bawak kitorg p tgk Barongan Dance, dekat area BatuBulan, kate nye tu tempat paling famous utk Barongan Dance.

Harge tiket 50,000 rupiah per person..leh tahan mahal, tp tak pe, kitorg nk jugak tgk..sb tak tau ape bende la Barongan Dance, rupe2nye, Barongan Dance nih, tarian, pertempuran antara baik dan jahat. Barong ni, mcm sejenis binatang yg suci bagi penganut agama hindu, dan yg jahat tu plak name nye Rangdha, konon2 nye setan la..,..1 jam berlalu, maka habis la barongan dance nih. Bleh tahan best la..rase nye sesape yg pegi Bali, memang wajib la tgk Barongan Dance nih, sb tak de kat Malaysia..


Next attraction yg kitorg pegi ialah, Gunung Kintamani..tp sebelum tuh, kitorg di bawa lalu di Ubud, along the way, byk sangat kedai kraf jual mcm2 barang, antara yg famous barang2 perhiasan rumah, lampu, pasu2, even paintings..banyak sangat..dan semua nye cantik2..tp kami tak turun la nk tgk bende2 tu semua..sb memang tak budget pn nk beli..kendian, Pak Isme tanye kitorg, nk turun tgk ke paintings tuh, kami ckp la nak tgk jap..dia bawak la kat satu galeri nih..kami pn masuk le..wahhhh mengagumkan..cantik gile..in fact lukisan yg gambar dewa diorg pn aku rase cantik..tp too bad la..sb tak sesuai nk beli letak kat umah kan..so kitorg jalan2 lagi tgk lukisan abstract pulak..waduh2..memang cantik gile laa..aku ngn cawan..duk berangan nk yg tu, nk yg nih..cawan siap tanye org kat gallery tuh, bape painting abstract yg kitorg minat tuh..1 tu, yg sebesar A4 paper dlm 100,000 rupiah, that’s equal to rm30++..but still ok la..wah..memang tak tahan..kitorg berazam, akan kembali semula ke gallery paintings nih, memang nk beli 2-3 paintings..heheh..

Pas kuar dr gallery tuh, Pak Isme bawak kitorg pegi ke Tegalalang..kt sini tempat padi bukit..view dia memang cantik la kan..hijau jek..memang sejuk la mata memandang..cawan ape lagi, tak lepas kan peluang amik gambar..asyik snap snap snap jekkkk...kitorg abis kan mase dlm 20-30 minit kat sini, sb tak de bende lain dh nk tgk, melainkan padi bukit nih..

Selain pemandangan ni, ade la jugak sebuah kedai cenderamata jual barang2 kraf, tp kitorg tak beli ape2 pun, sb cam tak berapa menarik sangat.

And then we continue our journey to Mt Kintamani..sepanjang jalan, ade je aku nampak signboard iklan “Babi Guling”, haha makanan tradisi paling fofular kat Bali nih, mengikut kata Pak Isme, (FYI - Pak Isme nih, Muslim Jawa, dah duk Bali 10 thn), babi guling nih sedap, jika time disula tuh, darah tak kuar dr badan dia..enak kate org2 tempatan..tp dia sendiri pn tak pasti la kan, ape yg enak nye..dh name pn babi..ee geli betul..Yg paling best sepanjang perjalanan kitorg ke Kintamani nih, Pak Isme memang byk bercerita..mcm2 cerita ade..so tak de la kitorg boring sgt, nasib baik la bende2 dia citer tu, semua pasal bende2 kt Bali, pasal tempat ade penunggu la..ape la..heheh. Kire ok la kami byk dia utk tour nih..cukup segala..Sedar tak sedar, kitorg pn tibe la kat kintamani nih, cuaca elok. Angin pn sepoi2 je, nyaman plak tuh..Nak masuk ke Kintamani, kene bayar dlm 6,000 rupiah, tak silap aku la..sb dh lupe harga sebenar..tp murah la seingat aku..

Gunung Kintamani nih, antara gunung berapi yg aktif kat Indon. Kalo tgk tanah2 disekeliling dia pn, ade la tanda2 lava yg penah kuar dulu..hitam je tanah dia..lame jugak kitorg lepak kat situ, sambil2 tu makan kat restoran dia..sambil mengadap Kintamani..Pak Isme ckp, restoran ni halal, ramai org Melayu dr Malaysia slalu makan sini..aku bace kat forum pn kate halal kt sini..harge agak mahal sket..maybe sb view mengadap gunung tuh, ahh tp aku tak peduli, mahal sket tak pe la..lagi pn ni kan honeymoon, mesti la ade special2 sket..sb dh slalu sgt gi travel budget2 nih, skali skala, nk jugak rase 4-5 star treatment kan??



Kami makan sepuas2nye kat sana..sambil2 tuh amik gambar..ade la terserempak ngn 1 family nih..rase2nye diorg dr Malaysia jugak..sb tgk cara makcik tu pakai tudung semua..cam org Malaysia hehehe..agak nye la..Dah puas amik gambar dan makan, aku dh cawan pn kuar la p kat Pak Isme, kitorg ade ajak dia makan skali,.tp dia kate dia ade bawak bekal, so dia tunggu di luar je la..

Kitorg teruskan perjalanan ke Sukawati, tempat shopping yg murah di Bali..aku memang excited yang teramat2..dlm perjalanan dr Kintamani ke Sukawati, aku terlelap kejap, tau2 dh sampai ke Sukawati..sebelum turun, Pak Isme ade nasihat kitorg, supaya berhati2 kt dlm tuh, dia ckp, bargain tu biar sampai betul2 murah baru beli, sb dia ckp penjual kat situ memang letak harga tinggi2..baik betul Pak Isme nih, siap kasi tau semua tuh lagi..





Dlm tuh, sempat la aku beli brg2 utk in laws aku, adik abang ipar aku, dan jugak family aku..dah puas ati, kitaorg pn chow la dr situ. Pasar sukawati ni, lebih kurang pasar payang kat Terengganu tuh, brg2 dlm tuh memng diorg marked up mahal2..tp dh bargain blh thn murah la..paling kelako, time kitorg duk bargain2 tuh, makcik yg jual tuh, siap ckp nih lagi “Kasi murah, kasi murah” pas tu kitorg pn ckp la “10 ribu?” pas tu makcik tu leh ckp “ Biar benaarr, biar benaar”, dlm hati kitorg, "ler..memang benar la..ape yg tipu nye, ko yg tak benaaaar ade la..huh!!!"
Dah penat berbargain ngn makcik Indon tuh, kitorg terus pegi menuju ke parking kete, Pak Isme tunggu kat situ sambil tersenyum2 tgk kitorg..hehe, kitorg tak duk lame2 kat pasar tuh, sebab kitorg nk pegi ke Uluwatu, so kene la spend kejap je kat Sukawati..tp tak kisah..sb Uluwatu tu, memang best, mengikut kate kawan2 yg dh penah pegi..can't wait!!!

Here in Uluwatu, ade a few things yg memang menarik, satu temple hindu kat sana, Kecak Dance, laut dan jugak sunset..ape yg kite lihat dengan mata, tak same dengan output yg kite tgk dengan gambar..dan aku sendiri masih tak puas tgk Uluwatu tuh..superb!!!! bunyi air yg hempas batu2 tuh, kalo tgk memang gerun..tp cantik nye, tak dpt nk digambar kan ngn kata2..





Pak Isme ajak kitorg gerak utk tgk Kecak Dance, dekat sebelah temple tuh..dia siap ckp lagi suh jaga semua belongings kitorg, sb beruk2 dan monyet2 kat sane memang agresif..semua bende diorg nk amik dr tourist...so aku dan cawan pn simpan la segala macam bende2 yg ade dekat kitorg dlm beg, just to make sure, beruk2 ni tak dpt nk ragut kiotorg nanti heheh..sampai je kat stage kecak dance tuh, tgk diorg dh mula, dlm 5-10minit cam tuh, tempat pn dh penuh, so kitorg dpt duk depan skali, kat bawah plak tuh..tp still clear la..cume kene dongak sket jek but still worth it. Kecak dance ni antara yg unik nye, sb diorg tak de main ape2 instrument, cume diorg buat sound sendiri jek, dr awal sampai akhir diorg duk sebut “kecak kecak kecak kecak..” sampai la abis..aku yg dengar pn rase letih je mulut asyik sebut tuh..heheh..1hour later..show pn abis..

Kitaorg decided utk pegi makan dan balik ke Hotel, sb dh kul 9 Pm lebih dh time tu..tapi before tu, kitorg ajak Pak Isme singah ke Carrefour sat, sb nak beli brg2 utk makan kat bilik. Ade la spend dlm 30-40minit kat situ, cari barang2 utk kunyah..hehe..cawan sempat la duk usha hotwheels dia..nasib baik takde..YES!!


Pak Isme bawak kitorg pusing2 kat area Kuta sblum pegi restoran utk makan, dia drop kitorg 1 tempt..suh kitorg jalan2..dpt la tgk Hardrock Cafe, dan segala macam bende kat Kuta tuh, jumpe org pun macam2 jenis dan rupe..dah penat jalan, aku ckp kat cawan, esok je la sambung..sebab dah penat dan lapar..



Pak Isme bawak kitorg makan kat Ayam Penyet Wang Solo, kate nye halal. Aku penah dengar name kedai nih, tgk pn penah kt KL..rupe2 nye cawangan dia memang ade kat sini..cube kitorg je tak penah cube..Sampai je kedai tuh, aku ade nampak sijil halal dr gomen Indon..so memang confident gile la..tgk menu pn sungguh menyelerakan..aku order ayam penyet..cawan order ayam bakar wang solo, air kegemaran aku dan cawan time kat Bali, TEH BOTOL, kitorg asyik minum air tu je, rase air tu, mcm air teh bunga la lebih kurang.

Malam sebelum tu, aku dan cawan memang dh niat di hati nk belanja Pak Isme makan. So kami ajak dia join skali la..time makan tuh pn, byk bende dia citer kat kitorg, siap citer lagi pasal hal peribadi dia..kitorg dengar je la..hehehe best betul Pak Isme nih..dah penat sembang2, kitorg suh pak Isme hantar balik ke Hotel..sb memang tak larat dh..

Tibe kat hotel, kami bayar la Pak Isme 350,000 rupiah, aku ckp kat dia..kalo ade ape2..aku contact dia esok..sampai je bilik..terus mandi2..sambil baring2 dan makan2 kudapan yg beli tadi tuh..pas tu krohhhhhhhhhhhhhhh sampai pagi...

1 comments:

saad said...

ada satu restoren indon kat area sunway jual teh botol.. kot la mengidam..