Wednesday, December 5, 2012

Singapore: Makan-Makan

Selain misi tiada hala tuju di Singapore dan berphotography, Chawanna juga telah melaksanakan misi makan-makan di sekitar Kota Singa (aummmmm). Ye lah, sebelum ni pergi Singapore tak sempat nak singgah makan-makan, jadi dah alang-alang sampai, jom kita cuba apa yang orang-orang war-warkan kata sedap dan mesti cuba tu..

1. Kacang Pool - Kami naik teksi dari hotel menuju ke Geylang Serai Market, semata-mata malas nak jalan, maklumlah Singapore ni bukan negara 4 musim, silap-silap baru keluar hotel je, ketiak dah basah kot hahaha. Tak susah nak cari kedai kacang pool Mustafa nih, naik je food court Geylang Serai tu, nanti pepandai la cari sendiri. Harga murah saja, kalau telur 2 bijik ni cuma SGD 2.80 je, kalau nak sebijik telur harnyanya SGD 2.30. 

Setelah berbulan-bulan lamanya menunggu nak makan kacang pool nih, akhirnya dapat juga merasa. Memang kena dengan taste aku, sebab ada masam-masam (hasil perahan limau nipis), cumanya kalau cili hijau tu kalau digantikan dengan cili api, mungkin lagi terangkat. Memang syok la makan benda ni di pagi hari yang indah. Total kalori lebih kurang 400 kcal. (gila banyak!)

So yang ini aku kasi 7.5/10

 Kacang Pool Mustafa:  #02-118 Geylang Serai Market & Food Centre

2. Murtabak Zam-Zam - Banyak sangat yang memuji murtabak ni, jadi kami pun cubalah, mula-mula masuk kedai macam tak tau nak pilih yang mana. Menu murtabaknya tak banyak, ada 4-5 jenis je, rusa, kambing, ayam, sardin pun ada, yang jadi susah nak pilih tu adalah saiznya, sebab ada yang harga SGD 5, 6, 7 dan 12. Selepas bersoal siasat dengan tukang amik order tu, kami sepakat pilih yang SGD 6, katanya yang tu sesuai untuk makan berdua. So kitorg pun order la beef murtabak. 

Ha amik kau..besar gila kot, aku ngan Cawan mengah nak abis kan, siap main tolak-tolak lagi suh masing-masing abiskan hahaha.. Overall, memang sedap, kuah kari dia pun sedap, inti dalam murtabak tu pun sedap, terasa daging-daging hancur tu, agak kasar. Yang tak bestnya, servicenya agak lembab, diorg sibuk layan orang yang take away je, dah la yang order semua berplastik-plastik, tak tau la nk buat kenduri ke hapa..eiii nak marah dah aku tunggu turn aku tau!

Tapi aku tetap baik hati nak kasi 8/10 untuk murtabak dia yang lazat hehehe :)

 Restoran Zam Zam, Arab Street

3. Nasi Campur Minang - Ini sebenarnya tiada dalam senarai jalan-jalan cari makan kami, tapi kami termakan di sini, skali makan, alamak sedap la pulak.. so terpaksa share ngan peminat semua (poyoss) . Masakan di restoran ni semua masakan minang, semua menu 80% ada perkataan BELADO. Boleh pilih nak sambal belado merah atau hijau. Harga pun boleh tahan, takde la mahal sangat. 

Untuk makan tengahari, memang berbaloilah makan kat sini, kalau korang tak lalu nak makan nasi beriani mamak-mamak yang bersepah di Arab street tu hahaha.. Memang berbaloi-baloi, tapi kalau tengok takde tempat duduk, jangan kaget, sila naik ke tingkat atas, sebab ada air-cond, dan banyak tempat kosong, tak paham napa semua nak rebut duk bawah dan berpanas-panasan begitu..ish ish.. So yang ni aku kasi 7/10 la.

Rumah Makan Minang, bersebelahan Sultan Mosque di Arab Street.

4. Sup Merah - Yang ini yang paling aku nak cuba sekali, sebab jarang dengar ada sup warna merah nih, ke ada sup warna lain diluar sana yang aku tak tau?? biru? hijau? hehehe.. Ok mari kita bercerita, kedai ni kat belakang Kampung Glam je, kitorg pusing maha la jauh, sebab masa tu tak reti short cut. Sekali sampai kedai dia kata tak bukak lagi, padahal masa tu dah jam 1.40PM. Hoi gila ke hapa, aku lapar kot, nak lunch ni..ewahhhh.. So dia kata datang balik pukul 2 PM. Tepat 2 PM aku dan Cawan dah terpacak depan kedai hehehe. 

Sekali lagi kami tak tau nak order macam mana, mintak menu dia kata takde (tipu gile, sebab lepas kami order, ada sekeluarga datang, dia kasi je menu!) so dia pun story mory la jenis-jenis saiz yang ada, dan kami pilih sup tulang yang berharga SGD 10, dalam tu ada 6 ketul tulang dan lelemak binatang (lembu okkkkk)

Bila hirup sup, aku dan Cawan terus macam 'emmmmm emmm sedapnya nyom nyom nyom..' terus tak jadi nak marah orang kedai tu sebab tak kasi menu hehehe.. Makan sup merah cicah roti panjang tu memang layan la, cumanya agak keletihan nak gigit dan melapah tulang dan sedut daging dan lemak yang ada, dari lapar terus jadi kenyang, sebab letih mulut kot, tapi kami gigih la jugak menjilat-jilat sampai licin.. yang pastinya pipi di kiri kanan abis kena sup merah, nasib baik boleh hilang merahnya. Yang ni aku terpaksa kasi rating 9/10!!! Kerana sup merah ini sangat cemerlang hehehe (yang ni aku tak berani nak kira kalori sebab aku yakin kalori dia mau pecah meter DCR aku sehari kot hahahah)

Sup tulang: Restoran M.A Deen Biasa Pte Ltd, di Jalan Sultan

17 comments:

nurizyanabdrahman said...

ya ampun...sumpah nampak cam sedap giler..lama dah tak mkn kacang pool, nk kena g singapore jugak la gayanya nih..hehe..

Sumayyah Nadhirah said...

xpernah rase mkanan sgapore lg....terliur la pulak...krokk krokk perut hahahah

John said...

sedapnya murtabak zam2 tuh! aku paling suka yg daging punye sbb jenis kering. kalo yg ayam tu jenis basah2 skit. plus so-so je rsenye.

tu ke sup merahnya! aku bayangkan ko tgh comot makan sambil hirup sup2 tersebut. tak dilupakan peluh menitik di kening. hahaha

m.u.l.a.n said...

went few weeks ago.. tak sempat nak ke geylang cari kacang pool.. sup tulang merah mmg superb kan..!! kalo pi spore wajib makan ni..

Janggel / Rain said...

WOW banyaknya makanan! Terus lapo.

Diana Diane Teo said...

Unik yah semua makanan! Tidak pernah saya dengari tapi nampak gambar, air liuh dah nak keluar. Ambil gambar makanan pun cantek cantek!

Chawanna Na said...

Nuriz: Pegi la..kacang pool tu memang best utk makan di pagi hari hahahaha..

Sumayyah: Ha apa lagi, pegi la plan ke singapore utk mkn2 sempena cuti xmas nih *wink *wink

John: Aku pong suka murtabak daging. Aku comot2 pn comel kot hahaha.. bab peluh2 takde okeh, ko ingat aku cam ko asyik berpeluh je? kipas angin atas pala dlm resto sup tulang tu, kering peluh iolssss

Mulan: Kannnnnnnnn..wajib sangat hukumnye..cewahhh

Janggel: Nasib ko xckp makanan mak ko lagi best, aku standby nk lesing je tadi hahaha

Diana: Itu tandanya u kena repeat lagi la, and pegi makan2 sampai buncit..okay? :p

Anash said...

kipas tuh kecik aje atas pala time makan sup tulang merah,kan???
heheeh
murtabak zam-zam? kali terakhir makan...err...1998??(gile olskol?)

kacang pool..kompom memang tak pernah rasa..(pedas tak???)

Orga said...

yang lain-lain aku tak pernah rasa melainkan murtabak zam zam jer...huhu, terhingin pulak rasa. tapi seyes, sedap bangat!

Chawanna Na said...

Kak Anash: Ye betul, kipas kecik je atas pala, tapi angin dia boleh buat meja2 terbang dlm tu hahaha.. Jom kite pi SG kak, kite p makan je naik Panamera akak..ok??

Orga: Hehehe apa lagi tunggu, SG tu lintas jambatan je..huhuhu

Biqque said...

owh godddddddddddd! i plg nak rasa sup tulang merah tu! nyum2! tak sabar!

kacang pol tu i still tak leh nak relate camne rasa dia...cam pelik...bubur kacang ada telur ke?

Anash said...

(sambil belek tayar kete-tang mana plak kete bank nih berjenama panamera???)

bila le agak2nyer?
akak malas nak drive...hahahaah
(agak2 cawan_best rajinkah?)

3plepl8 said...

burrppp...satu pun xpenah mkn. Kcg pul pol pool tu nmpk nariks dgn telor goyangnya...Sup T.Merah tu wajib coba lah nnt.

Chawanna Na said...

Biq: Kacang pool tu tade rasa cam bubur kacang pn, sb xde santan ke apa ke, dia cam rebus je kacang tu, pastu cam hancur2, so jd cam ala2 sup la hehehe..

Kak Anash: Hahahaha kite naik ketapi je nanti kak, leh main tido2 hehehehe

3plepl8: Dua2 jatuh hukum wajib cuba dah hehehe

Naramas Aman said...

Yummy....nampak sedap semuanya :)

Almiraz said...

Naa,

Seriously,I tak pernah makan kacang pool...tgk gambar u tuh...lagilah i kena cuba....u tangkap gambar makanan pun cantik2...so, teruskan makan dan ambil gambar makanan hehehehe....

Chawanna Na said...

Naramas: Nanti balik sini singgah la SG leh makan2 hehehe

Almiraz: Ok u kena cuba, kalau tak, memang tak urban..cewah (memandai jek) .. i akan terus makan dan ambil gambar, jgn risau hahaha.. btw, i dh balik ke gardens, jom la lunch sesama anytime :)